Klapper van de Week
Update: 01/05/2023 om 10:42u
Archief Seizoen 2022-2023 Extra Allerlei Klapper van de Week
Laatste update: 01/05/2023 om 10:42u
De meest complete verzameling cijfers
over het Belgische voetbal.
Nationale en provinciale statistieken.
Zie de website www.bsdb.be
Meer info...
Steun Voetbalexpress.
Een éénmalig bedrag.
Vermelding onbeperkt in tijd.
Stuur ons een bericht via de pagina "Contact"
Meer info...
DE KLAPPER VAN DE WEEK - SEIZOEN 2022-2023

Elke maandag kiezen we een gespeelde wedstrijd uit de provinciale afdelingen als "Klapper van de Week". Dat is een duel waarvan de uitslag, het verloop of een onverwachte gebeurtenis als "opmerkelijk" mag bestempeld worden. Daarbij schetsen we in het kort waarom we deze partij uitkozen.

** Een suggestie voor de "Klapper", waarbij er ook nog extra info en motivatie bij mag, moeten we doorkrijgen voor maandagvoormiddag om 10 uur. Dat kan via onze contactpagina. Of stuur uw suggestie door via SMS of WhatsApp (0495.10.80.82).

!! Eén van onze criteria is dat we zogenaamde "monsterscores" tegen staartploegen nooit als "Klapper van de Week" of "Bijna Klapper" zullen kiezen, uit respect voor die ploegen.
- Voor de "Klappers" van het vorig seizoen 2021-2022, klik hier.

Kies een datum:

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 1 MEI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale F :
VC Immer Oost - KFC Heultje, uitslag 3 - 4.

Het werd een deels spannende, deels berustende 30e competitiespeeldag waarop de drie laatste provinciale titels werden uitgereikt.

In de hoogste reeks beloonde Berg en Dal zichzelf met het kampioenschap en de promotie naar 3e Nationale VV. Zo treden de Meerhoutenaars in de voetstappen van het verbazende Wezel Sport, dat met de A-ploeg voor het tweede jaar op rij kampioen werd en zo op vijf jaar tijd van 2e provinciale naar 2e nationale gaat. Een fameuze prestatie waarmee we de spelers, de leiding, de trainersstaf en de supporters van harte feliciteren, en bovendien greep ook hun B-ploeg de titel in 4e provinciale F.

In 4e provinciale C snoepte Horendonk in extremis nog het kampioenschap af van SV Noorse, dat echter nog wel een herkansing krijgt in de eindronde. De meeste eindrondeplaatsen waren trouwens al gekend, al was ook hier op een paar plaatsen de spanning tot de laatste seconde te snijden. Maar ook de degradatie zorgde hier en daar nog voor een grote portie zenuwen, opluchting en teleurstelling.

Uiteraard wenst "Voetbalexpress" de ploegen die in de eindrondes in actie komen veel succes, en dat doen we ook voor de clubs die nu al hun zomerpauze en de voorbereiding op het nieuwe seizoen hebben ingezet. We zijn benieuwd wat ze op transfervlak doen, en die berichten mogen zoals elk jaar naar ons worden doorgestuurd.

En na deze lange inleiding richten we ons nu op onze laatste "Klapper" en nét-niet-klapper van dit seizoen, want de volgende editie is pas voorzien (bij leven en welzijn) op maandag 4 september. Ook nu kregen we voor deze rubriek weer een aantal suggesties, en pas bij het nakijken van onze eerste kandidaten- en uiteindelijke keuzelijst viel ons daarbij op dat de vierde provinciale afdeling weer flink vertegenwoordigd is, maar daar is dan ook regelmatig heel wat spektakel te zien.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KV Hooikt A - KV Bonheiden (2e provinciale A), uitslag 5 - 3. De thuisploeg startte de derby met een rake strafschop maar de gasten kwamen snel terug. Op het half uur scoorde Hooikt opnieuw maar deze keer ging Bonheiden er op en over. Net na de rust was het weer de beurt aan de KVH met de 3 - 3. In een spannend laatste deel en na een owngoal slikten de bezoekers nog een ultieme 5e tegentreffer.

* Minderhout VV - Ekeren FC (3e provinciale A), uitslag 2 - 2. In een superspannend duel opende de bezoekende kampioen de score en daarna ging Minderhout, dat moest winnen om de eindronde te halen, volop in de tegenaanval. Pas in de laatste kwartier maakte MVV gelijk, maar even voor tijd werd het 1 - 2. In de blessuretijd viel dan toch nog de 2 - 2, en dit puntje bleek voldoende voor de eindronde.

* KFC Schoten - FC Oxaco-Boechout (4e provinciale B), uitslag 4 - 4. De thuisploeg kwam na de 0 - 1 in de eerste minuut vlot terug gelijk. De temperatuur steeg aan beide kanten en er zouden in totaal 10 gele en 2 rode kaarten vallen. Nadat Schoten een penalty benutte en nog een derde keer scoorde draaide Oxaco de score om naar 3 - 4, maar in een tumultueus laatste deel maakte Schoten nog gelijk.

* KSV Oud-Turnhout - KVK Westmalle (4e provinciale E), uitslag 2 - 3. KSVOT speelt de eindronde en mits een driepunter gold dat ook voor Westmalle. Die verzilverden een strafschop maar op slag van rust kwam de thuisploeg terug gelijk. Op het uur sloegen de bezoekers opnieuw toe en ook nu kwam KSVOT terug (2 - 2) maar in de laatste minuut greep Westmalle dan toch de winst én het eindrondeticket.
VC Immer Oost - KFC Heultje

In het derde jaar van haar bestaan verloor fusieclub Immer Oost de heenwedstrijd met 3 - 1, maar bij winst tegen het bezoekende Heultje waren ze geplaatst voor de promotie-eindronde. De inzet was dus groot en dat zou voor een opwindende en intense wedstrijd zorgen in een rechtstreeks duel voor een eindrondeticket, én bovendien een echte en druk bijgewoonde zaterdagavondderby.

De thuisploeg moest al vlug een wissel doorvoeren maar even later stond Glenn Van Genechten op de goede plaats voor de 1 - 0. Hij maakte er even later ook 2 - 0 van en op slag van rust zelfs 3 - 0, een pure hattrick dus. Tussendoor vielen de gasten met tien man na een dubbele gele kaart voor Lucas Goor, en zo leek het broodje voor de thuisploeg al snel gebakken, al kon bezoeker Vincent Wellens er op de valreep nog 3 - 1 van maken.

Thuiscoach Dimitri Roofthooft kon tijdens de rust enkel maar positief zijn maar diens collega Stefan Rens moest zowel mentaal als tactisch terug lijn brengen in zijn team, dat er wat stil bij zat maar de les blijkbaar goed begrepen had, en dat zou in de tweede helft voor een totale en toch wat onverwachte ommekeer zorgen.

Heultje verzette de spreekwoordelijk bakens en de inzet verhoogde aan beide kanten. Zo'n twintig minuten in de tweede helft was Vincent Wellens er opnieuw als de kippen bij om de aansluitingstreffer te maken, en deze 3 - 2 vijzelde zowel de motivatie als de bezieling op bij de gasten, die een klein kwartier voor tijd een strafschop kregen, en Willem Van De Perre trapte die binnen: 3 - 3.

Dat deed de zenuwen toch wat stijgen bij de thuisploeg, die vijf minuten later ook Lucas Nicasi zag tegenscoren: 3 - 4, en zo nam Heultje een serieuze optie op het eindrondeticket, dat ze ook na de spannende laatste minuten konden vasthouden, want het eindoffensief van Immer Oost was tevergeefs, en dat zorgde uiteraard voor grote teleurstelling bij de spelers en hun supporters.

Die van Heultje daarentegen konden hun geluk niet op, zeker omdat hun ploeg bijna een uur lang met tien man speelde. Zij kunnen nog verder genieten van de eindronde en wie weet van wat nog allemaal.

Scheidsrechter Djorden Wouters leidde deze laatste "Klapper" van dit seizoen. Hij trok drie gele kaarten voor de bezoekers, waaronder een dubbele, en ook twee voor Immer Oost, dat op een zesde plaats eindigt, terwijl Heultje de competitie afsluit op plaats vier.

Zie ook de pagina 4e Provinciale F.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 24 APRIL 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
K Hove Sport - K Schelle Sport A, uitslag 5 - 6.

Voor onze op één na laatste "Klapper" van het seizoen moesten we niet echt lang selecteren of overleggen. De puzzelstukjes voor onze keuze vielen netjes en vrij snel op de goede plaats, en daar nemen we voor een keer ook de meest interessante en spannende topper uit de eerste provinciale van het vrouwenvoetbal bij. Alweer bedankt trouwens voor de suggesties.

Met vier nieuwe kampioenen kennen we er al negen van de in totaal twaalf. In eerste, vierde C en vooral in vierde F is het nog een weekje nagelbijten voor de kandidaat-winnaars, die volgende vrijdag- en zaterdagavond denkelijk best nuchter en op tijd onder de wol kruipen. Wat de degradaties betreft is er al heel wat bekend, maar hier en daar blijft het eveneens nog even afwachten met vlinders in de buik.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* K Zandhoven SK - RVC Hoboken A (2e provinciale A), uitslag 0 - 4. De clash tussen de 2e en de 3e in de stand lokte heel wat kijkers die de bezoekers de verdiende openingsgoal zagen scoren. Zandhoven worstelde wat met zichzelf en bereikte zelden het normale niveau. Na de rust vertaalde zich dat in drie goals van een sterk spelend Hoboken, dat samen met de thuisploeg geplaatst is voor de eindronde.

* KFC Linda Olen - KFC Ezaart Sport (3e provinciale C), uitslag 2 - 1. Deze topper tussen de vierde en de derde werd ook druk bijgewoond en de supporters verveelden zich daarbij niet. Op het kwartier schoot Ezaart zich op voorsprong en pas op slag van rust hingen de Olenaars de stand gelijk. Even voor het uur scoorden ze opnieuw en in een intens maar sportief slot konden ze de winst vasthouden.

* Sporting Burcht - VC Mortsel OG B (4e provinciale B), uitslag 3 - 4. De bezoekers hebben een erg sterk seizoen achter de rug, met een terechte plaats in de promotie-eindronde als beloning. De thuisspelende kampioen begon goed en kon gaan rusten met een dubbele voorsprong, maar de gasten gingen er na de pauze met vier goals op en over, en voor Burcht restte daarna enkel de eerredder nog.

* K Loenhout SK - K Kontich FC B (dames 1e provinciale), uitslag 2 - 1. Leider Loenhout moest winnen voor de titel maar had het moeilijk met hun "zwarte beest" Kontich dat snel de 0 - 1 maakte. De thuisploeg scoorde nog voor de rust echter twee keer tegen en hield in een bloedstollende tweede helft die stand vast. Met 23 op 26 zeges is hun kampioenschap en de sprong naar nationale dan ook verdiend.
K Hove Sport - K Schelle Sport A

In de heenwedstrijd moest Hove met 5 - 2 het hoofd buigen tegen een sterk spelend Schelle Sport, dat dit seizoen blijkbaar garant staat voor spektakel en daarom al verscheidene keren hier te gast was. De ploeg speelt in elk geval de eindronde na winst in de eerste periode, terwijl Hove het seizoen afwisselt met hoogtes en eigenlijk meer laagtes, die hen nu op een degradatieplaats hebben gezet.

De opgekomen supporters kregen alvast een zelden geziene zaterdagavondwedstrijd voorgeschoteld, die na 20 minuten openbrak met de 1 - 0 van Kuider Hamaida, quasi meteen gevolgd door de 2 - 0 van Jeroen Haijen. En toen Kuider Hamaida er even voorbij het halfuur ook onverwacht 3 - 0 van maakte wreef iedereen zich toch even de ogen uit.

Bij die drie Hovense goals ging de bezoekende verdediging niet helemaal vrijuit maar hun spits Savio Stoffels verzachtte de pijn even voor de rust toch een beetje met een benutte strafschop: 3 - 1. Schelle-coach Nick Aerts had er zijn werk mee tijdens de rust maar nadat opnieuw Savio Stoffels voor de 3 - 2 en nieuwe motivatie zorgde ging zijn ploeg even later toch weer een beetje onderuit.

Thuisspelers Milan Peeters en Simon Uytdewilligen scoorden immers allebei en met deze 5 - 2 voorsprong en drie waardevolle punten in het verschiet steeg de hoop van Hove-trainer Tom Van Aelst en zijn jongens, al werd die hoop even later lichtjes de kop ingedrukt door bezoekers Tycho Deckers en alweer topschutter Savio Stoffels, die met nog twintig minuten te gaan Schelle terugbrachten tot 5 - 4.

Dat bracht de thuisploeg flink uit hun evenwicht en de ontketende gasten roken bloed in de laatste tien minuten. Zo gebeurde het totaal onvoorstelbare: Pieter Heremans scoorde de 5 - 5, en hoewel ze daarna met tien man vielen maakte Seppe De Graeve er 5 - 6 van.

Dat brak de veer bij de thuisspelers volledig en de eindstand kon nog zwaarder uitgevallen zijn, maar deze spektakelmatch werd afgesloten met een bijna vooroorlogse 5 - 6 overwinning van Schelle Sport, dat op de laatste speeldag KSV Schriek op bezoek krijgt, momenteel achtste. Hove maakt dan de verplaatsing naar KFC Katelijne (zevende in de stand). Of de rechtstreekse degradatie kan vermeden worden is nog twijfelachtig, en anders komt de eventuele eindronde voor degradatie in beeld. Het zal erom spannen.

Scheidsrechter Franky Omloop leidde deze qua scoreverloop sensationele avondwedstrijd en "Klapper van de Week" in goede banen. Hij haalde twee gele kaarten boven voor beide ploegen en één rode kaart voor Schelle.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 17 APRIL 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale A :
KV Hooikt A - K Bevel FC, uitslag 2 - 4.

De trend die we zowat elk seizoenseinde zien werd ook nu weer verdergezet: een aantal "staartploegen", al dan niet zeker van degradatie, weerde zich als de spreekwoordelijke duivel in het wijwatervat en pakte de zege tegen ploegen uit de top vijf.

We kennen nu ook al vijf van de twaalf kampioenen, maar een aantal van de titelkandidaten moest de flessen champagne of schuimwijn noodgedwongen terug in de koelkast zetten, al is het behalen van het kampioenschap bij sommigen van hen maar een kwestie van uitstel. Ook de late goals waren trouwens weer present, want een stuk of dertig daarvan vielen in de laatste vijf minuten.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* K Merksplas SK - White Star Schorvoort (2e provinciale B), uitslag 1 - 2. De gasten moesten winnen om de titel te pakken, maar al in de eerste minuut kregen ze de 1 - 0 tegen. Merksplas, al heel het seizoen in het linkse rijtje, speelde alweer een sterke wedstrijd maar slikte na de rust toch de gelijkmaker. Hun verdiend punt verdween echter in de laatste minuut, en daarmee was White Star meteen kampioen.

* K Minderhout VV - KVC Wijnegem A (3e provinciale A), uitslag 2 - 1. Voor de tweede week op rij komen de bezoekers in beeld en ook nu waren de laatste minuten er teveel aan. Ze sloten een goede eerste helft af met een 0 - 1 voorsprong en hielden die ook vast tot twee minuten voor tijd, toen een wroetend maar gemotiveerd MVV een strafschop benutte en in de laatste seconde ook de 2 - 1 scoorde.

* K Kontich FC B - Kalfort Puursica (4e provinciale A), uitslag 3 - 2. De bezoekende kampioenen werden vooraf in de bloemen gezet en ze deden hun status alle eer aan met goed voetbal en twee goals die op het halfuur en op het uur gescoord werden. Kontich B, al praktisch heel het seizoen in de top vijf, sloeg in het laatste kwartier echter terug met drie goals en mag zich nu gaan richten op de eindronde.

* Heffen SK - Kessel United (4e provinciale D), uitslag 5 - 4. De thuisploeg is al zeker van de eindronde voor promotie maar ze hadden het niet gemakkelijk tegen een knokkend Kessel, dat de score opende en na een 2 - 2 ruststand opnieuw de leiding nam. Heffen ging daar met twee goals op en over en Kessel pareerde ook deze achterstand met de 4 - 4, maar in een intens laatste deel scoorde SK opnieuw.
KV Hooikt A - K Bevel FC

De bezoekers zijn zo goed als zeker van de titel en de dik verdiende promotie naar eerste provinciale, na een wel erg sterk seizoen waarin ze eind oktober de heenwedstrijd tegen Hooikt met 4 - 1 wonnen. KV Hooikt staat dit seizoen quasi elke week garant voor spektakel, en niet voor niets scoorden ze de meeste doelpunten in de tweede provinciale afdeling.

Een ticket voor de eindronde is voor hen momenteel niet direct meer aan de orde, maar ze willen het seizoen ongetwijfeld in stijl afsluiten en schotelden na een dik kwartier hun supporters een eerste goal voor via Jens Pereira Fernandes: 1 - 0. Bezoeker Wannes Ooms hing een minuut later de bordjes gelijk maar even later zette Cédric Obbers KV Hooikt opnieuw op voorsprong: 2 - 1.

Beide teams speelden bijwijlen op een vrij hoog niveau en nadat Jan Van Den Brande de stand een tweede keer op gelijke hoogte had gebracht was er tijdens de rust in de kantine alweer heel wat te bespreken. De kijkers kregen op deze zaterdagavond in elk geval waar voor hun geld.

Ook de tweede helft ging verder op hetzelfde élan en de wedstrijd bleef goed op en neergaan, tot KV'er David Olensky even voorbij het uur zijn tweede gele kaart kreeg en vervroegd mocht gaan douchen. Dat was wel degelijk een tikje voor Hooikt, dat de bij de rust ingevallen bezoeker Glenn Van Asten niet veel later de 2 - 3 zag scoren.

Met tien tegen elf werd het uiteraard flink moeilijker voor de thuisploeg, terwijl een gedreven KFC Bevel zich alweer dichter bij het kampioenschap wist en op de valreep de ambities verder benadrukte met de winnende 2 - 4, op het scorebord gezet door Stef Vervoort.

Zo blijft KV Hooikt hangen op de vijfde plaats in het klassement na een duel waarin de ploeg het hoofd moest buigen tegen een sterk spelende leider en (bijna) kampioen, die van scheidsrechter Joachim Daemen één gele kaart kreeg en volgende week de trip maakt naar TOR Deurne, momenteel elfde in de stand.

Hooikt slikte in deze "Klapper van de Week" naast het al vermelde dubbel geel nog één ander exemplaar. De ploeg gaat volgende week op bezoek bij FC Oppuurs, dat het rechtse rijtje aanvoert maar het verblijf in tweede provinciale probleemloos verlengt.

Zie ook de pagina 2e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 3 APRIL 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
K Kontich FC A - K Loenhout SK, uitslag 2 - 4.

We zagen afgelopen weekend een aantal opvallende zaken: er vielen bijvoorbeeld vrij veel doelpunten, waarvan er maar liefst 39 na minuut 85 werden gescoord, inclusief blessuretijd. Het viel ook op dat sommige lager geklasseerde ploegen het niet gemakkelijk maakten voor tegenstanders uit de hoogste regionen, en dat daardoor zelfs mogelijke titelvieringen noodgedwongen werden uitgesteld.

Ook en bijna traditioneel in het competitie-einde: een paar verrassende uitslagen, wat typische eindeseizoens-wedstrijden, zelfs bij derby's en geplande toppers, en transfergeruchten die we, wanneer ze officieel zijn, graag doorkrijgen ter publicatie (zie onze nieuwspagina). Wat onze "Klapper"-kandidatenlijst betreft, die was ruim gevuld met 16 stuks, wat onze keuze toch weer wat tijd kostte, al hielpen de suggesties ons daarbij. Bedankt voor het doormailen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Groen Rood Katelijne - RVC Hoboken A (2e provinciale A), uitslag 6 - 2. In de strijd om de eindronde voor degradatie te ontwijken moest GRK, dat slechts twaalf spelers kon mobiliseren, uit zijn schelp komen tegen promotiekandidaat Hoboken, dat de score opende. Na de 1 - 1 ontplofte de thuisploeg echter na de rust met vier goals op rij. RVC scoorde nog tegen, maar Katelijne sloot daarna de zege in stijl af.

