Klapper van de Week
Update: 29/04/2024 om 13:10u
Extra Allerlei Klapper van de Week
Laatste update: 29/04/2024 om 13:10u
U bekijkt de niet-mobiele weergave. Klik hier om terug naar de mobiele site te gaan.
Verschueren BV - Schrijnwerkerij
Ramen & Deuren - Meer-Hoogstraten
Meer info...
Schoonheidsinstituut
Winterdreef 23, Oud Turnhout
www.naturelle.be
Meer info...
DE KLAPPER VAN DE WEEK - SEIZOEN 2023-2024

Elke maandag kiezen we een gespeelde wedstrijd uit de provinciale afdelingen als "Klapper van de Week". Dat is een duel waarvan de uitslag, het verloop of een onverwachte gebeurtenis als "opmerkelijk" mag bestempeld worden. Daarbij schetsen we in het kort waarom we deze partij uitkozen.

** Een suggestie voor de "Klapper", waarbij er ook nog extra info en motivatie bij mag, moeten we doorkrijgen voor maandagvoormiddag om 10 uur. Dat kan via onze contactpagina. Of stuur uw suggestie door via SMS of WhatsApp (0495.10.80.82).

!! Eén van onze criteria is dat we zogenaamde "monsterscores" tegen staartploegen nooit als "Klapper van de Week" of "Bijna Klapper" zullen kiezen, uit respect voor die ploegen.
- Voor de "Klappers" van het vorig seizoen 2022-2023, klik hier.

Kies een datum:

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 29 APRIL 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
Sporting Burcht FC - K Achterbroek VV, uitslag 2 - 3.

De keuze voor de laatste "Klapper" van dit seizoen was voor ons ook één van de moeilijkste. Een aantal "staartploegen" haalde een goed en soms onverwacht resultaat, hier en daar werden er waarschijnlijk al spelers gespaard met het oog op de eindronde, er waren ook heel wat "eindeseizoenswedstrijden" die zo goed als geen echt belang meer hadden en voor sommigen was het knokken om de laatste strohalm voor het behoud te grijpen of om zich door te zetten om de titel te pakken.

Een moeilijke keuze dus maar, rekening houdend met onder andere de belangen, het verloop van de duels en de eindscore selecteerden we uit een eerste dozijn kandidaten vier bijna-klappers (waarvan twee uit dezelfde reeks) en één "Klapper van de Week", die daar ons inziens volledig voor in aanmerking kwam. En... niet vergeten om ook de laatste drie ploegen die kampioen werden nog even te feliciteren: Rupel-Boom B, RB Elzestraat en KFC Wechelderzande, drie clubs die volgend seizoen in derde provinciale zullen uitkomen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Excel Mariaburg A - Ekeren FC (2e provinciale A), uitslag 2 - 2. Voor de thuisploeg, 12 weken lang op een rechtstreekse degradatieplaats, leek punten halen onwaarschijnlijk tegen het sterke Ekeren, dat de score ook opende. Mariaburg sloeg twee keer terug maar na de rust werd het 2 - 2, en na een geelgekleurd laatste kwartier was dit puntje genoeg voor het behoud, wat dorpsgenoot Brasschaat niet lukte.

* VC Mortsel OG A - SC Duffel A (2e provinciale A), uitslag 3 - 2. De bezoekers spelen de eindronde en Mortsel, dat in 2e blijft, beloonde zichzelf na een goede start met de openingsgoal. De gasten scoorden tegen en op het einde van een boeiende tweede helft deden ze dat opnieuw: 1 - 2, goed voor de zege dachten ze, maar in de extra tijd sloot Mortsel met twee goals de wedstrijd én het seizoen af in stijl.

* K Merksplas SK - OG Vorselaar (2e provinciale B), uitslag 3 - 2. Ook na de 5 - 5 in de spektakelwedstrijd van vorige week had Merksplas de punten nodig om de degradatie te vermijden. OGV, zeker van de eindronde voor promotie, scoorde de 0 - 1, maar KMSK begon de tweede helft met 2 goals. Net voor tijd kregen ze echter de gelijkmaker binnen, maar in minuut 93 verzekerden ze zich van het behoud.

* KFC Muizen - VV Duffel (4e provinciale D), uitslag 3 - 4. Deze eindeseizoenswedstrijd groeide uit tot een opwindende partij waarin de Mechelaars de gasten "a run for their money" gaven. Duffel, geplaatst voor de eindronde, ging de rust in met een 1 - 2 achterstand maar na de rust scoorden ze twee keer. In een spannend slot kwam Muizen terug tot 3 - 3, en pas in de laatste seconde scoorde VV opnieuw.
Sporting Burcht FC - K Achterbroek VV

De thuisclub startte een kleine twintig jaar geleden op en kwam ondermeer drie seizoenen uit in tweede provinciale. Na de titel van vorig jaar stond de ploeg meestal net boven de degradatie-eindrondeplaatsen genoteerd en ook voor de laatste speeldag was dat het geval.

Achterbroek, dat tot de gemeente Kalmthout behoort, heeft met de KAVV een club die nog niet zo lang geleden in 2e provinciale speelde. Op de laatste speeldag maakte de ploeg nog kans om zich te plaatsen voor de eindronde, maar dan moest er gewonnen worden.

Een flink aantal van hun supporters maakten dan ook de trip door de Kennedytunnel om hun ploeg aan te moedigen, en ze beleefden een zonnige en vooral spektakelrijke namiddag die echter slecht begon voor hen, want Eamon Glorie rondde de eerste aanval af: 1 - 0.

Dat was een fameuze streep door de rekening maar Achterbroek schakelde meteen een versnelling hoger en mét resultaat, al duurde het tot even na het halfuur voor Berten Anthonissen de gelijkmaker scoorde. De thuisploeg verhoogde ook de inzet maar dat kostte ze een drietal gele kaarten én op slag van rust een strafschop die Berten Anthonissen netjes benutte: 1 - 2.

Ook in de tweede helft bleef het spektakelgehalte en de gretigheid bij beide teams aan de hoge kant. Na een dik uur mocht Achterbroek op enkele meters buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen, en Robbe Lambrechts schoot die in één keer binnen: 1 - 3, en met deze voorsprong kreeg de KAVV een stevig uitzicht op de eindrondeplaats.

Maar die hoop kreeg even later een serieuze knauw, want KAVV'er Simon Rijnberg slikte binnen de paar minuten twee gele kaarten en hij mocht zich gaan omkleden. Dat was ook het begin van een erg moeilijk laatste kwartier waarin Burcht met elf tegen tien het tempo verhoogde. Dat leverde hen op hun beurt een penalty op die door Nicky Melkert verzilverd werd: 2 - 3.

Ook de laatste minuten bleven spannend en de gasten moesten al hun energie aanwenden om een aandringend Burcht van de gelijkmaker af te houden, maar de jonge doelman Yorne Pirotte (23 jr.) en zijn verdediging hielden stand. De ontlading na de zege en de plaatsing voor de promotie-eindronde was bij de bezoekers dan ook groot en hun succes werd achteraf flink gevierd.

Scheidsrechter Simon Tilkin had zijn werk met deze laatste "Klapper van de Week" van het seizoen 2023-2024. Hij trok vijf keer geel voor Burcht en drie keer voor Achterbroek, waarvan er twee voor een rode kaart zorgden.

>>> Nog even dit ter info...: spelers die tijdens de laatste competitiewedstrijd hun 3e, 6e, 9e,... gele kaart van het seizoen kregen, of die tijdens de laatste competitiewedstrijd twee keer geel kregen, zijn NIET geschorst voor de eerstvolgende eindrondewedstrijd.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 22 APRIL 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale B :
KFC Eendracht Zoersel - K Merksplas SK, uitslag 5 - 5.

Onze eerste kandidatenlijst voor de voorlaatste "Klapper" van dit seizoen bestond uit maar liefst 16 wedstrijden. Daaruit kozen we eigenlijk in één trek de vier nét-niet duels en de méér dan logische winnaar, die er qua spektakel en "klappergehalte" op alle gebied met kop en schouders bovenuit stak.

We kennen ook weer twee nieuwe kampioenen: K Bevel FC (1e provinciale) dat na de tweede titel op rij voor het eerst in het bestaan van de club naar het nationale voetbal promoveert, en K Nieuwmoer FC (3e B) dat na de herstart nu een nieuwe stap naar boven zet.

Er blijven dus nog vier van de in totaal twaalf titels te begeven, en samen met de mogelijke eindrondeplaatsen voor promotie en degradatie zal die strijd volgend weekend de spanning op verschillende velden ten top doen stijgen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC De Kempen TL A - KFC Berlaar Heikant (1e provinciale), uitslag 4 - 0. De wedstrijd was spannender dan de uitslag doet vermoeden. Na een intense en gelijkopgaande eerste helft scoorde de thuisploeg 20 minuten voor tijd 2 keer op rij tegen Heikant, mét een ticket voor de eindronde op zak. De Kempen maakte in de laatste minuten nog 2 goals, en mits winst volgende week spelen zij die eindronde ook.

* KFC Walem - KFC Wintam (3e provinciale A), uitslag 4 - 3. Dit duel tussen de kampioen en de gedeeld vierde in de stand was er eentje om in te lijsten. Een boeiende eerste helft werd afgesloten met 1 - 1 en net na de rust scoorden ze allebei opnieuw en Walem voegde er daarna nog twee aan toe. Een wroetend Wintam bleef steken op één tegengoal, en hiermee is hun hoop op de eindronde verdwenen.

* FC Oppuurs B - RVC Hoboken B (4e provinciale A), uitslag 4 - 2. In een pittige topper tussen de tweede en de vijfde nam de thuisploeg, die de eindronde speelt, de bezoekers twee keer te grazen. RVC scoorde tegen maar moest even na de rust met tien man verder. Daarbij slikten ze een rake strafschop maar toch maakten ze de 3 - 2, en hoewel ze daarna fel aandrongen counterde Oppuurs zich naar de zege.

