De Spot op...
Update: 10/09/2017 om 12:14u
Archief Seizoen 2014-2015 Extra Allerlei De Spot op...
Laatste update: 10/09/2017 om 12:14u
U bekijkt de niet-mobiele weergave. Klik hier om terug naar de mobiele site te gaan.
Schoonheidsinstituut
Winterdreef 23, Oud Turnhout
www.naturelle.be
Meer info...
De QR-code van onze nieuwspagina
Meer info...
WEKELIJKSE RUBRIEK "DE SPOT OP..."
Donderdag 9 april 2015

In onze rubriek "De Spot op..." die startte op 2 mei 2013, en waarin we tijdens het voetbalseizoen elke week een provinciale club in de kijker zetten, passeerden de afgelopen jaren bijna 80 clubs de revue.

Onze oorspronkelijk criteria (een actieve en actuele website, de wekelijkse uitslagen in de reeks, een eigen klassement of het klassement via Voetbalexpress.be) werden in november 2014 nog iets verruimd, maar we zijn nu alweer aan het einde van onze lijst met kandidaten. Zowat alle clubs die aan onze criteria voldoen waren te gast, vandaar dat we besloten hebben om een punt zetten achter deze wekelijkse rubriek.

Een flink aantal clubleiders bedankten ons in de week dat hun club in de kijker werd gezet, en heel wat webmasters hebben hun "Spot" ook vermeld op hun clubsite. Vanzelfsprekend bedanken we hen daarvoor.


DE SPOT OP...

De redactie van Voetbalexpress zet elke week een club uit de Antwerpse provinciale afdelingen in de kijker. Deze rubriek heeft een aparte webpagina en heet "De Spot op...".

Hierin vermelden we onder andere een aantal clubgegevens zoals het stamnummer, het logo, de clubkleuren en de ligging van de accommodatie.

Maar we maken ook plaats voor een beetje geschiedenis. Zo vermelden we de datum van oprichting, de eindklassering in het allereerste seizoen, de jaren waarin er een kampioenschap werd behaald, en hoeveel keer er werd gepromoveerd en gedegradeerd. Voor sommige gegevens doen we een beroep op de website www.bsdb.be - Belgian Soccer Data Base (c) (eindredacteur Luc Kempen).

Een belangrijk criterium om verkozen te worden in "De Spot op" is dat de vereniging een actieve website moet hebben. Een vereiste daarbij is dat er elke week op zijn minst een vermelding is van de einduitslag van de eerste ploeg, plus eventueel een wedstrijdverslag, het klassement in de reeks (zelf gemaakt of via een link naar Voetbalexpress) én speciaal club- of transfernieuws.

Zo langzamerhand (november 2014) lopen we tegen het einde van onze lijst met clubs die aan bovengenoemde criteria voldoen. Vandaar dat we voor onze "Spot" ook clubsites selecteren die voor de uitslagen en het klassement doorlinken naar de website van de KBVB, althans tot aan het einde van dit seizoen, want dan houdt deze rubriek op te bestaan.

Elke donderdagnamiddag kiezen we de nieuwe "Spot". We sturen de dag voordien ook een mailtje naar de gekozen club, die van "De Spot op" hopelijk ook een vermelding op haar website zet.

Alle suggesties om een vereniging in de kijker te zetten zijn daarbij welkom, maar let daarbij zeker op onze criteria hierboven. Mail ons daarvoor op De Spot op.

Voor het archief van "De Spot op" van vorig seizoen 2013-2014, klik hier.



Kies een club:

DE SPOT OP.....
FC OPPUURS
Donderdag 2 april 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... Football Club Oppuurs.

Gegevens.

* Oppuurs is één van de deelgemeentes van Sint-Amands, dat deel uit maakt van de regio "Klein Brabant".
* De gemeente ligt in het uiterste zuidwestelijke punt van de provincie Antwerpen, aan de oever van de Schelde.
* Net voor de gemeentefusie van 1977 telde Oppuurs 1.654 inwoners. Op 1 januari 1977 kwam Oppuurs samen met Lippelo bij Sint-Amands.
* Het inwonertal van Oppuurs loopt momenteel tegen de 2.500.
* In totaal telt de fusiegemeente Sint-Amands ongeveer 8.500 inwoners.
* De naam "Oppuurs" werd al in de 15e eeuw vermeld als "Oppuedersel".
* In de eeuwen daarna behoorde Oppuurs tot de parochie Puurs. In 1803 werd Oppuurs een zelfstandige gemeente, tot aan de fusie met Sint-Amands.

De vereniging.

* Het adres van de accommodatie van FC Oppuurs is Meirstraat 27, in 2890 Oppuurs (Sint-Amands).
* Het stamnummer bij de KBVB is 8765.
* De eerste ploeg van "Football Club Oppuurs" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale A.
* De clubkleuren zijn groen en zwart.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een twaalftal ploegen in competitie, gaande van gewestelijke reserven tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van FC Oppuurs op onze webpagina
"2e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "FC Oppuurs" kwam voort uit "De Oppuurse Tutters", in februari 1968 gesticht door een club vrijgezellen.

* Zij organiseerden heel wat activiteiten in Oppuurs, ondermeer een jaarlijks kwiskampioenschap voor de Oppuurse verenigingen, het "Knalvoetbalbal", een karnavalstoet, een voetbalstratentornooi, internationale voetbalmatchen, een kerstfeest, een paasfeest, enzovoort.

* In het begin van de jaren tachtig beslisten de heren om een "echte" voetbalclub te stichten, en op 17 mei 1981 werd de "FC Oppuurs" opgericht.

* Men sloot aan bij de KBVB en kreeg het stamnummer 8765.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1981-1982 in 4e provinciale C. In het eindklassement werd de club achtste op zestien, met 13 zeges, 7 gelijke spelen en 33 punten.

We vatten, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopt samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1981 tot 1990: in 1985 vierde FC Oppuurs eerste clubkampioenschap en de sprong naar 3e provinciale, het jaar daarop gevolgd door de degradatie naar 4e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: het tweede kampioenschap (1991), en drie jaar later de promotie naar 2e provinciale. Na twee seizoenen terug naar 3e provinciale, tot aan de eeuwwisseling.

* Van 2001 tot 2010: FC Oppuurs pakte de derde titel in 2002, maar na twee seizoenen zakte de club terug naar 3e provinciale.

* Van 2011 tot 2015: na een derde plaats in het seizoen 2010-2011 volgde er een nieuwe promotie naar 2e provinciale, waar de ploeg ook nu nog uitkomt.

* FC Oppuurs is, vergeleken met een groot aantal provincialers, eigenlijk nog een piepjonge club uit een vrij kleine gemeenschap.

* Vermeld op de website: gezien het aantal actieve leden en ploegen in competitie staat de uitbreiding van de infrastructuur, met een derde terrein, sinds enkele jaren bovenaan op het verlanglijstje van de vereniging. Verder wil de club het eerste elftal handhaven in 2de provinciale en dit met zoveel mogelijk spelers uit de eigen jeugdopleiding.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Football Club Oppuurs" behaalde in totaal 3 keer het kampioenschap: in 1985, 1991 en 2002.

* Er werd in totaal 5 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2010-2011, en 3 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2004-2005.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op FC Oppuurs.


DE SPOT OP.....
SK SINT-AMANDS
Donderdag 26 maart 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... Sport Kring Sint-Amands.

Gegevens.

* Sint-Amands maakt deel uit van de regio "Klein Brabant".
* De gemeente ligt in het uiterste zuidwestelijke punt van de provincie Antwerpen, aan de rechteroever van de Schelde.
* Al in het begin van de 9e eeuw werd de naam "Sint-Amands" vermeld, ondermeer in historische documenten uit het jaar 822.
* Net voor de fusies van 1977 telde de gemeente 4.400 inwoners. Op 1 januari 1977 kwamen Oppuurs en Lippelo erbij, en zo steeg het inwonertal tot iets méér dan 7.000.
* Momenteel telt de fusiegemeente ongeveer 8.500 inwoners. Ook Oppuurs en Lippelo hebben een trouwens een voetbalploeg, respectievelijk in 2e en 4e provinciale.
* De naam "Sint-Amands" komt logischerwijze van de heilige Sint Amandus, een Franse bisschop die in de 7e eeuw leefde. Hij is onder andere ook de schutspatroon van wijnhandelaren, bierbrouwers, apothekers, herbergiers en kruideniers.
* Nill De Pauw, momenteel spelend bij Lokeren, is afkomstig van Sint-Amands, maar waarschijnlijk is de meest bekende ex-inwoner dichter Emile Verhaeren, geboren op 21 mei 1855 en gestorven bij een treinongeluk in het station van Rouen (Frankrijk) op 27 november 1916. Zijn graf bevindt zich aan de oever van de Schelde.
* Misschien is "Sint-Amands aan de Schelde" momenteel nog het meest bekend van de TV-serie "Stille Waters", waarvan heel wat opnames op locatie werden gemaakt.

De vereniging.

* Het adres van de accommodatie van SK Sint-Amands is Gemeentelijk Sportcentrum, Sportlaan, in 2890 Sint-Amands.
* Het stamnummer bij de KBVB is 7027.
* De eerste ploeg van "Sport Kring Sint-Amands" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale C.
* De clubkleuren zijn rood en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een tiental ploegen in competitie, gaande van gewestelijke reserven tot 5- en 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel ook een damesploeg in competitie, in 2e provinciale.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van SK Sint-Amands op onze webpagina
"4e Provinciale C", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "SK Sint-Amands" werd opgericht op 19 december 1966.

* De club sloot aan bij de KBVB onder het stamnummer 7027, en men nam in het seizoen 1967-1968 deel aan de competitie in 3e provinciale G. Deze deelname was toen "niet-officiëel", dus zonder punten en eindklassering.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1968-1969 in 3e provinciale F. In het eindklassement werd de club zesde op vijftien, met 15 zeges en 34 punten.

We vatten, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopt samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1971 tot 1980: in 1972 zakte de club naar de nieuw opgerichte 4e provinciale. In 1975 en 1976 was er een promotie/degradatie, en in 1977 vierde SK het eerste clubkampioenschap en een tweede promotie naar 3e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: de promotie naar 2e provinciale in 1983, meteen gevolgd door een degradatie in 1984. In 1988 vierde men het tweede clubkampioenschap en een nieuwe sprong naar 2e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: degradaties naar 3e provinciale (1992) en naar 4e provinciale (1996).

* Van 2001 tot 2010: vier seizoenen in 4e provinciale, een nieuw kampioenschap in 2005, het jaar daarna gevolgd door de degradatie naar 4e provinciale, waar er in 2007 en 2008 een 3e en 2e plaats werd behaald in de eindklassering.

* Van 2011 tot 2015: 4e provinciale, met de laatste twee seizoenen respectievelijk een 6e en 8e plaats.

* De SK Sint-Amands is als club ambitieus. Men wil hogerop, en vooral de eigen jeugd speelt daarin een zeer belangrijke rol. Men legt dan ook de nadruk op een gedegen jeugdopleiding.

* Vermeld op de website: een goed contact met de ouders staat daarin centraal, vooral om hun kinderen te stimuleren, aan te moedigen en de aanwezigheid te optimaliseren. Men legt bij de jeugdtrainers de nadruk om creatief met de spelers bezig te zijn, en het klassement te negeren ten voordele van de collectieve vooruitgang van een groep spelers.

* De "SK Sint-Amands" heeft in elke jeugdcategorie minstens één ploeg, toch een mooie referentie in een regio waar er heel wat provinciale clubs spelen en er dus nogal wat "concurrentie" is.

* In 2016, volgend jaar dus, zal de SK het predicaat "Koninklijk" krijgen.

* De club bouwde in het verleden een sterke reputatie op als organisator van de "Tibas-Cup" een jeugdtornooi voor spelertjes tussen de 5 en 13 jaar. Daarbij zijn er trouwens deze keer (op 25 en 26 april) maar liefst 86 deelnemende clubs, waaronder Anderlecht, Lokeren, Beerschot-Wilrijk, Rupel-Boom, KSV Bornem, SK Londerzeel, enzovoort.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Sport Kring Sint-Amands" behaalde in totaal 3 keer het kampioenschap: in 1977, 1988 en 2005.

* Er werd in totaal 5 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2004-2005, en 6 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2005-2006.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op SK Sint-Amands.


DE SPOT OP.....
FC ZWANEVEN
Donderdag 19 maart 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... FC Zwaneven.

Gegevens.

* Zwaneven behoort, samen met Oosthoven, tot de gemeente Oud-Turnhout.
* Oud-Turnhout telt in totaal ongeveer 13.500 inwoners, waarvan iets méér dan 4.000 in Zwaneven.
* De naam "Oud-Turnhout" was al in de 14de eeuw gekend als "Vetus Turnholtum", en vanaf 1405 als "Oud-Tuernout" en "Viès-Tournout".
* Op 1 januari 1859 werd Oud-Turnhout, dat eerst bij Turnhout hoorde, een zelfstandige gemeente. Bij de gemeentefusie van 1977 moest Oud-Turnhout de gehuchten Schoonbroek en Kinschot afstaan aan Retie, maar het "kreeg" er Zwaneven en Oosthoven bij. Het aantal inwoners daalde daardoor van 10.700 naar 9.700.

De vereniging.

* Het adres van de accommodatie van FC Zwaneven is Rhoode 11, in 2360 Oud-Turnhout.
* Het stamnummer bij de KBVB is 7719.
* De eerste ploeg van "Football Club Zwaneven" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 3e provinciale C.
* De clubkleuren zijn blauw en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een zestiental ploegen in competitie, gaande van twee gewestelijke reservenploegen tot 6-jarige duiveltjes. Er zijn ook nog twee ploegjes met 4- en 5-jarige debutantjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van FC Zwaneven op onze webpagina
"3e Provinciale C", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Football Club Zwaneven" werd opgericht op 1 april 1967.

* Na een aantal jaren met vooral vriendschappelijke wedstrijden sloot de club aan bij de KBVB, waar ze het stamnummer 7719 kreeg.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1972-1973 in 4e provinciale D. In het eindklassement werd de club vijftiende.

* Ook in de rest van de jaren 70 speelde de FC Zwaneven in 4e provinciale, met als beste resultaat een 6e plaats in het seizoen '77 - '78.

We vatten, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopt samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1981 tot 1990: 4e provinciale. In dat decennium was er een mooie 5e plaats in 1986, maar twee jaar later was er het eerste clubkampioenschap en de promotie naar 3e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: in het derde seizoen na de eerste titel pakte "Football Club Zwaneven" de tweede titel in de nog jonge geschiedenis. Ook in de rest van de jaren 90 verbleef de club in 2e provinciale, waar er ondermeer een vijfde (1993) en een derde plaats werd behaald (1994).

* Van 2001 tot 2010: vijf seizoenen in 2e provinciale, en in 2006 een degradatie naar 3e provinciale. Vanaf het seizoen 2007-2008 was er twee keer een promotie/degradatie, en zo ging de club twee keer naar 2e en twee keer naar 3e provinciale.

* Van 2011 tot 2015: 3e provinciale, met een vierde plaats als beste eindklassering in 2013.

* Ondanks de nabijheid van heel wat clubs in de omgeving van Turnhout telt FC Zwaneven heel wat jeugdploegen. Er is ook een uitgebreide accomodatie die niet zal misstaan wanneer de vereniging binnen een paar jaar een "Koninklijke Football Club" zal worden.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Football Club Zwaneven" behaalde in totaal 2 keer het kampioenschap: in 1988 en 1991.

* Er werd in totaal 4 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2009-2010, en 3 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2010-2011.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op FC Zwaneven.


DE SPOT OP.....
RED BOYS ELZESTRAAT
Donderdag 12 maart 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... Red Boys Elzestraat.

Gegevens.