* Ekeren FC - KVC Wijnegem A (3e provinciale A), uitslag 2 - 2. De champagne stond klaar voor de thuisploeg, die even na het halfuur ook scoorde. Op slag van rust slikten ze echter een owngoal en op het uur kwam een strijdend Wijnegem zelfs 1 - 2 voor, en die stand bleef staan tot in de extra tijd, toen Ekeren er nog een punt uit sleepte. Het zal de verdiende titelviering echter nog even moeten uitstellen.

* Schelle Sport A - KFC Katelijne A (3e provinciale B), uitslag 8 - 3. De thuisploeg heeft de eerste periodetitel op zak en bekroonde een uitstekende start met vier goals. De gasten kwamen echter even sterk uit de kleedkamers en ze verzorgden op hun beurt het spektakel met 3 treffers. Voor een genietend publiek prikte Schelle echter twee keer terug en het bouwde de zege in de laatste minuten verder uit.

* VV Laakdal - KFC Tongerlo (4e provinciale F), uitslag 3 - 3. Deze superderby bewees opnieuw dat de klassering vaak bijzaak is, want een flink aantal toeschouwers zag een opwindend duel waarin een penaltygoal de thuisploeg op 1 - 0 zette. Na de rust ging Tongerlo erop en erover, maar dat deden de VV'ers op hun beurt met de 3 - 2. Op de valreep rondde de KFCT het spektakel echter af met hun derde goal.
K Kontich FC A - K Loenhout SK

Met een rijk verleden in de nationale reeksen heeft traditieclub Kontich ongetwijfeld de ambitie om na vijf jaar in eerste provinciale terug de stap hogerop te zetten. Loenhout bekroonde vorig jaar de eindronde met de sprong naar de hoogste en moeilijkste provinciale reeks, maar het bestuur hield daarbij beide voeten op de grond zonder de eigen jeugd te vergeten, én ze zijn al quasi zeker van het behoud.

In de heenwedstrijd van oktober stuurde Loenhout de gasten met 3 - 1 terug naar huis en dat motiveerde de thuisploeg logischerwijze volop, maar dat gold ook voor de bezoekers, die na tien minuten de score openden via Kai Goormachtig: 0 - 1.

Nog geen vijf minuten later hing Victor De Cock de bordjes terug gelijk, maar op het half uur zette Jasper Cox de gasten opnieuw op voorsprong. De zaterdagavond zou nog meer in petto hebben voor de supporters, die na een vrij hoogstaande en vooral opwindende eerste helft met deze 1 - 2 de warme kantine opzochten en zich schrap konden zetten voor een al even opwindend tweede deel.

Kontichtrainer Peter Schrauwen kon zijn mannen tijdens de rust flink extra motiveren en dat leverde ook wat op, al zag hij even voorbij het uur zijn verdediger Matthias Baert met rood van het veld stappen. Dat was een tik voor de thuisploeg die echter meteen een versnelling hoger schakelde en voor de tweede keer de gelijkmaker scoorde via Bram Raeymaekers: 2 - 2.

De gasten profiteerden daarna echter volop van de numerieke meerderheid, en binnen de vijf minuten konden Vince Aerts en Jason Herrygers de stand naar 2 - 4 tillen, een klap die Kontich eigenlijk niet meer te boven kwam. Loenhout speelde de wedstrijd koel en efficiënt uit en kon na de obligate vervangingsronde de verdiende drie punten mee naar huis nemen.

Die brengen hen naar een zo goed als veilige 10e plaats in het klassement en ze kunnen zich na het Paasweekend gaan voorbereiden op de volgende speeldag van 16 april, waarin ze Berlaar-Heikant ontvangen, tweede in de stand en ook al een ploeg die mikt op een nieuwe stap naar 3e VV. De Loenhoutse supporters kunnen zich dus alvast voorbereiden op een nieuwe spektakelrijke clash.

Kontich blijft gedeeld derde, samen met Tisselt, dat ook al verrassend verloor op eigen veld. Met een trip naar KFC Ranst (12e) kunnen ze binnen twee weken weer volop aan de bak na deze "Klapper van de Week" waarin scheidsrechter Lucas De Voldere naast twee gele kaarten voor Loenhout ook één rode en één gele kaart trok voor Kontich.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 27 MAART 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale C :
Excelsior Vorst - KFC Poppel, uitslag 3 - 5.

Met een dik dozijn kanshebbers stelden we alweer een interessante eerste lijst samen, waaruit we eigenlijk snel de "Klapper" konden bepalen. Daarin speelde een rode lantaarn wat onverwacht zijn rol tegen een hoger geklasseerde ploeg, maar die had het moeilijk tegen een team dat zich weerde als de spreekwoordelijke duivel in een wijwatervat, compleet met inzet en een mooi scoreverloop. Voor de rest waren er nog een drietal duels die we er graag hadden bijgezet, maar het was kiezen...

Overigens viel het ons pas bij het nalezen op dat we deze week voor een groot deel in het noorden van onze provincie zitten, maar ook dat er wel meer ploegen uit het linkse rijtje zich moesten reppen tegen ploegen uit de rechtse kant, én dat er drie wedstrijden uit vierde provinciale onze "net-niet" plaatsen bezetten. Met nog 4 speeldagen voor de boeg wordt het trouwens hier en daar nog érg spannend.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSK Weelde - K Kalmthout SK (2e provinciale B), uitslag 1 - 3. Runner-up Weelde telde na een ongeslagen reeks van 21 op 30 dertien punten voorsprong op het vijfde geklasseerde Kalmthout, dat zich sterk maakte en de eerste helft afsloot met een voorsprong. Na de pauze kwam Weelde gelijk maar Kalmthout scoorde de 1 - 2, en net voor tijd counterden ze verrassend de aandringende thuisploeg uit.

* Sporting Burcht - FC Antwerpen Noord (4e provinciale B), uitslag 4 - 3. De thuisploeg is nog slechts één overwinning verwijderd van het kampioenschap, maar ze hadden het niet gemakkelijk met de bezoekers die zelfs 0 - 2 voor kwamen en na de rust alweer uitliepen tot 1 - 3. Leider Burcht wankelde even maar sloeg dan terug, en in een erg warm laatste kwartier grepen ze met twee treffers toch nog de zege.

* K Meerle FC - FC Alberta Schilde (4e provinciale C), uitslag 3 - 3. De supporters kregen een op- en neergaande wedstrijd te zien tussen twee ploegen die de 6e plaats deelden. Alberta scoorde op het half uur maar Meerle ging er direct op en over. Deze 2 - 1 bleef staan tot in de spannende laatste minuten toen de gasten er op hun beurt op en over gingen, maar in de tegenstoot viel de derde "Mjelse" goal.

* Heffen SK - Zennester Hombeek (e provinciale D), uitslag 3 - 3. De Heffenaars, praktisch zeker van de promotie-eindronde, stonden op scherp in deze spannende derby waarin er maar liefst 3 rake strafschoppen vielen. Hombeek zette op die manier de 1 - 0 recht en dat deden ze ook na de tweede goal van de thuisploeg die nog scoorde op penalty, maar dat deed ook Hombeek in de voorlaatste minuut.
Excelsior Vorst - KFC Poppel

De thuisploeg, die net als de gasten ooit nog in eerste provinciale uitkwam, mag dan na vijf seizoenen al wel zeker zijn van de terugkeer naar vierde, zij lieten zich wel degelijk gelden in deze "Klapper" die voor allebei de verste verplaatsing van het seizoen was.

Voor Poppel, dat traditiegetrouw altijd kan rekenen op een trouwe en vooral felle supportersschare, zit een ereplaats er ondanks een mindere tweede periode nog altijd in. Zelfs de eindronde voor promotie blijft absoluut nog haalbaar. Excelsior was na de eerste periode met 1 punt op 30 eigenlijk al quasi zeker van degradatie, en zeker na de tweede periode die het met vier schamele puntjes afsloot.

De bezoekende supporters deden in aantal en aanmoedigingen niet veel onder voor de thuisaanhang, die Bram Vreys na een kwartier de openingsgoal zag maken. Poppel stak meteen een tandje bij maar geraakte in de eerste helft niet voorbij Excelsior-goalie Seppe Kempen, die echter op slag van rust door een doelpunt van zijn verdediger Sander Van Gils toch de 1 - 1 moest toestaan.

Trainer Bert Vanbel zette Vorst tijdens de rust flink op scherp en met resultaat: Bram Vreys rondde de eerste aanval van de tweede helft succesvol af en op het uur maakte Jonas Gielis er zelfs 3 - 1 van. Poppel-coach Jeroen Liekens greep meteen in met twee wissels en hij stuurde zijn mannen fel in de aanval.

De druk verhoogde dus en binnen de tien minuten brachten Jerzy Vermeeren en Iben Schellekens de stand op gelijke hoogte: 3 - 3. De thuisploeg zag op de rand van het laatste kwartier zo de kans op een tweede seizoenszege verdwijnen maar ze staken op hun beurt een tandje bij. Dat zette de deur echter open voor de bezoekers en vijf minuten voor tijd scoorde Miquel Ten Brink de vierde Poppelse goal.

Dat was de doodssteek voor de moedige thuisspelers en nadat Poppel de klassieke wissels in het wedstrijdeinde deed zette invaller Dusty Van Gils de 3 - 5 eindstand op het scorebord, een overwinning waarmee zijn ploeg van plaats negen naar plaats zes klimt. Alles zit er dus nog in voor KFC Poppel, en dat kunnen ze volgende week ook bewijzen tegen SKS Herentals, momenteel 10e maar al veilig.

Dat geldt niet voor Bouwel, dat samen met Vorst al zeker is van de degradatie en hen volgende week in Bouwel ontvangt. Ondanks de wat mindere belangen zagen de supporters een mooie "Klapper" met acht doelpunten en een interessant scoreverloop, waarbij scheidsrechter Lander Poels slechts één keer een gele kaart bovenhaalde voor de bezoekers, en die voor de thuisploeg op zak hield.

Zie ook de pagina 3e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 20 MAART 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale B :
K Wijnegem VC B - FC Los Incas Antwerpen, uitslag 4 - 4.

Ons "vooraf" lijstje met mogelijke toppers en potentiële spektakelderby's was redelijk uitgebreid, maar zoals zo vaak voldeden die niet allemaal aan de verwachtingen. Voetbal blijft (gelukkig maar) nog altijd onvoorspelbaar, en uit onze eerste kandidatenlijst, die met tien eenheden niet zo heel lang was, kwam er deze week een wat onverwachte maar terechte "Klapper" tevoorschijn.

Het was trouwens zo'n beetje het weekend van de late doelpunten, want in alle reeksen samen telden we maar liefst 40 goals die in de laatste vijf minuten werden gescoord, en waarvan er heel wat beslisten over zowel één als drie punten. Toch merkwaardig eigenlijk.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Zandhoven SK - Verbroedering Zwijndrecht A (2e provinciale A), uitslag 1 - 2. De gasten haalden een 23 op 27 en ook nu benadrukten ze hun vierde plaats met de openingsgoal. Runner-up Zandhoven kon pas in het vierde kwartier en zelfs met tien man eindelijk terugslaan met de gelijkmaker, maar een dikke vijf minuten voor tijd leverde een koel benutte strafschop de zege op voor de Zwijndrechtenaren.

* White Star Schorvoort - KFC Brasschaat (2e provinciale B), uitslag 1 - 0. De eindstand oogt misschien niet zo spectaculair, maar in deze topper tussen de leider en de derde was er wel degelijk heel wat goed voetbal te zien. Maar toen White Star de score opende stonden er toch al bijna 70 minuten op de klok, en de gasten beten zich daarna stuk op de thuisverdediging, die in 23 duels slechts 22 goals slikte.

* SV Aartselaar A - Schelle Sport A (3e provinciale B), uitslag 0 - 3. Dit was één van de superderby's die zoals altijd intens maar soms ook emotierijk was. Na een vrij gelijkopgaande eerste helft zette Schelle na de rust het meeste druk. Die leverde hen ook de 0 - 1 op na een owngoal van de thuisploeg, die daarna alle zeilen bijzette maar niet kon tegenscoren en uiteindelijk nog twee late goals incasseerde.

* SK Rita Berlaar - Heffen SK (4e provinciale D), uitslag 1 - 3. De gehuldigde kampioen en promovendus keek het in de eerste helft wat aan maar zette even na de rust de 1 - 0 in de boeken. De gasten scoorden echter meteen tegen en ze konden een kwartier later hun eindronde-ambities volop kracht bijzetten met een rake strafschop. 10 Minuten voor tijd stelde Heffen de zege veilig met de derde goal.
K Wijnegem VC B - FC Los Incas Antwerpen

Deze twee ploegen komen al bij al misschien weinig in de schijnwerpers, maar wat ze op speeldag 25 de aanwezige zaterdagavond-supporters voorschotelden had een hoog "Klappergehalte" waarbij heel wat spectaculaire elementen aanwezig waren.

De Wijnegemse "Bees" spelen uiteraard wat in de schaduw van hun "grotere" broers van de A-ploeg en ze spartelen momenteel zo'n beetje in de lagere regionen van het rechtse rijtje, maar ze scoorden tot nu toe toch al zes overwinningen.

De FC Los Incas Antwerpen, met een Latijns-Amerikaanse basis, maar ook met Afrikaanse en Europese tintjes, spelen hun derde seizoen in de provinciale competitie. Daarin eindigden ze vorig seizoen op een mooie zevende plaats. Momenteel staan ze vijfde, maar ook een vierde stek en een mogelijke eindronde zijn zeker niet denkbeeldig.

De avond begon met een goal van thuisspeler Wout Hofmans en daarna duurde het tot even voorbij het halfuur voor Achmaoui Youssef de stand gelijk trok. Die 1 - 1 stond ook aan de rust op het bord maar vanaf minuut 46 verhoogde de temperatuur op het veld aanzienlijk. Bezoeker Taywisse Van Langenhove mocht al meteen een strafschop nemen en hij liet die kans niet liggen: 1 - 2.

Vanaf de aftrap troefde zijn ploegmaat Thomas Di Thoble de thuisverdediging af en hij maakte er zelfs 1 - 3 van. Daarna steeg de inzet aan beide kanten verder, en er vielen op vijf minuten tijd twee gele kaarten voor Los Incas en evenveel thuisgoals, waarbij Eray Bektas en Robi Kabelacs de Wijnegemse Bees tot 3 - 3 terugbrachten.

De sfeer bleef intussen redelijk gespannen en nadat Eray Bektas met zijn tweede treffer zijn ploeg op 4 - 3 zette maakte Mohammed Yagoubi er meteen daarna 4 - 4 van. In het laatste kwartier leken de gemoederen verder te verhitten en scheidsrechter Mohcine Ikniouen had er zijn werk mee, maar het bleef uiteindelijk bij een gelijk en billijk resultaat.

Er waren dus heel wat emoties in deze "Klapper" die we graag live gezien hadden...: acht doelpunten, een mooi scoreverloop, drie keer geel voor Wijnegem, zes maal geel en twee keer rood voor Los Incas, die volgende week Zwijndrecht B op bezoek krijgen, momenteel achtste, één plaats achter Maccabi dat op zondagmiddag 26 maart de verplaatsing maakt naar Wijnegem B.

Zie ook de pagina 4e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 13 MAART 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
KFC Molenzonen Hallaar - KFC Putte A, uitslag 2 - 4.

Met een dozijn kandidaten op onze eerste lijst moesten we nog even een schifting doen, maar die verliep vrij vlot. Met nog een zestal speeldagen voor de boeg staan de zenuwen op vele plaatsen ongetwijfeld al erg gespannen. Winst of verlies kunnen immers allebei een stap zijn richting behoud, promotie of mogelijke degradatie en kleine factoren kunnen daarbij soms beslissend zijn.

Zoals elk jaar tegen het seizoenseinde komen de sterkere ploegen iets regelmatiger in beeld, en daar zijn de twee teams die we in deze "Klapper" een plaats geven een uitgesproken voorbeeld van. En we kregen van onze bezoekers alweer meerdere suggesties voor deze rubriek, waarvoor dank. Het maakt onze keuze gemakkelijker, al kunnen we natuurlijk niet iedereen daarvoor belonen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Groen Rood Katelijne - SK Wavria A (2e provinciale A), uitslag 2 - 3. In deze klassieke Mechelse derby kwam het dit jaar wat spartelende maar gemotiveerde GRK zowel voor als na de rust op voorsprong, waarbij het de 1 - 2 scoorde met een strafschop. Periodekampioen Wavria had zijn werk met de thuisploeg, die via een owngoal de 2 - 2 zag vallen en de spannende burenstrijd op de valreep nog verloor.

* K Merksplas SK - VC Herentals (2e provinciale B), uitslag 3 - 4. De thuisploeg kreeg dit seizoen niet altijd loon naar werken maar blijft zeker in tweede. Ze scoorden al snel twee keer maar slikten daarna van de in puntennood verkerende gasten een tegentreffer én na de rust de gelijkmaker. 10 Minuten voor tijd maakten ze er dan 3 - 2 van, maar in de laatste minuut ging VCH er nog onverwacht op en over.

* Verbroedering Balen - KVNA Wortel (3e provinciale C), uitslag 0 - 2. De bezoekers staan op een zucht van de tweede periodetitel en zijn als leiders mogelijk op weg naar tweede provinciale. Balen stak de eerste periode op zak en stond vierde. Wortel kwam voor via een afstandsschot. Het deed daar nog voor de rust nog een tweede doelpunt bij, en was in de rest van deze topper de sterkste ploeg.

* K Heibos SV - K Horendonk FC (4e provinciale C), uitslag 0 - 2. Deze druk bijgewoonde derby zorgde alvast voor een tevreden kassier. Het werd een spannend duel tussen de koploper en achtervolger Horendonk, dat op het uur de score opende. Heibos stak daarna alle mogelijke tandjes bij maar scoorde niet en deed zichzelf de das om met een owngoal, die de gasten meteen de leidersplaats oplevert.
KFC Molenzonen Hallaar - KFC Putte A

Deze absolute topper stak er qua mogelijk "Klapper-gehalte" wat ons betreft toch wel een flink stuk bovenuit, en het wedstrijdverloop had eveneens een hoog spektakelgehalte. De gegevens vooraf waren dan ook op zijn minst veelbelovend: de koploper in het klassement tegen de tweede, en bovendien was dit ook een echte derby.

De Molenzonen haalden de tweede periodetitel binnen en spelen dus op zijn minst de eindronde, terwijl Putte zowat elke week voor opwinding en goed voetbal zorgt. De meer dan 300 opgekomen toeschouwers kregen in elk geval waar voor hun geld.

De gasten deden hun reputatie alle eer aan en ze namen de wedstrijd meteen in handen, maar Hallaar counterde zich rond het halfuur twee keer naar een doelpunt, want zowel Jarne Le Blon als Thomas Vercammen deden hun supporters juichen: 2 - 0, ook de ruststand.

Daarin zette Putte-coach Pieterjan Boogers zijn jongens op scherp en die hadden goed geluisterd. Bruno Sousa Oliveira maakte er vanaf de aftrap van de tweede helft 2 - 1 van, en dat deed de temperatuur een paar graden stijgen. Hallaar kreeg het moeilijker en even voorbij het uur hing bezoeker Mario Nunes Soares de bordjes gelijk met een voorzet-schot: 2 - 2, en zo kreeg deze topper een Braziliaans tintje.

Mario leek meteen ook volledig gelanceerd want even later zette hij na een counter met een fantastisch afstandsschot de 2 - 3 op het scorebord, en dat was met nog dik tien minuten te spelen blijkbaar de doodsteek voor een moedig Hallaar, dat op de valreep ook nog de vierde en beslissende treffer tegenkreeg via Thomas Liekens die scoorde met een "Olympisch Doelpunt", een rechtstreeks ingedraaide hoekschop dus.