* KFC Wechelderzande - FC Sint Jozef (4e provinciale E), uitslag 3 - 1. De titelstrijd tussen Wechel en Grobbendonk zal pas volgende week beslist worden. Ook de gasten ruiken de promotie, maar ze stonden bij de rust 1 - 0 achter in deze derbytopper, die bijwijlen stevig en redelijk geelgekleurd was. Ze konden nog wel de tweede thuisgoal pareren, maar in de blessuretijd maakte een sterk Wechel de zaak af.
KFC Eendracht Zoersel - K Merksplas SK

Deze twee ex-eersteprovincialers zorgden voor een onvervalste topper die nog lang zal nazinderen. Zoersel heeft het ticket voor de eindronde al vast, maar voor Merksplas is het dit seizoen al een tijdje knokken voor het behoud.

De twee ploegen maakten er in elk geval een memorabele en zonovergoten namiddag van, waarbij de afwezigen achteraf gezien ongelijk hadden. Matthew Van Staeyen opende even voor het half uur de score voor de thuisploeg, en dat was ook de enige goal voor de rust.

Merksplas-trainer Stan Van Den Buijs herschikte zijn ploeg tijdens de pauze en Steff Jochems zette al meteen de gelijkmaker op het scorebord, maar in de tegenstoot scoorde Axel Wens de 2 - 1. In deze dolle vijf minuten volgde vanaf de aftrap een nieuwe gelijkmaker via Jari Bosmans, en die mocht even later een strafschop geven die hij ook benutte: 2 - 3 voor Merksplas, dat doorging op dat élan.

Zoerselcoach Raf De Houwer mocht zich terecht wat druk maken maar hij zag de gasten een kleine tien minuten later alweer twee keer scoren op evenveel minuten tijd: Jordy Hulsman tilde de score met twee treffers naar 2 - 5, en met een dikke twintig minuten voor de boeg had KMSK dus uitzicht op drie hele belangrijke punten.

Lang duurde die hoop echter niet, want nadat Matthew Van Staeyen vanaf elf meter Zoersel terugbracht tot 3 - 5 verdween de bal via bezoeker Arvid Cabanier in het eigen doel: 4 - 5. Maar geen nood: Merksplas zette zich schrap om de voorsprong te behouden.

Onder impuls van het thuispubliek en na twee wissels viel die hoop echter in duigen, want een viertal minuten voor affluiten scoorde Axel Wens met zijn tweede van de namiddag de gelijkmaker, de tiende goal van de wedstrijd dus, en deze 5 - 5 werd ook de eindstand.

Dit punt in onze "Klapper van de Week" is in elk geval meegenomen voor Merksplas, dat volgende week periodekampioen OG Vorselaar op bezoek krijgt, een aartsmoeilijke wedstrijd waarin best gewonnen wordt om de eindronde voor degradatie te ontwijken en het behoud te verzekeren, iets wat de buren van Wortel trouwens al deden na de overwinning tegen Weelde.

Zoersel blijft tweede en kan zich alvast gaan voorbereiden op de eindronde. Zij maken volgende zondag de trip naar middenmoter Arendonk Sport, dat ook volgend seizoen uit zal komen in tweede provinciale. Tot slot ook nog even scheidsrechter Patrick Cuypers vermelden. Hij leidde alles in goede banen en haalde slechts één keer geel boven (voor de thuisploeg) in een toch vaak pittige partij.

Zie ook de pagina 2e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 15 APRIL 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale F :
KFC Herenthout - KFC Zammel, uitslag 3 - 3.

Ons eerste kandidatenlijst was vrij kort, maar duidelijk wat onze selectie betreft. Qua spektakel was het vooral in de hoogste reeksen iets minder dan gewoonlijk, en mogelijk werd er met het oog op de eindronde(s) hier en daar wat meer gelet op het defensieve aspect.

Maar... met nog twee speeldagen voor de boeg zou dat wel eens de spreekwoordelijke stilte voor de storm kunnen zijn. Die storm was er echter wel volop bij onze "Klapper", een duel dat ons inziens meerdere ingrediënten had om daarvoor verkozen te worden.

Er waren alweer vier ploegen die in stijl én met een driepunter de titel mochten vieren. KVC Wilrijk (2e A) zal vier jaar na de nieuwe start in de hoogste reeks uitkomen, net als fusieclub FC Punt-Larum (2e B) dat op vier jaar tijd van vierde naar eerste provinciale gaat. Verder promoveert Wezel Sport B (3e C) na de tweede titel op rij, en sluit KSV Heibos (4e C) een erg sterk seizoen af met het kampioenschap, en zo springt de club na 14 jaar eindelijk terug naar 3e provinciale. Proficiat aan de kampioenen, vanwege de Voetbalexpress-redactie.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* SK Peulis - KFCM Hallaar (3e provinciale A), uitslag 3 - 4. De thuisploeg, nog net boven een eventuele eindrondeplaats, scoorde voor de rust twee keer tegen runner-up Hallaar, één van de zes ploegen die in 3e A strijden voor een plaats in de promotie-eindronde. Nadat Peulis op het uur ook de 3 - 0 maakte ging bij Hallaar de zweep erop, en in een dolle laatste twintig minuten scoorden ze nog vier keer.

* K Horendonk FC - KFC Meer (3e provinciale B), uitslag 4 - 4. De bezoekers hadden vooral na de rust hun handen vol met rode lantaarn Horendonk, dat na één jaar terug naar vierde provinciale gaat. Ze maakten wel de openingsgoal maar kregen er daarna drie tegen. Net na de rust werd het zelfs 1 - 4 maar ze scoorden meteen tegen, en in een boeiend laatste kwartier sleepten ze nog een puntje binnen.

* SKS Herentals - KSK Kasterlee (3e provinciale C), uitslag 6 - 3. SKS behoudt het uitzicht op de eindronde voor promotie. De gasten, al zeker van het behoud, kwamen voor de rust twee keer op voorsprong, maar Herentals ging erop en erover. Kasterlee veegde die 3 - 2 voorsprong wel uit, maar in het laatste kwartier benadrukte een bijwijlen ongrijpbare thuisploeg hun tweede plaats met drie treffers.

* RB Elzestraat - KVV Duffel (4e provinciale D), uitslag 3 - 1. Leider en tweede periodewinnaar RB kreeg het bezoek van het nummer vier, dat na de tocht van 1e naar 4e provinciale misschien terug zicht heeft op een promotie, en die ambitie onderstreepte KVV met de 0 - 1. Pas na een uur vond Elzestraat een gaatje voor de gelijkmaker, en in een spannend laatste deel werkten ze zich naar een late zege.
KFC Herenthout - KFC Zammel

De thuisclub speelde lang in 2e en 3e provinciale maar zit nu voor het vierde seizoen op rij in de laagste afdeling, waar de ploeg nog net in het linkse rijtje staat. KFC Zammel probeert al bijna acht seizoenen opnieuw de sprong te maken naar derde provinciale, maar alle eindrondes en nét-niet titels leverden die beloning niet op. Ook nu wenkt de eindronde weer, maar dat wordt nog even nagelbijten.

De thuisploeg overrompelde de bezoekers vanaf het begin en Zammelkeeper Lander Verbist moest een paar keer zijn klasse tonen, maar toen Stef Bruyninckx net voor het kwartier in scoringspositie kwam liet hij die kans niet liggen : 1 - 0. De eerste echte mogelijkheid voor de gasten kwam er even later bij een hoekschop, en Siebe Cuypers kopte de gelijkmaker ook binnen: 1 - 1.

Dat was wat tegen het spelbeeld en ook daarna bleef Herenthout onverminderd baas in alle rangen, en ze werden een paar keer maar net van de verdiende tweede goal gehouden. Pech dus voor de thuisploeg en voor coach Koen Verlooy, en wat meeval voor Zammelcoach Steve Beneens, die tijdens de rust ongetwijfeld zijn werk had om zijn jongens op te peppen.

Die kwamen ook goed uit de kleedkamer maar ze kregen alweer een betere thuisploeg tegenover zich, die even voor het uur een strafschop door Filip Thys verzilverd zag. En bij de volgende aanval omzeilde Jay Mertens de buitenspelval, en hij scoorde de 3 - 1.

"Boeken toe" zou je zeggen, zeker omdat de bezoekers op dat moment op weinig méér aanspraak konden maken, maar de voetbalgoden waren Zammel blijkbaar wat beter gezind, want tien minuten voor tijd leverde een aangeschoten handsbal in de Herenthoutse zestien een strafschop op die kalm benut werd door topschutter en fenomeen Marijn Gielis: 3 - 2.

Dat was het sein voor de bezoekers om alsnog aan te dringen en minuten later herhaalde het vorige scenario zich: opnieuw verzilverde Marijn Gielis de penalty, en zo is hij met wat geluk op weg naar de veertig treffers.

Die 3 - 3 was blijkbaar niet naar de zin van een thuissupporter, die langs de lijn voor tumult zorgde. Ook Herenthout-trainer Koen Verlooy mocht de kleedkamers vervroegd gaan opzoeken. Scheidsrechter Djorden Wouters legde het duel een vijftal minuten stil om de rust te laten weerkeren, maar voor beide ploegen leek de veer daardoor een beetje gebroken, en zo bleef het bij de puntendeling.

Herenthout, dat ook twee gele kaarten kreeg, blijft zevende en speelt volgende zondag de uitwedstrijd tegen Olen United (4e) terwijl Zammel, dat vier gele kaarten slikte, nu op plaats vijf staat en volgende zondag het bezoek krijgt van Sint Dimpna B (momenteel 13e).