* Elzestraat behoort tot de gemeente Sint-Katelijne-Waver.
* Sint-Katelijne-Waver, dat bijna 21.000 inwoners telt, is een buurgemeente van Mechelen.
* Al in de Middeleeuwen was er sprake van Sint-Katelijne-Waver.
* De Elzestraat (als gehucht of parochie) is ontstaan in de 19e eeuw.
* Elzestraat ontleende haar naam aan de vroegere gelijknamige straat. De afkomst van de naam "Elzestraat" is niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel een drietal hypotheses.
* De naam zou een verbastering kunnen zijn van "Hellestraat". Een andere hypothese is dat de naam zou komen van "Delse", "Delstraat" of "Delzestraat". Volgens een derde theorie zou de naam Elzestraat ook gewoon kunnen verwijzen naar een bos met veel elzen (bomen uit de berkenfamilie).
* Twee bekende inwoners van Elzestraat maakten naam als profvoetballer: Jef Andries (1919-2006) speelde voor FC Malinois en werd in de eind jaren 40 vier keer geselecteerd voor de Rode Duivels.
* Ook Yves Van Herp groeide op in Elzestraat. Hij speelde ondermeer bij KV Mechelen en AA Gent, werd vier maal geselecteerd (door Raymond Goethals) voor de Rode Duivels, en scoorde op 1 mei 1974 zijn enige interlanddoelpunt tijdens de interland Zwitserland-België.

De vereniging.

* Het adres van de accommodatie van RB Elzestraat is Hoge Velden 78 A, in 2860 Elzestraat-Sint-Katelijne-Waver.
* Het stamnummer bij de KBVB is 4336.
* De eerste ploeg van "Red Boys Elzestraat" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale C.
* De clubkleuren zijn rood en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een zestiental ploegen in competitie, gaande van een gewestelijke reservenploeg en veteranen tot 5- en 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Red Boys Elzestraat op onze webpagina
"4e Provinciale C", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De oorsprong van de Red Boys ligt net na de oorlog. Op 25 juni 1945 werd er een vriendenclub opgericht met de naam "Wery-Boys", genoemd naar een plaatselijke loodgieter die ook de eerste voorzitter was.

* Al vrij snel werd de clubnaam veranderd in "Football Club Red Boys Sint-Katelijne-Waver" en er werd aangesloten bij de Belgische Voetbalbond, waar men het stamnummer 4336 kreeg.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1946-1947 in 3e provinciale G. In het eindklassement behaalde de club een zesde plaats op veertien, met 30 punten op 52.

* Ook in de rest van de jaren 40 speelden de FC Red Boys in 3e provinciale.

We vatten, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopt samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 3e en 2e provinciale. Na een promotie/degradatie in 1952 en 1953 vierde de club in 1954 het eerste kampioenschap en een nieuwe promotie naar 2e provinciale, na een seizoen waarin er 105 goals werden gemaakt en er 46 punten op 52 werden behaald.

* Van 1961 tot 1970: na de degradatie in 1957 verbleef de FC in 3e provinciale.

* Van 1971 tot 1980: in 1972 zakte de club naar de nieuw opgerichte 4e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: 4e provinciale, met twee keer een derde plaats als beste resultaten (in 1988 en 1990).

* Van 1991 tot 2000: in 1993 ging de "Football Club Red Boys Sint-Katelijne-Waver" een fusie aan met een andere vereniging uit de gemeente. Dat was de "Voetbalklub Elzestraat", een ploeg die na een aantal jaren in de vriendschappelijke "Arbeidersvoetbal-Competitie" op 31 mei 1979 overstapte naar de KBVB onder stamnummer 8657. "VK Elzestraat" speelde in haar 14-jarig bestaan bijna altijd in 4e provinciale en werd één keer kampioen, in het seizoen 1991-1992.

De nieuwe fusieclub werd "Red Boys Elzestraat" genoemd, en in het eerste jaar van haar bestaan werd er meteen gepromoveerd naar 3e provinciale, waarin de club ook de rest van de jaren 90 speelde.

* Van 2001 tot 2010: 3e provinciale, met een 4e plaats als beste resultaat in 2004. Er volgde een degradatie naar 4e provinciale in 2008.

* Van 2011 tot 2015: 4e provinciale, met een vijfde plaats als beste eindklassering in 2012.

* De "Red Boys Elzestraat" of kortweg "RB Elzestraat" heeft ondermeer een twaalftal jeugdploegen en is daarbij in elke categorie vertegenwoordigd, toch wel mooi in een regio waar er een flink aantal voetbalclubs bestaan van hoog tot laag.

* In Elzestraat is de verbondenheid van de bewoners traditioneel één van de opvallende factoren, en dat weerspiegelt zich eveneens in de vele drukbezochte activiteiten die de club elk seizoen weer organiseert. Een korte blik op die lijst met activiteiten zegt genoeg: onder andere een Kersttornooi, het Paastornooi, de VSN (Voetbalschool Nederland) Voetbaldagen, de Palingfeesten, de Open Clubdag, de Mosselfeesten enzovoort.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "Football Club Red Boys/RB Elzestraat" behaalde in totaal 1 keer het kampioenschap: in 1954.

* Er werd in totaal 4 keer gepromoveerd, de laatste keer in 1993-1994, en 6 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2007-2008.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op RB Elzestraat.


DE SPOT OP.....
KFC GROBBENDONK
Donderdag 5 maart 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Grobbendonk.

Gegevens.

* Grobbendonk ligt centraal in de provincie Antwerpen, ten westen van Herentals.
* Al in de 13e eeuw was er sprake van Grobbendonk. De naam was een samenstelling van "Grobbe" van het Germaanse woord "grubjon", dat gegraven water of gracht betekent, en "Donk" van het Germaans woord "dunga", een soort zandbank in een moeras, of een landtong omgeven door water.
* De gemeente, inclusief de deelgemeente Bouwel, heeft in totaal ongeveer 11.500 inwoners.
* De rivier "De Kleine Nete" en het "Albertkanaal" lopen door Grobbendonk. Mede daardoor is er een vrij uitgebreide concentratie van diverse industrieën.
* Net voor de gemeentefusie van 1977 telde Grobbendonk 5.800 inwoners. Na de fusie met Bouwel werden dat er 8.400.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Grobbendonk en Bouwel zijn de ex-wielrenners Rik Van Looy en Herman Van Springel, schilder en beeldhouwer Achilles Cools en de schrijvers Hubert Lampo en Robin Hannelore.

De vereniging.

* Het adres van de accommodatie van KFC Grobbendonk is Vaartkom 2, in 2280 Grobbendonk.
* Het stamnummer bij de KBVB is 380.
* De eerste ploeg van "KFC Grobbendonk" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale D.
* De clubkleuren zijn paars en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een achttal ploegen in competitie, gaande van twee provinciale reservenploegen en een veteranenploeg tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel ook een damesploeg in competitie, in 2e provinciale.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Grobbendonk op onze webpagina
"4e Provinciale D", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De club werd opgericht op 18 juni 1924 als "Football Club Nut en Vermaak Grobbendonk". Men kreeg daarbij het stamnummer 380.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1925-1926 in 3e gewestelijke B. In het eindklassement behaalde de club een vierde plaats op elf, met 25 punten op 40. Er werd 55 keer gescoord en er vielen 30 tegengoals.

* In het derde jaar van haar bestaan promoveerde de FC naar 2e gewestelijke, waar ze ook de rest van de jaren 20 speelde.

We vatten, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopt samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1931 tot 1940: In 1934 was er het eerste clubkampioenschap en de promotie naar 2e provinciale. Na een degradatie (in 1937) was er in 1938 de tweede titel, na een seizoen waarin 120 doelpunten werden gescoord en er 44 punten op 52 werden behaald.

* Van 1941 tot 1950: 2e provinciale, met meestal eindklasseringen tussen de 6e en 8e plaats.

* Van 1951 tot 1960: 2e provinciale en in 1952-1953 in 1e provinciale. Een 2e plaats bracht de "FC Nut en Vermaak Grobbendonk" zelfs naar 4e nationale. Dat was in 1954, in het jaar dat het predicaat "Koninklijke" aan de clubnaam werd toegevoegd. Op 7 april 1954 veranderde de benaming trouwens definitief in "KFC Grobbendonk". De jaren 60 werden afgesloten met twee seizoenen 1e provinciale en opnieuw twee seizoenen bevordering.

* Van 1961 tot 1970: twee jaar bevordering, daarna degradaties naar 1e, 2e en 3e provinciale, waar in 1967 het derde clubkampioenschap uit de geschiedenis werd behaald, met onder andere 101 treffers.

* Van 1971 tot 1980: een nieuwe titel in 1971, daarna zes jaar in 1e provinciale en drie jaar in 2e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: 3e en 4e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: eveneens 3e en 4e provinciale. Twee promoties (1993 en 1999) en twee degradaties (1997 en 2000).

* Van 2001 tot 2010: 4e provinciale. In 2005 het kampioenschap, meteen gevolgd door een nieuwe stap terug naar 4e provinciale.

* Van 2011 tot 2015: 4e provinciale, met een derde en een vierde plaats als beste eindklassering in respectievelijk 2013 en 2014.

* De "Koninklijke Football Club Grobbendonk" zit in een regio waar er heel wat andere clubs spelen en de concurrentie derhalve groot is, maar de KFC heeft wel een ploeg in praktisch elke jeugdklasse.

* Met haar 90-jarige geschiedenis is KFC Grobbendonk één van de langst bestaande provinciale voetbalclubs uit de streek. Ook de in totaal zeven seizoenen in de nationale reeksen blijven toch een mooie referentie.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "Nut en Vermaak/Koninklijke Football Club Grobbendonk" behaalde in totaal 5 keer het kampioenschap: in 1934, 1938, 1967, 1971 en 2005.

* Er werd in totaal 11 keer gepromoveerd, de laatste keer in 1998-1999, en 12 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2005-2006.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KFC Grobbendonk.


DE SPOT OP.....
K RUMSTSE SK
Donderdag 26 februari 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... K Rumstse SK.

Gegevens.

* Rumst ligt tussen Kontich en Mechelen, en ten oosten van Boom.
* De gemeente ligt aan de samenvloeiïng van de Nete en de Dijle.
* Al in de Romeinse tijd was er sprake van "Rommestein" (een Romeinse burcht) en ook zou de naam een verbastering kunnen zijn van "Romanorum statio" (Romeinse standplaats).
* Over de precieze herkomst van de naam "Rumst" is er geen echt sluitend bewijs. Tegenwoordig is de meest plausibele verklaring dat de naam een verbastering is van "Ruperosta" (een aanlegplaats aan de Ru-pel).
* In de loop van de geschiedenis kende de gemeente ook een aantal naamvariaties: Rumesta, Rumestam, Rumest, Rumpst enzovoort.
* Rumst was door de eeuwen heen onafhankelijk. Bij de gemeentefusie van 1977 werden ook Terhagen en Reet een deel van Rumst. Het inwonertal steeg toen van 5.400 naar 13.000, en momenteel zijn er iets meer dan 15.000 Rumstenaren.
* De fusiegemeente, vooral Terhagen en het deel van Rumst aan de oevers van de Rupel, staat nog steeds bekend om haar talrijke kleiputten en steenbakkerijen, hoewel deze vrijwel allemaal sinds de jaren 80 verdwenen zijn.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Rumst en haar deelgemeenten zijn ondermeer actrices Loes Van den Heuvel (Carmen uit FC De Kampioenen), Lien Van de Kelder en Yvonne Verbeeck (+2012), radio- en TV-presentators Tom Lenaerts, Henk van Montfoort (+2002) en Daniël Van Avermaet (+2003) en (ex) voetballers Alex Czerniatynski, Tom Caluwé en Davy Roef (Anderlecht).

De vereniging.

* Het adres van de accommodatie van K Rumstse SK is Doelhaagstraat 70, in 2840 Rumst.
* Het stamnummer bij de KBVB is 4214.
* De eerste ploeg van "K Rumstse SK" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale C.
* De clubkleuren zijn rood en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een twaalftal ploegen in competitie, gaande van twee provinciale reservenploegen tot 5- en 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van K Rumstse SK op onze webpagina
"4e Provinciale C", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Net voor de tweede Wereldoorlog was er een eerste keer sprake van een voetbalclub in Rumst. Dat was de "Rumst Football Club" die in 1938 werd opgericht onder stamnummer 2653, en één seizoen uitkwam in 3e provinciale A. De eindklassering was een derde plaats, maar het bleef bij dit ene seizoen, en in 1942 werd de club opgedoekt.

* Op 1 oktober 1944 werd de "Rumstse Sportkring" opgericht. De club kreeg het stamnummer 4214.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1945-1946 in 3e provinciale F. De "Rumstse SK" eindigde 3e op 13 ploegen, behaalde 31 punten op 48 en scoorde maar liefst 99 doelpunten.

* In de volgende drie seizoenen scoorde SK telkens méér dan 100 goals, en in 1949 werd het eerste kampioenschap behaald, waarna de club naar 2e gewestelijke promoveerde.

We vatten, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopt samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 2e provinciale. In 1954 was er het tweede clubkampioenschap en de promotie naar 1e provinciale. Na vier seizoenen degradeerde SK terug naar 2e provinciale.

* Van 1961 tot 1970: 2e provinciale, maar in 1964 volgde er een degradatie naar 3e provinciale.

* Van 1971 tot 1980: eerst twee jaar in 3e provinciale. In 1972 zakte de Rumstse SK verder naar de nieuw opgerichte 4e provinciale, waaruit ze in 1980 terug naar 3e provinciale promoveerde.

* Van 1981 tot 1990: twee seizoenen in 3e provinciale en van 1983 tot 1990 in 4e provinciale. In het seizoen 1989-1990 was er het derde clubkampioenschap.

* Van 1991 tot 2000: in totaal zeven seizoenen in 3e provinciale, en twee seizoenen in 2e provinciale. In 1995 kreeg de club het predicaat "Koninklijke".

* Van 2001 tot 2010: 3e en 4e provinciale. Degradaties in 2002 en 2006, en tussendoor (in 2003) de titel in 4e provinciale B. Na een promotie in 2007 degradeerde de "Koninklijk Rumstse SK" in 2008 opnieuw naar 4e provinciale.

* Van 2011 tot 2015: 4e provinciale, met een zesde plaats als beste eindklassering in 2012.

* De "Koninklijke Rumstse Sport Kring" profileert zich als een bruisende familiale en sociale club, waar voetbalpret geldt voor iedereen.

* Momenteel is de club volop bezig met de vernieuwing van de bestaande accomodaties. Naast een grondige opknapbeurt van de huidige kantine wordt er plaats gemaakt voor een heel nieuw kleedkamercomplex en spelershome.

* Naar eigen zeggen hebben al deze werken als doelstelling om, in de zeer nabije toekomst, de spelers en supporters in een nog meer aangename sfeer te kunnen ontvangen en te laten genieten van hun sportbeleving.

* Tot slot nog even vermelden dat er ook een uiterst actief feestcomité is, dat voor talrijke gevarieerde en leuke randactiviteiten zorgt.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "Koninklijke Rumstse Sport Kring" behaalde in totaal 4 keer het kampioenschap: in 1949, 1954, 1990 en 2003.

* Er werd in totaal 7 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2006-2007, en 8 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2007-2008.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op K Rumstse SK.


DE SPOT OP.....
KFC ANTONIA
Donderdag 19 februari 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Antonia.

Gegevens.

* De voetbalclub KFC Antonia ligt op het grondgebied van (Sint-Antonius) Zoersel, een gemeente ten zuiden van Antwerpen.
* Het ontstaan en de geschiedenis van Zoersel gaat ver terug, zelfs tot de Romeinse tijd, en mogelijk vroeger.
* Een oude bijnaam van de inwoners van Zoersel was "drijvers" of "kluppelaren". Wanneer een Zoersels meisje een vrijer had uit een naburig dorp, dan durfden de Zoerselse jongens hun concurrenten verdrijven, en volgens de legende gebeurde dat zelfs met houten knuppels.

* Terug naar Sint-Antonius. Tot aan de gemeentefusie van 1977 behoorde de woonkern Sint-Antonius tot de gemeente Brecht. Men sprak toen over "Sint-Antonius-Brecht", of ook "Sint-Tunnis".
* Op 1 januari 1977 werd Sint-Antonius bij Zoersel gevoegd. Dat gold ook voor Halle, dat vanaf toen eveneens bij de fusiegemeente Zoersel hoorde.
* Net voor die fusie telde Zoersel een kleine 5.000 inwoners. Daarna waren dat er 13.000, en momenteel zijn er ongeveer 21.000 "Zoerselnaars".
* Ook het "Zoerselbos" behoort tot de gemeente. Dat is een uitgestrekt natuurgebied met diverse wandel- en fietsroutes.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Zoersel en haar deelgemeenten zijn ondermeer componist François Glorieux, voetballer Cisse Severeyns, striptekenaar Merho (De Kiekeboes), schrijver Ivo Pauwels, acteur Karel Deruwe, TV-presentatrice Evi Hanssen en Koen (Clouseau) Wauters.