Met deze 2 - 4 zege springt Putte naar de eerste plaats, maar zowel Hallaar als SC Duffel volgen op één punt, dus zal het in deze reeks nog heel spannend worden. Scheidsrechter Klaus Cuypers haalde slechts twee keer de gele kaart boven, beide voor Putte, dat volgende week KVV Duffel op bezoek krijgt, de voorlaatste in de stand. Hallaar trekt dan naar de buren van Booischot, de elfde in het klassement.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 6 MAART 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale B :
KVV Zwaluwen Olmen - KSK Weelde, uitslag 3 - 4.

Met tien kandidaat-klappers was onze lijst kort en krachtig en we konden onze maandagse rubriek dan ook vlot samenstellen. We kruipen zo langzamerhand richting lente en dat zal velen deugd doen, ook ons. Bij SK Rita Berlaar is die lente in elk geval nu al begonnen, want zij zijn de eerste provinciale kampioen en hebben die titel en de bijbehorende promotie dik verdiend. Proficiat!

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Excelsior Mariaburg A - KFC Brasschaat (2e provinciale B), uitslag 2 - 2. Deze Brasschaatse derby werd druk bijgewoond, hoewel de zaterdagavond koud was. De thuisploeg, uit het rechtse rijtje, opende de score maar een goed draaiend KFC ging erop en erover en benadrukte zo hun derde plaats. Ze hielden die 1 - 2 voorsprong vast tot 2 minuten voor het einde maar Excelsior greep nog een punt.

* K Nieuwmoer FC - Zandvliet Sport A (3e provinciale A), uitslag 4 - 2. Dit was misschien niet helemaal een Polderderby, maar die sfeer was er wél. Nieuwmoer stond 9 punten voor maar de gasten vlogen er in en liepen uit tot 0 - 2. Na een half uur werd het 1 - 2 en dat bleef zo tot de gelijkmaker in minuut 80. De thuisploeg drukte door en bekroonde deze spektakelmatch in de blessuretijd met 2 goals.

* KFC Putte A - KSV Schriek (3e provinciale B), uitslag 0 - 3. Deze klassieke derby tussen twee goed voetballende ploegen, respectievelijk tweede en vierde, begon in het voordeel van een sterk Putte, maar hun doelkansen werden afgeweerd. Pas na de rust brak de wedstrijd open met de 0 - 1 van Schriek, dat de voorsprong meteen verdubbelde en dit hoogstaand duel 10 minuten voor tijd definitief besliste.

* KFC Pulle - KFCH Pulderbos (4e provinciale E), uitslag 5 - 3. De gasten hadden het aanvankelijk niet gemakkelijk in deze derby tegen naaste buur Pulle, de onbetwiste leider, die na 3 goals op een half uur de rust inging met een 4 - 0 voorsprong. Een knokkend Pulderbos kwam in de tweede helft en diep in blessuretijd echter terug tot 4 - 3, maar het wenkend punt werd weggeveegd door de vijfde thuisgoal.
KVV Zwaluwen Olmen - KSK Weelde

De Zwaluwen, momenteel tiende, zijn alweer aan hun zesde seizoen op rij bezig in tweede provinciale. Bij het ambitieuze KSK Weelde, al negen jaar in deze afdeling, is de wil om naar eerste te gaan zonder twijfel aanwezig, zeker na het missen van de promotie in de eindronde van vorig seizoen. Met hun huidige tweede plaats is die ambitie momenteel trouwens ook gewettigd.

De thuisploeg ging in november met 1 - 3 winnen in Weelde, dat ongetwijfeld met een flinke dosis motivatie aan de zaterdagavond begon, maar dat na de 1 - 0 van Robbe Matheve op het kwartier even later ook de 2 - 0 van Filiep Bagattini zag binnengaan.

Dat was een wake-up call voor de KSK dat ogenblikkelijk een tandje bijstak en even later via Jorne Segers en op slag van rust via Senna Van Gorp scoorde en zo de 2 - 2 ruststand op het scorebord zette. Weelde-trainer Jan Verstraelen wist ineens welke speech hij moest afsteken bij de koffie, maar ook diens collega Ludo Bleyen deed dat.

De supporters kregen een spannende en vooral intense tweede helft te zien. Het spelniveau verhoogde aanmerkelijk en na wissels aan beide kanten stond bezoeker Senna Van Gorp een kwartier voor tijd alweer op de goede plaats voor de 2 - 3. Olmen verhoogde daarop echter de inzet en dat leverde hen even later ook de gelijkmaker op via Mattias Bertels.

Met deze 3 - 3 stand gingen de ploegen ook de allerlaatste minuten in maar die puntendeling ging niet door want Weelde-spits Jorne Segers, dit seizoen ondermeer al goed voor een "Klavertje Vier", bewees nog maar eens dat hij een neus heeft voor doelpunten en hij maakte er met zijn tweede van de avond in de ultieme seconden 3 - 4 van.

De Zwaluwen konden deze stand niet meer veranderen en zo blijven ze in de gevarenzone. Ze kregen van scheidsrechter Jac Schenkels drie keer geel en mogen zich alvast gaan voorbereiden op de uitwedstrijd van zaterdag tegen KFC Brasschaat, derde in de stand.

KSK Weelde kreeg in deze "Klapper van de Week" één gele kaart en blijft voorlopig onbedreigd op plaats twee. Zij krijgen volgende week het bezoek van KFC Wuustwezel, momenteel twaalfde maar altijd een sterke en moeilijke tegenstander.

Zie ook de pagina 2e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 27 FEBRUARI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale A :
Verbroedering Zwijndrecht A - KV Hooikt A, uitslag 4 - 3.

Een vijftiental duels kreeg vooraf van ons de code "T+" mee (potentiële topper), maar vermits voetbal nog altijd onvoorspelbaar is voldeden ze achteraf niet allemaal aan dat criterium. We selecteerden wel een dozijn kanshebbers uit ons bestand van mogelijke toppers en derby's én uit de suggesties, waaruit we met enige moeite onze definitieve keuze maakten, en daar is zelfs een kleine "zijstap" bij.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Flandria Ravels - KFC Poppel (3e provinciale A), uitslag 1 - 2. De tijd van de spreekwoordelijke getrokken messen is al een hele tijd vervlogen, maar de inzet en sfeer in deze superderby zijn nog altijd extreem hoog. Na de 1 - 1 van de heenronde stond die stand ook nu tot vijf minuten voor tijd op het scorebord, maar in een zinderend wedstrijdeinde pakten de gasten op de valreep de drie punten mee.

* K Heibos SV - K Putte SK (4e provinciale C), uitslag 2 - 2. De leiders kregen het bezoek van hun naaste buren, diep in het rechtse rijtje genoteerd, maar in een klassieke derby is de stand niet altijd bepalend. SK sloot de eerste helft af met 0 - 1 die de KSV pas na de pauze pareerde. In een spannende en geelgekleurde tweede helft kwam Putte opnieuw voor, maar Heibos scoorde nog in de laatste minuut.

* Heffen SK - RB Elzestraat (4e provinciale D), uitslag 3 - 2. De thuisploeg ging in de heenronde met 1 - 4 winnen bij RB, dat zich volop weerde tegen het nummer vier, maar die opende de score in deze burenstrijd. Een erg gemotiveerd Elzestraat versierde de gelijkmaker en deed dat ook na de 2 - 1 ruststand. De thuisploeg kwam op het uur opnieuw voor, en in een intens slot bleek die goal beslissend.

* KFC Halle - KFC Bevel B (Dames 4e provinciale B), uitslag 4 - 3. We maken deze week uitzonderlijk plaats voor de topper tussen Halle (tweede) en leider Bevel, die er een mooi en vooral spannend kijkstuk van maakten. De piepjonge thuisploeg draaide een vroege 0 - 1 om in 2 - 1 maar daarna deed Bevel hetzelfde (2 - 3). In de laatste minuten deed Halle opnieuw haasje-over, meteen goed voor de zege.
Verbroedering Zwijndrecht A - KV Hooikt A

In de heenmatch kreeg Hooikt op eigen veld met 1 - 6 een flinke draai rond de oren en hun motivatie stond dan ook op een hoogtepunt, zeker omdat de beide ploegen voor de match gezamenlijk op plaats vier stonden. Ook heel wat supporters hadden de boodschap en het belang van het duel trouwens begrepen.

Beide teams vlogen er meteen in en daarmee was de toon al snel gezet, maar bezoeker Rik Vermeulen werkte net voor het kwartier de bal ongelukkig in het eigen doel. Maar hij zette tien minuten later aan de andere kant die tegenslag recht met de gelijkmaker.

Met deze 1 - 1 gingen de ploegen richting rust maar Zwijndrecht kreeg nog een strafschop die door Christof Van Bouwel verzilverd werd: 2 - 1, een stand waarmee iedereen de kleedkamers inging. Ook de warme kantine was een welkome afwisseling voor de supporters, waarvan sommigen hun koffie nog aan het leegdrinken waren toen bezoeker Jens Pereira Fernandes de bordjes gelijk hing: 2 - 2.

Ook daarna leed het niveau absoluut niet onder de temperaturen en toen Cédric Obbers er een kwartiertje later 2 - 3 van maakte moest de thuisploeg vol aan de bak. Die inzet bracht ze al na vijf minuten ook de beloning op: Jordy Cathoir zette de 3 - 3 op het bord.

Een uiteindelijke puntendeling zou beide ploegen misschien niet helemaal slecht uitkomen maar Verbroedering kreeg in de allerlaatste minuut vanop 11 meter toch nog de kans op een driepunter, en Christof Van Bouwel liet die niet liggen: hij maakte er met zijn tweede van de namiddag 4 - 3 van, een overwinning die niet iedereen nog verwacht had.

Ook nu beet Hooikt dus in het zand en dat kwam vrij hard aan. Ze blijven voorlopig wel op plaats vijf staan en mogen zich alvast gaan richten op volgende week, wanneer ze rode lantaarn Nielse A op bezoek krijgen. Positief was wel dat ze geen enkele keer geel pakten.

Zwijndrecht is nu alleen vierde en staat volgende zondag voor een moeilijke verplaatsing naar eerste periodekampioen Wavria A. Ref Joachim Daemen haalde voor hen één keer de gele kaart boven. Qua spanning, niveau, scoreverloop en ontknoping was deze "Klapper" voor ons in elk geval een logische en terechte keuze.

Zie ook de pagina 2e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 13 FEBRUARI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
KBSK Retie - K Berg en Dal VV, uitslag 3 - 4.

We hebben een vrij zonnig weekend achter de rug waarin we voor het eerst sinds lange tijd de lente al een beetje konden ruiken... méér van dat graag. Maar... de winter duurt officieel nog een dikke vijf weken en je weet nooit of we nog sneeuw, ijs en afgelastingen kunnen verwachten. Hopelijk niet !

Tot daar ons weerpraatje, want we richten nu onze blik naar de "Klapper" die we uit dertien kandidaten kozen en waarbij we, ook na een aantal tips, toch nog even moesten afvinken en een schifting verrichten, waarbij we pas na onze uiteindelijke keuze merkten dat er een drietal ontmoetingen uit de vierde provinciale afdeling bij zitten.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* K Zandhovense SK - KV Hooikt A (2e provinciale A), uitslag 1 - 2. De thuisploeg was al acht duels ongeslagen met een 21 op 24 maar Hooikt ging enthousiast verder op het élan van de voorbije weken en bereikte de rust met een 0 - 2 voorsprong. Zandhoven wisselde na de pauze vier keer en dat verhoogde wel de druk, maar Hooikt hield stand en moest pas tien minuten voor tijd de eerredder toestaan.

* K Meerle FC - KSK Ekeren Donk (4e provinciale C), uitslag 3 - 5. Beide ploegen voerden de rangschikking een tijdje aan en hun gedeelde vijfde stek beloofde spektakel. Dat kwam er ook en nadat de thuisploeg twee keer een achterstand recht moest zetten deden ze dat in de tweede helft opnieuw. Deze 3 - 3 leek ook de eindstand maar een ultieme Meerlese owngoal opende de poort naar een Ekerse zege.

* SK Rita Berlaar - KFC Muizen (4e provinciale D), uitslag 3 - 0. De thuisploeg voert al 15 weken het klassement aan en kan mogelijk al binnen 3 weken de titel en de promotie vieren. Runner-up Muizen haalde 22 op 27 en stond uiteraard op scherp voor deze topper, maar de leiders toonden opnieuw hun sterkte in een solide wedstrijd met een goal op slag van rust en 2 extra treffers in het laatste kwartier.

* KVV Rauw Sport - KSC Wiekevorst (4e provinciale F), uitslag 3 - 3. Al stonden de twee ploegen in het rechtse rijtje, ze zorgden wel voor spektakel in een toch wel "warme" zaterdagavondwedstrijd, gekruid met één rode en elf gele kaarten. Met drie benutte strafschoppen in het eerste uur en een 1 - 3 stand waren de gasten dicht bij de zege, maar in de woelige extra tijd sleurde Rauw er toch nog een 3 - 3 uit.
KBSK Retie - K Berg en Dal VV

Fusieclub KBSK verblijft momenteel in het linkse rijtje van de hoogste en ook zwaarste provinciale reeks waarin ze quasi zeker ook volgend seizoen zullen uitkomen. Berg en Dal is dit seizoen nog niet uit de top-drie geweest en daarbij waren er elf weken als leider. Ze voelen wel de adem van Tisselt en Berlaar-Heikant in hun nek en het kan daar dus nog erg spannend worden.

Deze derby werd druk bijgewoond en dat zorgde alvast voor een tevreden penningmeester, die de briefjes waarschijnlijk nog aan het sorteren was toen bezoeker Thijs Van Pol bij de eerste aanval al meteen de 0 - 1 inkopte. Dat zette de thuisploeg verder op scherp en Senne Dierckx draaide die achterstand tussen de tiende en twintigste minuut om in een 2 - 1 voorsprong.

Tegen de rust werd Retie-doelman Seppe Veraghtert flink aan het werk gezet en die toonde daarbij nog eens zijn klasse, maar hij moest zich op slag van rust gewonnen geven bij een poging van Thijs Van Pol: 2 - 2, een stand waarmee ook de tweede helft werd aangevat, en ook daarbij leverde de eerste echte aanval én een wat betwiste hoekschop een doelpunt op: Kurt Remen kopte de 2 - 3 binnen.

De bezoekers staken daarna nog een tandje extra bij en Dean Joris stond even later op de goede plaats om de 2 - 4 te scoren. Toch gaven de Retienaars niet op en ze gooiden alles in de aanval, waarbij de gasten regelmatig counterden maar daarbij meermaals klasbak Seppe Veraghtert op hun weg vonden, die zich niet meer liet verslaan.

Daarmee zaten we op de rand van de extra time waarin Niel Van Dael met de 3 - 4 nog even spanning bracht, maar dat was het. Zo telt Berg en Dal er alweer drie punten bij en komt hun mogelijk eerste seizoen in het Nationale voetbal weer een beetje dichterbij.

Tim Lemmens was de scheidsrechter van dienst in deze opwindende en hoogstaande "Klapper van de Week". Hij haalde drie keer geel boven voor de thuisploeg, die nu zondag 19 februari om 15 uur op eigen veld de halve finale speelt in de "Beker van Antwerpen" tegen Kalfort Puursica, de sterke en onbetwiste leider in 4e provinciale A. Pas op zondag 26 februari speelt Berg en Dal de volgende competitiematch, en dat is de klapper tegen achtervolger Berlaar-Heikant, waarbij er heel wat volk verwacht wordt.

Retie maakt die dag de trip naar KFC Ranst, dat hen op één punt volgt. Zij zijn volgende week trouwens vrij, want het weekend van 18 en 19 februari is voor de rest een "inhaalweekend" waarin de uitgestelde duels van de speeldagen 16, 17 en 18 worden afgewerkt.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 6 FEBRUARI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale A :
Verbroedering Zwijndrecht A - KV Bonheiden, uitslag 4 - 4.

Op ons "vooraf-lijstje" stonden een tiental mogelijke toppers en evenveel derby's. Die brachten logischerwijze niet allemaal wat kon verwacht worden maar met zestien aangevinkte duels was onze eerste kandidatenlijst toch vrij uitgebreid. Het was voor ons dus alweer beoordelen, selecteren en kiezen, al was onze uiteindelijke keuze voor de "Klapper" redelijk snel gemaakt.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSK 's Gravenwezel-Schilde A - FC Berlaar Heikant (1e provinciale), uitslag 3 - 2. De thuisploeg speelde een sterke tweede periode maar zag promotiekandidaat Heikant snel twee keer scoren. Na de rust viel de 1 - 2 en in de spannende laatste 20 minuten kwam KSK eerst gelijk, waarna de ploeg een derde keer scoorde en via deze zege uitzicht houdt op periodetitel twee, maar dat verdict valt pas op 5 april.

* KFC Beekhoek - KSK Kasterlee (3e provinciale C), uitslag 2 - 1. Dit is zo'n klassieke derby waarbij de klassering meestal bijzaak is. De gasten, virtueel op een tweede plaats, hadden het overwicht maar ze konden slechts één kans verzilveren. Na de rust kwam Beekhoek geleidelijk aan iets meer opzetten, en in een bloedstollend einde bogen ze de achterstand nog om in een al bij al onverwachte zege.

* K Boechoutse VV - FC Oxaco-Boechout (4e provinciale B), uitslag 3 - 3. De gasten, volgend op 10 punten, wonnen alle vier de vorige onderlinge derby's en ook nu scoorden ze aan het begin van elke helft. Het vierde kwartier van dit druk bijgewoond duel was echter voor een knokkend KVV dat de 0 - 2 omzette in 3 - 2. In de allerlaatste seconde en met tien man sleepte Oxaco echter nog een puntje weg.

* KSV Oud-Turnhout - KSK Oosthoven (4e provinciale E), uitslag 3 - 3. De kassier was een tevreden man bij deze superderby tussen de dorpsgenoten. Co-leider Oosthoven ging met 0 - 1 de rust in en pareerde daarna ook de gelijkmaker. Tot twee minuten voor tijd bleef deze 1 - 2 staan, maar in een zinderende laatste 3 minuten werd het eerst 3 - 2 voor Oud-Turnhout, waarna de KSK nog gelijk maakte.
Verbroedering Zwijndrecht A - KV Bonheiden

Zwijndrecht stond op een gedeelde vierde plaats, terwijl Bonheiden aan de kop van het rechtse rijtje geparkeerd stond, maar zijn huid vanaf de aftrap duur verkocht. Die motivatie leverde ze ook een schitterend eerste half uur op, want nadat Pieter Verbruggen na nauwelijks tien minuten de 0 - 1 scoorde maakte naamgenoot Simon er even later 0 - 2 van. Dat zette de thuisploeg even zonder adem, zeker toen bezoeker Mathias Bautil er nog voor de rust 0 - 3 van maakte.

Zwijndrechtcoach Mario Verbraeken had dus reden genoeg om tijdens de pauze zijn stem te verheffen. Daarin zette hij zijn jongens op scherp, en dat had ook resultaat. De ploeg herpakte zich duidelijk en na tien minuten scoorde Abdoulie Senghore de 1 - 3, al werd die goal meteen gecounterd door Tibo Kreydt (1 - 4), waarna thuisspeler Rahman Vercauteren er in de tegenstoot 2 - 4 van maakte.

Dat verhoogde opnieuw de hoop en de inzet bij de thuisploeg, die in het laatste kwartier echter Zlatan Berberovic verloor na een rode kaart, zodat praktisch iedereen dacht dat de kaarten geschud waren. Maar meteen hierna zette Abdoulie Senghore met zijn tweede van de namiddag de 3 - 4 op het scorebord, zodat het in de laatste tien minuten regelmatig nog flink warm werd.

Een erg gemotiveerd Zwijndrecht drukte de gasten terug maar die hielden voorlopig stand, al kostte dat wel een paar gele kaarten.
Maar dan... in de derde minuut van de extra tijd ging doelman Kevin Pauwels in een alles of niets-poging mee de aanval in, en de sensatie werd compleet toen hij op een magistrale manier een afvallende bal overhoeks binnenknalde : 4 - 4.