Zie ook de pagina 4e Provinciale F.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 8 APRIL 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale A :
Ekeren FC - KVC Wilrijk, uitslag 0 - 1.

We beleefden een zonovergoten weekend waarbij er in vier wedstrijden forfait gegeven werd. Niet helemaal onlogisch, want zowel kaartenlast, kwetsuren als beschikbare spelers zijn daarbij bepalende factoren. Bovendien treedt er op het einde van het seizoen zowat elk jaar wat voetbalmoeheid op, en traditiegetrouw wordt er hier en daar gezucht dat het deugd zal doen dat het seizoen gedaan is...

Voor heel wat clubs geldt dat echter niet, want zij hebben uitzicht op de titel of de promotie, terwijl sommigen nog van Jetje moeten geven om de degradatie te ontwijken. Wij selecteerden alvast een dozijn kandidaat-klappers waaruit we onze keuze maakten, en daarbij moesten we er een paar logische vermeldingen uitfilteren. Voor onze uiteindelijke lijst kozen we vooral voor spektakel en scoreverloop.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Ezaart Sport - KSK Weelde (2e provinciale B), uitslag 3 - 2. Er zat slechts één puntje verschil tussen de ploegen en dat was ook te zien op het veld. In een fel betwist duel kwam Weelde voor rust twee keer op voorsprong, en pas ver na het uur scoorde Ezaart de 2 - 2. Ook in een intens laatste deel bleef de stand gelijk, maar na een ongelukkig eigen doelpunt bleven de gasten met lege handen achter.

* K Berchem Sport B - Excelsior Essen (3e provinciale B), uitslag 5 - 4. Eén van de dagprijzen gaat wat ons betreft naar Essen, dat het als voorlaatste in de stand de Berchemnaars erg moeilijk maakte. Die liepen wel uit tot 2 - 0 en 3 - 1 maar Essen weerde zich heftig. Na een 4 - 2 ruststand veegden ze die achterstand terecht uit met twee goals, maar in een ontstuimig wedstrijdeinde greep Berchem de zege.

* Tubantia Borgerhout - KFC Schoten (4e provinciale B), uitslag 2 - 3. De alweer sterk spelende bezoekers deden hun tweede plaats alle eer aan tegen top vijf-club Tubantia, dat even voor de rust een vroege achterstand moest rechtzetten maar vlak na de pauze opnieuw een goal slikte. In het laatste kwartier leverde een strafschop hen de verdiende 2 - 2 op, maar net voor tijd sloeg Schoten opnieuw toe.

* BO Beerzel - K Kontich FC B (4e provinciale D), uitslag 4 - 3. Beide middenmoters vulden de zaterdagavond met goals, gele en rode kaarten en een verrassende ontknoping. Beerzel maakte de 1 - 0 maar een knokkend Kontich scoorde 2 keer en net na de rust en derde maal. In een stevige tweede helft bleef deze 1 - 3 lang overeind, maar na een tweede goal benutte BO in blessuretijd nog twee penalty's.
Ekeren FC - KVC Wilrijk

Vooraf werd deze clash als één van de meest belangrijke duels in provinciale beschouwd en, al viel er slecht één doelpunt, het "Klapper"-gehalte was ruim voldoende aanwezig, ook al omdat dit een duel was tussen de tweede in de stand en de leider, die bij winst en onder de gedreven leiding van coach Kurt Ory het kampioenschap voor het grijpen kon hebben.

Ekeren ging de laatste vijf seizoenen een paar keer op en neer tussen tweede en derde provinciale, waar het vorig jaar ook de titel en de dik verdiende promotie kon pakken. Met de tweede periodetitel nu al op zak kunnen ze aan het einde van dit seizoen dus eventueel, en voor de eerste keer, in één trek doorstoten naar eerste provinciale. Dat zou mooi zijn voor trainer Kjell Deckers en zijn team.

Dat de ploegen daar allebei rijp voor zijn bewezen ze dan ook volop in een spektaculaire en druk bijgewoonde wedstrijd die bol stond van de sfeer en vooral van spannend en hoogstaand voetbal, waarbij er zowel figuurlijk als letterlijk heel wat vuurwerk te zien was.

Er waren in de eerste helft ook volop kansen aan beide kanten, maar beide keepers toonden meermaals hun klasse. Dat gold zowel voor thuisdoelman Pieter Gysels als voor diens collega Mauro Van Den Wildenberg, die echt wel een uitzonderlijke superdag had.

In december ging Ekeren met 2 - 3 winnen in Wilrijk en die driepunter wilden ze ongetwijfeld opnieuw binnenhalen, maar na de 0 - 0 ruststand stuitten ze in de tweede helft ondermeer op de ervaren Seth De Witte en Roy Mauro, die de zaak mooi gesloten hielden.

Even voor het uur viel er dan toch een goal: Gaëtan Lambreghts kon een lange bal onderscheppen en hij tikte de 0 - 1 binnen naast doelman Pieter Gysels. Een flink gemotiveerde thuisploeg bestookte daarna meermaals de bezoekende verdediging maar die hield stand, en met 7 punten voorsprong op Ekeren heeft Wilrijk op drie speeldagen voor het einde genoeg aan één zege voor de titel.

Dat zou volgende zaterdagavond trouwens op eigen terrein al kunnen tegen TOR Pirates Deurne (momenteel 10e), wanneer Ekeren de aartsmoeilijke trip maakt naar het vierde geklasseerde KV Hooikt, maar dat zich al kan voorbereiden op de eindronde voor promotie.

Het was een wel erg spannende en hoogstaande voetbalnamiddag bij deze "Klapper van de Week" waarin scheidsrechter Fazin Ahmad twee gele kaarten uitdeelde aan de thuisploeg en vier aan de bezoekers.

Zie ook de pagina 2e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 25 MAART 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale E :
KFC Wechelderzande - KFC Grobbendonk, uitslag 4 - 3.

Er stonden vier wedstrijden geprogrammeerd waarin de leider het moest opnemen tegen de tweede in de stand. Dat zorgde dan ook voor het nodige vuurwerk, letterlijk en figuurlijk zelfs, en daarom staan er ook twee van die duels in onze rubriek. Voor de rest stijgt in meerdere reeksen, met de eindrondes in zicht, het vlinder- en kriebelgehalte zienderogen, net als de spanning in de klassering.

Met nog vier speeldagen voor de boeg konden we al één kampioen in de bloemetjes zetten: KFC Walem speelt dit seizoen in derde provinciale A de pannen van het dak, en na twee periodetitels hebben ze ook het kampioenschap en de dik verdiende promotie binnen. Onze gelukwensen!


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC De Kempen TL A - KFC Antonia A (1e provinciale), uitslag 3 - 3. In deze wedstrijd tussen twee sterke teams die plaats twee deelden werd er spektakel verwacht, en dat kwam er dan ook. De thuisploeg scoorde twee keer, en na de rust deden ze daar een derde goal bij. Maar de bezoekers sloegen twee keer terug, en in de zinderende en geelgekleurde laatste tien minuten sleepten ze nog een puntje weg.

* K Schelle Sport B - KFCV Wintam (3e provinciale A), uitslag 3 - 5. Met 17 op 24 blijven de gasten één van de betere ploegen in deze reeks, en met deze zege mikken ze verder op een terechte promotie. Na een strafschop en een own-goal sloten ze de eerste helft van deze superderby af met 0 - 4. Na de rust kwam een sterk spelend Schelle terug tot 3 - 4, maar in minuut 90 scoorde Wintam opnieuw.

* K Wuustwezel FC - FC Merksem (3e provinciale B), uitslag 4 - 4. Beide ploegen zijn al zeker van het behoud maar ze maakten er een opwindende zaterdagavond van, inclusief een mooi scoreverloop. Na de 1 - 0 ging Merksem erop en erover, en ook na de 2 - 2 deden ze dat opnieuw (2 - 3). Even voorbij het uur deed ook Wuustwezel hetzelfde, maar hun wenkende zege verdween in de ultieme minuten.

* K Heibos SV - Alberta FC Schilde (4e provinciale C), uitslag 2 - 1. Ook deze ploegen behoren al heel het seizoen tot de meest opvallende provincialers, ook in deze rubriek. Een wat nerveus spelend Heibos zag Alberta de eerste aanval afmaken maar nog voor de rust kwamen ze gelijk, en op het uur viel ook de 2 - 1. In een bloedstollend laatste deel konden ze die stand vasthouden, en zo is hun titel bijna binnen.
KFC Wechelderzande - KFC Grobbendonk

Deze derby tussen de runner-up en de koploper stak er met kop en schouders bovenuit qua sfeer, inzet en scoreverloop. Leider Grobbendonk telde zes punten voorsprong op de thuisploeg, die zowat de laatste kans moest grijpen om rechtstreeks te promoveren.

Velen keken reikhalzend uit naar deze clash die qua toeschouwersaantal zo goed als zeker in de top-vijf van de speeldag moet staan. Ook de sfeer zat goed met vlaggen, vuurwerk, geschminkte gezichten en supportersgezangen. Meteen liet Grobbendonk er geen twijfel over bestaan dat ze een terechte leider zijn en ze openden de score na een kleine tien minuten via Wout Schuerwegen: 0 - 1.

Topschutter Lennerd Veulemans benadrukte even voorbij het halfuur het overwicht van zijn ploeg met zijn 38e goal (!) van het seizoen en die 0 - 2 was ook de ruststand. Trainer Tommy Van Brandt kon dus tevreden zijn met deze voorsprong, en toen Robbe Orban er 0 - 3 van maakte leek de wedstrijd ook al zo goed als beslist. Maar thuiscoach Erik Leffelaer zou met zijn jongens voor een thriller zorgen.