De vereniging.

* Het adres van de accommodatie van KFC Antonia is Bethaniënlei 84, in 2980 Zoersel.
* Het stamnummer bij de KBVB is 1143.
* De eerste ploeg van "KFC Antonia" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 1e provinciale.
* De clubkleuren zijn rood en groen.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel zevenentwintig ploegen in competitie, gaande van één provinciale en twee gewestelijke reservenploegen tot 5- en 6-jarige duiveltjes. Vanaf de reserven tot en met de U8 is er in elke categorie een provinciaal team.
* De club heeft momenteel ook een damesploeg in competitie, meer bepaald in 3e provinciale B.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Antonia op onze webpagina
"1e Provinciale", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Voetbalclub Antonia werd opgericht in 1925. In 1927 sloot men aan bij de Belgische Voetbalbond, waar de club het stamnummer 1143 kreeg.

* Een tijdje eerder had ook dorpsgenoot Eendracht Zoersel de aansluiting aangevraagd. Die club kreeg stamnummer 1140.

* In de eerste jaren kwam Antonia nog niet uit in de competitie van de Belgische Voetbalbond. Dat zou pas in 1931 gebeuren, twee jaar nadat de clubbenaming wijzigde in "Antonia Voetbal Club".

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1931-1932 in 3e provinciale B. De club eindigde 7e op 10 ploegen, en behaalde 16 punten.

* Ook in de vier volgende jaren bleef Antonia VC in 3e provinciale voetballen. Het seizoen 1935-1936 was goed voor het eerste clubkampioenschap, al was dat in een seizoen waarin er slechts zes ploegen uitkwamen in 3e provinciale B. In de periode tot aan de oorlog bleef de ploeg echter probleemloos in 2e gewestelijke.

We vatten, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopt samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1941 tot 1950: 2e gewestelijke, met een tweede en derde plaats als beste resultaten.

* Van 1951 tot 1960: 2e provinciale. Op één 12e plaats na eindigde de ploeg steevast binnen de eerste negen. De club kreeg na 25 jaar bij de KBVB in 1952 de benaming "Koninklijk", en heette voortaan "Koninklijke Antonia Football Club".

* Van 1961 tot 1970: 2e provinciale, maar in 1969 volgde er een degradatie naar 3e provinciale.

* Van 1971 tot 1980: 3e provinciale. In 1980 werd het tweede kampioenschap behaald, met 45 punten op 60.

* Van 1981 tot 1990: 2e en 3e provinciale, met een promotie/degradatie in '86 en '87.

* Van 1991 tot 2000: vijf seizoenen in 3e provinciale. In 1996 en 1999 waren er twee kampioenschappen, respectievelijk in 3e en 2e provinciale, zodat de KFC rond de eeuwwisseling (twee seizoenen) in 1e provinciale speelde.

* Van 2001 tot 2010: 2e provinciale, na de degradatie uit 1e provinciale in 2001.

* Van 2011 tot 2015: in de eindronde van het seizoen 2010-2011 behaalde de KFC Antonia de promotie naar 1e provinciale, de afdeling waarin de club ook nu nog uitkomt.

* De "Koninklijke Antonia Football Club" heeft al een vrij lange clubgeschiedenis, zoals we hierboven kunnen lezen.

* Wat daarnaast ondermeer opvalt is de zeer uitgebreide jeugdafdeling. Daar tellen we maar liefst tweeëntwintig ploegen met spelers tussen de 5 en 16 jaar.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "K Antonia FC" behaalde in totaal 5 keer het kampioenschap: in 1936, 1980, 1996, 1999 en 2011.

* Er werd in totaal 6 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2010-2011, en 4 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2000-2001.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op K Antonia FC.


DE SPOT OP.....
EXCELSIOR FC ESSEN
Donderdag 5 februari 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... Excelsior FC Essen.

Gegevens.

* Essen ligt helemaal in het noordwesten van onze provincie.
* De gemeente Essen ligt tegen de Nederlandse grens, en wordt zelfs een beetje omringd door de Nederlandse buurgemeenten.
* Momenteel telt Essen ongeveer 18.500 inwoners.
* Al in de 12e eeuw was er sprake van de gemeente "Esschen".
* In de 19e eeuw werd de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal aangelegd, en mede hierdoor ontwikkelde de gemeente zich snel, vooral omdat er vanuit het "internationale" treinstation veel mensen de verplaatsing konden maken naar hun werk in Antwerpen en Nederland.
* Ook Essen-Hoek, Horendonk en Wildert behoren tot de gemeente. Zij hebben ook ieder een voetbalclub die binnen de rangen van de KBVB speelt.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Essen zijn ondermeer de wielrenners Bart Aernouts, Steven de Jongh en Tom Meeusen, actrice Cara Van der Auwera, schrijver Hubert Lampo (+2006), de broers Mich en Raf Walschaerts (Kommil Foo) en mode-ontwerper Dries Van Noten.

* Het adres van de accommodatie van Excelsior Essen is Oude Baan 112, in 2910 Essen.
* Het stamnummer bij de KBVB is 3554.
* De eerste ploeg van "Excelsior Essen" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale A.
* De clubkleuren zijn rood en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een twintigtal ploegen in competitie, gaande van twee gewestelijke reservenploegen tot 6- en 5-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Excelsior Essen op onze webpagina
"4e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Excelsior Football Club Esschen" werd oorspronkelijk opgericht op 22 april 1922. De club sloot zich aan bij de "S.A.V." (de Socialistische Arbeidersvoetbalbond) waar er een aantal kampioenschappen en bekers werden behaald.

* In augustus 1942, in volle oorlogsperiode dus, stapte Excelsior over naar de KBVB, waar men het stamnummer 3554 kreeg.

* Al tijdens het eerste seizoen bewees de ploeg opnieuw haar sterkte: in 3e provinciale A behaalde ze meteen het eerste clubkampioenschap met 37 punten op 40.

* Na twee seizoenen in 2e gewestelijke en een stapje terug naar 3e provinciale sloot Excelsior de jaren 40 af met twee titels op rij, in 1949 en 1950, waarna de club uitkwam in 2e provinciale.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 2e en 1e provinciale, met twee titels: in 1955 en 1959 (beide in 2e provinciale). In totaal waren er drie seizoenen in 1e provinciale.

* Van 1961 tot 1970: alweer drie jaar in 1e provinciale, daarna 2e provinciale.

* Van 1971 tot 1980: het kampioenschap in 1972, en daarna op en neer tussen 2e, 3e en (één seizoen) 4e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: één jaar 3e provinciale en na het kampioenschap in 1982 in 2e provinciale. Een degradatie naar 3e in 1990.

* Van 1991 tot 2000: 3e provinciale, met de achtste clubtitel in 1992. Vanaf 1996 terug in 3e provinciale.

* Van 2001 tot 2010: 3e provinciale, en vanaf het seizoen 2006-2007 4e provinciale.

* Van 2011 tot 2015: 4e provinciale.

* De voetbalclub "Excelsior Essen" heeft een uitgebreide afdeling jeugd. Er zijn maar liefst achttien ploegen met spelers tussen de 5 en 16 jaar, en als er ergens een voetbaltoekomst verzekerd is, dan is het hier wel.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "Excelsior Football Club Essen" behaalde in totaal 8 keer het kampioenschap: in 1943, 1949, 1950, 1955, 1958, 1972, 1982 en 1992.

* Er werd in totaal 10 keer gepromoveerd, de laatste keer in 1991-1992, en 11 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2005-2006.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op Excelsior Essen.


DE SPOT OP.....
SK RAPID LEEST
Donderdag 29 januari 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... SK Rapid Leest.

Gegevens.

* Leest is een deelgemeente van de stad Mechelen.
* Al in de 14e eeuw was er sprake "Leest" dat eeuwenlang een onafhankelijk dorp was.
* Bij de gemeentefusie van 1 januari 1977 werd Leest een deelgemeente van Mechelen.
* De naam "Leest" komt volgens sommigen van de woorden: "lese" en "uth" en zou betekenen: een plaats waar lis groeit.
* Anderen menen dat de naam ontstond uit het oud-nederlandse woord "lees" wat een benaming was van een "voor" of een "karspoor".
* Net voor de fusie woonden er iets meer dan 2.000 mensen in Leest, en het huidige totaal wordt op een kleine 2.800 geschat. In totaal telt de stad Mechelen ongeveer 84.000 inwoners.
* Leest is een vrij kleine deelgemeente maar op sportief vlak is men er heel actief: zo zijn er ondermeer twee voetbalclubs uit provinciale (Rapid Leest en Leest United), de Sporthal "Kouter" (één van de sporthallen van de stad Mechelen) waar ZVK Leest speelt, een zaalvoetbalploeg die uitkomt in de 2de nationale van de BZVB.
* Verder is er nog onder andere een volleybalclub, een badmintonclub, een schaatsbaan waar er door verschillende ploegen ijshockey wordt gespeeld, en is er zelfs een curlingteam.
* Eén van de meest bekende dorpsactiviteiten is het jaarlijkse "Posse Leest" (Posse is afkomstig van het Mechelse "Pasen"), een groot volksfeest in het Paasweekend, met Paasmaandag als hoogtepunt.

* Het adres van de accommodatie van SK Rapid Leest is Pastoor De Heuckstraat-Zennebrug in 2811 Leest.
* Het stamnummer bij de KBVB is 3737.
* De eerste ploeg van "Rapid Leest" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 1e provinciale.
* De clubkleuren zijn blauw en rood.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een tiental ploegen in competitie, gaande van een provinciale en een gewestelijke reservenploeg tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Rapid Leest op onze webpagina
"1e Provinciale", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Sportkring Rapid Leest" bestaat officiëel sinds 1992, na het samengaan van FC Rapid Mechelen en SK Leest. We bekijken eerst in het kort de geschiedenis van die beide clubs.

* "Football Club Rapid Mechelen" werd opgericht in 1936 en kreeg het stamnummer 3737. Vanaf het seizoen 1942-1943 speelde de club doorlopend in 3e provinciale, en vanaf 1972-1973 in de pas opgerichte 4e provinciale.

* Er volgde één nog promotie (1986) en een driejarig verblijf in 3e provinciale, maar vanaf 1989 tot de fusie met SK Leest (1992) speelde FC Rapid Mechelen terug in 4e provinciale.

** "Sportkring Leest" startte in 1983 in 4e provinciale met het stamnummer 8890. Al in het derde seizoen van haar bestaan werd de club kampioen, en dat gebeurde ook in de volgende twee seizoenen, zodat de SK in het seizoen 1988-1989 in 1e provinciale uitkwam. Na het vierde jaar in deze reeks fuseerde SK Leest met FC Rapid Mechelen en toen ontstond "SK Rapid Leest".

* De Leestse voetbalclub was oorspronkelijk een caféploeg die in 1967 werd opgericht en de naam van het café mee kreeg: "FC Telstar" of ook "FC Telstar Sport-Kring".

* Men speelde vanaf 1969 in het liefhebbersverbond K.K.S.F.B.(Koninklijke Katholieke Sportfederatie België). In februari 1977 werd de ploegnaam veranderd in "Leest VZW".

* Zoals we hierboven (**) konden lezen speelde SK Leest vanaf 1983 in de KBVB, en dit tot en met het seizoen '91-'92.

* Op 1 juli 1992 was de fusie tussen SK Leest en FC Rapid Mechelen een feit, en de nieuwe club met stamnummer 3737, SK Rapid Leest, begon het seizoen 1992-1993 in 1e provinciale, waar er een tiende plaats op zestien werd behaald.

* Na het seizoen 1995-1996 degradeerde de fusieclub naar 2e provinciale, maar twee jaar later werd het eerste clubkampioenschap behaald, met 73 punten op 90. Bij de eeuwwisseling was er echter een stap terug naar 2e provinciale.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 2001 tot 2010: 2e, 3e en 1e provinciale, met een degradatie in 2002 en 2006, maar ook met twee titels: in 2003 (in 3e provinciale) en 2005 (in 2e provinciale). Na het seizoen 2008-2009 promoveerde SK terug naar 1e provinciale.

* Van 2010 tot 2015: 1e provinciale, en na twee seizoenen in 2e provinciale pakte de club in 2014 opnieuw het kampioenschap en de promotie naar 1e provinciale, de reeks waarin SK Rapid Leest ook in het lopende seizoen uitkomt.

* De voetbalclub "Sportkring Rapid Leest" is als fusieclub nog vrij jong, maar ze heeft al wel een uitgebreide geschiedenis. Daar hoort ook onder andere de vermelding bij van ex-Rode Duivels-doelman Theo Custers, ooit aangesloten bij Rapid, en nog altijd een bekende naam in het Belgische voetbal.

* Zoals zovele clubs uit de regio moet Rapid af en toe toch "opboksen" tegen heel wat concurrenten uit het Mechelse, maar momenteel is de SK toch wel een vaste waarde in de hoogste provinciale reeksen.

* De toekomst, wat de jeugd betreft, lijkt ons in elk geval verzekerd, met een flink aantal jeugdploegen tussen de 6 en 15 jaar.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "Sportkring Rapid Leest" behaalde in totaal 4 keer het kampioenschap: in 1998, 2003, 2005 en 2014.

* Er werd in totaal 5 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2013-2014, en 5 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2011-2012.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op SK Rapid Leest.


DE SPOT OP.....
HIH TURNHOUT
Donderdag 15 januari 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... KTSK Hand in Hand Turnhout.

Gegevens.

* De stad Turnhout ligt in het noordoosten van onze provincie, en telt momenteel iets meer dan 43.000 inwoners.
* Turnhout afficheert zichzelf als de hoofdstad van de Kempen en als de "Speelkaartenstad".
* Al in de 12e eeuw was er sprake van "Turnholt", een plaats waar twee grote handelsroutes elkaar kruisten, en waarbij de naam afgeleid werd uit het Germaans: "durnum" (doorn) en "hulta" (bos).
* "Turnholt" leefde rond het jaar 1110 in de bescherming van het jachtkasteel van de hertogen van Brabant. Dit jachtverleden is nog te zien in het wapen van de stad.
* Bij de Belgische onafhankelijkheid in 1830 viel Turnhout net onder de nieuw bepaalde grens met Nederland. Een tiental jaar later begon men met het aanleggen van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten.
* Turnhout heeft heel wat bekende inwoners en ex-inwoners. Een kleine greep uit die lijst: acteurs en actrices Stany Crets, Herwig Ilegems, Koen De Bouw, sportfiguren Eefje Willemsen (bobslee), Dirk Van Tichelt (judo), Rob Woestenborghs (duathlon), auteurs Walter Van den Broeck, Vitalski (Vital Baeken), hoogleraar Rik Torfs, Paul Janssen (+2003 - stichter van Janssen Pharmaceutica & ex-speler HIH), enzovoort.
* Het adres van de accommodatie van HIH Turnhout is het Jan Cremers-Stadion, Veedijk 49 in 2300 Turnhout.
* Het stamnummer bij de KBVB is 210.
* De eerste ploeg van "HIH Turnhout" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale D.
* De clubkleuren zijn blauw en rood.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een zevental eigen ploegen in competitie, gaande van een gewestelijke reservenploeg en een veteranenploeg tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Hand in Hand Turnhout op onze webpagina
"4e Provinciale D", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Turnhoutse Sportkring Hand in Hand" werd gesticht op 1 oktober 1919. De eerste jaren werden er enkel vriendschappelijke wedstrijden gespeeld.

* Op 21 augustus 1921 sloot de club aan bij de KBVB, waar ze het stamnummer 210 kreeg.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1923-1924 in 3e gewestelijke A. Daar leverde een 2e plaats meteen de promotie naar 2e provinciale op, nadat er 29 punten op 34 werden behaald. Er werden 78 goals gescoord, en er vielen slechts 18 tegendoelpunten.

* In het vierde seizoen in 2e provinciale behaalde HIH het eerste clubkampioenschap na het seizoen 1927-1928, waarna de club gedurende drie seizoenen uitkwam in wat toen "bevordering" heette.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1931 tot 1940: vier jaar lang in "Eerste afdeling", toen het op één na hoogste niveau in de nationale reeksen. Na een degradatie in 1935 vier jaar in de "Promotie" en bij het begin van de oorlog in 2e gewestelijke.