Dat zorgde uiteraard voor euforie op en naast het veld, en dit in extremis gegrepen punt levert Verbroedering de voorlopige vierde plaats op. Ze komen wel tekort voor de titel in de tweede periode waarin huidig leider Zandhoven de twee inhaalwedstrijden van KFC Bevel moet afwachten (op 15 en 19 februari).

Altan Cayir was de scheidsrechter van dienst. Hij trok vier keer geel voor Bonheiden, dat volgende week eerste periodekampioen Wavria A op bezoek krijgt. Voor de thuisploeg, die dan naar het zesde geklasseerde KFC Broechem trekt, was er één keer geel en één keer rood.

Zie ook de pagina 2e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 30 JANUARI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
KBSK Retie - FCS Mariekerke-Branst, uitslag 4 - 3.

We kregen eindelijk weer een "normaal" voetbalweekend zonder winterse toestanden, en de dertien kandidaat-klappers op onze eerste lijst waren daar ook een beetje een weerspiegeling van. We moesten dus ook nu weer een tijdje selecteren en afvinken, en misschien dat uw favoriet er daarom tussenuit viel, maar het seizoen duurt nog lang genoeg.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Ekeren FC - FC Merksem (3e provinciale A), uitslag 6 - 3. De leiders hadden het aanvankelijk niet gemakkelijk tegen de gemotiveerde bezoekers, gedeeld derde, weliswaar op enige afstand. Die maakten zowel voor als na de rust een achterstand goed en na een uur was het 2 - 2. Maar dan verhoogde Ekeren het spektakel met vier treffers, terwijl Merksem enkel de eerredder nog tussen de palen kreeg.

* KFCM Hallaar - KFC Walem (3e provinciale B), uitslag 3 - 2. De Molenzonen speelden zich opnieuw in de kijker in de topper tegen Walem, dat een 16 op 18 haalde en een vroege achterstand wegwerkte. Maar Hallaar scoorde opnieuw en deed dat ook net voor het uur. Walem gaf echter niet op (3 - 2). In een spannend laatste deel pakten de leiders de winst, die hen voor 90 procent periode twee oplevert.

* KVV Ternesse B - Los Incas Antwerpen (4e provinciale B), uitslag 3 - 4. De bezoekers verzilverden hun eerste aanval maar de thuisploeg kwam op gelijke hoogte. In de rest van de eerste helft en zelfs tot in het vijfde kwartier bleef het mooi op en neer gaan. Maar dan liep Ternesse uit tot 3 - 1 en de driepunter wenkte. De Incas staken echter een tandje bij en in de laatste 10 minuten scoorden ze drie keer.

* KFC Heultje - FC Netezonen (4e provinciale F), uitslag 2 - 2. Deze derbytopper uit de top-vijf lokte heel wat kijkers die de bezoekers na een spannende eerste helft de 0 - 1 zagen scoren. Nadat Heultje na de pauze op gelijke hoogte kwam sloegen de Netezonen opnieuw terug met de 1 - 2 en die winnende cijfers bleven lang staan, maar een intens eindoffensief leverde de thuisploeg nog een puntje op.
KBSK Retie - FCS Mariekerke-Branst

De twee fusieclubs stonden in november voor de eerste keer in de geschiedenis tegenover elkaar en toen werd het 2 - 2. In het voorlopige klassement stonden ze eveneens broederlijk naast mekaar met 22 punten, maar FCS heeft nog een wedstrijd tegoed.

De toeschouwers kregen alvast flink waar voor hun geld, want beide teams trokken het vizier meteen open en dat zou de hele wedstrijd zo blijven. Even na het kwartier zette Wout Noeyens zijn ploeg op een 1 - 0 voorsprong, maar de gasten kwamen tegen het einde van de eerste helft succesvol terug. Gilles Sallaets bekroonde hun inzet met twee goals op vijf minuten, zodat er gerust werd met 1 - 2.

Na de verfrissingen en met een stevige portie peptalk vlogen de Retienaars er in de tweede helft terug in en na een kwartier leverde dat de gelijkmaker op via Wout Noeyens. Bij de volgende aanval zette Senne Dierckx de 3 - 2 op het scorebord maar een mentaal sterk Mariekerke-Branst kwam al meteen terug: Ilias El Yazidi liet met een ver schot thuiskeeper Seppe Veraghtert kansloos, en zo zagen de supporters al zes doelpunten.

Dat was echter nog niet alles, want terwijl men nog aan het napraten was over die gelijkmaker bediende thuisspeler Willem Van Herck zijn maatje Tijs Hermans en die werkte de 4 - 3 tegen de touwen. Dat leek met nog een kwartier te spelen ook de beslissing en de gasten beseften dat ze uit hun kot moesten komen, maar afgezien van enkel gestopte doelkansen was hun moeite tevergeefs.

Retie greep met deze 4 - 3 dus de belangrijke driepunter en kan zich nu klaarmaken voor de thuismatch van volgende week tegen Loenhout. Voor Mariekerke-Branst wacht de moeilijke uitwedstrijd tegen Berg en Dal, dat wel met 2 - 1 verloor van KFC Ranst maar nog altijd de leider is. Zij zullen volgende week ongetwijfeld extra gemotiveerd zijn.

Met het vertoonde spel, de intensiteit en het scoreverloop hebben we in elk geval weer een mooie "Klapper van de Week" die in goede banen werd geleid door scheidsrechter Sven Bemelmans, die één keer geel trok voor de thuisploeg en vier keer voor de gasten.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 23 JANUARI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale B :
Sporting Burcht - KFC Schoten SK, uitslag 3 - 2.

We hadden gedacht dat we, met slechts 40 van de 89 gespeelde wedstrijden (minder dan de helft dus) de "Klapper van de Week" misschien een keer moesten overslaan, zeker vanwege de al dan niet sneeuwgeruimde en/of nauwelijks bespeelbare velden, maar verrassend genoeg deden we op maandagochtend voldoende inspiratie op om een volledige en volwaardige rubriek samen te stellen.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* RVC Hoboken A - Verbroedering Zwijndrecht (2e provinciale A), uitslag 1 - 3. In dit duel tussen de leiders en de vijfde in de stand kon de thuisploeg pas net voor de pauze de Zwijndrechtse openingsgoal pareren, zodat er gerust werd met een 1 - 1 stand. Na de rust kwam RVC opzetten maar de bezoekers kwamen in de laatste tien minuten op voorsprong, en in de extra tijd maakten ze ook de derde goal.

* KFC Berendrecht - KVC Wijnegem A (3e provinciale A), uitslag 3 - 3. Ondanks de koude werd nog een vrij warme bedoening daar in de Polder. Na een benutte strafschop aan elke kant namen de gasten met een tweede treffer een optie op de zege. Na de rust maakten ze er zelfs 1 - 3 van. Berendrecht kwam in het laatste kwartier echter terug gelijk, waarna er in de slotminuten nog drie rode kaarten vielen.

* Schelle Sport A - KFCM Hallaar (3e provinciale B), uitslag 2 - 5. De bezoekende Molenzonen, koploper en promotiekandidaat, speelden een sterke wedstrijd die hen snel een 0 - 3 stand opleverde, terwijl de thuisploeg op het halfuur met tien verder moest. Ze kwamen in de tweede helft opzetten maar hun 1 - 3 werd door een counterend Hallaar teniet gedaan, en die stelden daarna hun verdiende zege veilig.

* KFC Muizen - Kessel United (4e provinciale D), uitslag 4 - 4. Met een tot nu toe sterk seizoen staat de thuisploeg op een tweede plaats. Kessel (vierde in de stand) ging de rust in met een 0 - 3 voorsprong maar een tegengoal en een eigen treffer maakten er 2 - 3 van. Tien minuten voor tijd scoorde United de schijnbaar geruststellende 2 - 4, maar in een spektakelrijk slot scoorde Muizen toch nog twee keer.
Sporting Burcht - KFC Schoten SK

De succesvolle thuisploeg heeft de eerste periodetitel al op zak en ook hun huidige leidersplaats is dik verdiend. De Schotenaars volgden in hun slipstream met vijf punten achterstand. De derde staat trouwens al op negen punten. Na de heenwedstrijd, waarin Schoten het in oktober 2022 met 3 - 0 haalde, stonden de verwachtingen redelijk hoog ingesteld, en dat lokte ook een flink aantal kijkers.

Die kregen een intense, afwisselende en vooral spannende namiddag voorgeschoteld die na al een kwartier de 0 - 1 opleverde. Bezoeker Benjamin Kurdoghlian zorgde voor die openingsgoal. Sporting stak meteen een tandje bij en er kwamen kansen, maar de gasten hielden hun voorsprong vast tot aan de rust, al bleef de gelijkmaker voorlopig in de pijp zitten. Op het uur kwam die daar echter uit met een doelpunt van Samir El Khalfioui, en dat zette de gemotiveerde thuisploeg aan tot méér.

Maar het bleef 1 - 1 tot minuut zeventig, toen Benjamin Kurdoghlian met zijn tweede van de namiddag Schoten op 1 - 2 kon zetten, en dat was een beetje tegen de verhoudingen in, gezien het thuisoverwicht. Met nog een drietal minuten te spelen, en toen er al Burchtse supporters de warme kantine opzochten, nam de ervaren Yannick Fond een corner die door Bilal Malha werd ingekopt: 2 - 2.

Opluchting dus bij de thuisaanhang, die echter nog niet alles gezien had, want nauwelijks twee minuten later brak thuisspeler Fabiano Santos Nobre door en hij werd foutief gestopt. Roman Beliaev benutte de toegekende strafschop kalm en zette zo de nog onverwachte maar wel verdiende 3 - 2 eindstand op het scorebord.

Dat deze overwinning nog uitbundig gevierd werd spreekt vanzelf. Het zet Burcht steviger op de koppositie, want Schoten moet nu acht punten goedmaken. Daar kan het volgende week al aan werken in de thuiswedstrijd tegen Mortsel B (vijfde), terwijl Sporting bij en tegen middenmoter Maccabi speelt. Scheidsrechter Guy De Roeck trok in deze "Klapper" één gele kaart voor Burcht en vijf voor de gasten.

Zie ook de pagina 4e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 16 JANUARI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
KFC Putte A - Sporting Club Duffel A, uitslag 0 - 1.

Het weekend was alweer nat en stormachtig, en al bij al viel het aantal afgelaste provinciale wedstrijden (vier) nog enigzins mee. Opvallend was dat er in heel wat duels in de allerlaatste minuten gescoord werd en er zo nog late beslissingen vielen, en we leerden ook dat er (opnieuw op het "hoogste" niveau) identieke "schwalbes" zijn met en zonder gele kaart.

Onze eerste lijst met kandidaten bevatte negen wedstrijden waaronder een aantal duels in de top van de klassering, en we moesten een tijdje in beraad om onze uiteindelijke keuze te maken. De doorgestuurde suggesties hielpen ons daar ook nu weer bij, waarvoor dank.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Lentezon Beerse A - K Merksplas SK (2e provinciale B), uitslag 2 - 4. In deze superderby wilde een gemotiveerde thuisploeg revanche voor de nederlaag van speeldag één, en ze openden ook de score. De gasten veegden die uit en kwamen na de rust op 1 - 2. Lentezon kwam terug tot 2 - 2 maar in een superspannend einde slikten ze een strafschop, en in de blessuretijd stelde KMSK de uitzege veilig.

* KSK Kasterlee - KVC Oostmalle (3e provinciale C), uitslag 6 - 0. Met het wat onfortuinlijk verlies van de heenronde in het achterhoofd greep de KSK de gasten meteen bij de keel. Na een vroege goal bouwden ze met éénrichtingsvoetbal de stand voor de rust uit tot 3 - 0. Daarna kwam Oostmalle wel beter in de wedstrijd maar een ontketend Kasterlee gaf ze in het laatste kwartier een flinke bolwassing.

* KFC Meerle - K Horendonk FC (4e provinciale C), uitslag 2 - 3. De afwezigen hadden ongelijk bij dit opwindend duel uit de top-vier. De gasten staan al een paar weken in de kijker en ook nu scoorden ze het eerst. Na de rust hing de thuisploeg de bordjes gelijk maar dan sloeg Horendonk opnieuw toe. Tien minuten voor tijd kwam Meerle op 2 - 2 maar in de voorlaatste minuut grepen de bezoekers de zege.

* KFC Pulle - KSK Oosthoven (4e provinciale E), uitslag 1 - 2. De nog ongeslagen leider en periodekampioen zette de gasten snel op een achterstand maar die benadrukten hun 2e plaats in de klassering nog voor de rust met goed voetbal en 2 goals. Deze 1 - 2 voorsprong kwam in de tweede helft regelmatig in gevaar maar Oosthoven hield stand, brak zo de formidabele Pulse reeks af en wordt co-leider.
KFC Putte A - Sporting Club Duffel A

De thuisploeg moest de eerste periodetitel slechts op doelsaldo aan Schelle Sport laten, maar dat ze een wel erg sterk seizoen spelen is een feit. Dat bewees ondermeer hun leiderplaats, en ze mogen zo onderhand al aan promotie beginnen denken, zeker na een reeks met 37 op 48 en slechts één verliespartij.

SC Duffel, in 2020 herrezen uit de as van het ter ziele gegane KFC Duffel (toen in 2e Nationale VV) kroonde zich vorig seizoen na de herstart in vierde provinciale meteen tot kampioen en blijkbaar gaan ze dit jaar door op hun élan, met een voorlopige derde plaats als beloning. Die kan trouwens voor een groot deel toegeschreven worden aan coach Timothy Heylen, die met zijn team 26 op 30 haalde.

Er kwamen ondanks de omstandigheden op zaterdagavond flink wat kijkers opdagen, die wel regelmatig de kantine opzochten maar ook van daaruit konden zien dat Duffel voor de rust wel de betere ploeg was maar geen gaatje kon vinden in de thuisverdediging.

Na een klein kwartier in de tweede helft stond bezoeker Wesley Verschaeren op de goede plaats na een hoekschop waarbij er eerst wat protest en een claim voor een strafschop aan vooraf was gegaan. Maar Sporting Club Duffel stond met 0 - 1 voor en de leiders staken een tandje bij en verhoogden de intensiteit én hun aanvallende inzet.

Dat gaf de gasten regelmatig de gelegenheid op een tegenstoot maar hoewel ze daarbij kansen kregen konden ze die niet benutten. In het laatste kwartier steeg de spanning op het veld naar een hoogtepunt maar beide doelmannen hielden hun netten zuiver. Met een rondje ultieme wissels haalden de gasten het ritme er wat uit en zo mochten ze uiteindelijk de drie punten op zak steken.

Dat brengt SC Duffel meteen op gelijke hoogte met Putte, en beiden hebben ze een puntje achterstand op nieuwe leider Hallaar. Scheidsrechter Gunther Mathijssen leidde deze "Klapper" in goede banen. Hij trok één gele kaart voor SC Duffel dat volgende week SV Aartselaar op bezoek krijgt, momenteel negende. Putte slikte geen kaarten en maakt volgende week de trip naar KFC Lint, dat elfde staat.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 9 JANUARI 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale E :
KVK Westmalle - K Vlimmeren Sport, uitslag 3 - 5.

Het was me het weekendje wel... Provinciale inhaalwedstrijden van twee speeldagen door elkaar, die hier en daar toch wel voor wat verwarring zorgden, en evenveel verwarring en vragen op het "hoogste" niveau, waarbij er volgens velen met twee maten en gewichten gemeten werd, en die vraagtekens kunnen we begrijpen. Een constante lijn was daar immers een paar keer ver te zoeken.

Er werden in totaal 52 competitiewedstrijden gespeeld in de provinciale reeksen, maar daaruit filterden we vlotjes een tiental kandidaat-klappers, waaruit we dan weer even vlot onze eerste rubriek van 2023 konden samenstellen. Nu woensdag 11 januari volgen er trouwens nog 13 inhaalduels. Daarna zijn we goed als helemaal terug bij, en hopelijk houdt koning winter zich nog een beetje koest.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* FC Ekeren - Zandvliet Sport A (3e provinciale A), uitslag 2 - 2. De thuisploeg had zijn werk met de Polderjongens, die de leiders voor de rust in bedwang hielden maar op het uur de openingsgoal moesten toestaan. Maar in het laatste kwartier scoorden ze de 1 - 1 én ook de 1 - 2. In dezelfde minuut sloeg Ekeren echter terug, maar een hard werkend Zandvliet bezorgde de FCE de tweede draw van het seizoen.

* KFCV Wintam - Schelle Sport A (3e provinciale B), uitslag 4 - 2. In deze druk bijgewoonde derby liet periodekampioen Schelle zich tegen hun buren voor de rust twee keer verrassen bij een corner. Nog voor de pauze slikten ze ook een fel aangevochten derde goal en daar kwam in de tweede helft nog een vierde bij. Een aandringend Schelle scoorde nog twee keer tegen maar Wintam pakte de drie punten.

* VH Heindonk - SV Nielse B (4e provinciale A), uitslag 4 - 5. Dat een felle derbystrijd tussen "staartploegen" ook een spektakel kan zijn bewezen deze twee teams. In de eerste helft liep de thuisploeg vlot uit tot een 3 - 1 stand, en toen de bezoekende doelman na een ingreep rood kreeg werd het 4 - 1. Rond het uur kwam Nielse echter terug tot 4 - 3, en in de allerlaatste minuten scoorden ze nog 2 keer.

* K Horendonk FC - SV Noorse (4e provinciale C), uitslag 1 - 3. De bezoekende leiders telden één puntje bonus op de thuisploeg, die er meteen in vloog en bij de eerste aanval scoorde. Die voorsprong had daarna een paar keer uitgebouwd kunnen worden maar Noorse hield stand. Ze tapten na de rust uit een ander vaatje en gingen erop en erover, en counterden zich net voor het einde naar de zege.
KVK Westmalle - K Vlimmeren Sport

Pas vorig seizoen speelden beide ploegen voor het eerst in de geschiedenis tegen elkaar in de competitie, en ze wonnen toen allebei hun thuismatch. Dit seizoen staan ze dicht bij elkaar in het linkse rijtje, en ze zorgden voor een wel heel opwindende derby.

Qua motivatie was deze clash voor beide ploegen dus vanzelfsprekend. De thuisploeg werd daar het eerste voor beloond: Rob Wens en Jens Asselberghs tilden hun team binnen de acht minuten naar een 2 - 0 voorsprong, en daar moesten de gasten even van bekomen. Ze staken wel een tandje bij maar op het halfuur slikten ze ook een derde goal, die Dave Van Den Bogaert tegen de touwen joeg.

Op slag van rust maakte bezoeker Steven Bax er 3 - 1 van maar ook zijn coach Eric Franken was uiteraard niet gelukkig met deze achterstand, en hij deed het in de kleedkamer eventje flink donderen. Dat zou ook resultaat opleveren, want na vijf minuten in de tweede helft zette Steven Bax de 3 - 2 op het scorebord.

Toen Rune Van Gils even later ook de gelijkmaker scoorde vuurde dat de bezoekers extra aan, maar ondanks het op- en neergaande spelvertoon en kansen aan beide zijden bleef deze 3 - 3 stand lang staan, en de meesten verzoenden zich al met een puntendeling.

Na een rondje wissels aan beide kanten dook de derby de laatste tien minuten in en uitblinker Steven Bax stond opnieuw op de goede plaats voor de 3 - 4 voorsprong, toch wel een sensationele ommekeer. Westmalle probeerde terug te slaan maar stuitte op een gemotiveerde Vlimmerse verdediging met keeper Dimitri Stoop als betrouwbaar sluitstuk.

In de extra tijd stelde kapitein Steven Bax de derbyzege veilig met zijn vierde goal van de namiddag, en zo zorgde Vlimmeren voor een sterke prestatie door een 3 - 0 achterstand om te buigen in een 3 - 5 overwinning. Dat er gezangen waren in hun kleedkamer spreekt vanzelf, en ook de kantine draaide nog een tijdje op volle kracht door.