Die begon met een door Kevin Dufraing benutte penalty: 1 - 3 , en met nog een half uur te spelen wisselde Erik drie spelers. In het laatste kwartier kwamen er blijkbaar ongekende krachten los: Wechel werd heer en meester, en met echt powervoetbal werd de match op zijn kop gedraaid. Jonathan De Mesmaecker scoorde de 2 - 3 en in minuut 90 hing Dieter Diels na een scrimmage de bordjes gelijk: 3 - 3.

De extra tijd brak aan en daarin bleef het een stormloop richting Grobbendonk-doel. De gemoederen geraakten uiteraard wat verhit en na een paar akkefietjes en tijdrekken slikten beide teams een dubbele gele kaart. Dat zorgde voor nog wat extra minuten en bij een nieuwe en ongeziene scrimmage voor het bezoekende doel tikte opnieuw Kevin Dufraing de winnende goal binnen: 4 - 3.

De vreugdekreten zullen tot ver in de omtrek te horen geweest zijn want met deze overwinning blijft Wechel in de slipstream van Grobbendonk, dat nu twee punten voorsprong telt en het, na het Paasweekend, op zaterdagavond 6 april thuis opneemt tegen Pulderbos (12e). Wechelderzande speelt die avond ook thuis, en dat zal zijn tegen het 8e geklasseerde Oelegem.

Scheidsrechter Vedran Geeraerd trok naast twee dubbele gele kaarten voor beide ploegen ook nog twee gele kaarten voor de thuisploeg en drie voor de bezoekers in deze opwindende en terecht verkozen "Klapper van de Week" die we als "propagandavoetbal" mogen klasseren, en die na de derbyzege voor een lange en rijkelijk "besproeide" Wechelse nacht zorgde.

Zie ook de pagina 4e Provinciale E.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 18 MAART 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A :
Heffen SK - K Schelle Sport A, uitslag 3 - 4.

Er waren op de vorige speeldag twee forfaits en evenveel gestaakte wedstrijden. Merkwaardig wat deze laatste twee betreft, want vooraf leken de belangen in elk van die duels toch niet echt huizenhoog. Geen rimpelloze speeldag nummer 25 dus, maar vooral in 3e en 4e provinciale vonden we genoeg voer om er een smakelijke rubriek van te maken, gekruid met een mooi scoreverloop en veel goals.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFCV Wintam - KSV Schriek (3e provinciale A), uitslag 6 - 3. De bezoekers hadden de punten nodig en ze scoorden twee keer, maar die 0 - 2 werd nog voor de rust ongedaan gemaakt. Wintam kon zich in de top-5 voetballen en nadat ze op het uur op 3 - 2 kwamen werd het na een owngoal terug gelijk. Maar ze scoorden ook een vierde keer, en in de intense laatste 10 minuten deden ze er daar nog twee bij.

* FC Oppuurs B - FC Rupel-Boom B (4e provinciale A), uitslag 1 - 4. Beide B-teams bewezen al langer dat ze hun voet naast die van de A-ploegen kunnen zetten. In deze clash tussen de leider en de nummer twee liep Rupel-Boom in een opwindende eerste helft verdiend uit naar 0 - 3, en nadat ze meteen na de rust nog eens scoorden, kwam periodekampioen Oppuurs niet meer verder dan de eerredder.

* KFC Sint-Lenaarts B - KSK Ekeren Donk (4e provinciale C), uitslag 3 - 5. Acht goals dus in deze aantrekkelijke wedstrijd uit het linkse rijtje. In de eerste helft kwamen de gasten twee keer op voorsprong maar Sint-Lenaarts hing de bordjes evenveel keer gelijk, en ook na de rust veegden ze een 2 - 3 stand uit. Dat konden ze een vierde keer echter niet herhalen, en Donk counterde zich daarna naar een vijfde goal.

* Alberta FC Schilde - KFC Antonia B (4e provinciale C), uitslag 4 - 4. In het achtste jaar van het bestaan mikt Alberta op een mogelijke promotie, maar ook Antonia B houdt de eindronde in het zicht. Ze scoorden eerst in deze derbytopper maar Schilde ging erop en erover. Na de rust deden ook de bezoekers dat twee keer (2 - 3 en 3 - 4) maar in de spannende laatste minuten maakte de thuisploeg nog gelijk.
Heffen SK - K Schelle Sport A

Na een lange periode in de laagste provinciale afdeling promoveerde traditieclub K Heffen SK vorig seizoen naar 3e provinciale, waar de ploeg zich momenteel om het behoud te verzekeren zal moeten reppen, en dat moesten ze zeker doen in hun wedstrijd tegen Schelle.

Die ploeg stond immers gedeeld tweede achter de ongenaakbare en dubbele periodekampioen Walem, dat zich volgende week tot eerste kampioen in de provinciale reeksen kan kronen. Schelle zou echter een taaie brok hebben aan de Heffenaars, die er mede voor zorgden dat de supporters een onvervalste en terechte "Klapper" zagen.

Het begon goed voor de gasten, die na een kwartier op voorsprong kwamen via Lehoussine Aabbou, die de 0 - 1 liet noteren. Een kwartiertje later omspeelde Heffenaar Axl Van Dyck echter doelman Machaël Beeckmans voor de 1 - 1, en toen Mathias Smits er in de laatste minuut van de eerste helft 2 - 1 van maakte stond er toch een enigzins verrassende ruststand op het bord.

Na de rust verhoogde Schelle wel de druk maar ook nu wilde de bal er niet in, en het was alweer thuisspeler Mathias Smits die de bordjesman aan het werk zette na een succesvolle tegenaanval: 3 - 1. Dat was even genieten voor de thuisaanhang maar niet lang, want vanaf de aftrap scoorde Lehoussine Aabbou de aansluitingstreffer, en dat was voor de bezoekers het sein om door te drukken.

De klasse en de inzet kwamen bij hen dan ook hoe langer hoe meer boven, en een hardwerkende thuisverdediging moest zich met nog een dik kwartier voor de boeg twee keer gewonnen geven binnen de twee minuten: Jonathan De Smet maakte er 3 - 3 van, en Lehoussine Aabbou zette met zijn achttiende goal van het seizoen de 3 - 4 op het scorebord.

Ook daarna duwden de alweer goed voetballende Schellenaren door maar ze konden hun aanvallen niet meer afmaken, en zo bleef het bij een verdiende driepunter, al kregen ze die van een gemotiveerde thuisploeg absoluut niet cadeau.

Scheidsrechter Resul Haran trok in deze "Klapper van de Week" vier keer geel, waarvan er eentje voor de thuisploeg was. Schelle blijft in de running voor de eindronde en speelt volgende zaterdagavond de superderby tegen het vijfde geklasseerde Wintam, een duel om naar uit te kijken. Heffen moet een dag later proberen om punten te scoren op het veld van KSV Schriek.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 11 MAART 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
K Zandhovense SK - KFC Berlaar-Heikant, uitslag 2 - 3.

Acht van de twaalf koplopers wonnen hun wedstrijd, twee speelden gelijk en twee leiders verloren hun duel. Met nog zes speeldagen voor de boeg stijgt de spanning verder, maar er zijn al clubs die hun bestelling bij de brouwer zo stilaan op papier kunnen zetten.

Uit onze eerste selectie van tien duels (want we worden nu een beetje strenger...) filterden we de vijf meest opvallende kandidaten waarvan twee uit dezelfde reeks, en uit dat lijstje van vijf kozen we voor een logische winnaar, al kwamen een paar anderen daar heel dichtbij. Alweer bedankt trouwens voor de doorgestuurde suggesties en details.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFCE Zoersel - Zwaluwen Olmen (2e provinciale B), uitslag 2 - 1. Beide clubs kwamen nog niet zolang geleden uit in 1e provinciale en ook nu mogen ze daaraan denken. In een opwindend duel sloten de gasten de eerste helft af met een 0 - 1 voorsprong maar meteen na de rust kwam de thuisploeg terug gelijk, en in een spannend laatste halfuur beslisten ze dik vijf minuten voor tijd deze absolute topper.

* KVNA Wortel - KFC Sint-Job A (2e provinciale B), uitslag 4 - 2. De gasten kenden een blitzstart en nog voor iedereen zijn plaats naast het veld had ingenomen scoorden ze twee keer. Wortel zette zich echter schrap en kwam met goals net voor en na de rust op 2 - 2, en na een intense tweede helft voetbalden ze zich in een bloedstollend einde naar de zege én voorlopig weg van de rechtstreekse degradatie.

* KSK Kasterlee - RFC Zwaneven (3e provinciale C), uitslag 3 - 3. Na het thuisverlies in de heenronde scoorde een gemotiveerd Zwaneven in deze superderby vrij snel twee keer. Maar op het half uur werkte Kasterlee af bij een hoekschop, maakte op het uur de gelijkmaker en ging op zoek naar méér. Daarna counterden de gasten zich naar de 2 - 3, maar KSK maakte gelijk en kwam nog dicht bij de drie punten.

* Zennester Hombeek - K Kontich FC B (4e provinciale D), uitslag 5 - 3. In dit spektakelstuk op de vroege zaterdagavond openden de bezoekers de score. Op het uur bouwden ze die voorsprong uit tot een schijnbaar geruststellende 0 - 2. In de daaropvolgende dolle tien minuten scoorden de Hombekenaars drie keer (3 - 2), en na de Kontichse gelijkmaker pakten ze opnieuw uit met twee beslissende goals.
K Zandhovense SK - KFC Berlaar-Heikant

Met een gedeelde vijfde plaats werd er door velen uitgekeken naar de topper tussen deze twee ploegen, een duel dat de verwachtingen ook méér dan waar zou maken, mede omdat beide clubs, met het oog op een potentiële sprong naar 3e afdeling, momenteel minstens op de interprovinciale eindronde mogen mikken, al is dat nu nog in de slipstream van titelkandidaat KFC Bevel.