* Van 1941 tot 1950: 2e provinciale en 2e gewestelijke.

* Van 1951 tot 1960: 2e provinciale, met een 3e en 2e plaats in '56 en '57. In 1959 degradeerde de club naar 3e provinciale. Een opgemerkte speler uit die tijd was Frans Vermeyen, later bij eersteklasser Lierse en zelfs zes keer Rode Duivel.

* Van 1961 tot 1970: 2e en 3e provinciale, waar 105 doelpunten en 47 punten in 1961 het tweede kampioenschap opleverden. Vanaf 1965 zakte de ploeg terug naar 3e provinciale.

* Van 1971 tot 1980: 3e en 4e provinciale. Hand in Hand kreeg vanaf 1971 het predicaat "Koninklijk".

* Van 1981 tot 1990: 4e, 3e en 2e provinciale. In 1983 was er het kampioenschap en de sprong naar 3e provinciale, meteen gevolgd door een promotie naar 2e provinciale, maar daarna twee degradaties op rij.

* Van 1991 tot 2000: 4e provinciale, en één seizoen in 3e provinciale (1995-1996).

* Van 2001 tot 2010: op één jaar na in 3e provinciale (2002-2003) speelde HIH in 4e provinciale.

* Van 2010 tot 2015: 4e provinciale, met in 2009 een 6e plaats als beste resultaat.

* De voetbalclub "Koninklijke Turnhoutse Sportkring Hand in Hand" is een club met een lange en rijke traditie. Het stamnummer 210 is daar mede een bewijs van, net als de uitgebreide geschiedenis die we hierboven hebben geschetst.

* De club verwijst zelf graag naar de eind twintig- en de dertigerjaren. Toen beleefde HIH haar "gouden" periode. Ze klommen in die tijd ook hoger dan stadsgenoot KV, en speelden in 1927 zelfs de halve finale van de "Beker van België", waar ze na de strafschoppen werden uitgeschakeld door Cercle Brugge, de latere bekerwinnaar.

* Binnen een viertal jaar zal de club het 100-jarig bestaan kunnen vieren, en ook dan zal ze nog altijd kunnen rekenen op de vele enthousiaste medewerkers.

* Ook dan zal men de doelstelling van Hand in Hand hoog in het vaandel voeren: "de jeugd de gelegenheid geven te (leren) voetballen". En dit houdt meer in dan op het eerste gezicht lijkt.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "K.T.S.K. Hand in Hand behaalde in totaal 3 keer het kampioenschap: in 1928, 1961 en 1983.

* Er werd in totaal 8 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2001-2002, en 11 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2002-2003.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op HIH Turnhout.


DE SPOT OP.....
SK PEULIS
Donderdag 15 januari 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... SK Peulis.

Gegevens.

* Peulis behoort tot de gemeente Putte, dat ten oosten van Mechelen ligt.
* Voor de gemeentefusie van 1977 hoorde Peulis bij Rijmenam en Onze-Lieve-Vrouw-Waver.
* Peulis telt zo'n 2.000 inwoners. In totaal wonen er in de gemeente Putte, inclusief Beerzel, Grasheide, Putte en Peulis, iets méér dan 17.000 mensen.
* De naam "Peulis" zou volgens sommigen een vervorming zijn van de familienaam "Poluus", een inwoner uit de 14e eeuw. Anderen zeggen dat dit komt van "Pee Lens", die in de 19e eeuw in de Peulisstraat woonde.
* De naam zou ook afgeleid kunnen zijn van het woord "paalt" of "peulte", oude benamingen voor een moeras of een laag gelegen stuk grond. De dorpsnaam veranderde in de loop van de tijden van "Poeluus" en "Poelis" tot het huidige "Peulis".
* De koekjesfabriek "Bofin", vroeger in handen van ex-KV Mechelen voorzitter Willy Van den Wijngaert, ligt op het grondgebied van Putte-Peulis.
* Het adres van de accommodatie van SK Peulis is Voetbalstraat 1, in 2580 Putte-Peulis.
* Het stamnummer bij de KBVB is 8845.
* De eerste ploeg van "SK Peulis" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale C.
* De clubkleuren zijn geel en zwart.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel twee gewestelijke reservenploegen in competitie.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van SK Peulis op onze webpagina
"4e Provinciale C", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Tijdens Wereldoorlog II was er een eerste keer sprake van een voetbalclub met de naam "Football Club Peulis" die op 20 september 1943 in Rijmenam werd opgericht, net na de oorlog twee seizoenen in 3e provinciale uitkwam (van 1945 tot 1947) en op 1 maart 1949 werd opgedoekt.

* De huidige club SK Peulis zou pas in 1982 aansluiten bij de Belgische Voetbalbond KBVB, maar de voorgeschiedenis begint ergens in de eind jaren 60.

* De KWB-afdeling (Kristelijke Werknemers Beweging) formeerde een voetbalploeg die aanvankelijk in de KWB-sportfederatie "FALOS" uitkwam onder de naam "KWB Peulis", samen met andere clubs die de KWB als achtergrond hadden.

* In 1973 werd de club een feitelijke vereniging. Toen sloot men aan bij de KKSFB (Koninklijke Katholieke Sport Federatie van België) onder de gewijzigde naam "SK Peulis". De ploeg kwam uit in de 5e afdeling en promoveerde in de volgende jaren een drietal keer.

* In de zomer van 1983 werd er beslist om aan te sluiten bij de KBVB, en daar kreeg de SK het stamnummer 8846.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1982-1983 in 4e provinciale B. Er werd acht keer gewonnen en in de eindklassering eindigde de ploeg 12e op 16.

* Ook in de rest van de jaren 80 speelde SK Peulis in 4e provinciale, met als beste resultaat een 7e plaats in het seizoen 1986-1987.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1991 tot 2000: na een mooie derde plaats in de competitie '91 - '92 vierde SK Peulis de promotie naar 3e provinciale, maar het verblijf in die reeks duurde slechts één seizoen.

Bij de eeuwwisseling (seizoen 1999-2000) deed de ploeg dat nog eens over: ook nu leverde een derde plaats de promotie op, maar ook nu zou het verblijf in 3e provinciale slechts één seizoen duren.

* Van 2001 tot 2010: 4e provinciale, met een eindklassering die meestal rond de tiende plaats schommelde. In 2002 werd er wel een mooie 6e plaats behaald.

* Van 2011 tot 2015: eveneens 4e provinciale. Vooral het seizoen 2013-2014 was sterk en veelbelovend, want toen sloot de SK Peulis de competitie af met een 4e plaats.

* De voetbalclub "SK Peulis" is nog een vrij jonge vereniging die heel wat concurrerende clubs in de nabije omgeving heeft en die, wat betreft het potentieel aantal spelers, toch wel moet opboksen tegen grote ploegen als KV Mechelen, Racing Mechelen en Lierse en ook tegen heel wat provinciale clubs uit de regio.

* Het clubbestuur houdt er een gezonde visie op na. Men zal naar eigen zeggen geen onverantwoorde stappen zetten om kost wat kost te promoveren.

* Het aantrekken van jonge spelers die bij "hogere" clubs de laatste stap naar het eerste elftal nog niet konden zetten kadert dan ook volledig in die visie.

* Het hardwerkend bestuur en de enthousiaste groep medewerkers en spelers mogen in elk geval mikken op een vlot seizoen en op een goed resultaat in de competitie, maar ook de vele activiteiten en vooral de slogan "Fun, Foot and Fairplay" geven de doelstelling van de vereniging perfect weer.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "Sportkring Peulis" behaalde tot nu toe nog geen kampioenschap in de KBVB, maar wat niet is kan zeker nog komen.

* Er werd in totaal 2 keer gepromoveerd, de laatste keer in 1999-2000, en 2 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2000-2001.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op SK Peulis.


DE SPOT OP.....
WHITE STAR SCHORVOORT TURNHOUT
Donderdag 8 januari 2015

Deze week zetten we "De Spot op"... White Star Schorvoort.

Gegevens.

* Schorvoort is een wijk die behoort tot de stad Turnhout.
* Turnhout ligt in het noorden van de provincie Antwerpen.
* De stad Turnhout telt iets meer dan 43.000 inwoners, waarvan er ongeveer 2.300 in Schorvoort wonen.
* Al in de 12e eeuw was er sprake van "Turnholt", een plaats waar twee grote handelsroutes elkaar kruisten, en waarbij de naam afgeleid werd uit het Germaans: "durnum" (doorn) en "hulta" (bos).
* Schorvoort is ondermeer bekend door de moderne "ronde" kerk met de naam "Sint-Franciscus van Assisi-Kerk" waarbij er ook een apart staande klokkentoren hoort.
* Het adres van de accommodatie van White Star Schorvoort is Schorvoortberg 63, in 2300 Turnhout.
* Het stamnummer bij de KBVB is 7025.
* De eerste ploeg van "White Star Schorvoort" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale B.
* De clubkleuren zijn rood en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een dertiental ploegen in competitie, gaande van een provinciale en een gewestelijke reservenploeg tot 5 en 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van White Star Schorvoort op onze webpagina
"2e Provinciale B", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De voetbalclub "White Star Schorvoort Turnhout" werd gesticht op 24 mei 1967 in wat men toen ook "Turnhout-Zuid" of "Nieuw Turnhout" noemde, omdat Schorvoort in die tijd een vrij nieuwe Turnhoutse wijk was.

* De nieuwe club kreeg bij de "Koninklijke Belgische Voetbalbond" het stamnummer 7025.

* Men startte in 1967-1968 het eerste seizoen met een niet-officiële deelname aan de competitie van 3e provinciale.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1968-1969 in 3e provinciale C. Er werd meteen een mooie zevende plaats behaald op vijftien ploegen.

* In het jaar daarna eindigde de ploeg zelfs derde, en dat was meteen de aanloop naar het eerste grote succes in het seizoen 1970-1971: het eerste clubkampioenschap in 3e provinciale F, met 45 punten op 52. De ploeg kreeg in 26 competitiewedstrijden slechts 22 goals tegen en scoorde er maar liefst 67.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1971 tot 1980: 2e provinciale, twee jaar in 3e provinciale ('77-'78 en '78-'79) en een nieuwe promotie naar 2e provinciale na het seizoen 1978-1979.

* Van 1981 tot 1990: eerst twee jaar in 2e provinciale, en in 1982 de degradatie naar 3e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: 3e provinciale, met een 3e en 4e plaats (1992 en 1997) als beste resultaat. In 1998 volgde er een éénjarig verblijf in 4e provinciale, maar daar werd er meteen terug gepromoveerd naar 3e provinciale.

* Van 2001 tot 2010: 3e provinciale. Vanaf 2006 tot 2009 volgden een 6e, 5e, 3e en 2e plaats, en die klassering leverde in de eindronde van 2009 ook de promotie naar 2e provinciale op, de afdeling waar White Star ook nu nog uitkomt.

* Van 2011 tot 2015: 2e provinciale, met de laatste twee seizoenen een 8e en een 4e plaats in het eindklassement.

* In het lopende seizoen 2014-2015 behaalde de club ook het eerste periodekampioenschap en de daaraan verbonden plaats in de promotie-eindronde van mei 2015.

* Binnen tweeënhalf jaar, in mei 2017, zal White Star Schorvoort Turnhout het predicaat "Koninklijke" mogen voeren.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De voetbalclub "White Star Schorvoort Turnhout" behaalde 1 keer het kampioenschap: in 1971.

* Er werd in totaal 4 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2008-2009, en 3 keer gedegradeerd, de laatste keer in 1997-1998.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op White Star Schorvoort Turnhout.


DE SPOT OP.....
K SCHELLE SPORT
Donderdag 11 december 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... K Schelle Sport.

Gegevens.

* Schelle ligt in het zuidwesten van onze provincie, aan de Schelde en de Rupel,
en niet zo ver van Boom.
* De buurgemeenten van Schelle zijn Hemiksem, Niel, Aartselaar, Bornem en Kruibeke.
* De gemeente Schelle ontstond al in de 9e eeuw als nieuwe plaats in "Het Land van Kontich", waarvan de gemeente deel zou uitmaken tot in de 15e eeuw.
* Schelle was altijd een onafhankelijke gemeente, die rond het jaar 1900 ongeveer 2.200 inwoners telde. Momenteel zijn er dat bijna 8.000.
* Eén van de bekende inwoners van Schelle is politicus Hugo Coveliers. Verder zijn de hoofdzetel en de opnamestudio's van "Studio 100" er gevestigd.
* Het adres van de accommodatie van Schelle Sport is Kapelstraat 140, in 2627 Schelle.
* Het uitgebreide "Sportcomplex" van de vereniging telt niet alleen vier voetbalvelden, maar ook vier tennisterreinen, een centraal gebouw met dertien kleedkamers en een "Sportcafé". In 2010 werd de kantine trouwens vernieuwd en uitgebreid.
* Het stamnummer bij de KBVB is 4926.
* De eerste ploeg van "K Schelle Sport" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 3e provinciale B.
* De clubkleuren zijn geel en blauw.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een eenentwintigtal ploegen in competitie, gaande van een provinciale reservenploeg tot 5 en 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploegen in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van K Schelle Sport op onze webpagina
"3e Provinciale B", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Al in 1932 werd er een voetbalclub gesticht met de naam "Racing Schelle". De club sloot aan bij "De Vlaamsche Voetbalbond".

* Na een aantal jaren vriendschappelijk voetbal in deze V.V.B. wilde de club in 1938 aansluiten bij de "Belgische Voetbalbond" maar die keurde het terrein niet goed, en mede vanwege de dreigende oorlogssituatie hield de club "Racing Schelle" op te bestaan.

* Drie jaar na de Tweede Wereldoorlog werd er dan een nieuwe club opgericht: "Schelle Sport".

* De stichtingsvergadering vond plaats op zaterdag 20 maart 1948, en men kreeg bij de "Belgische Voetbalbond" het stamnummer 4926.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1949-1950 in 3e provinciale C. Er werd meteen een mooie tweede plaats behaald op vijftien ploegen, na een seizoen waarin er 113 keer werd gescoord. Het puntentotaal was 43 op 56.

* Het jaar daarop was de prestatie nog sterker: met maar liefst 168 doelpunten voor en slechts 15 tegen leverden 57 punten (van de mogelijke 60) het eerste clubkampioenschap op.

* Schelle Sport speelde het seizoen daarna in 2e gewestelijke, en in het daaropvolgende jaar in 2e provinciale, maar in 1953 volgde er een stap terug naar 3e provinciale, en dat bleef zo in de rest van de jaren 50.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1961 tot 1970: 3e provinciale, en twee jaar in 2e provinciale, na het kampioenschap in het seizoen 1963-1964.

* Van 1971 tot 1980: 3e en 4e provinciale. In 1975 behaalde de ploeg het derde kampioenschap. In 1974, 1977 en 1979 waren er ook degradaties en tussendoor, in 1978, een promotie.

* Van 1981 tot 1990: eerst twee jaar in 4e provinciale, en daarna de promotie naar 3e provinciale (in 1982). In 1990 volgde er een degradatie naar 4e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: 4e provinciale. In 1998 kreeg de club het predicaat "Koninklijke".

* Van 2001 tot 2010: 4e, 3e en 2e provinciale. Hoogtepunten waren promoties in 2002 en 2009, en de titel in 2005.

* Van 2010 tot 2014: na twee jaar in 2e provinciale zakte Schelle Sport na het seizoen 2011-2012 terug naar 3e provinciale, de reeks waarin de club ook dit seizoen speelt.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Schelle Sport" behaalde in totaal 4 keer het kampioenschap: in 1951, 1964, 1975 en 2005.

* Er werd in totaal 8 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2008-2009, en 8 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2011-2012.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op K Schelle Sport.


DE SPOT OP.....
KFC LILLE
Donderdag 4 december 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Lille.

Gegevens.