Scheidrechter Bart Schepens leidde deze "Klapper van de Week". Hij trok vier gele kaarten, waarvan er drie voor de bezoekers waren. Volgende week spelen beide ploegen een thuiswedstrijd. Westmalle krijgt dan Halle op bezoek (6e in de stand) en Vlimmeren speelt gastheer voor de B-ploeg van buur Lentezon (momenteel 10e).

Zie ook de pagina 4e Provinciale E.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 19 DECEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
KFC Walem - KFC Katelijne A, uitslag 5 - 4.

Koning Winter deelde in de afgelopen week een eerste serieuze prik uit. Daardoor werden er slechts 52 van de 89 wedstrijden afgewerkt, maar na enig zoek- en denkwerk vonden we voldoende duels en inspiratie om deze blijkbaar toch veelgelezen rubriek te maken.

Voor onze "Drie op een Rij" konden we echter voorlopig te weinig kandidaten vinden, en daarvoor rekenen we op u als bezoeker, want zonder suggesties zullen we die rubriek nu donderdag mogelijk een keer moeten overslaan. Ook geen ramp, maar liever niet.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Sporting Tisselt - FC Berlaar Heikant (1e provinciale), uitslag 0 - 1. Met een gedeelde tweede plaats en met elk 31 punten beloofde dit een interessante clash te worden. In een intense wedstrijd moesten de bezoekers na een uur met 10 man verder maar Tisselt beet de tanden stuk op een goed georganiseerd Heikant, dat de enige goal scoorde en na een 33 op 36 de leidersplaats voorlopig overneemt.

* KVC Wilrijk A - KSK Zandhoven (2e provinciale A), uitslag 2 - 2. De voorlopig ongenaakbare leiders deden hun reputatie alle eer aan en ze veegden de vroege Wilrijkse openingsgoal nog voor de rust uit. Op het uur benadrukten ze hun sterkte opnieuw met de 1 - 2, maar een gemotiveerde en knokkende thuisploeg benutte in de voorlaatste minuut een strafschop die hen nog een gouden puntje opleverde.

* KFC Sint Job A - KVC Lille United B (2e provinciale B), uitslag 3 - 3. De supporters werden toch een beetje opgewarmd met een mooi scoreverloop en een half dozijn goals. Sint Job opende de score maar de gasten gingen daar nog voor de rust enthousiast op en over. Na deze 1 - 2 deed de thuisploeg hetzelfde in het vierde kwartier, maar tien minuten voor tijd scoorden de gasten nog een derde keer.

* SV Grasheide - Kessel United (4e provinciale D), uitslag 3 - 0. Na een 20 op 24 waren de bezoekers goed voor een gedeelde derde plaats, inclusief een voorlopig uitzicht op de eindronde. De thuisploeg, met 7 spelers onder de 24, voetbalde verrassend vrank en vrij, scoorde al meteen en deed dat even na de rust opnieuw. De gasten vochten daarna tevergeefs terug en slikten nog een derde treffer.
KFC Walem - KFC Katelijne A

Deze derby uit het Mechelse bracht twee ploegen in lijn waarvan het terrein slechts een dikke zes kilometer van elkaar ligt. Ze speelden tot nu toe slechts vijf keer tegen elkaar. Drie keer bleef het gelijk en in 2017-2018 won Walem met 1 - 0.

In oktober van dit jaar won Katelijne dan weer met 2 - 1, en dat het ook nu weer spannend zou worden kon ook afgelezen worden aan hun klassering: een vierde plaats voor Katelijne, en een gedeelde zesde stek voor Walem, met slechts één puntje achterstand.

Thuisspeler Hatim Bidou was blijkbaar goed wakker want hij rondde de eerste aanval af, en nadat de gasten een kwartiertje de zaak bekeken en alles op orde zetten maakte Baris Öztürk de 1 - 1, maar die werd meteen gevolgd door de 2 - 1 van Dylan Audenaert.

Dat leek ook de stand bij de rust te gaan worden, maar Kjelle Cloetens verhoogde de stand naar 3 - 1. De rust bracht niet enkel wat verwarming maar ook nieuwe inspiratie voor Katelijne: Baris Öztürk stond opnieuw op de goede plaats voor de 3 - 2 en die stand bleef een kwartiertje op het scorebord staan, tot Jarne Bouwmeester de kloof opnieuw verhoogde tot twee stuks: 4 - 2.

Zo moesten de gasten een derde keer in de achtervolging en ze deden dat met succes: Baris Öztürk zette met zijn derde treffer de 4 - 3 in de boeken, maar opnieuw sloeg Walem toe en Murat Ocak maakte er 5 - 3 van. Dat was er blijkbaar teveel aan voor Katelijne, dat Ben Dauw nog wel de 5 - 4 zag maken, maar daar bleef het uiteindelijk bij.

Ondanks de bijtende koude konden de supporters zich dus verwarmen aan negen goals en een flinke portie inzet en spektakel aan beide kanten, waarbij een goed leidende scheidsrechter Jakub Stefanski de kaarten op zak hield.

Walem springt na deze overwinning naar een gedeelde vierde plaats in het klassement en speelt op zondag 15 januari een uitmatch tegen rode lantaarn KVV Duffel. Katelijne staat nu zesde, en neemt het ook op 15 januari in eigen huis op tegen voorlaatste VC Rijmenam, maar eerst maken ze op zaterdag 7 januari nog de trip naar Aartselaar voor de nog af te werken wedstrijd van speeldag 13.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 12 DECEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A :
Ekeren FC - K Minderhout VV, uitslag 4 - 4.

De kalendermakers hadden op de voorlaatste speeldag van 2022 de meeste derby's geprogrammeerd in de vierde provinciale afdeling, maar daarvan kwamen er uiteindelijk weinig in onze keuzelijst terecht. Een derby is dan ook niet altijd een garantie op spektakel of op een sensationeel scoreverloop, dat blijkt maar weer eens, al maakten ze daar in 4e provinciale F een uitzondering op.

Ook op basis van het klassement selecteerden we vooraf slechts een tiental wedstrijden, maar toch kregen we alweer moeiteloos vijftien duels op onze eerste lijst, en daaruit was de keuze voor deze week toch weer vrij snel gemaakt, mét dank voor de suggesties.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* RVC Hoboken B - K Berchem Sport B (3e provinciale A), uitslag 2 - 4. In deze derby nam rode lantaarn RVC tegen de rust de zaak in handen maar hun openingsgoal werd al snel gecounterd. Hun motivatie was echter prima en ze namen in de tweede helft opnieuw de leiding. Runner-up Berchem moest flink uit de pijp komen en ze hadden er hun werk mee, maar uiteindelijk scoorden ze nog drie keer.

* K Ramsel FC - KFC Putte A (3e provinciale B), uitslag 2 - 3. In een geanimeerde wedstrijd zette koploper Putte voortdurend de toon. Maar Ramsel hield tot een dikke tien minuten voor tijd de brilstand op het bord en scoorde toen de schijnbaar beslissende 1 - 0. In drie sensationele minuten scoorden de gasten echter evenveel keer en nadat de 2 - 3 viel kreeg Ramsel te weinig tijd voor een gelijkmaker.

* KFC Grobbendonk - Olen United (4e provinciale F), uitslag 8 - 3. Een flink aantal mensen trotseerde de kou om deze strijd tussen de 3e en de 4e bij te wonen, en ze konden zich verwarmen aan 11 doelpunten. Voor de rust waren dat 4 thuisgoals en eentje van de gasten, die zich na de pauze terugknokten tot 4 - 3, maar een ontketend Grobbendonk scoorde in het laatste halfuur maar liefst vier keer op rij.

* KFC Zammel - FC Netezonen (4e provinciale F), uitslag 5 - 2. Hier waren alle ingrediënten aanwezig voor een echte topper: de leiders op bezoek bij de tweede, een superderby én een optie op de eerste periodetitel. Het ambitieuze Zammel zette met goed voetbal en 3 snelle goals de gasten voor het blok. Die kwamen terug tot 3 - 2, maar in een boeiend laatste kwartier greep Zammel de zege en de koppositie.
Ekeren FC - K Minderhout VV

Met Kjell Deckers (36 jaar) haalde Ekeren na het hoofdstuk Stani Gzil een jonge trainer binnen die als speler zijn sporen verdiende in het provinciale voetbal. Hij mocht met zijn nieuwe ploeg alvast de eerste periodetitel vieren, en hiermee zal het dit seizoen denkelijk niet stoppen. Met 39 op 42, de meeste goals (47) en slechts 11 tegentreffers is de huidige leidersplaats alvast dik verdiend.

Ook het Minderhoutse bestuur verzette de bakens een beetje na het voorlopige afscheid van tweede provinciale. Christian Vissers, een jonge veertiger met spelerservaring bij onder andere Hoogstraten, Zwarte Leeuw en Willem II én ex-coach van KFC Meerle uit zijn geboortedorp, werd de nieuwe MVV-coach en we zien ook zijn ploeg mogelijk een gooi doen naar de eindronde.

Het begon in elk geval goed voor Minderhout, dat na twee minuten bij een corner Emiel De Bruyn de 0 - 1 zag scoren. Dat was een vroege extra koude douche voor de thuisploeg die meteen in de tegenaanval ging, en dat bracht hen tien minuten later ook de gelijkmaker via Jari Luijckx en de 2 - 1 van Siebe Van Den Broek, die een scherpe counter afmaakte.

Minderhout sloeg in de volgende fase terug, toen Daan Snoeijs een ingestudeerde hoekschop van Jorgen Hereijgers in één tijd afwerkte: 2 - 2. De wedstrijd brak meteen verder open en op het halfuur bediende Arne Geysen mooi Arne Goolaerts, die de 2 - 3 binnenknalde.

In de tweede helft was er nogal wat blessureleed, ook bij scheidsrechter Louis Wouters. Daarmee lag het duel een tiental minuten stil maar in de herneming legde thuisspeler Wesley Van Hooydonk na een schitterende passeerbeweging de 3 - 3 tegen de touwen. Een dikke vijf minuten voor tijd zette de ingevallen Milan Donckers op zijn beurt Arne Geysen op weg naar de 3 - 4 maar Minderhout greep in extremis naast de zege, want in de allerlaatste minuut was Wesley Van Hooydonk alweer op post om de 4 - 4 eindstand vast te leggen.

Ook in de extra tijd was er nog flink wat spektakel te zien maar beide ploegen konden de winnende goal nét niet scoren. De acteurs legden een echte "Klapper" op de mat met een prima Minderhouts resultaat tegen de leiders, die ook enthousiast en met Bengaals vuur werden ondersteund door de supporters. Er waren geen gele kaarten voor MVV, dat volgende week naar Gooreind trekt, een ploeg uit het rechtse rijtje. Voor leider Ekeren was er twee keer geel. Zij speelden de uitmatch van (de volgende) speeldag 16 tegen Berendrecht al eerder en wonnen die met 1 - 4. Pas op 8 januari staat hun volgende wedstrijd geprogrammeerd, thuis tegen Zandvliet.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 5 DECEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale C :
KFC Ezaart Sport - KFC Flandria, uitslag 5 - 4.

We hadden het niet gemakkelijk om uit onze lijst met dertien kandidaten de uiteindelijke "net-niet" wedstrijden te kiezen. Het hadden er zelfs acht kunnen zijn. En er werden ook heel wat interessante derby's gespeeld maar we moesten er daarvan een aantal opzij schuiven...

Wat onze keuze voor de "Klapper" betreft, die was vrij snel gemaakt. Niet enkel het wedstrijdverloop maar ook de op- en neergaande score bepaalde onze eindselectie. Ook weer bedankt voor de doorgemailde suggesties, en u weet het... wat is niet is kan nog komen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSK Wavria A - KV Bonheiden (2e provinciale A), uitslag 0 - 2. Het lijken droge eindcijfers maar deze druk bijgewoonde derbytopper was wel degelijk de moeite waard om te volgen. Periodekampioen KSK en Bonheiden hielden de 0 - 0 lang op het bord maar de gasten openden in de 2e helft de score, en toen Wavria op zoek ging naar méér sloeg KV opnieuw toe, en zo houdt de ploeg zicht op de top vier.

* KVV Duffel - Sporting Club Duffel (3e provinciale B), uitslag 1 - 2. Er werd hard uitgekeken naar deze eerste Duffelse competitiederby uit de geschiedenis. Bij de KVV, ooit nog in 1e provinciale, wordt er blijkbaar een beetje afgebouwd, al was dat op het veld niet meteen te merken, want even voor de rust viel de 1 - 0, die ook lang bleef staan. In het laatste kwartier gingen de gasten er echter nog op en over.

* KVNA Wortel - KVC Oostmalle (3e provinciale C), uitslag 2 - 0. De leiders hadden het niet gemakkelijk in de intense derbyclash tegen Wortel, tweede in de stand en volgend op één puntje, maar voor honderd procent gemotiveerd én gesteund door heel wat supporters. Met een vroege goal en een tweede treffer even voor de rust benadrukte KVNA het overwicht, waartegen de koploper tevergeefs knokte.

* Racing Emblem - KVK Westmalle (4e provinciale E), uitslag 4 - 5. In een vooral na de rust knotsgekke wedstrijd nam Emblem, genoteerd in het rechtse rijtje, binnen een half uur een 3 - 1 voorsprong en in de tweede helft maakten ze daar zelfs 4 - 1 van. Westmalle scoorde echter meteen tegen en in een ongezien spectaculair laatste kwartier draaide de ploeg de achterstand nog om in een 4 - 5 overwinning.
KFC Ezaart Sport - KFC Flandria

Van een "Klapper" gesproken.... dit was er eentje om in te lijsten. Beide ploegen voerden in de klassering de top van de rechtse rij aan en er zal dus nog gewerkt moeten worden in de tweede seizoenshelft, maar hun beider prestaties waren in deze wedstrijd op zijn minst hoopvol te noemen met het oog op het verdere verloop van de competitie.

Het werd een duel dat vriend en vijand kon bekoren, want de supporters werden verwend met goed en spannend voetbal, gekruid met maar liefst negen doelpunten, waarvan de eerste drie van Ravelse kant kwamen, meer bepaald van de beloftevolle en nauwelijks 21-jarige Geert Lauwers, die de verrassende 0 - 3 binnen het kwartier op het scorebord zette.

Daar schrok de thuisploeg wel een beetje van en ze moesten uit hun pijp komen. Dat deden ze ook en ze werden nog voor de rust beloond met de 1 - 3 van Uché Ihendu, al was dit voorlopig slechts een pleister op de wonde.

Pas even voor het uur was er een echt kantelpunt in de wedstrijd toen thuisspeler Tom Janssen zijn ploeg weer hoop gaf met een benutte strafschop (2 - 3) en daarna brak de partij verder open. Toch duurde het nog tot in het laatste kwartier voor Ezaart de match een beslissende wending kon geven. Jasper Thorez en Robin De Scheemaecker tilden de 2 - 3 achterstand in een paar minuten naar een 4 - 3 voorsprong, en toen Robbe Melis er even later zelfs 5 - 3 van maakte kon de thuisaanhang al gaan vieren.

De bezoekers verloren Berne Lenaerts nog met een tweede gele kaart, en een benutte penalty van Geert Lauwers bracht hen nog even hoop, maar het bleef bij deze 5 - 4 eindstand, een zege waardoor Ezaart een sprong maakt naar een gedeelde vierde plaats.

Scheidsrechter Hendrik Sas had zijn handen vol in deze sensationele "Klapper van de Week". Hij haalde twee keer geel tevoorschijn voor Flandria en één keer voor de thuisploeg, die volgende week de superderby speelt tegen de dorpsgenoten van KFC Mol, dat nu ook vierde staat. Flandria krijgt dan in het Ravelse groen het ambitieuze Blauwvoet Oevel op bezoek, momenteel zesde in de stand.

Zie ook de pagina 3e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 28 NOVEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale C :
K Horendonk FC - K Heibos SV, uitslag 3 - 3.

We vreesden een beetje dat we met (slechts) 47 geprogrammeerde wedstrijden van de in totaal 89 te weinig kandidaten zouden hebben voor deze maandagse rubriek, maar met negen stuks viel dat eigenlijk nog mee, en onze uiteindelijke keuze was ook vrij snel gemaakt. Enkel voor onze "Drie op een Rij" van komende donderdag kunnen we nog een paar suggesties gebruiken ('t is maar dat u het weet...).

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Sporting Tisselt - K Vosselaar VV (1e provinciale), uitslag 6 - 3. De sterke thuisploeg heeft de 1e periode op zak en met de komst van middenmoter Vosselaar, samen met Berg en Dal de minst gepasseerde ploeg, stonden ze voor een stevige opdracht. Maar na een 2 - 0 voorsprong aan de rust scoorden ze in de 2e helft nog vier keer. De gasten maakten wel drie goals maar Tisselt bleek voor hen te sterk.

* K Loenhout SK - KBSK Retie (1e provinciale), uitslag 3 - 1. Het debuutseizoen in de hoogste provinciale reeks verloopt voorlopig wat wisselvallig voor Loenhout, maar tegen promotiekandidaat Retie vloog de ploeg er meteen in en ze scoorden ei zo na ook. Na een 0 - 0 ruststand openden de bezoekers echter de score, maar de begeesterde thuisploeg zette de 0 - 1 achterstand om in een verdiende zege.

* K Zandhoven SK - KSK Wavria A (2e provinciale A), uitslag 1 - 0. De clash tegen de bezoekende leiders lokte een hoop kijkers die een erg spannende en bijwijlen hoogstaande wedstrijd te zien kregen waarin de thuisploeg na een dikke tien minuten de score opende. Een sterk Wavria stak vooral na de rust een stevig tandje bij en het bleef intens tot het einde, maar Zandhoven hield stand en pakt zo de leiding.

* KSK Kasterlee - KFC Beekhoek Sport (3e provinciale C), uitslag 3 - 3. De sfeer van de grote dagen hing boven deze klassieke derby die een pak volk lokte. De naaste buren maakten er een formidabele voetbalavond van waarin Beekhoek de score opende. KSK scoorde de gelijkmaker en liep zelfs verder uit tot 3 - 1, maar in een zinderende laatste twintig minuten kwamen de gasten nog op gelijke hoogte.
K Horendonk FC - K Heibos SV

Deze klassieke competitiederby eindigde voor zover we weten nog nooit op 0 - 0 en ook nu beloofde de wedstrijd voor een opwindende avond te gaan zorgen, want Horendonk stond aan kop, terwijl Heibos op drie punten volgde. Beiden doen het dit seizoen dus vrij goed.

Ook hier kwamen heel wat supporters de koude trotseren en ze zouden niet teleurgesteld worden, want er was van alles te zien op en naast het veld, te beginnen met een spannende eerste helft waarin de kansen op en neer gingen maar de bordjesman geen werk had. Dat zou pas in de tweede helft gebeuren.

Horendonkenaar Jens Van De Reysen rondde de eerste aanval na de rust af en daarmee brak ook de wedstrijd verder open, compleet met een verhoogde inzet en een paar gele kaarten. Ondanks een aantal doelkansen vielen er voorlopig echter geen doelpunten.

Dat zou vooral in het laatste kwartier veranderen. Dat werd er eentje om in te lijsten, want nadat bezoeker Bati Lambrechts de verdiende gelijkmaker scoorde zette de nauwelijks 18-jarige Xander Jaspers een paar minuten later zijn ploeg op een 2 - 1 voorsprong, en dat verhoogde zowel de spanning als de intensiteit van de derby.

Met nog een kleine vijf minuten te spelen en een 2 - 1 stand zochten heel wat supporters de warme kantine al op en de Horendonkse zege leek al netjes in hun tas te zitten. Maar dan was bezoeker Viktor Dehandschutter bij de pinken: hij zette de 2 - 2 op het bord. Vanaf de aftrap nam Heibos de bal weer over en Sam Smol scoorde meteen de beslissende 2 - 3, althans zo leek het, want in de tegenstoot zorgde Horendonkenaar Wanne Van Oevelen nog voor de 3 - 3 eindstand en een volgens sommigen terechte puntendeling.