Heikant proefde twee seizoenen geleden al van die nationale VV-reeks, terwijl dat een primeur zou zijn voor Zandhoven, dat trouwens vorig seizoen voor het eerst promoveerde naar de hoogste provinciale reeks en tot nu toe een erg sterk parcours aflegde. De laatste twee thuiswedstrijden werden wel verloren, maar het behoud in 1e provinciale is in elk geval al verzekerd.

In de heenronde verloor Heikant het eerste onderlinge duel uit de geschiedenis met 1 - 4 en dat wilde de ploeg op deze zaterdagavond ongetwijfeld rechtzetten, maar in een gelijkopgaande en vrij hoogstaande eerste helft geraakten ze niet voorbij doelman Nico Van De Vyver, die zijn collega Daan Briat aan de andere kant eveneens alles zag pakken.

Pas even na de rust viel de eerste goal: Simon Decuypere zette Zandhoven op 1 - 0 en een kwartier later maakte Andreas Destoop er zelfs 2 - 0 van. Een opdoffer voor Heikant dus, dat even later echter geholpen werd door ex-speler Ben Bakkovens, die zijn vroegere ploeg ongewild met een owngoal op 2 - 1 zette, een aansluitingstreffer die twintig minuten voor tijd viel.

Dat was het sein voor de ervaren gasten om alle registers open te trekken en dat verhoogde ook het niveau van de wedstrijd waarin de thuisploeg meermaals kraakte en uiteindelijk ook zou breken: Kamiel Van hoogten zorgde zeven minuten voor tijd voor de gelijkmaker.

Ook daarna ging Heikant door en in de laatste minuut bekroonde bezoeker Jonas Verbert de collectieve inzet en kwaliteit van zijn ploeg en daarmee eindigde de topper op 2 - 3, een overwinning waardoor Heikant op één punt komt van de tweede plaats die voorlopig gedeeld wordt door Antonia, De Kempen en Kontich. De Zandhovenaars zakken een beetje verder weg naar plaats zeven.

Scheidsrechter Istvan Lagaert leidde deze "Klapper van de Week" en hield het bij twee gele kaarten voor de bezoekers, die volgende zondag op bezoek gaan bij Retie, momenteel negende in de stand. Zandhoven speelt dan de derby bij en tegen 's Gravenwezel-Schilde A, veertiende en dringend op zoek naar punten.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 4 MAART 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A :
KFC Volharding Wintam - KFC Lint A, uitslag 4 - 4.

Zowel bovenaan in de klassementen als in de lagere regionen stijgen de kriebels en de zenuwen van week tot week, zeker nu we de laatste lijn richting competitieslot zijn ingeslagen. Dat vertaalt zich onder andere in extra inzet, kaartenlast en soms onverwachte uitslagen. Onze eerste selectie telde vijftien kandidaat-klappers, en dus was het weer afwegen en selecteren.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC De Kempen A - K Kontich FC A (1e provinciale), uitslag 3 - 0. Dit was één van de twee wedstrijden van het "Super Weekend", en die leverde een tweede nederlaag op rij op voor de gasten. Een goed voetballende thuisploeg scoorde eerst en bouwde na de rust deze 1 - 0 verder uit. In een meeslepende tweede helft kwam Kontich niet tot scoren, en in de laatste minuut stelde De Kempen de zege veilig.

* K Wijnegem VC A - K Minderhout VV (3e provinciale B), uitslag 5 - 3. De verwachte topper tussen de nummers 2 en 3 werd dat ook en de supporters kwamen ogen tekort in een spannend duel waarin de KVC na 3 goals en een tegentreffer met 3 - 1 de pauze inging. Na de rust sloeg MVV terug en het kwam terug gelijk, maar in de bloedstollende laatste minuten sloeg een efficiënt Wijnegem nog 2 keer toe.

* KVV Rauw Sport - FC Netezonen (4e provinciale F), uitslag 4 - 3. Runner-up Rauw had het niet onder de markt met een gedreven FC Netezonen, dat wel diep in het rechtse rijtje stond maar de thuisploeg twee keer verraste met evenveel goals. Na de rust ging de KVV er met een fel tegenoffensief op en over maar ze kregen ook de 3 - 3 binnen, en ze hadden daarna al hun inzet nodig voor de driepunter.

* Excelsior Vorst - KFC Tongerlo (4e provinciale F), uitslag 3 - 2. Deze derby werd een stevig spektakelstuk waarin een dit seizoen wat wispelturig Vorst niets cadeau gaf aan de bezoekers, die hun derde plaats wel benadrukten met twee goals op rij maar daarna de 1 - 2 slikten. In een felbetwiste en geel en rood gekleurde tweede helft kwam Excelsior terug gelijk, en in minuut 93 grepen ze de drie punten.
KFC Volharding Wintam - KFC Lint A

In grote lijnen kunnen we zeggen dat beide ploegen dit seizoen meestal rond de vijfde plaats geklasseerd staan. In de heenwedstrijd verloren de Lintenaars met 1 - 3 en zij waren alvast gemotiveerd om sportieve weerwraak te nemen.

Ze konden die bedoeling ook al meteen verzilveren: Kyo Oenang werkte de eerste aanval af met de 0 - 1. Aan de andere kant leverde de eerste serieuze tegenstoot een strafschop op, die Wintam-kapitein Jelle Van Praet ook benutte: 1 - 1 dus na vijf minuten.

Van een verdere studieronde was er geen sprake en beide teams gingen voluit in de aanval. De Wintamse verdediging, die tot nu toe op één na de minste tegengoals binnenkreeg, werd tegen het half uur echter twee keer verschalkt, eerst door Tobias De Sitter en daarna door ervaren rot Tim Leemans: 1 - 3.

Met de rust in zicht leek dat ook de tussenstand te worden, maar dan kreeg Wintam op drie minuten tijd twee strafschoppen, en beide werden door Jelle Van Praet binnengetrapt, zodat deze 3 - 3 ook de ruststand werd. Het bijbehorende protest van de bezoekers leverde enkel geel op voor coach Wout Augustinus en keeperstrainer Jan Bryssinckx.

Ook in de tweede helft bleef de inzet hoog aan beide kanten en op het uur stond alweer Tim Leemans op de goede plaats om zijn ploeg op een 3 - 4 voorsprong te zetten, en dat was het begin van een spannend en vooral intens laatste halfuur waarin de bezoekers alles uit de kast moesten halen om een aandringend Wintam van de gelijkmaker te houden.

Dat leek hen ook te lukken al was het soms kantje boord, maar nadat minuut negentig was ingegaan en velen al richting kantine stapten deden de thuisspelers hun clubnaam alle eer aan en ze staken een ultiem tandje bij. In de derde minuut van de extra tijd kon Jelle Van Praet met zijn vierde goal van de middag nog een punt uit de spreekwoordelijke brand slepen en konden we van een echte "Klapper" spreken, zeker wat sfeer, inzet, scoreverloop en eindresultaat betreft.

Ref Alexander Van Herck trok bij deze 4 - 4 puntendeling één keer geel voor de thuisploeg en vier voor Lint, dat achtste blijft en volgende zondag uit speelt bij SK Peulis uit het rechtse rijtje. Wintam zakt even van plaats vijf naar zes en neemt het nu zaterdag in een uitmatch op tegen Rita Berlaar, momenteel negende.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 26 FEBRUARI 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
K Kontich FC A - K Bevel FC, uitslag 1 - 3.

Het was een vrij heftig provinciaal voetbalweekend, op een paar plaatsen zelfs zo heftig dat de wedstrijd moest stilgelegd worden. De promotie- en degradatiekoorts begint hier en daar dan ook wat op te lopen en daarmee ook de spanning.

In drie reeksen speelden de leider en de runner-up tegen elkaar, en die duels krijgen ook alledrie hun plaats in deze rubriek. Daar waren de inzet en het spektakel immers ruimschoots aanwezig, want zoals elk seizoen vallen de sterkste ploegen tegen het einde van de competitie praktisch elke week op, en logischerwijze spelen ze zich dan regelmatig in de kijker, ook bij ons.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* K Loenhout SK - FCS Mariekerke-Branst A (1e provinciale), uitslag 3 - 2. In deze soms pittige avondmatch uit het rechtse rijtje kon de thuisploeg op het halfuur een vroege achterstand wegwerken, en die 1 - 1 bleef staan tot een kwartier voor het einde toen FCS via een strafschop een greep deed naar de uitzege. In de onwaarschijnlijk spannende laatste minuten scoorde Loenhout echter nog twee keer.

* Ekeren FC - K Kalmthout SK (2e provinciale A), uitslag 2 - 4. De ambitieuze leiders, met een periodetitel en een reeks van 7 zeges op zak, konden met een strafschop een 0 - 1 stand goedmaken maar toen de gemotiveerde gasten na de rust met 3 goals het verschil maakten moesten ze volledig aan de bak. In het laatste kwartier werden ze echter opnieuw gecounterd en Kalmthout boog even maar brak niet.

* KFCE Zoersel - FC Punt-Larum (2e provinciale B), uitslag 1 - 2. Koploper Zoersel was het verlies uit de heenronde niet vergeten maar hun openingsoffensief leverde geen goals op tegen de fusieploeg, tweede in de stand en alweer erg goed georganiseerd. Op het uur scoorden de Gelenaars de 0 - 1 en niet veel later maakten ze er zelfs 0 - 2 van. Zoersel redde de eer nog wel, maar daar bleef het bij.