* Lille ligt ongeveer in het midden van onze provincie, tussen Turnhout en Herentals.
* De gemeente Lille, vroeger ook gekend als Lille Sint-Pieter was altijd al onafhankelijk. In het begin van de 19e eeuw telde het dorp 962 inwoners, en in 1900 waren dat er 1.132.
* Net voor de gemeentefusie van 1977 had Lille net geen 4.000 inwoners, maar na de fusie werden dat er iets meer dan 11.000.
* Vanaf 1 januari 1977 bestaat Lille uit de deelgemeenten Lille, Gierle, Poederlee en Wechelderzande, waarbij er rond de gemeente een gordel ligt van "smaragdgroene bossen". Daarbij is ook het recreatiedomein "De Lilse Bergen" een veelbezochte trekpleister.
* Tegenwoordig telt Lille in totaal ongeveer 16.500 inwoners.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Lille zijn onder andere voetbalcoach en ex-international Walter Meeuws en de betreurde Louis Neefs (+1980) die beiden afkomstig waren van deelgemeente Gierle. Uit de wielerwereld zijn vooral de veldrijders Erwin Vervecken, Paul Herygers, Sanne Cant en Wout Van Aert bekende namen.
* Het adres van de accommodatie van KFC Lille is Balsakker 44, in 2275 Lille.
* Het stamnummer bij de KBVB is 2618.
* De eerste ploeg van "KFC Lille" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 1e provinciale.
* De clubkleuren zijn geel en zwart.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een vijftiental ploegen in competitie, gaande van een provinciale en een gewestelijke reservenploeg tot 6-jarige duiveltjes. Vanaf de reserven tot en met de U8 spelen alle ploegen in de provinciale competitie.
* De club heeft momenteel geen damesploegen in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Lille op onze webpagina
"1e Provinciale", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De club werd opgericht op 7 april 1938 en kreeg de naam "FC De Heidebloem Sint-Pieters-Lille", of afgekort "FC Heidebloem Lille".

* De nieuwe club sloot meteen aan bij de "Belgische Voetbalbond" en kreeg daar het stamnummer 2618.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1938-1939 in 3e provinciale B, met een 11e plaats op 14 als eindresultaat. De ploeg behaalde 18 punten uit 24 wedstrijden.

* Tijdens de volgende (onderbroken) oorlogsseizoenen 1939-1940 en 1941-1942 speelde men in 2e gewestelijke afdeling, en daarna, gedurende de rest van de jaren 40, in 3e provinciale.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 3e provinciale tot 1954, toen de FC Lille het eerste clubkampioenschap behaalde, na een seizoen waarin er 119 goals werden gescoord en er 47 punten op 52 werden behaald. Die titel betekende ook de promotie naar 2e provinciale.

* Van 1961 tot 1970: 2e provinciale, met ondermeer twee keer een 2e, één keer een 3e en twee keer een 4e plaats als beste resultaten.

* Van 1971 tot 1980: 2e, 3e en 4e provinciale. Na twee degradaties speelde de club drie seizoenen in 4e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: na een nieuwe degradatie in 1982 volgden opnieuw drie jaar in 4e provinciale. Vanaf 1984-1985 begon er echter een sterke periode: er volgden drie kampioenschappen, meer bepaald in 1985, 1986 en 1989. De jaren 80 werden afgesloten in 2e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: drie seizoenen in 2e provinciale. In 1994 leverde een nieuwe titel de sprong op naar 1e provinciale, en een jaar later werd de intussen "Koninklijke Football Club Lille" alweer kampioen. Vanaf 1995-1996 kwam de club dan ook uit in bevordering.

* Van 2001 tot 2010: bevordering, enkel afgewisseld door een tweejarig verblijf in 1e provinciale in de seizoenen 2004-2005 en 2005-2006.

* Van 2010 tot 2014: twee jaar bevordering, en in 2011 een stap terug naar 1e provinciale, de reeks waarin de KFC Lille ook dit seizoen speelt.

* Afgaande op de resultaten, het behaalde eerste periodekampioenschap en de huidige klassering kan er halfweg de lopende competitie toch al wel aan een nieuwe promotie gedacht worden.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Football Club Lille" behaalde in totaal 6 keer het kampioenschap: in 1954, 1985, 1986, 1989, 1994 en 1995.

* Er werd in totaal 8 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2005-2006, en 7 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2010-2011.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KFC Lille.


DE SPOT OP.....
KFC BERENDRECHT SPORT
Donderdag 27 november 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Berendrecht Sport.

Gegevens.

* Berendrecht ligt in het uiterste noorden van de provincie Antwerpen, en de gemeente grenst aan Nederland.
* De naam "Berendrecht" of "Dijk van de Béra of Beer" volgens de volksmond, zou "Doortocht door het moeras" betekenen. Volgens sommigen is "Ber" of "Bere" een oude benaming voor "dam". De uitdrukking "drecht" zou "overvaart" of "veer" betekenen.
* Berendrecht is een "Poldergemeente" die sinds 1958 tot de stad Antwerpen behoort, en sinds 1983 deel uitmaakt van het aparte district Berendrecht-Zandvliet-Lillo.
* De parochie Berendrecht was al bekend in 1184.
* De geschiedenis van Berendrecht is nauw verbonden met de strijd tegen het water. Jarenlang hebben dijkenbouwers met primitieve middelen gevochten om de woonkern te vrijwaren tegen het geweld van het water. Het dorp werd echter herhaaldelijk overstroomd en gedeeltelijk verwoest tussen de 13e en de 17e eeuw.
* Ook in februari 1953 overstroomde het dorp tijdens de "Watersnoodramp", en dat was ook de laatste keer dat dit gebeurde.
* De uitbreiding van de Antwerpse haven en later ook de aanleg van de "Havenweg" sneed volgens vele bewoners de poldergemeentes voor een gedeelte af van de omliggende regio's. Ondermeer de oprichting van het Poldermuseum in Lillo is een gevolg hiervan. Vandaag telt het museum 34 kamers, die door vrijwilligers belangeloos worden onderhouden als waardevol erfgoed.
* Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo (Bezali) telt momenteel ongeveer 10.000 inwoners.
* Eén van de meest bekende ex-inwoners van Berendrecht is Frans Brands (+2008) die in 1963 een rit won in de Ronde van Frankrijk.
* Het adres van de accommodatie van KFC Berendrecht Sport is Monnikenhofstraat in 2040 Berendrecht.
* Het stamnummer bij de KBVB is 4446.
* De eerste ploeg van "KFC Berendrecht" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale A.
* De clubkleuren zijn groen en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een dertiental ploegen in competitie, gaande van drie gewestelijke reservenploegen tot 5-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploegen in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Berendrecht op onze webpagina
"4e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Berendrecht Sport werd opgericht in de loop van 1928, en de officiële start was 1 januari 1929.

* In de jaren 30 en 40, dus voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, speelde de club afwisselend in de "Vlaamsche Voetbalbond" en in het "Liefhebbersvoetbalverbond" L.V.V.

* Toen de oorlog was afgelopen sloot de "Football Club Berendrecht" zich in 1946 aan bij de "Belgische Voetbalbond" onder stamnummer 4446.

* Het eerste officiële seizoen in competitie was 1946-1947 in 3e provinciale A, waar de FC negende eindigde op dertien, met 20 punten na 24 wedstrijden.

* Ook in de volgende drie seizoenen speelde men in 3e provinciale.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: na het seizoen 1950-1951 mocht FC Berendrecht het eerste en enige clubkampioenschap tot nu toe vieren. De ploeg scoorde maar liefst 111 goals en behaalde 44 punten op 56, en speelde daarna vijf seizoenen in 2e provinciale.

* Van 1961 tot 1970: 3e provinciale, met ondermeer een 2e, 4e en 6e plaats als beste resultaten.

* Van 1971 tot 1980: 3e provinciale, en in 1972 de degradatie naar de nieuw opgerichte 4e provinciale. In '78 en '79 was er nog een promotie/degradatie.

* Van 1981 tot 1990: 4e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: 4e en 3e provinciale, met promoties naar 3e provinciale in '91, '93 en '99 en degradaties naar 4e provinciale in '92 en '94.

* Van 2001 tot 2014: 3e en 4e provinciale. Na een promotie (naar 3e provinciale) in 1999 nam de "Koninklijke Football Club Berendrecht" vanaf het seizoen 2002-2003 haar plaats in 4e provinciale terug in, en daar speelt de club nu nog altijd.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Football Club Berendrecht" behaalde in totaal 1 keer het kampioenschap: in 1951.

* Er werd in totaal 5 keer gepromoveerd, de laatste keer in 1998-1999, en 6 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2001-2002.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KFC Berendrecht Sport.


DE SPOT OP.....
KFC RAMSEL
Donderdag 20 november 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Ramsel.

Gegevens.

* Ramsel ligt helemaal in het zuiden van onze provincie, niet zo ver van Westerlo, en tegen de grens met Vlaams-Brabant.
* Vanaf de 18e eeuw tot aan het einde van de 20e eeuw was Ramsel vooral bekend voor zijn steenbakkerijen, waarvan de sporen in het landschap nu nog merkbaar zijn.
* De gemeente Ramsel was tot 1865 een gehucht van Herselt. In datzelfde jaar werd Ramsel een zelfstandig gemeente.
* Tot aan de gemeentefusie van 1977 bleef Ramsel, dat toen ongeveer 3.500 inwoners telde, een zelfstandige gemeente, maar vanaf de fusie werd het een deelgemeente van Herselt.
* Momenteel wonen er in totaal zo'n 14.500 mensen in de fusiegemeente Herselt, waarvan ongeveer 5.000 in Ramsel.
* Eén van de meest bekende inwoners van Ramsel is Erwin Vandenbergh, ooit topschutter bij ondermeer Anderlecht, de Franse eersteklasser Lille en de Rode Duivels.
* Er zijn ook nog een aantal gekende figuren die in Herselt geboren zijn: muziekgoeroe Maurice Engelen en de voetballers (en ex-voetballers) Stein Huysegems, Kevin Vandenbergh en Joos Valgaeren.
* Het adres van de accommodatie van KFC Ramsel is Schoolstraat, in 2230 Ramsel.
* Het stamnummer bij de KBVB is 436.
* De eerste ploeg van "KFC Ramsel" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale E.
* De clubkleuren zijn rood en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een elftal ploegen in competitie, gaande van een gewestelijke reservenploeg tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel geen damesploegen in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Ramsel op onze webpagina
"4e Provinciale E", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Al tijdens de "Groote Oorlog" werd er een Ramselse voetbalclub opgericht. In 1916 zag de club "Altijd Kontent Ramsel" het levenslicht.

* Gedurende de resterende twee oorlogsjaren speelden de voetballers met veel enthousiasme hun vriendschappelijke wedstrijden, maar in 1918 stopten ze ermee.

* Vanaf 1920 werd er opnieuw gepraat over het starten van een nieuwe club, maar pas in 1922 kregen die plannen eindelijk vorm. Dat werd de "Sportkring Ramsel" en later "Ramsel Football Club". De wapenspreuk en het motto van de club was, en is ook nu nog, dezelfde als in 1916: "Altijd Kontent".

* De officiële startdatum werd 13 november 1924, toen Ramsel FC ook aansloot bij de Belgische Voetbalbond onder stamnummer 436.

* Het eerste officiële seizoen in competitie zou echter pas in 1930-1931 worden gespeeld, in 3e provinciale A. Daar werd de ploeg derde op tien, met 22 punten uit tien gewonnen wedstrijden en twee gelijke spelen.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1932 tot 1940: in het derde jaar van haar bestaan behaalde de club een eerste kampioenschap en de promotie naar 2e provinciale. In '36 volgde er een degradatie en twee jaar later het tweede clubkampioenschap.

* Van 1941 tot 1950: 3e provinciale, na een degradatie in het oorlogsjaar 1942.

* Van 1951 tot 1960: 3e provinciale. In 1960 leverden 41 punten opnieuw de titel op en de sprong naar 2e provinciale.

* Van 1961 tot 1970: 2e en 3e provinciale, met in het seizoen 1966-1967 het vierde clubkampioenschap. Een nieuwe titel bracht Ramsel FC in 1970 zelfs naar 1e provinciale, en dat zou het begin zijn van de Ramselse glorieperiode.

* Van 1971 tot 1980: het seizoen 1972-1973 leverde alweer het kampioenschap op, zodat de intussen "Koninklijke Ramsel FC" naar vierde nationale promoveerde. Daar zou de club zes seizoenen blijven, met als absolute uitschieter een derde plaats (in 1976). In 1979 degradeerde de ploeg echter terug naar 1e provinciale

* Van 1981 tot 1990: 1e, 2e en 3e provinciale, met degradaties in '82, '86 en '88, toen de KFC naar 4e provinciale zakte. Het volgende seizoen was er echter alweer een titel.

* Van 1991 tot 2000: het achtste clubkampioenschap in 1992, maar degradaties in '94 en '96 brachten de KFC Ramsel terug naar 4e provinciale, waar men ook de eeuw afsloot.

* Van 2001 tot 2014: één seizoen in 3e provinciale (2003-2004), en het jaar daarop de degradatie naar 4e provinciale, waar de club nu nog altijd uitkomt. Meestal is de eindklassering er één in het linkse rijtje.

* De "Koninklijke Ramsel FC" kan terugblikken op een lange en succesvolle geschiedenis, vooral in de jaren 1973 tot 1979, toen men in bevordering uitkwam. In 1976 kreeg de club in de Nationale Beker zelfs Club Brugge op bezoek, en de verliezende maar eervolle 1 - 3 uitslag staat nog altijd mooi genoteerd in de clubgeschiedenis.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Ramsel FC" behaalde in totaal 8 keer het kampioenschap: in 1933, 1938, 1960, 1967, 1970, 1973, 1989 en 1992.

* Er werd in totaal 9 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2002-2003, en 10 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2003-2004.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op K Ramsel FC.


DE SPOT OP.....
K LOENHOUT SK
Donderdag 13 november 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... K Loenhout SK.

Gegevens.

* Loenhout ligt helemaal in het noorden van onze provincie, niet zo ver van de grens met Nederland.
* De autosnelweg E19 tussen Antwerpen en Breda loopt door het grondgebied van Loenhout, net als de "Thalys" hoge snelheidslijn.
* De naam "Loenhout" komt oorspronkelijk van "Lonout", een benaming die ontstaan is in de tijd van de Frankische nederzettingen "Heilaer" en "Sneppelaer", die gelegen waren ten Oosten van Wiezeloo (Wezel).
* In het begin van de 19e eeuw telde Loenhout 1.600 inwoners. Rond de eeuwwisseling van 1900 waren dat er 1.800, en net voor de gemeentefusie 2.930.
* Tot aan de gemeentefusie van 1977 was Loenhout een zelfstandige gemeente.
* Op 1 januari 1977 werd Loenhout een deelgemeente van Wuustwezel, dat toen haar inwonertal zag stijgen van 9.600 naar 11.800. Momenteel telt Wuustwezel in totaal bijna 20.000 inwoners.
* Loenhout is ondermeer gekend voor het jaarlijkse "Bloemencorso", een evenement dat sinds 1952 wordt georganiseerd op de tweede zondag van september, en dat het grootste bloemencorso van België is.
* Op sportief gebied is ook de "Azencross" beroemd, een jaarlijkse veldrit tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

* Het adres van de accommodatie van Loenhout SK is Dorensweg, in 2990 Loenhout.
* Het stamnummer bij de KBVB is 4112.
* De eerste ploeg van "Loenhout SK" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale A.
* De clubkleuren zijn wit en rood.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een tweeëntwintigtal ploegen in competitie, gaande van drie gewestelijke reservenploegen tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel drie damesploegen in competitie. De A-ploeg speelt in 1e provinciale en de B-ploeg speelt in 3e provinciale. Verder is er nog een U16 jeugd-damesploeg.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Loenhout SK op onze webpagina
"2e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Loenhout Sportkring" werd opgericht op 23 april 1944.

* De club sloot aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg het stamnummer 4112.

* Het eerste seizoen in competitie was 1945-1946, in 3e provinciale B. Daar werd de ploeg tiende op elf, met vier gewonnen wedstrijden en elf punten.

* Ook in de rest van de jaren 40 kwam de club uit in 3e provinciale, en telkens eindigde de ploeg in het rechtse rijtje.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 3e provinciale. Vanaf 1956 verbeterden de prestaties, en na een 4e plaats volgden ook een 6e, twee 7e en één 8e plaats in het eindklassement.

* Van 1961 tot 1970: 3e provinciale, met in het seizoen 1964-1965 een zevende plaats als beste eindklassering in die periode.