Scheidsrechter Halil Ibrahim Tok leidde deze memorabele "Klapper". Hij trok twee keer geel voor Horendonk, dat door dit gelijkspel de leidersplaats voorlopig even kwijt is. De ploeg maakt volgende week de korte trip naar Putte SK uit het rechtse rijtje. Voor Heibos was er één keer geel. Zij krijgen volgende zaterdagavond rode lantaarn Maria-ter-Heide op bezoek.

Zie ook de pagina 4e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 21 NOVEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale D :
KSK Wavria B - SK Rita Berlaar, uitslag 3 - 4.

Met tien potentiële toppers en ongeveer evenveel derby's waren de verwachtingen voor het afgelopen weekend hoog gespannen. Traditiegetrouw werden niet al die prognoses echter bewaarheid, maar we stelden toch een eerste lijst met veertien kandidaten samen.

Voor de "Klapper" moesten we eigenlijk niet zo lang verzinnen, en ook de vier "net-niet-duels" stonden vrij snel op papier. Soms zijn daar clubs bij betrokken die hier al één of meerdere keren een vermelding kregen maar, als het ons inziens verdiend is, dan krijgen ze een plaats in onze rubriek. Alweer bedankt trouwens voor de suggesties, beste bezoekers.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KVC Lille United B - K Wuustwezel FC (2e provinciale B), uitslag 3 - 3. Beide teams kennen tot nu toe een wat moeilijk seizoen maar dat er kwaliteit in hun kern zit is een zeker feit. De gasten gingen de rust in met een voorsprong en ook meteen na de pauze veegden ze de gelijkmaker weg. Daarna gingen de Lillenaars met de 3 - 2 erop en erover maar in een spannend slot greep Wuustwezel nog een punt.

* TOR Deurne Pirates B - K Minderhout VV (3e provinciale A), uitslag 3 - 4. Het werd een intense zaterdagavond waarin de thuisploeg uitstekend startte en met een 1 - 0 stand de kleedkamer inging. Pas op het uur konden de gasten twee keer terugslaan en ook na de gelijkmaker deden ze dat. In de tegenstoot konden de Piraten de 3 - 3 maken, maar op de valreep graaide MVV de drie punten nog mee.

* Schelle Sport A - SV Aartselaar A (3e provinciale B), uitslag 6 - 0. Ondanks de koude kwamen er flink wat kijkers opdagen voor deze superderby tussen de bezoekende leiders en de gedeeld tweede. Schelle was ongerust vanwege aantal kwetsuren maar al snel bleek die vrees ongegrond want ze sloten een sterke eerste helft af met 2 - 0, en ook na de rust gaven ze de leiders geen kans om terug te slaan.

* FC Netezonen - KFC Heultje (4e provinciale F), uitslag 2 - 2. Met een 2e en 3e plaats kreeg deze Zuid-Kempische clash heel wat extra pigment. De thuisploeg vloog er volop in en werd daarvoor ook beloond met twee goals in de eerste twintig minuten. Pas na een kwartier in de tweede helft hing Heultje op vijf minuten tijd de stand gelijk, en ook na een spannend laatste kwartier bleef die stand ongewijzigd.
KSK Wavria B - SK Rita Berlaar

Met onder andere vijf tieners in de ploeg en een gemiddelde leeftijd van 21 jaar gingen de jonge "Bees" van Wavria de wei in tegen de Berlaarse leiders die in elf wedstrijden slechts één keer verloren en de eerste periodetitel in het zicht hadden.

De thuisploeg won drie wedstrijden tot nu toe en hun plaats in het rechtse rijtje deed anders vermoeden, maar ze verkochten hun huid deze keer wel heel duur en ze zorgden mee voor een spektakelwedstrijd waarin de leiders het niet gemakkelijk zouden hebben.

SK kon na dik twintig minuten wel de score openen via Jeroen Van Ransbeeck, maar op slag van rust zorgde Vic Van Itterbeeck voor de 1 - 1. Daar konden de bezoekers in hun kleedkamer meteen over gaan nadenken, maar na dik vijf minuten in de tweede helft kregen ze van thuisspeler Bryan Torfs de 2 - 1 tegen, en dat was toch wel een tikje en wat extra nervositeit voor hen.

Ze staken dan ook een tandje bij en Maxim De Nys zette even later de 2 - 2 op het scorebord, een stand die een twintigtal minuten bleef staan, maar het werd ze even zwart voor de ogen bij een nieuwe treffer van Bryan Torfs (3 - 2) en zeker toen Jeroen Van Ransbeeck twee minuten later met een rode kaart mocht gaan douchen en ze dus met tien man verder moesten.

Rita Berlaar-coach Sven Verschoren moest zijn tactisch plan dan ook bijstellen en hij deed dat blijkbaar goed, want met goals van Siel Smets en Robbe Verstrepen kwam zijn ploeg vijf minuten voor tijd 3 - 4 voor, en dat was er voor de piepjonge thuisploeg te veel aan. Het werd daarna nog wel uiterst spannend met elf tegen tien en SK slikte nog drie gele kaarten, maar ze hielden de zege vast en konden zo meteen ook de eerste periodetitel vieren.

Het was al bij al een niet onverdiende zege voor hen, maar Wavria B toonde al heel wat maturiteit en dat is uiteraard veelbelovend voor de toekomst. Scheidsrechter Rudy Corremans leidde deze parij in goede banen en trok één keer geel voor de thuisploeg die nu zaterdag op bezoek gaat bij middenmoter Kessel. Er was ook vier keer geel en één keer rood voor Rita Berlaar, dat volgende zaterdag thuis speelt tegen SC Mechelen uit het rechtse rijtje.

Zie ook de pagina 4e Provinciale D.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 14 NOVEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A :
Excelsior Essen - K Gooreind VV, uitslag 4 - 3.

In tegenstelling tot vorig weekend was er op zaterdag en zondag uitzonderlijk veel spektakel te zien op de provinciale voetbalvelden, in zoverre dat we maar liefst zeventien kandidaten op onze eerste lijst schreven, een record. We hadden van tevoren, naast tien derby's, ook al moeiteloos veertien mogelijke toppers aangestipt, maar de realiteit stak ons dus voorbij. En ook nu weer moesten we snijden in ons lijstje met doorgemailde suggesties. Kortom : het was deze week moeilijk om onze rubriek te maken.... Maar we zijn er geraakt.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSK Wavria A - RVC Hoboken A (2e provinciale A), uitslag 1 - 2. De leider en eerste periodekampioen kreeg in deze topper achtervolger Hoboken op bezoek en die wonden er geen doekjes om, want al na vijf minuten openden ze de score en een kwartier later volgde ook de 0 - 2. Net na de pauze scoorde Wavria tegen maar in een superspannend laatste deel, gekruid met zeven gele kaarten, bleef het bij 1 - 2.

* Ekeren FC - Berchem Sport B (3e provinciale A), uitslag 0 - 5. Met 30 op 30 was periodekampioen Ekeren nog de enige ploeg uit derde provinciale met het maximum. De bezoekers, tweede in de stand, hadden ongetwijfeld vlinders in de buik maar ze vlogen erin en liepen binnen de 20 minuten uit tot 0 - 3. Deze tik kwam de thuisploeg niet meer te boven, en na de rust werd het zelfs nog een forfaitscore.

* KFC Putte A - Schelle Sport A (3e provinciale B), uitslag 2 - 2. De bezoekers haalden voor de neus van de thuisploeg periode één binnen, maar voor de rest stonden beiden gezamenlijk op de eerste plaats. Een erg sterk spelend Putte beloonde zichzelf voor de rust met twee treffers maar na de pauze hadden de gasten het overwicht, en na een eerste tegentreffer maakten ze op de valreep verdiend gelijk.

* KVC Oostmalle - Excelsior Vorst (3e provinciale C), uitslag 2 - 3. Co-leider KVC moest vorige week de eerste periodetitel aan Balen laten op basis van het doelsaldo, maar met de komst van de rode lantaarn konden ze, zoals iedereen verwachtte, doorgaan op hun élan. Maar Vorst kwam in beide helften op voorsprong en bouwde die uit tot 1 - 3. Oostmalle scoorde nog tegen maar Excelsior greep de driepunter.
Excelsior Essen - K Gooreind VV

Het is vandaag bijna volledig te doen in derde provinciale, en ook onze "Klapper" komt uit die afdeling. Zowel het vertoonde spektakel als het scoreverloop deden ons uiteindelijk kiezen voor dit duel, dat met twintig kilometer tussen de clubs als derby mocht aanzien worden.

Beide ploegen stonden bijna zij aan zij in het rechtse rijtje maar ze zorgden voor een interessante en intense wedstrijd. Excelsior vond dit seizoen de netten nog maar 11 keer, terwijl Gooreind met 18 goals voor en evenveel tegen ook nog niet echt op dreef was.

Al na een paar minuten maakte bezoeker Arne Havaux er 0 - 1 van, en op het kwartier rondde Pieter Van Gelooven een mooie aanval af met de 0 - 2. De Essenaren staken echter meteen een tandje bij en met succes, want nadat Robin Kraewinkels op het halfuur de aansluitingstreffer scoorde zette Robin Lenaerts de 2 - 2 ruststand op het scorebord.

In de tweede helft verhoogden de inzet en motivatie aan beide kanten en er vlogen wat gele kaarten in het rond, maar Robin Lenaerts liet het niet aan zijn hart komen en na een wat woelige fase verzilverde hij een penalty: 3 - 2, toch mooi voor zijn ploeg, na de dubbele achterstand voor de rust.

Dat verhoogde de temperatuur opnieuw een paar graden en na de nodige vervangingen werden de laatste tien minuten wel erg ontstuimig. Arne Havaux hing met zijn tweede van de avond de stand opnieuw gelijk maar even later slikte Gooreind-keeper Thibault Cornelissens zijn tweede gele kaart en toen moest coach Joris Van Thillo, voordien ook al beloond met geel, even improviseren.

Bij die fase kreeg Essen trouwens een nieuwe strafschop die in dank werd aangenomen door Robin Lenaerts, die met zijn derde goal meteen de 4 - 3 eindstand scoorde, het besluit van een bijwijlen stevige pot voetbal en een terechte "Klapper van de Week", waarbij scheidsrechter Jakub Stefanski naast de al vernoemde kaarten ook nog twee andere exemplaren in huis had voor elk van de ploegen.

De wedstrijd zelf werd zonder twijfel achteraf nog lang besproken in de kantine van Excelsior, dat volgende week de Polders intrekt richting Zandvliet Sport, momenteel gedeeld derde. Gooreind krijgt dan rode lantaarn Hoboken B op bezoek.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 7 NOVEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale C :
KFC Poppel - KVC Oostmalle, uitslag 4 - 4.

In de hoogste twee afdelingen konden we niet zoveel spectaculairs aanvinken hoewel het hier en daar, met het oog op de periodetitel, wel spannend was. In de andere afdelingen was er echter heel wat méér te beleven, en zo is onze rubriek er deze week eentje die gevuld wordt met duels uit derde en vierde provinciale, waarbij vooral het noorden van onze provincie én de Polders aan bod komen.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Molenzonen Hallaar - K Ramsel FC (3e provinciale B), uitslag 3 - 2. Met een gezamenlijke vierde plaats werd er spektakel verwacht in deze derby en dat kwam er ook. De gasten kwamen vroeg op voorsprong maar tegen de rust ging Hallaar erop en erover. Meteen na de rust scoorde Ramsel opnieuw en deze 2 - 2 stond er seconden voor tijd nog, maar in de slotfase greep de thuisploeg de zege nog.

* K Heibos SV - SV Noorse (4e provinciale C), uitslag 2 - 4. In deze felbetwiste burenstrijd schoot de thuisploeg zich op een dubbele voorsprong en zo benadrukten ze hun leidersplaats, maar op slag van rust scoorden de gasten via een strafschop de 2 - 1. Op het uur slikte Heibos rood én de gelijkmaker na een nieuwe strafschop. Daarna duwde Noorse door en ze maakten nog twee doelpunten.

* KSK Ekeren Donk - KSV Wildert (4e provinciale C), uitslag 2 - 3. Het beginoffensief van de thuisploeg, derde in het klassement, leverde hen ook de voorsprong op. Die werd echter vrij snel gecounterd door Wildert en deze gelijke stand werd ook de ruststand. Op het uur scoorde een aandringend Donk de 2 - 1 maar opnieuw maakte Wildert gelijk, en in de extra tijd konden ze nog een penalty benutten.

* KFC Halle - K Vlimmeren Sport (4e provinciale E), uitslag 6 - 3. In dit duel tussen de derde en de vierde in de stand moest Vlimmeren al vroeg met tien man verder, maar ze stonden bij de rust wel 1 - 2 voor, en scoorden vroeg in de tweede helft ook nog een derde keer. Die 1 - 3 leek voor hen een zekere driepunter te worden, maar in een ongelooflijk laatste kwartier scoorden de Hallenaren nog vier keer.
KFC Poppel - KVC Oostmalle

Poppel is al jaren een stabiele derdeprovincialer, maar de club trad in de vorige decennia aan in zowel eerste als tweede provinciale. Zij stonden op een vijfde plaats genoteerd en speelden gastheer voor KVC Oostmalle, dat vorig seizoen met grote overmacht kampioen speelde en dus promoveerde, en ook nu konden ze eventueel nog de eerste periode winnen.

Beide ploegen maakten er een memorabele zaterdagavondwedstrijd van die er in ons kandidatenlijstje bovenuit stak en dus terecht onze "Klapper van de Week" werd. Het was trouwens de eerste keer dat de ploegen tegen elkaar speelden in competitieverband, en die primeur werd in de verf gezet door thuisspeler Jerzy Vermeeren, die na een dikke vijf minuten de openingsgoal scoorde.

De gasten lieten het niet aan hun hart komen en hun tegenoffensief had ook resultaat, want nadat Zakaria Taamouti de bordjes op het kwartier gelijk hing tilden Ijen Vermeiren en Senja Deschrijver de stand naar 1 - 3, een voorsprong die ook de ruststand werd.

Poppel-coach Jeroen Liekens las zijn ploeg tijdens de rust de les en mét resultaat, al duurde het twintig minuten voor de beloning kwam met de aansluitingstreffer van Rick Vervaart. Het voetbal bleef intussen bekoren, en Poppel zag Tim Achterberg de 3 - 3 maken.

Bij het aanvangen van de laatste tien minuten zorgde Iben Schellekens zelfs voor de 4 - 3, maar in de tegenstoot zette bezoeker Mats Mols de 4 - 4 op het scorebord, en hoewel beide ploegen nog een paar keer aasden op de overwinning bleef het bij dit gelijkspel, al bij al een terechte uitslag na een echte propagandawedstrijd.

Ook scheidsrechter Patrick Cuypers was naar eigen zeggen aangenaam verrast door het niveau van deze wedstrijd, die volgens hem een stuk boven dat van derde provinciale lag en zelfs in de buurt kwam van het niveau in eerste provinciale. Hij trok drie keer een gele kaart, waarvan er eentje voor de thuisploeg was.

Oostmalle greep door dit gelijkspel en op basis van het doelsaldo net naast de periodetitel. Zij spelen volgende week thuis tegen rode lantaarn Excelsior Vorst. Ook Poppel speelt dan opnieuw op eigen veld tegen FC De Kempen B, momenteel 13e in de stand.

Zie ook de pagina 3e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 31 OKTOBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
K Sporting Tisselt A - FCS Mariekerke-Branst A, uitslag 2 - 0.

In tegenstelling tot de vorige weken was er ons inziens niet uitzonderlijk veel spektakel te zien op de provinciale velden, maar we konden toch een eerste lijst met tien kandidaat-wedstrijden samenstellen. Daaruit filterden we al snel de "Klapper", en voor de rest valt in onze maandagse rubriek ondermeer de aanwezigheid op van drie wedstrijden uit vierde provinciale.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* FC Punt-Larum - K Merksplas SK (2e provinciale B), uitslag 1 - 4. De thuisclub groeide na hun titel in 4e op twee jaar tijd verder uit tot een stabiele 2e provincialer en ook nu deden ze hun 6e plaats alle eer aan met de snelle openingsgoal. Merksplas ging er voor de rust echter op en over en kon die 1 - 2 vasthouden tegen een aandringend Punt-Larum, dat in de laatste minuten nog twee goals tegenkreeg.

* K Reet SK - K Kontich FC B (4e provinciale A), uitslag 3 - 1. Dit was een echte derbytopper tussen de 2e en de 4e in het klassement. De thuisploeg kon bij winst de koppositie overnemen van Puursica, dat een rustdag uitzat. De goed spelende bezoekers kwamen echter op voorsprong. Reet scoorde tegen, deed dat ook meteen na de rust, en kon pas in de laatste minuut de beslissende derde goal maken.

* KFC Schoten SK - FC Los Incas Antwerpen (4e provinciale B), uitslag 2 - 0. De trotse leiders maakten de verplaatsing naar traditieclub Schoten, vierde in de stand mét de minste tegengoals. De toeschouwers kregen een spannende wedstrijd te zien waarin de thuisploeg even voor het uur een strafschop benutte. De Incas staken nog een tandje bij maar ze kregen op de valreep het deksel op de neus.

* K Vlimmeren Sport - FC Sint-Jozef Rijkevorsel (4e provinciale E), uitslag 2 - 1. Deze eerste derby tussen de naaste buren werd overgoten met een grote portie zon en inzet. Een flinke schare supporters zag een intens duel waarin de gasten snel de score openden, en die 0 - 1 bleef staan tot 10 minuten voor tijd. Toen kwam Vlimmeren op strafschop gelijk, en in de laatste seconde greep de ploeg alsnog de zege.
K Sporting Tisselt A - FCS Mariekerke-Branst A

Tisselt gaat na de promotie van vorig seizoen blijkbaar gewoon door op dat élan, want ze volgden op één punt van leider Berg en Dal, dat op zaterdag gelijk speelde en bij Tisseltse winst mogelijk even leider af kon worden. Mariekerke-Branst, vorig seizoen ook al gepromoveerd na het kampioenschap in tweede provinciale, stond op een zesde stek, en vermits dit een Klein-Brabantse streekderby was kon de kassier van de thuisclub zich alvast in de handen wrijven.

De gasten konden de eerste kansen van de thuisploeg afweren en voor de rest van de eerste helft kregen het ruim opgekomen publiek een spannende wedstrijd te zien met goed en onderhoudend voetbal, met kansen aan beide zijden maar geen doelpunten, al kwamen zowel de gastheren als de bezoekers er een paar keer erg dichtbij.

Ook na de rust bleef het duel een kijkstuk, waarbij onder andere Scheldezoon en doelpuntenmachine Conor Laerenbergh meermaals dreigde, maar aan de andere kant deed ook Nourdine Benali dat en met succes, want even voorbij het uur strafte hij een zeldzaam foutje van de gasten af met de 1 - 0.

Dat sneed even de adem af bij de bezoekers maar ze kwamen sterk terug, en ze werden maar net van de gelijkmaker gehouden door een sterk en attent spelende thuisploeg. Op de rand van het laatste kwartier mocht Tisselt dan een wat betwiste strafschop nemen, maar Anthony Sweeck bleef koel en liet de kans niet liggen: 2 - 0.

Ook dat was een tik voor de fusieploeg die nog probeerde, maar de veer leek gebroken. En toen hun spits Conor Laerenbergh na protest zijn tweede geel slikte en voortijdig de douches in mocht, moest zijn ploeg definitief het hoofd buigen. Eindstand dus 2 - 0 voor nieuwe leider Tisselt, dat volgende week bij winst tegen 's Gravenwezel-Schilde ook periodekampioen zou worden.

Mariekerke-Branst blijft zevende en krijgt volgende speeldag rode lantaarn Herselt A op bezoek. Scheidsrechter Jonas Bervoets leidde deze "Klapper van de Week". Hij haalde dubbel geel boven voor de bezoekers en hield de kaarten op zak voor de thuisploeg.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 24 OKTOBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
KFC Eendracht Zoersel - KFC Herselt A, uitslag 5 - 3.

Het was blijkbaar het provinciaal voetbalweekend van de vroege goals, want maar liefst 30 doelpunten vielen in de eerste vijf minuten. Vier daarvan werden trouwens al in de eerste minuut gescoord en drie in minuut twee én in minuut drie, toch allemaal wat merkwaardig en soms onverwacht, maar dat is nu eenmaal voetbal.