* RFC Zwaneven - FC Wezel Sport B (3e provinciale C), uitslag 2 - 4. De gasten telden 2 punten achterstand op leider RFC, dat meteen een treffer slikte maar in de tegenstoot gelijk maakte. Even later sloeg Wezel opnieuw toe en de thuisploeg kon de kansen niet benutten. Na de rust scoorden de gasten een derde keer. Zwaneven kwam even voor tijd op 2 - 3 maar een Wezelse strafschop besliste de wedstrijd.
K Kontich FC A - K Bevel FC

De thuisclub is al jaren een stabiele eersteprovincialer die meestal goed is voor een plaats in de top vijf. De jongens waren uiteraard dubbel gemotiveerd tegen leider Bevel, dat hen op de openingsspeeldag met 2 - 1 versloeg en al heel seizoen in de kijker staat met onder andere de eerste periodetitel, en zo momenteel op weg lijkt naar (minstens) de interprovinciale eindronde.

Deze zaterdagavondtopper zorgde alvast voor een tevreden penningmeester die net zoals de supporters een boeiende en meeslepende wedstrijd zag, waarbij beide ploegen vanaf de aftrap het vizier volledig opentrokken. Daarbij kwamen de intussen welbekende twee prijsschutters Wannes Ooms en Nick Van Peer al snel in beeld met een onhoudbare kopbal en een al even onhoudbaar schot: 0 - 2.

Kontich liet zich niet onbetuigd maar ze geraakten nauwelijks voorbij de sterke Bevelse verdediging. Bijna viel aan de andere kant ook de derde goal, maar op slag van rust kreeg thuiskapitein Victor De Cock bij een hoekschop de bal voor zijn voet en hij miste niet : 1 - 2, een hoopvolle ruststand voor de thuisploeg na een erg aantrekkelijke en hoogstaande eerste helft.

Ook na de rust bleef het niveau hoog en Kontichdoelman Jef Snyders moest een paar keer gepast ingrijpen. Maar ook diens collega Tom Verelst toonde meermaals zijn klasse, en zo groeide deze topper verder uit tot een propagandawedstrijd waarin de spanning steeg en de laatste tien minuten ingingen met een fout net buiten de grote rechthoek, en een logische en terechte vrijschop voor Bevel.

Specialist Baris Kizilboga zette zich achter de bal en draaide die precies in de kruising: 1 - 3, een beloning zowel voor de ploeg als voor Baris, die na dit pareltje terecht bedolven werd door zijn ploegmaats, en trouwens negentig minuten lang één van de uitblinkers was.

Met deze uitzege bouwt leider Bevel de kloof op achtervolger Kontich uit tot zes punten, en ze kunnen zich nu gaan voorbereiden op de zondagse derbyclash tegen de buren van Berlaar Heikant, dat gedeeld derde staat. Een dag eerder maakt Kontich de trip naar FC De Kempen, dat eveneens op plaats drie staat met één puntje voorsprong op hen. Van een "Super Weekend" gesproken !....

Tot slot nog even scheidsrechter Dieter Vercammen vermelden, een jonge en veelbelovende ref die in deze "Klapper van de Week" indruk maakte door zijn rust en efficiëntie. Hij trok in de tweede helft twee keer geel voor Kontich en één keer voor Bevel.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 19 FEBRUARI 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale B :
K Hove Sport - K Boechoutse VV, uitslag 5 - 4.

Nu we de derde periode zijn ingegaan begint het op meerdere plaatsen ongetwijfeld te kriebelen, en daarbij kunnen we zowel inzet als motivatie als belangrijke factoren aanstippen. In meerdere reeksen is het qua klassering trouwens spannend aan het worden. Qua verrassende uitslagen mochten we ook niet klagen, en met een dik dozijn kandidaten in onze eerste selectie evenmin.

Toch was het vrij moeilijk om een ultieme keuze te maken, maar we hebben meerdere beslissende factoren als klassering, derbygehalte en scoreverloop laten primeren, waardoor we opnieuw een mooie rubriek konden samenstellen, al was het toch even nadenken en afwegen. En ook nu danken we onze bezoekers weer voor de suggesties en korte verslagen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Antonia A - K Kontich FC A (1e provinciale), uitslag 3 - 3. Het werd een erg spannende wedstrijd in dit duel uit de top-vijf. Na een vroege goal van de gasten ging Antonia erop en erover en nadat Kontich op 2 - 2 kwam scoorden ze na de rust opnieuw. De thuiszege kwam dichtbij maar ze vielen met tien man, en in de kolkende laatste minuten verzilverden de bezoekers nog een beslissende penalty.

* KFC Berendrecht - Zandvliet Sport A (3e provinciale B), uitslag 2 - 3. Na het Ganzenrijden konden de supporters van de buurgemeenten hun ploeg weer massaal komen aanmoedigen in de klassieke Polderderby waarin de eerste helft werd afgefloten met een 0 - 2 stand. In een bruisende tweede helft hingen de "Beren" de stand weer gelijk, maar in de felbetwiste laatste minuten pakte Zandvliet de derbyzege.

* KFC Linda Olen - KFC Flandria (3e provinciale C), uitslag 3 - 4. De thuisploeg mag dan wel laag geklasseerd staan, ze maakten het de gasten wel erg moeilijk. Die zagen een vroege achterstand verdwijnen na een owngoal. Toen Flandria na een uur op 1 - 2 kwam ging Linda er in twee keer over en hun thuisoverwinning lonkte tot diep in de tweede helft, maar in de laatste minuten slikten ze nog 2 goals.

* K Meerle FC - KFC Wechelderzande (4e provinciale E), uitslag 4 - 3. De bezoekende kandidaat-promovendus kreeg een vroege goal rond de oren maar kon nog voor het halfuur twee keer tegenprikken. Meerle scoorde net na de rust opnieuw maar toen ging Wechel verder met een derde goal (2-3). Maar dan sloeg "Mjeel" terug met twee mooie treffers, en in een zinderende eindfase hielden ze die stand vast.
K Hove Sport - K Boechoutse VV

Met een vijfde en een tweede plaats doen beide ploegen het dit seizoen goed en momenteel mogen ze allebei minimaal mikken op de eindronde, al zullen onder andere kwetsuren en schorsingen zoals altijd hun rol spelen in het laatste deel van de competitie. In deze derbytopper schotelden ze hun supporters in elk geval een memorabele avondwedstrijd voor, die ook een echte "Klapper" werd.

Wie de eerste vijf minuten nog aan de toog stond of hing miste maar liefst drie doelpunten. De beide ploegen vlogen er meteen in en nadat bezoeker Nick Van Essen de eerste aanval afwerkte deed Hovenaar Milan Peeters aan de andere kant hetzelfde: 1 - 1.

En toen iedereen de opening nog volop aan het bespreken was zette Glenn Van Wezer de 2 - 1 op het scorebord. Een flink aantal supporters keek zich daarna de ogen uit op het snel op- en neergaande spelbeeld dat een kwartier later ook een vierde goal opleverde via Boechoutenaar Nick Van Essen: 2 - 2, ook de ruststand.

Een goed gevulde kantine zorgde ook tijdens de rust voor wat sfeer, en zowel Hovetrainer Tom Van Aelst als Boechoutcoach Johan Devriese konden eigenlijk redelijk tevreden zijn, net als de supporters die al vier goals zagen. Maar er zouden er nog vijf bijkomen.

De tweede helft begon met de 3 - 2 van Glenn Van Wezer en de 4 - 2 via Sasha De Wever, en zo leek er al een vroege beslissing in de maak. Achraf Haimoud dacht daar echter anders over en een paar minuten later gaf hij zijn ploeg weer hoop met de 4 - 3.

In het laatste halfuur verhoogden zowel de intensiteit als de spanning, en na een paar rondjes vervanging en doelkansen aan beide kanten begon de zinderende extra tijd, die een kleine 9 minuten zou duren en waarin beide teams eerst een rode kaart pakten.

In de bloedstollende allerlaatste minuten kreeg Boechout een strafschop die door Achraf Haimoud werd binnengetrapt, maar deze 4 - 4 was niet het laatste, want de pas ingevallen Simon Genne, 17 jaar jong, zorgde voor de 5 - 4 die meteen de eindstand werd. De emoties liepen daarbij logischerwijze hoog op maar Hove stak de drie punten op zak en nadert zo tot op twee punten van Boechoutse.

Scheidsrechter Yarne De Cock leidde deze "Klapper van de Week" en hij had er zijn werk mee. Hij gaf één keer geel en één keer rood aan Hove, dat volgende zondag de moeilijke trip maakt naar Tubantia, dat één punt voor hen staat. Er was ook drie keer geel en een rode kaart voor Boechoutse, dat dan staartploeg Antwerpen Noord B op bezoek krijgt.

Zie ook de pagina 4e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 12 FEBRUARI 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale C :
KSK Ekeren-Donk - K Heibos SV, uitslag 2 - 3.

We kennen al elf van de twaalf ploegen die het tweede periodekampioenschap en de eindronde voor promotie op zak hebben. In 2e provinciale B is het voor OG Vorselaar nog afwachten tot woensdagavond, wanneer de wedstrijd Zoersel-KVC Lille B gespeeld wordt.

Zoersel moet winnen om periode twee te pakken: 4 - 0 of 4 - 1 bijvoorbeeld. Maar indien het daar 3 - 0 zou worden, dan volgt er voor zover we weten een barragewedstrijd tegen OGV, dat nu woensdag dus moet hopen op minstens een gelijkspel.

Wat onze "Klapper" betreft, daar zagen we bij onze zoektocht niet echt veel duels waar de spanning in grote mate van afdroop, maar toch noteerden we een tiental kandidaten waaruit we zonder al te veel moeite een mooie winnaar kozen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Berlaar Heikant - Sporting Tisselt A (1e provinciale), uitslag 2 - 3. De thuisploeg was al op zaterdag zeker van de periodetitel en na de 0 op 12 bij de competitiestart is dat uitzonderlijk. Ook nu hadden ze het weer moeilijk tegen een sterk Tisselt dat na de rust uitliep tot 0 - 3. In een intens laatste deel scoorden de Heikanters nog wel, en ondanks de nederlaag konden ze achteraf wel uitbundig vieren.