* Van 1971 tot 1980: in 1972 degradeerde SK naar de pas opgerichte 4e provinciale. Daar behaalde de ploeg in 1976 het eerste clubkampioenschap, een seizoen later gevolgd door een nieuwe degradatie. In 1980 werd er opnieuw gepromoveerd naar 3e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: een tweede opeenvolgende promotie naar 2e provinciale in 1981, inclusief een achtjarig verblijf in die reeks. Tussendoor was er in '86 en '87 een degradatie-promotie.

* Van 1991 tot 2000: 2e en 3e provinciale. In 1994 promoveerde de intussen "Koninklijke Loenhout SK" voor één seizoen naar 2e provinciale.

* Van 2001 tot 2010: 3e provinciale. In 2003 werd daar het tweede clubkampioenschap behaald met 60 punten, 81 doelpunten voor en 41 tegen. Het nieuwe verblijf in 2e provinciale duurde echter slechts één seizoen.

* Van 2011 tot 2014: 3e provinciale, maar na een sterk seizoen met 63 tegen 28 goals en 64 punten nam de club haar plaats in 2e provinciale opnieuw in. Daar speelt LSK nu voor het vierde seizoen op rij.

* De uitgebreide en verzorgde accommodatie van Loenhout SK is op zijn minst een vaste plaats in tweede provinciale waardig, en menig eersteprovincialer zou er zeker zijn draai vinden.

* In het verlengde van deze factoren ligt het grote aantal aangesloten jeugdspelers. Met maar liefst 16 ploegen tussen de 6 en 16 jaar en een uitstekende jeugdopleiding en organisatie is de toekomst van de "Koninklijke Loenhout Sportkring" absoluut verzekerd.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Loenhout SK" behaalde in totaal 2 keer het kampioenschap: in 1976 en 2003.

* Er werd in totaal 7 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2010-2011, en 6 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2003-2004.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op Loenhout SK.


DE SPOT OP.....
KSK RETIE BRANDDONK
Donderdag 6 november 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KSK Retie Branddonk.

Gegevens.

* SK Branddonk werd opgericht in het gehucht Hodonk, dat één van de woonkernen is van de gemeente Retie.
* Retie is een Kempische gemeente in het oosten van de provincie Antwerpen.
* De naam "Retie" is afgeleid van het Latijnse "Retus", de naam van een gebied dat eertijds in bezit was van een grootgrondbezitter met die naam.
* De gemeente Retie ligt in het centrum van de driehoek Turnhout, Geel en Mol.
* Naast het centrum zijn er een vijftal woonkernen: Hodonk, Looiend, Obroek, Den Brand en Schoonbroek.
* In het begin van de 19e eeuw waren er ongeveer 2.000 inwoners. Net voor de gemeentefusie in 1977 waren dat er 7.000, en momenteel zijn er kleine 11.000 Retienaren.
* Naast een aantal kapellen en kapelletjes is vooral de grote linde die in het centrum staat erg bekend, een monumentale boom met een stamomtrek van een viertal meter. Volgens sommige bronnen zou de boom geplant zijn in de 14e eeuw.
* Retie werd in 1332 zelfstandig. Vroeger vergaderden de bestuurders onder die grote lindeboom. Alle belangrijke documenten werden dan in de "comme", een kist, bewaard en opgeborgen in de kerktoren.
* Het adres van de accommodatie van KSK Branddonk is Groenedijk 15, in 2470 Retie.
* Het stamnummer bij de KBVB is 5927.
* De eerste ploeg van "KSK Branddonk" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 1e provinciale.
* De clubkleuren zijn groen en zwart.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een zevental ploegen in competitie, gaande van een provinciale reservenploeg tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KSK Branddonk op onze webpagina
"1e Provinciale", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Voetbalclub Branddonk Sportkring Retie" werd gesticht op 12 juni 1955.

* Dat gebeurde onder impuls van André Zajac, een Pool die als soldaat half de wereld had gezien, en die in Turnhout zijn vrouw leerde kennen. Hij kocht op Hodonk een stuk grond en bleef er ook wonen.

* André Zajac wilde eigenlijk een atletiekvereniging oprichten, maar de Hodonkse jeugd was enkel in voetbal geïnteresseerd.

* Zo werd "Branddonk SK" een voetbalclub, die na de aansluiting bij de KBVB het stamnummer 5927 kreeg toegewezen.

* Het eerste seizoen van het fanionteam in competitie was 1957-1958, in 3e provinciale F. Daar eindigde de club als dertiende op zestien ploegen, met 18 punten op 60, na zeven overwinningen en vier gelijke spelen. Ook de twee volgende seizoenen eindigde de ploeg in de lagere regionen.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1961 tot 1970: 3e provinciale, met in het seizoen 1966-1967 een negende plaats als beste eindklassering in die periode.

* Van 1971 tot 1980: in 1972 behaalde Branddonk het eerste clubkampioenschap en de sprong naar 2e provinciale. Twee jaar later was er alweer een titel en zo promoveerde de club naar 1e provinciale, waar een verblijf van twee seizoenen volgde. Na twee degradaties (in 1976 en 1979) sloot de SK het decennium echter af in 3e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: 3e provinciale, een degradatie naar 4e provinciale in 1987, en twee promoties (1988 en 1990) die de club terug naar 2e provinciale brachten.

* Van 1991 tot 2000: 2e provinciale, met twee titels, in 1997 en 2000 en de promotie naar 1e provinciale, na een seizoen met onder andere 94 doelpunten en een recordaantal van 74 punten op 90.

* Van 2001 tot 2010: 1e en 2e provinciale, met een kampioenschap in 2005.

* Van 2011 tot 2014: 1e provinciale, een degradatie in 2009 en een kampioenschap in 2012, inclusief een nieuwe sprong naar 1e provinciale, waar de intussen "Koninklijke Branddonk SK" ook dit seizoen uitkomt.

* Al vele jaren is er een sportieve en klassieke concurrentiestrijd tussen KSK Branddonk en dorpsgenoot KSK Retie, dat in de loop van de tijd soms werd "voorbijgestoken" door de groen-zwarten, maar er zou in de volgende jaren wel eens een nieuwe Retiese "superderby" van kunnen komen, en misschien zelfs al volgend seizoen.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Retie Branddonk Sportkring" behaalde in totaal 6 keer het kampioenschap: in 1972, 1974, 1997, 2000, 2005 en 2007.

* Er werd in totaal 8 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2011-2012, en 6 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2008-2009.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KSK Branddonk.


DE SPOT OP.....
K RACING EMBLEM
Donderdag 30 oktober 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... K Racing Emblem.

Gegevens.

* Emblem ligt ten zuiden van Antwerpen, en niet zo ver van Lier.
* Vroeger was Emblem, eerst ook gekend als "Emblehem", een zelfstandige gemeente.
* Rond het jaar 1800 telde Emblem een 700-tal inwoners.
* Samen met de andere deelgemeentes Broechem, Oelegem en Ranst-centrum behoort Emblem sinds de gemeentefusie van 1 januari 1977 tot de gemeente Ranst.
* Eind 1976 telde Emblem ongeveer 2.700 inwoners. Momenteel is dat aantal opgelopen tot zo'n 3.500. In totaal zit het bevolkingsaantal van Ranst tegen de 19.000.
* Emblem heeft een speciale band met Sint-Gummarus die, volgens de legende, in het begin van de 7de eeuw in Emblem werd geboren in een rijke familie. De meest opvallende verwijzing naar deze heilige is de naar hem genoemde "Sint-Gummaruskapel", oorspronkelijk gebouwd rond 1477.
* Op het terrein van de Emblemse voetbalclub "KFC Sint Michiel" werden vanaf 1990 de buitenopnamen van de Vlaamse televisieserie "FC De Kampioenen" gemaakt.
* Het adres van de accommodatie van K. Racing Emblem is Sint-Gummarusveld 3, in 2520 Emblem-Ranst.
* Het stamnummer bij de KBVB is 5180.
* De eerste ploeg van "Racing Emblem" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale B.
* De clubkleuren zijn blauw en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een zestiental ploegen in competitie, gaande van een gewestelijke reservenploeg tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Racing Emblem op onze webpagina
"4e Provinciale B", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Met Racing Emblem hebben we deze week een betrekkelijk "jonge" vereniging gekozen, al draagt de club sinds de eeuwwisseling wel fier het predicaat "Koninklijk".

* De club werd opgericht op 1 augustus 1948. Na de aansluiting bij de KBVB kreeg men het stamnummer 5180 toegewezen.

* Het eerste seizoen in competitie was 1949-1950, in 3e provinciale D. Daar eindigde de club als twaalfde op zestien ploegen, met 26 punten op 60.

* In het volgende seizoen 1950-1951 eindigde Racing als tweede, en het jaar daarop als vijfde.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: Racing Emblem kwam heel die periode uit in 3e provinciale. De beste eindklassering werd in 1959 behaald: een 4e plaats, na een sterk seizoen met 71 gescoorde doelpunten.

* Van 1961 tot 1970: 3e provinciale, en vooral het seizoen 1969-1970 was sterk, met ondermeer 76 goals en 42 punten op 60. Een mooie derde plaats was de beloning.

* Van 1971 tot 1980: bij de invoering van de 4e provinciale (in 1972) beëindigde Racing Emblem de competitie als tiende, maar de nieuwe regeling had tot gevolg dat er een verplichte degradatie was naar 4e provinciale. Daar speelde de ploeg heel de verdere jaren 70. Er waren wel twee 4e plaatsen in het eindklassement, in '74 en '77.

* Van 1981 tot 1990: ook hier verbleef men in 4e provinciale, en ook nu was een vierde plaats het beste resultaat (1981-1982).

* Van 1991 tot 2000: 4e provinciale, en meestal in het rechtse rijtje, maar bij de eeuwwisseling was het feest in Emblem: na een seizoen waarin er 56 punten werden behaald en men alweer vierde eindigde, leverde de eindronde de promotie op naar 3e provinciale.

* Van 2001 tot 2014: het verblijf in 3e provinciale duurde slechts twee seizoenen, want in 2002 degradeerde de inmiddels "Koninklijke Racing Emblem" terug naar 4e provinciale, waar ze nu nog uitkomt.

* Emblem ligt op voetbalgebied geografisch wat in de schaduw van een heel aantal regionale en nationale clubs, maar het bestuur en de vereniging profileren zich vooral als een hechte familiale voetbalclub.

* Dat resulteert ondermeer in het feit dat er méér dan 150 actieve leden zijn, waarvan meer dan 70 procent jeugdspelers uit de eigen streek. Met onder andere veertien jeugdploegen tussen de 6 en 16 jaar wordt het bewijs geleverd dat men er goed werk levert.

* Ondanks het (tot nu toe) ontbreken van extreme resultaten of een kampioenschap van de eerste ploeg is Racing Emblem een club die zichzelf een "kleine club" noemt, maar die vooral de familiale sfeer hoog in het vaandel draagt en ook in volle bloei is, en dat mag ook wel eens vermeld worden.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Racing Emblem" behaalde in het verleden nog geen kampioenschap.

* Er werd in totaal 1 keer gepromoveerd, in 1999-2000, en 2 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2001-2002.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op Koninklijke Racing Emblem.


DE SPOT OP.....
K VERBROEDERING BALEN
Donderdag 23 oktober 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... K Verbroedering Balen.

Gegevens.

* Balen ligt in de zuidoostelijke hoek van de provincie Antwerpen, niet zo ver van de provinciegrens met Limburg.
* De naam van het dorp werd voor de eerste maal vermeld in 1173 als "Banele", naar de vroegmiddeleeuwse woorden "banne" (rechtsgebied) en "lo" (bos).
* Balen was in het verleden ondermeer gekend door de fabriek "Vieille Montagne", gesticht in 1881, en door de kruitfabriek "La Forcite". Beide fabrieken bevonden zich op het grondgebied van Balen-Wezel.
* In 1989 werden de fabrieken van Vieille Montagne samengevoegd met die van Union Minière en zo ontstond de "NV Acec–Union Minière". Die naam wijzigde later in "Umicore (2002) en in 2007 in "Nyrstar".
* De fusiegemeente Balen, inclusief Wezel, Olmen, Hulsen, Rosselaar, Schoorheide, Rijsbergdijk en Gerheide telt ongeveer 22.000 inwoners.
* De bijnaam van de Balenaars is "De Kruiers", omdat de bewoners, volgens de overlevering, de kerk een aantal malen wilden verplaatsen, en daartoe een kruiwagen geschikt achtten. Volgens sommigen is de reden echter dat de patroonheilige van de kerk, de Heilige Andreas, ook patroon van de kruiers is.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Balen zijn onder andere Bert Leysen (+1959 - de eerste programmadirecteur van de Vlaamse Televisie), wielrenner Tom Boonen, biljarter Frédéric Caudron en ex-motorcrosser Eric Geboers.
* Het adres van de accommodatie van K. Verbroedering Balen is Sportpark Bleukens, Hoolsterberg 36/2, in 2490 Balen.
* Het stamnummer bij de KBVB is 1774.
* De eerste ploeg van "Verbroedering Balen" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale B.
* De clubkleuren zijn geel en blauw.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een tweeëntwintigtal ploegen in competitie, gaande van twee gewestelijke reservenploegen tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Verbroedering Balen op onze webpagina
"2e Provinciale B", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Al in 1915 werd er een wijkclub opgericht met de naam "Balen Sport", die uitsluitend vriendschappelijke wedstrijden speelde.

* Tien jaar later overwoog men een aansluiting bij de Belgische Voetbalbond, maar die aanvraag zou pas gebeuren in 1931.

* In afwachting speelde de club in regionale voetbalbonden: vanaf 1928 bij de "Vlaamsche Voetbalbond" en in 1929 bij het "Kempisch Verbond".

* De uiteindelijke aansluiting bij de "Belgische Voetbalbond" gebeurde in 1931 onder de naam "Baelensche Sport Club" met stamnummer 1751.

* In datzelfde jaar sloot ook een andere, nieuwe Balense club zich aan bij de Belgische Voetbalbond. Dat was "FC Rijsberg Sport" uit de Rijsbergwijk, onder stamnummer 1751. En twee jaar later, in 1933 dus, kwam er met "Schoor Sport" uit de wijk Schoorheide, onder stamnummer 2051, nog een Balense club bij.

* De "Baelensche Sport Club" speelde de eerste officiële competitie in het seizoen 1932-1933 in 3e provinciale A, met een mooie vierde plaats als eindklassering.

* Het volgende seizoen 1933-1934 werd bekroond met het eerste clubkampioenschap en de promotie naar 2e provinciale, vanwaar de club vanaf 1942 na een nieuwe promotie de oorlogsjaren zou doorbrengen in de reeks "Promotie", een beetje vergelijkbaar met de huidige bevordering.

* Na de woelige oorlogsperiode zakte de "Sportclub Balen" naar 2e provinciale/gewestelijke, waar er in 1951 een tweede clubkampioenschap werd behaald.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 2e, 1e en 3e provinciale, na degradaties in 1955 en 1958.

* Van 1961 tot 1970: 3e provinciale.

* Van 1971 tot 1981: het derde clubkampioenschap in 1972 en de promotie naar 2e provinciale. Twee degradaties in 1978 en 1981 brachten Balen naar 4e provinciale.

* Van 1982 tot 1990: zowel in 1982 als in 1985 pakte de ploeg het kampioenschap én een lang verblijf in 2e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: 2e provinciale en het vijfde kampioenschap in 1994. Die titel leverde een promotie naar 1e provinciale op, maar een jaar daarna degradeerde de SK Balen terug naar 2e provinciale, waar er in 1998 gefuseerd werd met dorpsgenoot "Schoor Sport" dat al eerder samengegaan was met "Rijsberg Sport".

De nieuwe Balense fusieclub werd "Koninklijke Verbroedering Balen" genoemd en speelde verder met stamnummer 1774.

* Van 2001 tot 2014: 2e en 3e provinciale, met een degradatie in 2006 en de titel in 2007, die de "Koninklijke Verbroedering Balen" tot en met dit seizoen naar 2e provinciale stuurde.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Balense Sportkring/Koninklijke Verbroedering Balen" behaalde in totaal 7 keer het kampioenschap: in 1934, 1951, 1972, 1982, 1985, 1994 en 2007.