Met een dik dozijn kanshebbers in onze eerste selectie stelden we een mooie keuzelijst samen, en daaruit konden we in de beslissende ronde en na enig overleg onze wekelijkse rubriek neerpennen, waarbij de "Klapper" er eigenlijk toch wel wat uitsprong. Iedereen bedankt trouwens voor de suggesties en de beknopte verslagen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KVC Wilrijk A - Verbroedering Zwijndrecht A (2e provinciale A), uitslag 5 - 3. Al ligt er dan wat Scheldewater tussen, dit was een derby, en het duel kon de kijkers dan ook 90 minuten lang boeien. Voor de rust moest de thuisploeg twee keer een achterstand wegwerken en na hun 3 - 2 deden de gasten dat ook. In een spannend laatste kwartier zette de KVC met twee goals die gelijke stand om in een driepunter.

* KFC Katelijne A - K Schelle Sport A (3e provinciale B), uitslag 2 - 4. De bezoekende leiders scoorden meteen. Op het halfuur bracht een strafschop Katelijne wel op gelijke hoogte maar even na de pauze beloonde een goed spelend Schelle zichzelf met de 1 - 2, die opnieuw na een wat betwiste buitenspelfase weggewerkt werd door Katelijne. Daarna waren de sterke bezoekers echter niet meer te stoppen.

* K Heibos SV - KSK Ekeren Donk (4e provinciale C), uitslag 2 - 2. Al in minuut één maakten de koplopers de 0 - 1. Heibos, volgend op één punt achter Donk, incasseerde ook de tweede tegengoal maar op slag van rust scoorden ze de 1 - 2, terwijl de leiders na rood met tien man verder moesten. In een intense tweede helft hing Heibos de bordjes gelijk, en ook na kansen aan beide kanten bleef het daarbij.

* KFC Grobbendonk - FC Netezonen (4e provinciale F), uitslag 2 - 2. Deze topper tussen de 2e en de 3e zorgde alvast voor een tevreden kassier. De wedstrijd brak al snel open met de openingsgoal van de Netezonen. Op het halfuur maakte Grobbendonk gelijk maar na de rust sloegen de bezoekers opnieuw toe en ze hielden de 1 - 2 lange tijd vast. Pas in de extra tijd pakte de thuisploeg nog een puntje.
KFC Eendracht Zoersel - KFC Herselt A

Zowel Zoersel als Herselt hadden zich de competitiestart ongetwijfeld heel anders voorgesteld. Ze stonden respectievelijk voorlaatste en laatste in de stand, maar ze zorgden wel voor een spektakelstuk dat uitgroeide tot een terechte "Klapper van de Week".

Zoersel won tot nu toe één keer en het zal dit seizoen "pompen of verzuipen" worden, wat trouwens voor beiden geldt, want ook Herselt is voorlopig bezig aan een horrorseizoen. Het verzamelde nog maar één puntje, en bovendien zorgde een weerspannige lichtinstallatie ook al voor (mogelijk) drie verloren punten. Het was op deze zaterdagavond dus "van moeten".

Bezoeker Aaron Lecoque zorgde even voorbij het kwartier voor de 0 - 1, en hoewel het spel vrij goed op en neer ging en er kansen kwamen aan beide zijden kon geen van beide ploegen de score opdrijven. De tweede helft zou heel wat goed maken, want beide teams staken een flinke tand bij die de wedstrijd volledig deed losbarsten, al moest Zoersel nog even de wet van de sterkste ondergaan met de 0 - 2 van Han Van Den Bulck, die de hoop van de bezoekers fel deed oplaaien.

Maar een minuut later schoot de thuisploeg eindelijk wakker en mét resultaat, al was er wel een strafschop nodig om het vuur in de pan te doen slaan. Axel Wens knalde de 1 - 2 tegen de touwen, en drie minuten later deed Thomas Stevens hetzelfde: 2 - 2. Meteen was Zoersel gelanceerd en nog geen vijf minuten later scoorde uitblinker Thomas Stevens ook de 3 - 2.

Met drie tegengoals binnen de zeven minuten kregen de bezoekers een flinke klap te verwerken, maar ook toen Axel Wens een kwartier voor tijd de 4 - 2 maakte gaven ze niet op. Han Van Den Bulck zorgde op een minuut of acht voor het einde met zijn tweede van de avond voor de 4 - 3 en dat was dan weer een tik voor de KFCE, want kapitein Aron Geerts liet even voordien de vijfde thuisgoal liggen.

Een hard werkend Herselt zette nog alles op alles om een punt te grijpen en ze verhoogden de druk, maar ze konden thuiskeeper Levy Moorkens niet verschalken, en toen Steve Bartholomeeussen aan de andere kant de beslissende 5 - 3 scoorde was de zaak beslist.

Vooral na de rust groeide dit degradatieduel uit tot een kijkstuk, dat geleid werd door scheidsrechter Stijn Lehembre die slechts twee keer de gele kaart moest bovenhalen, eentje voor elke ploeg, en gezien het belang van de wedstrijd viel dit dik mee. Zoersel maakt volgende week de trip naar Kontich, ook uit het rechtse rijtje, terwijl Herselt dan Ternesse op bezoek krijgt, momenteel gedeeld vierde.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 17 OKTOBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale A :
VK Heindonk - RFC Blaasveld, uitslag 4 - 4.

Qua spektakelgehalte was speeldag zeven iets beneden het gemiddelde, vonden we. Zowel de verwachte toppers als de derby's leverden niet allemaal pure sensatie op qua scoreverloop en uitslag. Maar we selecteerden na onze eerste ronde wel een dik dozijn wedstrijden waaruit we al bij al vrij vlot onze definitieve keuze konden maken, en daar zijn ook een paar derby's bij.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* FC Merksem - K Achterbroek VV (3e provinciale A), uitslag 2 - 1. De gasten kenden tot nu toe slechts één verliespartij en ze beloonden zichzelf net voor de rust met de openingsgoal. In de tweede helft hielden ze deze voorsprong een hele tijd vast, tot de FCM even voor tijd via strafschop op 1 - 1 kwam. Daarmee leek KAVV even van slag, en daarvan profiteerde Merksem in de laatste minuut met de 2 - 1.

* KVC Oostmalle - KSK Kasterlee (3e provinciale C), uitslag 3 - 2. Met een 15 op 18 en de leidersplaats op zak waren de vooruitzichten voor de thuisploeg uitstekend, maar de bezoekers speelden vrank en vrij en ze sloten de eerste helft af met 0 - 1, een voorsprong die ze net voor het uur verdubbelden. Maar even later sloeg Oostmalle twee keer terug, en in een sensationeel slot grepen ze de winst nog.

* KSC Mechelen - KFC Muizen (4e provinciale D), uitslag 1 - 2. Beide traditieclubs kunnen elkaars terrein bijna zien liggen en deze derby uit de top vijf kreeg door die klassering toch extra pigment. Een flink aantal supporters zag de gasten de 0 - 1 scoren en die stand bleef ook na de rust lang staan. Dan benutte de KSC een strafschop maar ze slikten rood, en daarna sloeg Muizen terug met de winning goal.

* KSK Oosthoven - KFC Pulle (4e provinciale E), uitslag 2 - 2. De clash tussen de beide leiders lokte flink wat kijkers, die na een spannende eerste helft in de laatste minuut voor de rust aan elke kant een doelpunt zagen. Pulle, nog met het maximum van de punten, sloeg na de pauze meteen toe met de 1 - 2 en dat leek ook de eindstand te worden, maar in de laatste minuut hing de KSKO de bordjes nog gelijk.
VK Heindonk - RFC Blaasveld

Ook een puur klassieke derby uit vierde provinciale kan een propagandawedstrijd worden, dat bewees dit duel dat in de streek van Klein-Brabant ook gekend is als "De Patattenderby". Beide ploegen en hun aanhang maakten er dan ook een gedenkwaardige zaterdagavond van die alle ingrediënten in huis had om een terechte "Klapper van de Week" te worden.

Heindonk miste dit seizoen de competitiestart volledig met één winst- en vijf verliespartijen, terwijl Blaasveld tot nu toe twee keer won en mogelijk nog drie extra punten zou kunnen krijgen na de stilgelegde wedstrijd tegen Hingene.

In een geweldige sfeer vloog een gemotiveerd Blaasveld er volop in maar ze werden gecounterd door Jitse Marivoet die na dik twintig minuten de 1 - 0 scoorde. De sterk spelende gasten hapten even naar adem maar een kwartier later bracht Kenneth Boogaerts zijn ploeg op gelijke hoogte, en nog voor de rust maakte Kevin Van Asbroeck daar zelfs 1 - 2 van.

Er vlogen nogal wat gele kaarten in het rond en de pauze was dan ook welkom, maar op het uur brak Blaasveld opnieuw uit via Kenneth Boogaerts, die de 1 - 3 scoorde. Daarna volgden er een aantal minuten vol spektakel: Jitse Marivoet scoorde zijn tweede goal, dat deed ook Kevin Van Asbroeck (2 - 4) en aan de rand van het laatste kwartier verzilverde Heindonkenaar Niki De Kunst een strafschop: 3 - 4.

Dan volgden de laatste legendarische minuten, waarin Blaasveld de nauwe voorsprong probeerde vast te houden en een verdedigende muur optrok. Dat was het signaal voor de thuisspelers om het vijandige doel te belegeren, maar het duurde tot een paar minuten in de extra tijd voor ze beloond werden. Tjimmy Van Kerchove zette zijn ploeg op 4 - 4 en deze eindstand vierde de thuisploeg als een zege.

Hiermee werd nog maar eens bewezen dat de klassering in een derby slechts bijzaak is, en dat is één van de sterke punten in het voetbal. Het werd een echt kijkstuk met propagandavoetbal, sfeer op en naast het veld, een volle kantine en een tevreden kassier.

Scheidsrechter Robbe Grauls leidde deze "Klapper van de Week" en trok zeven gele kaarten waarvan er drie waren voor Heindonk, dat volgende week naar middenmoter Rumst moet. Blaasveld krijgt dan runner-up KSK Reet op bezoek.

Zie ook de pagina 4e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 10 OKTOBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
K Ramsel FC - KVC Booischot, uitslag 5 - 3.

Met een tiental mogelijke toppers en meer dan twintig derby's op het programma zat het er dik in dat we keuzeproblemen zouden hebben, en dat was ook het geval. Niet alle prognoses kwamen uit, maar onze eerste lijst bevatte toch maar liefst vijftien kanshebbers, mede door de suggesties en de beknopte verslagen die we doorgestuurd kregen. Bedankt.

Uiteindelijk en na veel selecteren en afvinken konden we onze rubriek toch nog redelijk vlot samenstellen, al hadden we er vandaag wel een dubbele versie van kunnen maken. Wat wel opviel bij een heel aantal wedstrijden was dat er veel beslissende doelpunten vielen in de allerlaatste minuten en in de blessuretijd. Dat feit speelde trouwens ook mee in onze keuze.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KV Hooikt A - KSK Wavria A (2e provinciale A), uitslag 3 - 0. De bezoekers, nog ongeslagen en alleen leider, kregen al bij de eerste aanval een goal tegen van een gemotiveerd spelend Hooikt, dat voor deze wedstrijd twaalfde stond en deze superderby een tiental jaar geleden een laatste keer won. Wavria zette zowel voor als na de rust tevergeefs alles op alles maar slikte in het laatste kwartier nog twee treffers.

* White Star Schorvoort - KVC Lille United B (2e provinciale B), uitslag 3 - 2. De bezoekers kenden een moeilijke competitiestart maar tegen het ervaren White Star kwamen ze op het kwartier 0 - 1 voor. Na de gelijkmaker deden ze dat opnieuw na de rust, en met deze 1 - 2 wenkte de zege, maar in de laatste twee minuten en na een Lilse owngoal greep de thuisploeg de niet meer verwachte drie punten.

* BO Beerzel FC - SK Rita Berlaar (4e provinciale D), uitslag 3 - 4. De gasten, co-leider met 12 op 15, gaven met twee goals binnen het kwartier hun visitekaartje af. De thuisploeg hing de bordjes echter al snel terug gelijk maar SK trof opnieuw raak en ging de rust in met 2 - 3. In een felbevochten laatste kwartier werd het 2 - 4, waarna een moedig BO tegenprikte maar op een nipte nederlaag bleef steken.

* KFC Herselt B - KSC Wiekevorst (4e provinciale F), uitslag 4 - 5. Deze derby uit de lagere regionen werd een spannend spektakelstuk. Na de 1 - 0 gingen de gasten er met drie goals op en over. Na de Herseltse 2 - 3 ging de score meteen na de rust naar 3 - 4. Toen Herselt tien minuten voor tijd gelijk kwam via strafschop leek de 4 - 4 eindscore een feit, maar een schitterende ultieme knal schonk KSCW de zege.
K Ramsel FC - KVC Booischot

Deze Zuid-Kempische derby bracht waarschijnlijk de meeste supporters in provinciale op de been, want met bijna 500 kijkers werd deze zaterdagavond voor de thuisclub en haar penningmeester een echte hoogdag. Na heel wat seizoenen waarin beide clubs in vierde tegen elkaar speelden was dat nu voor de eerste keer in derde, en in het recente verleden eindigden de confrontaties nooit op 0 - 0.

Ramsel scoorde met vaak spectaculair en aanvallend voetbal de meeste doelpunten tot nu toe in de reeks en staat in de subtop, maar door het spelen "met open vizier" kregen ze ook de op twee na meeste tegengoals binnen. Booischot stond geparkeerd op een 13e plaats, maar in een immer felbetwiste derby zoals deze telt de klassering nauwelijks.

De sfeer zat er al meteen in en het vuurwerk kon al op het kwartier ontstoken worden toen bezoeker Glenn Torfs ongelukkig in eigen doel werkte. Daarna creëerde Ramsel een massa kansen, en vooral in de eerste helft speelde het de tegenstander van de mat, met goals van Artuur Engelen op strafschop (2 - 0) en doelpuntenmachine Kevin Vandenbergh (3 - 0) als beloning.

Nog voor de rust zette Jochen Haesendonckx daar met een geweldige knal de 3 - 1 tegenover, maar in de tweede helft werd de ongelukkige Glenn Torfs met een tweede owngoal de pechvogel van de avond. De KVC sloeg op het uur echter terug via Jochen Claes en met deze 4 - 2 kwam zijn ploeg terug een beetje in de wedstrijd. In het laatste deel bereikten de emoties en de rivaliteit op en naast het veld een hoogtepunt, maar een immer koele Kevin Vandenbergh zorgde in zijn eigen stijl voor de beslissende 5 - 2.

Een taai KVC Booischot gaf zich ook daarna niet gewonnen en toonde daarbij ook een uitstekende mentaliteit, en de pas ingekomen Freek Geboers zette bij zijn eerste baltoets de 5 - 3 op het scorebord. Dat werd ook de eindstand, waardoor Ramsel in de top-vijf klimt. Er was na dit spectaculair kijkstuk heel wat om over na te praten en de kantine werd dan zonder twijfel ook laat gesloten.

De jonge ref Derre Evers leidde deze "Klapper van de Week". Hij haalde de gele kaart zes keer boven: drie maal voor Ramsel, dat volgende week bij en tegen SV Aartselaar speelt (de tweede in het klassement). Er was ook drie keer geel voor Booischot, dat dan Wintam op bezoek krijgt, de vierde in de stand.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 3 OKTOBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale D :
SK Peulis - Heffen SK, uitslag 4 - 5.

We voorzagen een wel erg interessant provinciaal voetbalweekend, want van tevoren hadden we op onze lijst o.a. een tiental mogelijke toppers aangeduid en een dik dozijn interessante derby's. Dat leverde ons na de speeldag maar liefst 16 kandidaten op, en voor de eerste keer dit seizoen was onze keuze een moeilijke klus. Bovendien stuurden een (stijgend) aantal mensen ons een suggestie voor de "Klapper" en sommigen hadden daar zelfs een beknopt wedstrijdverslag bijgedaan. Dank aan iedereen die dat deed.

Misschien is de match van uw ploeg er deze keer echter niet bij maar wat niet is kan nog komen, dus blijf ze maar doorsturen. Bij het beoordelen en kiezen geven we de kandidaten in ons intern systeem trouwens één of meerdere "sterren", waarbij we rekening houden met de stand in de klassering, de derby's, het scoreverloop en de uitslag, en soms is dat één ster, soms twee maar soms ook drie, zoals bij onze keuze van deze week. In elk geval was er afgelopen weekend op de velden heel wat spektakel en inzet te zien.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSK Wavria A - KVC Wilrijk A (2e provinciale A), uitslag 3 - 2. De nog ongeslagen leiders scoorden meteen maar de bezoekers, gedeeld derde in de stand, sloegen terug. Op het half uur kwam Wavria opnieuw voor en die 2 - 1 bleef staan tot net na het uur. Toen kwam KVCW op gelijke hoogte. Ook daarna bleef het spannend, en even voor tijd leverde de derde thuisgoal de koplopers de drie punten op.

* KSK Sint-Amands - KFCM Hallaar (3e provinciale B), uitslag 3 - 5. De rode lantaarn kreeg van de Molenzonen binnen het kwartier twee goals om de oren maar ze lieten zich niet doen en maakten die 0 - 2 ongedaan. Op slag van rust incasseerden ze een strafschop maar ook die nieuwe tegenslag konden ze rechtzetten: 3 - 3. In de intense laatste wedstrijdminuten pakte een efficiënt Hallaar alsnog de zege.

* KSV Schriek - K Ramsel FC (3e provinciale B), uitslag 3 - 3. De fiere leiders konden hun 12 op 12 niet meteen in de verf zetten en ze hadden het niet gemakkelijk tegen Ramsel, dat vanaf het halfuur met tien man verder moest maar deel één toch met een voorsprong kon afsluiten. Een sterk Schriek liep daarna uit tot 3 - 1, maar hun nakende derbywinst werd in de laatste vijf minuten nog een gelijkspel.

* KVK Westmalle - KSK Oosthoven (4e provinciale E), uitslag 3 - 6. Met 9 op 9 misten de thuisspelers hun competitiestart niet maar ook Oosthoven (12 op 12) was één van de vijf koplopers. Beide teams toverden de supporters een spektakelrijke topper voor waarbij het voor de rust van 1 - 0 naar 1 - 3 ging. Westmalle kwam terug tot 3 - 3, maar in de laatste minuten was Oosthoven nog drie keer succesvol.
SK Peulis - Heffen SK, uitslag 4 - 5

Deze derby uit het Mechelse bezorgde de toeschouwers naast een zonnige ook een aangename en vooral afwisselende voetbalnamiddag, waarbij heel wat elementen aanwezig waren om het duel als verdiende "Klapper van de Week" uit te kiezen.

Peulis sloot de eerste vier wedstrijden af met negen punten op twaalf en was één van de drie leiders, terwijl Heffen twee keer verloor en twee keer won. Vorig seizoen moesten ze trouwens twee keer het hoofd buigen voor de gastheren, maar hun huidige seizoensstart was goed en Dario Biesemans zette die ook in de verf met de 0 - 1. Lang duurde die voorsprong echter niet want Peulis kreeg even na het half uur een penalty en Andreas Becquet verzilverde die.

De tweede helft werd er eentje om duimen en vingers bij af te likken, vooral op het gebied van gescoorde doelpunten maar ook van intensiteit. Al snel maakte Daan Van Den Bosch er 2 - 1 van maar bij de twee volgende aanvallen werd er evenveel keer gescoord: eerst hing Dario Biesemans de bordjes gelijk, en in de tegenstoot zette thuisspeler Matthias Boden zijn ploeg op 3 - 2.

Op het uur werd die voorsprong verder uitgebouwd door Jasper Bosschaerts (4 - 2) maar in het laatste kwartier kwam Heffen op toerental. Nadat bezoeker Dario Biesemans zijn hattrick volmaakte benutte ploegmaat Seppe Van Huynegem een strafschop die de 4 - 4 betekende, en bij de volgende aanval zette de pas ingevallen Branko De Prins zelfs de 4 - 5 op het scorebord.