* KFC Pulle - RFC Zwaneven (3e provinciale C), uitslag 1 - 4. In een redelijk geelgekleurde strijd tussen de eerste periodekampioen en de ambitieuze leider kon de thuisploeg een vroege voorsprong vasthouden tot aan het uur. Toen stak Zwaneven een tandje bij en ze konden een penalty omzetten. Ook Pulle kromde de rug nog maar tevergeefs, en ze eindigden met tien en slikten nog een vierde goal.

* KFC Flandria - KFC Poppel (3e provinciale C), uitslag 2 - 1. Traditiegetrouw hing er voor deze alweer druk bijgewoonde superderby electriciteit in de lucht. Poppel won met 2 - 1 in de heenronde en nam na een kwartier ook nu de leiding. Pas voorbij het uur scoorde Flandria de 1 - 1 en daarna gingen ze door. In de bloedstollende extra tijd maakten ze er 2 - 1 van, terwijl Poppel nog geel én rood slikte.

* Tubantia Borgerhout - K Boechoutse VV (4e provinciale B), uitslag 4 - 4. In deze boeiende topper mikten de gasten op de tweede periodetitel. Ze maakten zowel voor als na de rust een achterstand goed en liepen zelfs uit tot 2 - 3. Toen ze een kwartier voor tijd ook een vierde keer scoorden leek hun driepunter binnen, maar de thuisploeg stak daar met twee treffers in extremis nog een stokje voor.
KSK Ekeren-Donk - K Heibos SV

De thuisclub speelde vorig seizoen de promotie-eindronde waarin de eerste twee wedstrijden gewonnen werden, maar in de beslissende laatste ronde was Oosthoven te sterk. Dit jaar zit er echter mogelijk weer een eindronde in.

Ook Heibos haalde vorig jaar de eindronde, maar voor hen stopte het al na één wedstrijd, al werd in dat seizoen wel de basis gelegd van hun huidige sterkte die ze op de voorlopige leidersplaats bracht, mét uitzicht op de tweede periodetitel.

Na het 4 - 3 verlies in november was KSK gebrand op een knalprestatie, en na een pittige start mocht Yente Schram al na acht minuten een strafschop nemen, die hij ook verzilverde: 1 - 0. De gasten schakelden meteen een versnelling hoger en ze verhoogden ook hun motivatie. Toch duurde het tot net voor de rust voordat Casper Van Mol de verdiende gelijkmaker liet noteren.

Heiboscoach David Wagemans had weinig werk om zijn jongens tijdens de rust op te peppen, maar de na de pauze ingekomen Stan Stevens had ook goed naar Donktrainer Robin Hellemans geluisterd, en die zag Stan tot zijn voldoening de 2 - 1 scoren.

Even leek Heibos het zicht op periode twee kwijt te zijn maar dat was zonder Bati Lambrechts gerekend. Hij tilde met twee goals op vijf minuten tijd zijn ploeg naar een 2 - 3 voorsprong, en met nog een klein half uur voor de boeg stegen zowel de zenuwen als de spanning.

Vooral de laatste minuten stonden bol van de intensiteit. Een aandringend Ekeren-Donk zette alles op alles maar ze konden zich niet doorzetten en stuitten meermaals op KSV-doelman Max Baartmans en zijn verdedigers. Zo bleef het bij een felbevochten 2 - 3 zege van Heibos, dat de andere uitslagen moest afwachten om te periodetitel te kunnen vieren.

En uiteindelijk konden ze de champagne ontkurken, want hoewel concurrent Wildert ook won en eveneens 25 punten haalde, besliste hun kleiner doelsaldo over het tweede periodekampioenschap. Heibos mag zich dus gaan voorbereiden op de eindronde voor promotie, die begin mei van start zal gaan.

Scheidsrechter Erkan Ozturk leidde deze "Klapper van de Week" waarin hij twee gele kaarten gaf aan Donk (nu 5e) en vier aan leider Heibos. Beide ploegen spelen volgende week trouwens thuis tegen respectievelijk Sint Job B (7e) en Bucovina (13e).

Zie ook de pagina 4e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 5 FEBRUARI 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale B :
KVNA Wortel - FC Punt Larum, uitslag 4 - 4.

Bij het overlopen van alle uitslagen, waarbij geen enkele leider verloor, kregen we al snel de indruk dat het toch een beetje een soort "overgangsspeeldag" was, in de aanloop naar de beslissing in de tweede periode. Die beslissing viel al wel voor Nieuwmoer in derde B en Grobbendonk in vierde E. Zij hebben het eindrondetichet alvast op zak. Volgend weekend volgen in principe de andere tien.

Maar op dat vlak wordt het nog erg spannend, bijvoorbeeld in vierde A en vierde C. Kijk er de periodeklassementen maar eens op na.
Terug dan naar de kandidaten van deze week. Ons eerste lijstje was eigenlijk uitzonderlijk kort: we stipten slechts tien wedstrijden aan. Onze uiteindelijke keuze was dan ook vrij snel gemaakt.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Kalfort Puursica - SK Peulis (3e provinciale A), uitslag 2 - 4. De thuisploeg speelt een sterk seizoen die hun huidige tweede plaats volledig rechtvaardigt, maar met de komst van het tegen de degradatie knokkende Peulis stonden ze bij de rust een goal achter. Nadat ze op het uur met 10 man vielen werd dat zelfs 0 - 3. Tegen het einde sloegen ze wel twee keer terug maar in blessuretijd scoorde Peulis opnieuw.

* Alberta FC Schilde - KSK Ekeren-Donk (4e provinciale C), uitslag 3 - 2. Dit duel tussen de tweede en de vierde in de stand kon iedereen 90 minuten lang boeien. Een vroege treffer zette de thuisploeg tot ver na de rust op een 1 - 0 voorsprong, en nadat Donk gelijk maakte scoorde AFC opnieuw. In de spannende eindfase kwamen de gasten een tweede keer gelijk, maar net voor tijd greep Alberta de zege.

* KFC Grobbendonk - KFC St. Martinus Halle (4e provinciale E), uitslag 5 - 0. De thuisclub beleeft een "boerejaar" dat ze zo goed als zeker de titel zal opleveren, terwijl Halle met een 4e plaats momenteel volop mag mikken op de eindronde. Een weer sterk Grobbendonk sloeg voor de rust drie keer ongenadig toe, en in het laatste kwartier deden ze daar nog 2 goals bij, meteen goed voor de tweede periodetitel.

* KFC Tongerlo - KVV Rauw Sport (4e provinciale F), uitslag 1 - 6. Een flink aantal supporters waren getuige van deze clash tussen beide ploegen die de tweede plaats deelden en eveneens de eindronde in het achterhoofd mogen houden. De gasten uit Mol-Rauw kwamen in de eerste helft twee keer op voorsprong, en in de fel betwiste laatste 20 minuten van deze kaartenloze topper scoorden ze nog 4 keer.
KVNA Wortel - FC Punt Larum

Het is wel erg spannend in deze reeks waarin de eerste vijf ploegen binnen twee punten geklasseerd staan. Eén van die vijf is de ambitieuze fusieploeg Punt-Larum, dat met de eerste periodetitel in de achterzak de trip maakte naar het gepromoveerde Wortel.

KVNA werd in de competitiestart met de neus op de feiten gedrukt, meer bepaald op het niveauverschil tussen derde en tweede provinciale, maar de kentering lijkt toch wel ingezet. De groepssfeer en de kameraadschap bleven er in elk geval aanwezig.

De wedstrijd zelf viel vooral op vanwege het scoreverloop en de inzet aan beide kanten. De gasten scoorden bij de eerste aanval via Mats Custers maar Wortel plooide zich dubbel, en op het kwartier maakte Geert Snoeys voorbereidend werk van Bram Van Dyck af: 1 - 1.

Op het halfuur knikte bezoeker Seppe Coeckelbergs een hoekschop binnen en het verschil in lengte bleek vooral bij stilstaande fases vaak bepalend. Na een gemiste strafschop van de gasten en de 1 - 2 ruststand kregen de kijkers een afwisselende en opwindende tweede helft voorgeschoteld. Die begon goed voor KVNA, met een snelle solo en een goal van Silas Brosens én de 3 - 2 van Niels Koeken.

Dat was voor Punt Larum het signaal om volop ten aanval te trekken en Wortel moest opnieuw achteruit. Bezoeker Jens Dausy hing even na het uur de stand logischerwijze weer gelijk en diens ploegmaat Dennis Geerts zette vijf minuten later de Gelenaars zelfs op een 3 - 4 voorsprong, opnieuw na een ingekopte hoekschop.

Dat leek lange tijd ook de beslissing te worden, maar de thuisploeg trok een extra blik inzet en motivatie open die in de voorlaatste minuut de Wortelse gelijkmaker opleverde, waarbij Ruben Gilops op zijn beurt een hoekschop met het hoofd afwerkte: 4 - 4. Er zat nog bijna méér in, maar Ruben Pintens kwam een teen tekort, en zo bleef het bij een puntendeling waarbij volgens onze correspondent inzet en grinta vandaag klasse en talent overtroffen. Wortel blijft zo veertiende, en Punt Larum gedeeld tweede.

KVNA zal na dit punt ongetwijfeld moed putten in de race naar het behoud, en dat zal volgende zaterdag nodig zijn in de moeilijke zaterdagwedstrijd bij en tegen OG Vorselaar, momenteel gedeeld tweede. Punt-Larum speelt op zondag de streekderby tegen Ezaart (12e in de stand). Nog even zeggen dat scheidsrechter Jac Schenkels twee keer geel trok voor de gasten en vier keer voor thuisploeg.