* Er werd in totaal 9 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2006-2007, en 8 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2005-2006.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op Koninklijke Verbroedering Balen.


DE SPOT OP.....
KVV DUFFEL
Donderdag 16 oktober 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KVV Duffel.

Gegevens.

* Duffel ligt ten zuiden van Antwerpen, tussen Lier en Mechelen.
* De gemeente Duffel heeft een lange geschiedenis achter zich. Opgravingen in het gebied waar Duffel nu ligt toonden aan dat er al ver voor Christus sporen waren van menselijke bewoning.
* In de helft van de 11e eeuw werd de naam "Duffla" officiëel vermeld, een samenvoeging van "dubro" en "locus". De betekenis daarvan is "plaats bij het water".
* Later veranderde de naam naar "Duffle" en vanaf 1350 werd het "Duffele". Vanaf 1684 werd op alle officiële documenten de huidige naam "Duffel" gebruikt.
* In de loop van verschillende eeuwen werd Duffel een handels- en industriecentrum, ondermeer bekend door de weefindustrie ("Duffelse lakens"), de landbouw, een stoffenfabriek, de steenbakkerijen, een papierfabriek en een nikkelfabriek.
* In het begin van de 20e eeuw telde Duffel iets meer dan 7.000 inwoners, en in het jaar 2000 waren dat er 16.000. Duffel was en is altijd een zelfstandige gemeente geweest, die momenteel qua inwonertal de 17.000 gepasseerd is.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Duffel zijn onder andere Kris en Jan De Smet van "De Nieuwe Snaar", mediafiguren Paul Jambers en echtgenote Pascal Naessens, atlete Anja Smolders en acteur-zanger-"Romeo" Chris Van Tongelen.
* Het adres van de accommodatie van KVV Duffel is Heidestraat 7B, in 2570 Duffel.
* Het stamnummer bij de KBVB is 6461.
* De eerste ploeg van "KVV Duffel" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale A.
* De clubkleuren zijn geel en zwart.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een vijftiental ploegen in competitie, gaande van twee gewestelijke reservenploegen tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KVV Duffel op onze webpagina
"2e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De voetbalclub "Vlug en Vrij Duffel" kende een voorgeschiedenis, want VV kwam voort uit het samengaan van twee andere Duffelse clubs.

* In 1954 ontstond in het gehucht Mijlstraat een caféploeg met de naam "FC Mijlstraat", die later dat jaar samensmolt met "FC Anderstad", een lokale ploeg van de melkerij aan de Anderstad in Lier.

* De naam van de nieuwe club werd "Vlug en Vrij Duffel-Mijlstraat". Er werd competitie gespeeld in het "Liers Voetbalverbond" en vanaf 1958 in de "Koninklijke Belgische Liefhebbersvoetbalbond" KBLVB.

* Op 1 augustus 1961 werd de overstap gemaakt naar de Belgische Voetbalbond, onder het nu nog gebruikte stamnummer 6461. Daarbij verdween het achtervoegsel "Mijlstraat" en als clubkleuren werden geel en zwart gekozen.

* Het eerste seizoen van VV Duffel in de KBVB-competitie was 1961-1962 in 3e provinciale F. Daar werd een mooie achtste plaats op zestien behaald, met 34 punten, 75 gescoorde goals en 71 tegentreffers.

* Ook in de rest van de jaren zestig kwam de club uit in 3e provinciale, met ondermeer een 4e, 3e en 2e plaats in het eindklassement.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1971 tot 1980: in deze periode ging VV op en neer tussen 3e en 4e provinciale, met twee promoties (1974 en 1977) en degradaties in 1972 (naar de nieuw opgerichte 4e provinciale), 1975 en 1978.

* Van 1981 tot 1990: in 1981 werd het eerste clubkampioenschap gevierd, en na de degradatie naar 3e provinciale (1983) leverden twee promoties (in 1984 en 1986) de sprong naar 2e provinciale op. Daar werden mooie resultaten behaald, met als uitschieter een derde plaats in het seizoen 1989-1990.

* Van 1991 tot 2000: drie jaar in 2e provinciale en zes jaar in 3e provinciale. In 2000 leverde het tweede kampioenschap een nieuwe promotie naar 2e provinciale op.

* Van 2001 tot 2010: in 2e en vooral 3e provinciale.

* In 2011 promoveerde de intussen "Koninklijke VV Duffel" naar 2e provinciale, het jaar daarop gevolgd door een degradatie, en weer een jaar later door een nieuwe promotie naar 2e provinciale, waar de club momenteel voor het tweede seizoen op rij uitkomt.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Vlug en Vrij Duffel" behaalde in totaal 2 keer het kampioenschap: in 1981 en 2000.

* Er werd in totaal 9 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2012-2013, en 8 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2011-2012.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KVV Duffel.


DE SPOT OP.....
K. GOOREIND V.V.
Donderdag 9 oktober 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... K Gooreind VV.

Gegevens.

* Gooreind ligt in het noorden van de provincie Antwerpen en is een deelgemeente van Wuustwezel.
* Al heel vroeg liep er een oude heirbaan "Antwerpen-Breda" door de streek, maar op bevel van Napoleon werd vanaf 1806 in de plaats van deze heirbaan de huidige rechte Bredabaan aangelegd.
* De parochie Gooreind zelf werd gesticht in 1869. Hiervoor werd er een eigen kerk, een pastorie en een dorpschooltje gebouwd.
* In 1977 werd Gooreind een deelgemeente van Wuustwezel, dat voordien ongeveer 10.000 inwoners telde.
* Na de gemeentefusie, waarbij ook Loenhout en de gehuchten Brakel en Sterbos bij Wuustwezel werden gevoegd, telde de gemeente Wuustwezel 12.000 inwoners, en dat aantal is intussen gestegen tot bijna 20.000.
* De uitgebreide natuurgebieden "Groot Schietveld" en "Uilebos" behoren tot het grondgebied van Wuustwezel.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Gooreind en Wuustwezel zijn onder andere acteur Fred Van Kuyk en actrice Ann Petersen (+2003 - echte naam Annie Peeters, o.a. "ons Moe" uit "Thuis"), scenarist Ward Hulselmans (auteur van o.a. "Niet voor Publicatie", "Heterdaad", "Witse", "Salamander", "Stille Waters" enz.), striptekenaar Karel Biddeloo (+ 2004/"De Rode Ridder"), triatleet Marc Herremans, motorcrosser Kevin Strijbos, schaatster Jelena Peeters, ex-wielrenner Edwig Van Hooydonck en voetballer Jurgen Cavens.
* Het adres van de accommodatie van KVV Gooreind is Eikendreef, in 2990 Gooreind-Wuustwezel.
* Het stamnummer bij de KBVB is 3865.
* De eerste ploeg van "K Gooreind VV" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 3e provinciale A.
* De clubkleuren zijn paars en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een achttiental ploegen in competitie, gaande van drie gewestelijke reservenploegen tot 6-jarige en 5-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van K Gooreind VV op onze webpagina
"3e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De club "Gooreind Voetbalvereniging" werd gesticht op 15 juli 1933.

* Pas een aantal jaren later sloot men aan bij de Belgische Voetbalbond, waar het stamnummer 3865 werd toegekend.

* Het eerste seizoen in competitie was 1943-1944, in 3e provinciale H, met een zesde plaats (op elf) in het eindklassement, waarbij de ploeg 93 keer scoorde maar ook 66 tegengoals slikte.

* Ook in de na-oorlogse jaren speelde de club in 3e provinciale, met ondermeer een mooie 4e en 5e plaats in de eindklassering.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 3e provinciale, met een eerste promotie naar 2e provinciale in het seizoen 1951-1952, echter meteen gevolgd door een degradatie in 1953.

* Van 1961 tot 1970: 3e en 2e provinciale. In 1966 behaalde Gooreind VV het eerste clubkampioenschap en de promotie naar 2e provinciale, na een sterk seizoen met 44 punten op 60, en met 99 gescoorde doelpunten.

* Van 1971 tot 1980: 2e, 3e en 4e provinciale, met twee opeenvolgende degradaties (1972 en 1973) die de club naar 4e provinciale deden zakken. In 1977 was er een promotie, in 1978 gevolgd door een degradatie.

* Van 1981 tot 1990: 4e en 3e provinciale, met het tweede kampioenschap in 1982 en een promotie in 1988. Beide keren volgde er na het volgende seizoen echter een degradatie naar 4e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: 4e, 3e en 2e provinciale, met promoties naar 3e (1992) en naar 2e provinciale (1998) waar de club ook de eeuw afsloot.

* Van 2001 tot 2010: de gehele periode in 2e provinciale, tot en met het seizoen 2009-2010.

* In 2010 promoveerde de K Gooreind VV naar 1e provinciale, waar de club drie seizoenen speelde met achtereenvolgens een 12e en een 2e plaats, maar in 2013 en 2014 werd er twee keer op rij gedegradeerd zodat de ploeg dit seizoen in 3e provinciale uitkomt.

* In Gooreind, volgens sommigen toch een beetje in de schaduw van Wuustwezel en Brasschaat, leeft het jeugdvoetbal gelukkig volop, met onder andere een twaalftal ploegen tussen de 5 en 15 jaar. Ook hier is de toekomst dus verzekerd.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Gooreind Voetbal Vereniging" behaalde in totaal 2 keer het kampioenschap: in 1966 en 1982.

* Er werd in totaal 8 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2009-2010, en 8 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2013-2014.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op K Gooreind VV.


DE SPOT OP.....
KVV ZWALUWEN OLMEN
Donderdag 2 oktober 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KVV Zwaluwen Olmen.

Gegevens.

* Olmen ligt in het zuidoosten van de provincie Antwerpen, niet zo ver van de provinciegrens met Limburg, en in de nabijheid van onder andere Meerhout, Mol en Geel.
* De eerste vermelding van Olmen werd genoteerd in 1288, maar dan als "Olmele", wat "Olmenbos" betekende.
* Olmen was lang een zelfstandige gemeente. In het begin van de 19e eeuw woonden er iets méér dan 1.000 mensen, die vooral leefden van de landbouw. Een aantal werkte in het industriegebied rond Luik, en later kwam er ook meer werkgelegenheid in de "Kempense Steenkoolmijnen".
* Rond 1900 telde Olmen ongeveer 1.500 inwoners. Dat aantal verdubbelde bij de gemeentefusie van januari 1977, toen Olmen één van de deelgemeentes van Balen werd.
* Er wonen momenteel ongeveer 4.000 mensen in Olmen-Balen. Heel de gemeente Balen, inclusief Wezel, Hulsen, Rosselaar, Schoorheide, Rijsbergdijk en Gerheide telt bijna 22.000 inwoners.
* Het adres van de accommodatie van KVV Zwaluwen Olmen is Egstraat 5, in 2491 Olmen.
* Het stamnummer bij de KBVB is 2218.
* De eerste ploeg van "KVV Zwaluwen Olmen" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 4e provinciale D.
* De clubkleuren zijn blauw en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een zeventiental ploegen in competitie, gaande van twee gewestelijke reservenploegen tot 6-jarige en 5-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van Zwaluwen Olmen op onze webpagina
"4e Provinciale D", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De club "Voetbal Vereniging Zwaluwen Olmen" werd gesticht op 1 mei 1934.

* Het eerste seizoen in competitie was 1935-1936, in 3e provinciale C, met een negende plaats in het eindklassement.

* In dat seizoen waren er 16 speeldagen. De ploeg scoorde daarbij 6 doelpunten en kreeg er 67 tegen. Er was één overwinning die twee punten opleverde, en dat was ook het eindtotaal van de debuterende "Zwaluwen".

* Ook in de volgende drie seizoenen speelde de club in 3e provinciale, en na een kort verblijf in de 2e gewestelijke kwam de ploeg tijdens en na de oorlog verder uit in 3e provinciale.

* Het seizoen 1949-1950 leverde de club het eerste kampioenschap op, toen de competitie werd afgesloten met 70 gescoorde goals en 43 punten.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: 2e gewestelijke, 2e provinciale en 3e provinciale, met een degradatie in 1955 en het tweede clubkampioenschap in 1957.

* Van 1961 tot 1970: 2e en 3e provinciale.

* Van 1971 tot 1980: 3e en 4e provinciale, met een promotie naar 3e provinciale in 1974 en een degradatie in 1977.

* Van 1981 tot 1990: 3e en 2e provinciale, met het kampioenschap in 1981 met 52 punten, en de promotie naar 2e provinciale in 1986 voor de intussen "Koninklijke" VV Zwaluwen Olmen.

* Van 1991 tot 2000: 3e en 4e provinciale, met één promotie (1995) en drie degradaties, zodat de club de eeuw afsloot in 4e provinciale.

* Van 2001 tot 2014: 4e en 3e provinciale. In 2001 werd er gepromoveerd naar 3e provinciale, en in 2004 moest de ploeg een stapje terug naar 4e provinciale, waar ze ook nu nog speelt.

* Er werden na de eeuwwisseling wel uitstekende resultaten behaald in de competitie: daar was ondermeer een 3e en 4e plaats bij, en de "Zwaluwen" eindigden voor de rest altijd in het linkse rijtje.

* Met vijftien ploegen tussen de 5 en 13 jaar is het duidelijk dat de club "KVV Zwaluwen Olmen" een bloeiende jeugdafdeling heeft. Toekomst verzekerd dus.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Voetbal Vereniging Zwaluwen Olmmen" behaalde in totaal 3 keer het kampioenschap: in 1950, 1957 en 1981.

* Er werd in totaal 8 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2000-2001, en 10 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2003-2004.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KVV Zwaluwen Olmen.


DE SPOT OP.....
KFC NIJLEN
Donderdag 25 september 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Nijlen.

Gegevens.

* Nijlen ligt tussen Lier en Herentals.
* Volgens de historici was er al in de Romeinse tijd sprake van woningen in de streek van het huidige Nijlen.
* In het begin van de 19e eeuw waren er ongeveer 1.400 inwoners in Nijlen. In 1977, net voor de gemeentefusie, waren dat er 10.600.
* Bij die fusie kwamen ook Bevel en Kessel bij Nijlen, waardoor er ongeveer 18.000 inwoners waren. Intussen telt de gemeente al méér dan 22.000 inwoners.
* Nijlen was vroeger vooral bekend vanwege de vele diamantslijperijen. Het "Diamantpad" (een fietsroute van 30 kilometer die door Groot-Nijlen loopt) herinnert er tot op vandaag nog steeds aan.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Nijlen zijn onder andere (BRT)-scenarioschrijver Libera Carlier (+ 2007), striptekenaar Jozef Van Hove (+ 2 mei 2014), beter bekend onder zijn pseudoniem "Pom", biljarter Raymond Ceulemans, acteur Lucas Van den Eynde, (ex-)wielrenners Vic Van Schil, Nick Nuyens en Bjorn Leukemans, en Jan Ceulemans (ex-voetballer en trainer).
* Het adres van de accommodatie van KFC Nijlen is Ophoven, in 2560 Nijlen.
* Het stamnummer bij de KBVB is 1065.
* De eerste ploeg van "KFC Nijlen" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 1e provinciale.
* De clubkleuren zijn blauw en wit.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel zesentwintig ploegen in competitie, gaande van provinciale en gewestelijke reservenploegen tot 6-jarige duiveltjes, met provinciale ploegen in alle jeugdcategoriën van de U21 tot en met de U8. Er zijn méér dan twintig jeugdploegen.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Nijlen op onze webpagina
"1e Provinciale", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Nijlen is altijd al een echte “voetbalgemeente” geweest. Verschillende clubs kwamen en gingen, en er waren ook een paar fusies en naamswijzigingen.

* In deze “Spot” geven we een overzicht waarbij we alles voor het merendeel bekijken vanuit het standpunt van (K)FC Nijlen en het stamnummer 1065.

* Eerst kort wat geschiedenis: al in 1921 was er een voetbalclub met de naam Eendracht Nijlen, die aangesloten was bij de Belgische Voetbalbond, die toen nog niet werkte met stamnummers. In 1926 verdween Eendracht weer.

* In de volgende jaren kwamen en gingen nog een paar andere Nijlense clubs: zo waren er Groenwit Nijlen en de Nijlen Sportvrienden die respectievelijk in 1934 en 1942 verdwenen.