Dat verhoogde de vreugde aan de ene kant en de emoties aan de andere: in de laatste minuten slikten twee thuisspelers hun tweede geel. Zowel Wouter Polspoel als Joeri Roelandts mochten iets vroeger de douches in. De bezoekers lieten het niet aan hun hart komen, speelden de match rustig uit en stopten de drie wedstrijdpunten in de tas, een zege die hen ook op gelijke hoogte van SK Peulis brengt.

Een mooie "Klapper" dus, waarin er negen goals vielen maar ook een aantal kaarten: Heffen kreeg van scheidsrechter Maxim Yperman één keer geel, en er waren totaal twee dubbele en drie enkele gele kaarten voor Peulis, dat op de zesde speeldag naar de B-ploeg van buur KFC Putte moet. Heffen krijgt dan het bezoek van fusieclub VC Leest, momenteel vijfde op drie punten van de kop.

Zie ook de pagina 4e Provinciale D.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 26 SEPTEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
Sporting Tisselt A - KFC De Kempen TL A, uitslag 3 - 4.

Met een dozijn kandidaten was onze eerste lijst vrij uitgebreid. Op een aantal velden was er in dit laatste competitieweekend van september dan ook een flinke portie spektakel te zien, en na enig selectie- en afvinkwerk hebben we toch weer een mooie rubriek kunnen samenstellen, mét een verdiende winnaar die we quasi zonder aarzelen konden uitkiezen.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Sint Job A - Excelsior Mariaburg A (2e provinciale B), uitslag 4 - 3. Voor spektakel moet je de laatste weken bij Mariaburg A zijn, want ook nu krijgen ze een terechte notering in onze rubriek. Ze kwamen snel 0 - 2 voor maar de thuisploeg hing nog voor de rust de stand gelijk. Excelsior scoorde 10 minuten voor tijd opnieuw, maar in een bloedstollende finale greep Sint Job met twee ultieme goals de zege.

* SC Duffel - KFC Katelijne A (3e provinciale B), uitslag 4 - 3. De Duffelse promovendus kende een moeilijke competitiestart en ook nu moesten ze in de eerste helft twee tegengoals slikken. Toen ze tegen het uur ook de 0 - 3 moesten toestaan leek de zaak beslist, maar met een collectieve inspanning kwamen ze even voor tijd terug tot 3 - 3, en in de allerlaatste minuut scoorden ze de winnende goal.

* KFC Linda Olen - K Noordstar VV (3e provinciale C), uitslag 2 - 0. Met negen op negen kregen de leiders in deze druk bijgewoonde en spannende derbytopper de gedeeld tweede op bezoek. Na een kwartier brak de match open met kansen voor beiden maar pas op het uur scoorde Olen met een rake strafschop. De sterk aandringende gasten geraakten er niet door en moesten ook de 2 - 0 nog toestaan.

* K Reet SK - K Schelle Sport B (4e provinciale A), uitslag 2 - 2. De wat droog ogende gelijke eindstand dekt de inhoud niet helemaal, want de twee co-leiders, mét het maximum der punten, zorgden er wel degelijk voor dat de supporters waar voor hun geld kregen. De gasten liepen al snel uit tot 0 - 2. De thuisploeg verhoogde de inzet en sloeg terug, en in een intense tweede helft grepen ze nog een puntje.
Sporting Tisselt A - KFC De Kempen TL A

Deze wedstrijd bevatte heel wat elementen om de titel "Klapper van de Week" waar te maken: veel inzet en intensiteit, goed voetbal, een onverwacht scoreverloop en de plaats in de klassering van Tisselt, dat samen met Retie, Berg en Dal en Ternesse aan de leiding stond.

Tisselt sloot vorig seizoen af met de verdiende promotie en ze misten hun start in eerste provinciale dus duidelijk niet. FC De Kempen zakte vanuit derde nationale VV maar de club blijft traditiegetrouw één van de meest ambitieuze verenigingen uit de regio Turnhout.

De thuisploeg schoot sterk uit de startblokken en Beau Van Tongeren sloot de eerste aanval af met de 1 - 0. Daarmee werd de adem van de gasten even afgesneden en voor ze konden bekomen maakte Anthony Sweeck er minuten later 2 - 0 van. Zo nam Tisselt een vroege optie op de drie punten met deze dubbele voorsprong, die ook bij de rust nog op hun scorebord prijkte.

De Kempen kwam erg gemotiveerd aan de aftrap van de tweede helft maar ook nu maakte de thuisploeg de status van co-leider waar, want ze gaven geen duimbreed toe en liepen via Oliver De Groodt zelfs uit tot 3 - 0, een voorsprong die met nog een half uur te gaan al helemaal beslissend leek. Maar... in voetbal is veel mogelijk en dat bleek ook nu weer, want de bezoekers verhoogden de inzet en speelden een ijzersterk wedstrijdeinde, eerst met twee goals van Door Moorkens en Yunus Efe, die de stand op 3 - 2 brachten.

Met nog tien minuten op de klok scoorde Michael Trommelen zelfs de gelijkmaker, en toen roken hij en zijn ploegmaats hun kans, want een paar minuten later zorgde de jonge Chiel Swaans voor euforie bij spelers, staf en de meegereisde supporters met de 3 - 4. De thuisploeg kreeg dus nog volledig onverwacht het deksel op de neus en kon in de resterende minuten de zaak ook niet meer forceren.

Scheidsrechter Daniel Bosmans leidde deze wedstrijd en trok één keer geel voor beide ploegen. En zo werd deze "Klapper" afgesloten met een driepunter voor De Kempen, dat volgende zaterdagavond Zoersel op bezoek krijgt. De Tisseltse delegatie maakt dan de trip naar Herselt, momenteel rode lantaarn en nog puntenloos, maar dat zal hen nog gemotiveerder en gevaarlijker maken. We zijn benieuwd.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 19 SEPTEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A:
KFC Meer - K Wijnegem VC A, uitslag 5 - 4.

Hoewel de zaterdagavond voor het grootste gedeelte "uitregende", was er hier en daar toch wel wat spektakel te zien, en daar sprong onze "Klapper" bovenuit. Maar ook op de al even natte zondag rolde de bal volop, al dan niet naast of door de regenplassen.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Excelsior Mariaburg A - White Star Schorvoort (2e provinciale B), uitslag 3 - 2. Na de verloren derby van vorige week stond de thuisploeg op scherp tegen de leiders, die hun eerste twee goals slikten maar wel tegenscoorden. In een woelige en "gekleurde" tweede helft viel Excelsior met tien man en daarna zelfs met negen, maar toch scoorden ze de 3 - 1, en ook na de tweede tegengoal hielden ze stand.

* Blauwvoet Oevel - KFC Linda Olen (3e provinciale C), uitslag 0 - 2. Na de nul op zes was het in deze derby "van moetens" voor Oevel, maar de Olenaars gingen de rust in met de voorsprong. In de tweede helft verhoogde Blauwvoet de inzet maar ze geraakten niet aan de gelijkmaker tegen de goed georganiseerde gasten, die in de slotminuut met hun tweede goal de punten en de leidersplaats grepen.

* KV Hooikt B - RB Elzestraat (4e provinciale D), uitslag 3 - 1. Met een 4 op 6 stonden beide teams net achter de top drie en zo konden we in dit prille seizoen toch al van een derbytopper spreken. Hooikt trof vorige week 7 keer raak en ook nu scoorden ze de openingsgoal. Na de rust maakten ze er zelfs 2 - 0 van, en nadat RB de spanning terug in de match bracht met de 2 - 1 sloeg Hooikt de beslissende kloof.

* KSV Oud-Turnhout - Hand-in-Hand Turnhout (4e provinciale E), uitslag 5 - 4. De laatste jaren eindigden de duels tussen deze twee "Koninklijke" Turnhoutse clubs in een duidelijke zege voor KSVOT, maar deze keer maakten ze er een wel erg spannende avond van. HIH veegde eerst zowel de 2 - 0, de 3 - 2 als de 4 - 3 weg, en toen iedereen in minuut 89 de draw als einduitslag zag sloeg Oud-Turnhout toe.
KFC Meer - K Wijnegem VC A

Met een drie op zes was de competitiestart voor beide teams gelijk, maar dat was het wedstrijdbegin niet, want de thuisploeg vloog bij de eerste aanval richting doel en Rik Gielen rondde die af: 1 - 0. Een aantal supporters miste ook de tweede goal, want luttele minuten later zette Nick Sprangers de 2 - 0 al op het scorebord.

Wijnegem was wat overdonderd door deze start en ze staken al snel een stevig tandje bij, maar op het half uur maakte John Sprangers de derde Meerse goal. Daarna verhoogden de temperatuur en vooral de inzet op het veld nog extra. Dat leverde de gasten wel de 3 - 1 op maar ook dubbel geel voor Eray Bektas, en op slag van rust ook rechtstreeks rood voor diens broer Mikail Bektas.

Spektakel en herrie dus, maar thuisspeler Bram Martens bleef er kalm onder en werkte de 4 - 1 ruststand tegen de netten. Wijnegem-trainer Tom Somers, die ook geel kreeg, zette tijdens de rust in de kleedkamer volop de keel open en met negen man begon zijn ploeg gemotiveerd aan de tweede helft én aan een schijnbaar onmogelijke opdracht.

Die leek echter snel al een beetje minder onhaalbaar, want Bart Hendryckx benutte al meteen een strafschop (4 - 2). Dat was voor de gasten ook het signaal om de inzet nog te verhogen, en mét resultaat. Even na het uur werd de jonge thuisploeg tot twee keer toe verrast en nadat Joris Van Cleemput de 4 - 3 scoorde viel Yannick Depret in, en hij maakte er bij zijn eerste baltoets 4 - 4 van.

Met acht doelpunten kregen de supporters dus op zijn minst waar voor hun geld, en nog was het niet op, want even voor tijd besliste John Sprangers met zijn tweede treffer van de avond de wedstrijd: 5 - 4 en drie punten voor de Merenaars, die de zege uitbundig vierden, al was het toch wel op het nippertje.

De Wijnegemse delegatie kon er niet mee lachen en ze zullen scheidsrechter Klaus Cuypers denkelijk niet op hun teerfeest uitnodigen, maar ze konden niet alles op hem afschuiven. De jonge ref trok wel enkel kaarten voor de bezoekers, vier gele en twee rode, allemaal in de eerste helft. Wijnegem krijgt volgende week het sterk gestarte Zandvliet op bezoek, terwijl Meer de trip maakt naar Nieuwmoer.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 12 SEPTEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale:
KBSK Retie - KFC De Kempen TL A, uitslag 3 - 1.

De competitie is in het (voorlopig) laatste warme weekend van deze zomer nu echt op kruissnelheid gekomen, dat bewijzen ondermeer de vele doelpunten. Er stonden ook flink wat derby's geprogrammeerd, en een aantal van hen sprong echt in de kijker, al dan niet met een verrassende uitslag.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Brasschaat - Excelsior Mariaburg A (2e provinciale B), uitslag 3 - 0. Een gemotiveerde thuisploeg wilde in deze superderby duidelijk het verlies van vorige week wegspoelen, maar pas op het halfuur werd hun inzet beloond. De gasten wonnen vorige week maar ze zagen na de rust Brasschaat ook een tweede én derde keer scoren. Daarna leverde hun verhoogde inzet en ook drie wissels hen niets meer op.

* KFC Linda Olen - KFC Excelsior Bouwel (3e provinciale C), uitslag 6 - 3. De Olenaars spelen hun eerste wedstrijd pas op woensdag en ze stonden duidelijk op scherp, dat bewezen ze met vier goals in de eerste helft. Na de rust kwam Bouwel knap terug in de match met drie goals op rij en deze 4 - 3 bracht opnieuw spanning, maar even voor tijd sneed een strafschop en een zesde tegengoal hen de adem af.

* VC Wijnegem B - KVC Wilrijk B (4e provinciale B), uitslag 5 - 4. Voor de tweede week op rij zorgden de enthousiaste bezoekers voor spektakel. Voor de rust draaiden ze een 1 - 0 achterstand om in een 1 - 3 voorsprong, en toen Wijnegem in de tweede helft terug gelijk kwam maakten de jonge Wilrijkenaars er 3 - 4 van. In een dol laatste kwartier ging de thuisploeg daar echter op één minuut op en over.

* K BO Beerzel FC - SK Peulis (4e provinciale D), uitslag 3 - 4. De gasten staken vorige week 3 punten op zak en ook nu leken ze met drie goals al na een half uur zeker van de zege, maar Beerzel sloeg op slag van rust terug en rond het uur hingen ze de stand in twee stappen gelijk: 3 - 3. Dat leek deze derby ook te gaan te beslissen, maar met een ongelukkige owngoal moesten ze de driepunter aan Peulis laten.
KBSK Retie - KFC De Kempen TL A

De Retiese fusieclub opende vorige week met een overtuigende 0 - 3 overwinning, en ons inziens staan ze ook op de lijst met mogelijke promotiekandidaten. Alles rond de club ademt die ambitie trouwens ook uit, en de tegenstanders zullen dit seizoen de trip naar "Het Vossekot" toch met wat vlinders in de buik maken.

Maar ook KFC De Kempen is een ambitieuze club die elk seizoen weer "naar de kop" probeert te spelen, en na de stap terug uit 3e nationale zal er in de hoogste provinciale afdeling ook nu weer met hen rekening gehouden moeten worden. Voor de thuisclub is De Kempen dit seizoen de dichtstbij gelegen tegenstander, maar dit was de eerste keer dat beide ploegen in de competitie tegen elkaar spelen, en zo was deze derby wat dat betreft alvast een primeur.

De bezoekers toonden meteen waarvoor ze gekomen waren. Dat leverde hen een paar keer geel op maar ook de openingsgoal: Door Moorkens zette na een kleine twintig minuten de 0 - 1 op het scorebord, maar ook Retie liet zich niet doen en zo zagen de toeschouwers een aangename en mooi op- en neergaande eerste helft met kansen aan beide kanten.

Na de rust staken de Retienaars een tandje bij en dat bracht hen op het uur ook de gelijkmaker via kapitein Wout Noeyens. Die leek meteen ook gerodeerd want even later zette hij zijn ploeg op een 2 - 1 voorsprong.

KBSK-coach Andy Van Kets voerde een paar vervangingen door en dat hielp ook om de voorsprong vast te houden. De gasten moesten alles op alles zetten en dat deden ze ook, maar in de laatste minuut zette de net ingevallen Willem Van Herck zich door met de derde thuisgoal, en deze 3 - 1 was meteen goed voor de drie punten, maar ook voor de zes op zes en de eerste stek in het klassement.

Scheidsrechter Dimitri Heylen leidde deze "Klapper van de Week". Hij trok drie keer geel voor De Kempen, dat volgende zaterdag KFC Kontich op bezoek krijgt. Retie gaat volgende zondag op bezoek bij Vosselaar VV, dat gestart is met een 4 op 6.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 5 SEPTEMBER 2022

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale D:
KVC Wilrijk B - KSC Maccabi Antwerpen, uitslag 5 - 4.

Voor onze eerste "Klapper" van het nieuwe seizoen schreven we aanvankelijk een tiental kandidaten op onze lijst. Daarbij waren er een paar klassieke derby's, die dan ook hun plaats krijgen in deze rubriek.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* FC Berlaar-Heikant - K Kontich FC A (1e provinciale), uitslag 6 - 3. Dit was meteen een duel tussen twee titelkandidaten. Heikant, net terug uit 3e nationale, nam al snel een dubbele voorsprong. Kontich scoorde tegen en dat deden ze opnieuw na de derde Berlaarse goal (3 - 2). Na de rust benutten de gasten een strafschop, maar een zelfs met tien man sterk spelende thuisploeg trof nog drie keer raak.

* K Merksplas SK - KFC Lentezon A (2e provinciale B), uitslag 2 - 1. Deze derby stond zoals steeds bol van de inzet en het spektakel maar de match brak pas echt open na de rust. Merksplas rondde de eerste aanval af en nadat Lentezon even later tegenscoorde werd het erg spannend en vooral intens. In een ontstuimig en met vijf gele kaarten gekruid laatste kwartier greep de thuisploeg de overwinning.

* KFC Walem - SC Duffel A (3e provinciale B), uitslag 2 - 2. De gasten pakten vorig seizoen met grote overmacht de titel en ze konden die lijn al na tien minuten ook doortrekken met de 0 - 1, die ook aan de rust nog op het bord stond. Toen ze op het uur ook de tweede goal scoorden leek Walem uitgeteld, maar die verhoogden de inzet en na de 1 - 2 rondden ze het spektakel af met de verdiende gelijkmaker.

* KSV Wildert - K Horendonk FC (4e provinciale C), uitslag 1 - 2. Deze klassieke en zonovergoten derbyclash lokte een flink aantal kijkers. De gasten vlogen er in en op het kwartier scoorden ze de openingstreffer, die tot ver na de rust op het scorebord bleef staan. Net na het uur benutte Wildert een strafschop die de bordjes terug gelijk hing, maar even later kon ook Horendonk nog een penalty verzilveren.
KVC Wilrijk B - KSC Maccabi Antwerpen

In de concurrentiestrijd om de eerste "Klapper van de Week" gooide deze wedstrijd erg hoge ogen, vooral dan door het scoreverloop, dat er eentje "uit de boeken" was. Vandaar dat we dit duel dan ook graag deze eerste titel van het nieuwe seizoen toekennen.

De Wilrijkenaars wonnen twee van de drie eerdere onderlinge confrontaties, terwijl het vorig seizoen in oktober nul-nul bleef. De spelers van Maccabi konden de korte verplaatsing eventueel met de fiets doen, maar feit is dat ze met geoliede benen aan de aftrap kwamen, want Daniel Tsatsashvili zette bij de eerste aanval de 0 - 1 op de bordjes.

Geen nood, zei Jens Langhendries, want vanaf de aftrap maakte hij er 1 - 1 van, en zo was de toon van de wedstrijd meteen gezet. Net na het halfuur moest Jens echter vervangen worden door Naoufel Amimou, en dat zou één van de meest opvallende spelers worden. Op slag van rust sloeg Maccabi opnieuw toe via Maxim Himschoot en met deze 1 - 2 stand gingen de ploegen de pauze in.

Toen op het uur thuisspeler Imran Kaddour de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkte en bezoeker Carl Sanders de stand verhoogde naar 1 - 4 leken de eerste drie punten voor de gasten al een feit. Maar dan bracht Wilrijk-coach Dzemal Duraçak twee nieuwe spelers in en dat gaf zijn team blijkbaar een nieuw élan, want zijn jongens legden een memorabel laatste kwartier op de mat. Hun inzet en enthousiasme stegen een aantal punten en mét resultaat: op dik vijf minuten tijd zorgden Ben Van Der Meynsbrugge en twee keer Naoufel Amimou voor de 4 - 4, en nog was het niet gedaan...

Met nog een minuut te spelen legde Naoufel Amimou immers de winnende 5 - 4 tegen de netten, en zo was de mogelijke driepunter voor Maccabi als sneeuw voor de zon weggesmolten. Er waren niet echt zoveel kijkers, maar zij die wel langs de kant stonden kregen een thriller van formaat te zien.

Hopelijk voor Maccabi hebben ze volgende week meer succes tegen Ternesse B, terwijl Wilrijk B de trip maakt naar Wijnegem B. Scheidsrechter Fazin Ahmad leidde deze "Klapper van de Week". Hij trok vijf gele kaarten, waarvan vier voor KSC Maccabi.

Zie ook de pagina 4e Provinciale B.

LINKS NAAR ANDERE REEKSEN

Provincie Antwerpen - Heren
1e Provinciale 2e Provinciale A 2e Provinciale B 3e Provinciale A
3e Provinciale B 3e Provinciale C 4e Provinciale A 4e Provinciale B
4e Provinciale C 4e Provinciale D 4e Provinciale E 4e Provinciale F

Provincie Antwerpen - Vrouwen
1e Provinciale 2e Provinciale 3e Provinciale A 3e Provinciale B
4e Provinciale A 4e Provinciale B