* Net na de oorlog, in 1946, werd er alweer een nieuwe club opgericht: de ”FC Sportvrienden Nijlen” die in 3e provinciale startte en twee titels zou behalen in 1955 en 1960. Deze club zou bestaan tot 1965 en dan fuseren met FC Nijlen.

* Terug naar de historie van KFC Nijlen dan. De ”Football Club Nijlen” werd opgericht op 15 juni 1927. De club kreeg van de voetbalbond het nu nog gebruikte stamnummer 1065.

* Het eerste seizoen in competitie was 1928-1929, in 3e gewestelijke A, met een mooie tweede plaats in het eindklassement. De ploeg scoorde daarbij 73 doelpunten in 18 wedstrijden.

* In de volgende twee seizoenen werd er twee keer gepromoveerd: in 1930 naar 2e gewestelijke, en in 1931 naar 2e provinciale.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1931 tot 1940: 2e gewestelijke en 2e provinciale, met het eerste clubkampioenschap in 1935, en twee jaar later een promotie naar de nationale bevorderingsreeksen, die toen het ”derde niveau” heetten.

* Van 1941 tot 1950: gedurende de woelige oorlogsjaren, waarbij de voetbalcompetitie vaak nauwelijks fatsoenlijk georganiseerd kon worden, speelde de FC Nijlen verder in Bevordering of Promotie, ook in de naoorlogse jaren, waarbij er onder andere een 4e, 3e en een 2e plaats behaald werd.

* Van 1951 tot 1960: bevordering, toen ook 4e klasse genoemd, met een degradatie naar 1e provinciale in 1958.

* Van 1961 tot 1965: 2e provinciale, na een degradatie in 1961.
- In 1965 fuseerde FC Nijlen met de andere Nijlense club, FC Sportvrienden Nijlen. Deze fusieclub kreeg de naam ”FC Sportvrienden Nijlen, of FCSV Nijlen” en er werd verder gespeeld met stamnummer 1065.

* Van 1965 tot 1970: de fusieclub werd meteen kampioen in 1965 en ging naar 4e klasse, waar ze zes seizoenen zou blijven.

* Van 1971 tot 1980: 1e en 2e provinciale (na twee degradaties). In 1979 en 1980 volgden er dan twee titels op rij die FCSV Nijlen terug naar bevordering brachten.

* Van 1981 tot 1990: vooral 4e nationale, maar na drie degradaties zakte de club in 1989 naar 3e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: twee kampioenschappen op rij, in 1991 en 1992, brachten de club opnieuw naar 1e provinciale, en nadat de KFCSV in 1997 opnieuw de ”KFC Nijlen” werd, leverde het seizoen 1997-1998 meteen een nieuwe promotie naar bevordering op, echter gevolgd door twee degradaties en een lang verblijf in 2e provinciale.

* Van 2001 tot 2010: vooral 2e provinciale, met een titel in 2003 en één jaar later een degradatie.

* Van 2011 tot 2014: 2e provinciale, en in 2014 een promotie naar 1e provinciale, waarin de KFC Nijlen dit seizoen uitkomt.

* De hierboven geschetste en uitgebreide geschiedenis van (K)FC Nijlen bewijst ondermeer dat de club in haar bijna 90-jarig bestaan regelmatig haar stempel gedrukt heeft op zowel het provinciale- als het bevorderingsvoetbal.

* Met ongeveer 24 jeugdploegen, toch altijd een belangrijke waardemeter, is de verdere toekomst van deze traditievolle vereniging dan ook méér dan verzekerd.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Football Club Nijlen/Sportvrienden Nijlen" behaalde in totaal 7 keer het kampioenschap: in 1935, 1966, 1979, 1980, 1991, 1992 en 2003.

* Er werd in totaal 12 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2013-2014, en 13 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2003-2004.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KFC Nijlen.


DE SPOT OP.....
K. RETIE S.K.
Donderdag 18 september 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... K. Retie SK.

Gegevens.

* Retie is een Kempische gemeente in het oosten van de provincie Antwerpen.
* De naam "Retie" is afgeleid van het Latijnse "Retus", de naam van een gebied dat eertijds in bezit was van een grootgrondbezitter met die naam.
* De gemeente Retie ligt in het centrum van de driehoek Turnhout, Geel en Mol.
* Naast het centrum zijn er een vijftal woonkernen : Hodonk, Looiend, Obroek, Den Brand en Schoonbroek.
* In het begin van de 19e eeuw waren er ongeveer 2.000 inwoners. Net voor de gemeentefusie in 1977 waren dat er 7.000, en momenteel zijn er kleine 11.000 Retienaren.
* Naast een aantal kapellen en kapelletjes is vooral de grote linde die in het centrum staat erg bekend, een monumentale boom met een stamomtrek van een viertal meter. Volgens sommige bronnen zou de boom geplant zijn in de 14e eeuw.
* Ook het "Kasteel van Rethy" is beroemd: een landhuis dat uit 1906 stamt en omgeven is door een mooi park van 30 hectare.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Retie zijn onder andere zanger Marc Dex en zijn broer Juul (Kabas) Deckx, radiopresentator Stijn Smets, ex-wielrenner Herman Frison en ex-Retie SK-voetballer Julien Cools, de nationale Gouden Schoen 1977, ex-Club Bruggespeler én ex-Rode Duivel met 35 caps.
* Het adres van de accommodatie van K. Retie SK is het Vossekotstadion, Geenend 11, in 2470 Retie.
* Het stamnummer bij de KBVB is 2673.
* De eerste ploeg van "K. Retie SK" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale B.
* De clubkleuren zijn rood en geel.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel maar liefst vijfentwintig ploegen in competitie, gaande van twee reservenploegen tot 6-jarige duiveltjes, met provinciale ploegen in alle jeugdcategoriën van de U21 tot en met de U8. Er zijn momenteel 438 leden en er is een bloeiende jeugdwerking, getuige de méér dan twintig jeugdploegen.
* De club heeft momenteel géén damesploeg in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van K. Retie SK op onze webpagina
"2e Provinciale B", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* Al in 1924 was er een eerste Retiese dorpsploeg, met de naam F.C. Violetta. De club sloot aan bij de Belgische Voetbalbond onder het stamnummer 1542, maar kwam later in de jaren 30 uit in de "Vlaamsche Voetbalbond".

* In 1938 werd er beslist om terug naar de KBVB over te stappen, deze keer onder de naam "Retie Sportkring".

* De "Retie Sportkring" werd officiëel opgericht op 28 juli 1938.

* De club sloot op 20 augustus van dat jaar aan bij de Belgische Voetbalbond onder het stamnummer 4453.

* Het eerste seizoen in competitie was 1938-1939, in 3e provinciale D, met een vijfde plaats in het eindklassement. De ploeg scoorde daarbij 103 doelpunten in 24 wedstrijden.

* Tijdens de oorlogsjaren was er nauwelijks sprake van een goed georganiseerde competitie, en tot in 1949 bleef de club in 3e provinciale, met eindklasseringen tussen de 3e en 10e plaats.

* In het seizoen 1948-1949 behaalde de "Retie Sportkring" een eerste clubkampioenschap.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1951 tot 1960: de titel in 3e provinciale in 1952 en de promotie naar 2e provinciale.

* Van 1961 tot 1970: vooral 2e provinciale, met een degradatie in 1962 en twee keer het kampioenschap, in 1963 en 1969, toen men de sprong naar 1e provinciale maakte.

* Van 1971 tot 1980: 1e provinciale, met in 1972 de promotie naar 4e nationale en een éénjarig verblijf in die afdeling. Ook twee degradaties: in 1973 naar 1e en in 1976 naar 2e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: 2e en 1e provinciale, met in 1985 en 1988 twee clubkampioenschappen.

* Van 1991 tot 2000: 2e, 3e en 1e provinciale, met een promotie in 1995, de titel in 1998 en twee degradaties in 1993 en 1999.

* Van 2001 tot 2010: 2e en 3e provinciale, met het kampioenschap in 2003, een promotie in 2005 en degradaties in 2002, 2004 en 2007.

* Van 2010 tot 2014: 3e en 2e provinciale met een promotie/degradatie in 2012 en 2013, én het kampioenschap in 2014.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Retie Sportkring" behaalde in totaal 9 keer het kampioenschap: in 1949, 1952, 1963, 1969, 1985, 1988, 1998, 2003 en 2014.

* Er werd in totaal 13 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2013-2014, en 11 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2012-2013.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op K. Retie SK.


DE SPOT OP.....
KFC KATELIJNE
Donderdag 11 september 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Katelijne.

Gegevens.

* Sint-Katelijne-Waver ligt vlak bij Mechelen.
* In de volksmond spreekt men ook van "Katlijne" of "Sint-Katlijne".
* Al in de middeleeuwen was er sprake van Sint-Katelijne. Zo staat het vast dat er in 1570 ongeveer 400 inwoners waren.
* Net voor de gemeentefusie van 1977 telde de gemeente iets meer dan 14.000 inwoners. Nadat Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver fuseerden telden de beide "Wavers" samen een dikke 17.000 inwoners. Ook Elzestraat en Pasbrug-Nieuwendijk behoren tot het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver.
* Momenteel is het aantal inwoners de 20.000 gepasseerd.
* Er wordt al zeer lang en traditioneel aan landbouw en aan gespecialiseerde tuinbouw gedaan. De tuinbouwveiling "Vennootschap Mechelse Veilingen" (VMV) is gevestigd in Sint-Katelijne-Waver. Dat is ook de grootste coöperatieve veiling van Europa.
* Daarnaast telt de gemeente ook heel wat scholen uit het lager, secundair en hoger onderwijs, met in totaal méér dan zesduizend leerlingen en studenten.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Sint-Katelijne-Waver zijn onder andere actrice Jenny Tanghe (o.a. uit De Collega's en FC De Kampioenen), zangeres Ingeborg, acteurs René Verreth en Manu Verreth (+2009), stand-up comedian Bart Cannaerts, en uit de voetbalwereld ondermeer Michel Preud'homme, Jean Dockx (+ 2002 - o.a. Anderlecht) en Mats Rits (KV Mechelen).
* Het adres van de accommodatie van KFC Katelijne is Vossevelden 9, in 2860 Sint-Katelijne-Waver.
* Het stamnummer bij de KBVB is 4453.
* De eerste ploeg van "KFC Katelijne" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale A.
* De clubkleur is blauw (en wit).
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een negentiental ploegen in competitie, gaande van een provinciale reservenploeg tot 6-jarige duiveltjes, met provinciale ploegen in alle jeugdcategoriën tot en met de U8.
* De club heeft momenteel géén damesploegen in competitie.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Katelijne op onze webpagina
"2e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Football Club Katelijne Waver" werd net na de oorlog opgericht, op 22 december 1945.

* De club sloot aan bij de Belgische Voetbalbond onder het stamnummer 4453.

* Het eerste seizoen in competitie was 1946-1947, in 3e provinciale G. Daar werd er een veertiende plaats behaald in het eindklassement.

* Daarna bleef de FC in 3e provinciale, met in de jaren 50 meestal eindklasseringen tussen de 3e en 6e plaats.

* Ook in de jaren 60 kwam men uit in 3e provinciale, tot en met het seizoen 1971-1972, toen er gedegradeerd werd naar de pas opgerichte 4e provinciale.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1973 tot 1980: 4e en 3e provinciale, met in 1975 een eerste clubkampioenschap in 4e provinciale, een degradatie in 1976 en een promotie in 1979.

* Van 1981 tot 1990: 3e provinciale, met in 1990 een tweede clubkampioenschap en de promotie naar 2e provinciale.

* Van 1991 tot 2000: 2e provinciale, met een promotie naar 1e provinciale in 1998, een jaar later gevolgd door een degradatie.

* Van 2001 tot 2010: 2e en 1e provinciale, met het kampioenschap en de promotie naar 1e provinciale in 2002, een degradatie en een promotie in 2006 en 2007. Aan het einde van 2009-2010 werd er gepromoveerd naar 4e nationale, waar de KFC Katelijne drie seizoenen zou spelen.

* Van 2010 tot 2014: 4e nationale, met een degradatie in 2013 en in 2014.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Football Club Katelijne" behaalde in totaal 3 keer het kampioenschap: in 1975, 1990 en 2002.

* Er werd in totaal 7 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2009-2010, en 6 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2013-2014.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KFC Katelijne.


DE SPOT OP.....
KFC RANST
Donderdag 4 september 2014

Deze week zetten we "De Spot op"... KFC Ranst.

Gegevens.

* Ranst ligt ten oosten van Antwerpen en net boven Lier.
* Bij de gemeentefusie van 1977 werd Ranst, dat toen ongeveer 4.300 inwoners telde, samengevoegd met Broechem, Emblem, Oelegem en het gehucht Millegem.
* Deze fusie tilde de gemeente Ranst naar 13.500 inwoners. Momenteel loopt dat aantal tegen de 19.000
* Er is heel wat industrie te vinden op het grondgebied van Ranst en zijn deelgemeenten, en ondermeer de nabijheid van Antwerpen, de autostrades E34 en E313 en het Albertkanaal is daar zeker niet vreemd aan.
* Deelgemeente Oelegem verbroedert sinds de eind jaren zestig met het Duitse Herbstein, een gemeente met een kleine 5.000 inwoners in de deelstaat Hessen.
* Bekende inwoners en ex-inwoners van Ranst zijn onder andere ex-wielrenners Herman Van Springel en Peter Van Santvliet, gezondheidscoach Sonja Kimpen, actrices Britt Van der Borght (o.a. uit de Kotmadam) en Vicky Versavel, cabaretière en actrice An Nelissen en voetballer Jurgen Cavens.
* Het adres van de accommodatie van KFC Ranst is Rantsesteenweg 131 A in 2520 Ranst.
* Het stamnummer bij de KBVB is 4704.
* De eerste ploeg van "KFC Ranst" speelt dit seizoen 2014-2015 in de reeks 2e provinciale A.
* De clubkleur is rood.
* Naast het eerste team heeft de club momenteel een vijftiental ploegen in competitie, gaande van een provinciale reservenploeg en een veteranenteam tot 6-jarige duiveltjes.
* De club heeft momenteel twee damesploegen in competitie: de A-ploeg komt uit in 3e provinciale A, en de B-ploeg in 4e provinciale.
* Voor de huidige klassering van de eerste ploeg van KFC Ranst op onze webpagina
"2e Provinciale A", klik rechtstreeks naar het actueel klassement.

Een beetje geschiedenis.

* De "Ranst Football Club" werd net na de oorlog opgericht, op 1 januari 1946.

* De club sloot aan bij de Belgische Voetbalbond onder het stamnummer 4704.

* Het eerste seizoen in competitie was 1948-1949, in 3e provinciale E, met een mooie derde plaats in het eindklassement als resultaat.

* Het jaar daarop, in 3e provinciale D, werd Ranst FC zelfs 2e na een seizoen met 89 doelpunten voor en 31 tegen.

* Daarna zou de club 22 seizoenen lang in 3e provinciale blijven, tot en met het seizoen 1971-1972, toen er gedegradeerd werd naar de pas opgerichte 4e provinciale.

Vanaf dit seizoen vatten we, voor de duidelijkheid, de geschiedenis van de clubs uit "De Spot op" beknopter samen, meer bepaald per tijdvak van tien jaar.

* Van 1973 tot 1980 verbleef FC Ranst in 4e, 3e en 2e provinciale. In 1977 was er een eerste clubkampioenschap, het jaar daarop gevolgd door een promotie naar 2e provinciale.

* Van 1981 tot 1990: 2e, 3e en 4e provinciale, met degradaties in 1981 en 1982.

* Van 1991 tot 2000: 4e, 3e, 2e en 1e provinciale, met een promotie in 1992, en twee kampioenschappen: in 1996 (3e provinciale) en in 1999 (2e provinciale).

* Van 2001 tot 2010: 1e en 2e provinciale, met een degradatie in 2002.

* Van 2010 tot 2014: 2e en 3e provinciale, met een degradatie in 2011 en een promotie in 2014.

Kampioen, promotie & degradatie.

* De "Koninklijke Ranst Football Club" behaalde in totaal 3 keer het kampioenschap: in 1977, 1996 en 1999.

* Er werd in totaal 6 keer gepromoveerd, de laatste keer in 2013-2014, en 5 keer gedegradeerd, de laatste keer in 2010-2011.

Voor méér gegevens en informatie allerhande, zie de clubsite.
Klik op KFC Ranst.