Zie ook de pagina 2e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 29 JANUARI 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A :
KSV Bornem - SV Nielse A, uitslag 4 - 4.

De aangename temperaturen en een portie zonneschijn deden vele supporters op zondagnamiddag ongetwijfeld al even aan de lente denken en op vele plaatsen werden langs de kant de jassen en mutsen dan ook uitgedaan en afgezet. Méér van dat graag...

Hoewel we op onze eerste lijst een vijftiental duels aanstipten, leek het algemeen spektakelgehalte ons inziens en op het eerste zicht niet zo echt overdreven hoog en uitzonderlijk. Maar er sprong vanwege de inzet en het scoreverloop toch wel één wedstrijd bovenuit vonden we, al was dat er eentje "in de staart" van het klassement. Daarnaast vonden we al bij al toch ook vrij vlot de vier "nétniet"-duels.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* K Bevel FC - Sporting Tisselt A (1e provinciale), uitslag 0 - 1. Leider en periodekampioen Bevel heeft de winterstop blijkbaar nog niet helemaal verteerd en ziet nu een kwartet achtervolgers naderen. In een spannende wedstrijd hadden ze de handen vol met Tisselt, dat met een onwrikbare doelman standhield, via een wat onverwachte treffer de drie punten meegraaide, en zo de top in het oog houdt.

* K Wuustwezel FC - K Gooreind VV (3e provinciale B), uitslag 1 - 3. Ook nu stond deze druk bijgewoonde derby tussen de dorpsgenoten bol van de emoties. De gasten scoorden meteen op strafschop en ze pareerden ook de gelijkmaker. In een spannende maar sportieve en met goed voetbal gekruide tweede helft scoorde een sterker Gooreind ook de 1 - 3, en zo veegden ze het verlies uit de heenronde weg.

* K Noordstar VV - VC Herentals (3e provinciale C), uitslag 3 - 4. Gezien de stand zullen de gasten zich nog moeten roeren en ze deden dat alvast met veel inzet tegen het zo goed als veilige Noordstar dat aan de rust met 1 - 3 in het krijt stond. Twee onwaarschijnlijke owngoals leverden KNVV echter de gelijke stand op, maar de Herentalsenaars beloonden zichzelf in de laatste minuten met de winnende treffer.

* KFC Herenthout - KVC Houtvenne B (4e provinciale F), uitslag 1 - 0. De bezoekende leiders staken de eerste periode op zak en met een 44 op 51 is de sprong naar derde zo goed als in de tas, maar de Stoeters lieten zich niet doen. Nadat ze op het kwartier de openingsgoal scoorden hielden ze die voorsprong tegen een aandringend KVC verrassend vast tot aan het einde, al was het soms wel kantje boord.
KSV Bornem - SV Nielse A

Al was dit een duel tussen de laatste en de voorlaatste in de klassering van 3e A, het getoonde spektakel was er niet minder om. KSV Bornem ontstond in de jaren zeventig na een fusie van KFC Klein-Brabant en VV Bornem, en de club kwam daarna onder andere uit in 3e Nationale, Bevordering en eerste provinciale.

Ook Nielse SV is een fusieclub na de samensmelting met Rapid Leest, maar net als bij Bornem wenkt de degradatie momenteel volop. Beide ploegen legden op een zonnige zondagnamiddag echter een memorabele wedstrijd op de mat, een derbytopper die de naam "Klapper van de Week" ons inziens volledig waard was.

Al bij de eerste aanval zette bezoeker Wesley Aerts (intussen 36) de netten bol en zo misten vele supporters deze vroege treffer, maar toen Adilon Saiti en Dylan Coveliers nog voor het half uur de voorsprong uitbouwden naar 0 - 3 kon de Nielse aanhang de vlag alvast uitvouwen. Toch gaven de Bornemnaars de moed niet op en ze probeerden er het beste van te maken, maar toen ze even later ook de 0 - 4 slikten na een strafschop van Wannes Deraeymaecker zakte de moed hen zonder twijfel in de schoenen.

Maar wanneer er aan de ene kant een penalty wordt gegeven volgt er vaak eentje aan de andere kant, en die kans liet de ervaren Hamza Zaâf niet liggen: 1 - 4. En toen Anass Boukandrouj er op slag van rust ook 2 - 4 van maakte deed dat de hoop bij de thuisploeg oplaaien. Coach Daniel De Sager had dan ook weinig moeite tijdens de rust om zijn jongens te motiveren.

Dat deed ook diens collega Dirk Thijs en de intensiteit verhoogde zienderogen, mét een paar keer geel voor de bezoekers maar ook de tweede treffer van Hamza Zaâf, alweer op strafschop: 3 - 4, en toen werd het extra spannend. Bornem liep zich in het laatste halfuur vaak vast op de bezoekende verdediging en met de allerlaatste minuut in zicht ging ook doelman Adnan Alhafez mee naar voren, en in een ultieme poging scoorde hij de niet meer verwachte maar niet onverdiende 4 - 4.

Deze puntendeling brengt beide ploegen iets wel dichter bij de veilige plaatsen, maar het zal voor allebei nog moeilijk worden. Op de volgende speeldag gaat Bornem op bezoek bij promovendus Rita Berlaar, momenteel zevende. Nielse krijgt dan Schriek op bezoek (12e). Scheidsrechter Dany Rosez haalde in deze "Klapper" één keer geel boven voor de thuisploeg en twee keer voor de bezoekers.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 15 JANUARI 2024

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale D :
SV Grasheide - VC Leest, uitslag 2 - 1.

Het eerste volledige provinciale competitieweekend van het nieuwe jaar zit er weeral op, en daarmee bevinden we ons in "putteke winter", waarbij de mogelijke afgelastingen in de volgende weken weer voorzichtig om de hoek komen kijken. Maar hopelijk niet te veel...

Misschien had het koude en natte weer een invloed op het getoonde spektakel want dat was, al bij al, niet echt overvloedig aanwezig. Toch selecteerden we weer veertien kandidaten op onze eerste lijst, waaruit we eigenlijk moeiteloos onze uiteindelijke keuze konden maken en waarbij de 4e provinciale afdeling goed vertegenwoordigd bleek, én waar we toevallig twee delegaties "Piraten" tegenkomen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSK Wavria A - TOR Deurne Pirates A (2e provinciale A), uitslag 6 - 2. Met acht goals kregen de kijkers waar voor hun geld, maar het begon slecht voor Wavria, want een goed gestart TOR liep al snel uit tot 0 - 2. Daarna prikte de thuisploeg twee keer terug en na de rust sloeg hun motor echt aan met de 3 - 2. Hun sterke prestatie werd echter pas in de laatste minuten beloond met drie dik verdiende goals.

* TOR Deurne Pirates B - KFC Schoten SK (4e provinciale B), uitslag 4 - 2. De bezoekende leiders hadden zich de avond wel iets anders voorgesteld, want ze zagen de jonge thuisploeg met 2 - 0 uitlopen. Pas even na de rust scoorden ze tegen en in een intense tweede helft stuitten ze voortdurend op een knokkende tegenstander, die nog twee keer kon scoren en de koploper puntenloos naar huis stuurde.

* K Heibos SV - K Putte SK (4e provinciale C), uitslag 5 - 3. Deze immer intense polderderby kon iedereen bekoren, want ondanks het verschil in de klassering werd dit een memorabele wedstrijd, waarin de co-leiders in het eerste uur 4 keer scoorden maar waarin ook Putte daar 3 goals tegenover zette. Ook daarna gaven de gasten niet af maar een sterker Heibos zette net voor tijd de kers op de taart.

* VV Laakdal - FC Netezonen (4e provinciale F), uitslag 2 - 4. Ook dit was een klassieke derby waarbij de klassering van de dorpsgenoten niet echt hoofdzaak was. De thuisploeg opende meteen de score maar slikte vanaf de aftrap de gelijkmaker en even later ook de 1 - 2, waarna ze op strafschop terug gelijk kwamen. Na de rust en in een meeslepend wedstrijdeinde grepen de Netezonen echter de uitzege.
SV Grasheide - VC Leest

Thuisclub SV Grasheide vierde vorig jaar het 50-jarig jubileum, een periode waarin het zowel in 3e als in 2e provinciale uitkwam (na het kampioenschap in 1980). De ploeg komt nu voor het tiende seizoen op rij uit in vierde provinciale, maar er mag momenteel terecht worden uitgekeken naar een mogelijke stap naar boven.

VC Leest ontstond in 2022 na de fusie tussen SKR Leest en Leest United. In het eerste seizoen (2022-2023) eindigde VC op een twaalfde plaats, maar al tijdens de laatste transferperiode werd de ambitie van het bestuur duidelijk, en na de eerste seizoenshelft resulteerde dat in een voorlopige leidersplaats.

Vorig seizoen wonnen de Leestenaars twee keer met 2 - 1 van Grasheide en qua motivatie zat het daarom ongetwijfeld goed bij de thuisploeg, die met een gedeelde derde plaats op zak in de slipstream van de leiders wilden blijven, maar die scoorden na een stevig wedstrijdbegin de 0 - 1 via Thomas Dignef.

Daarna ging de wedstrijd lange tijd en vrij snel op en neer, tot de thuisploeg een dikke vijf minuten voor de rust een strafschop kreeg, en Yoran Croonen zette die ook probleemloos om: 1 - 1, en daarmee maakte hij de vroege achterstand dus ongedaan.

Zowel Leest-trainer Philippe Van Perck als zijn collega Robbin Janssens van Grasheide konden de rust benutten om een en ander te herschikken en de supporters kregen een afwisselende tweede helft voorgeschoteld waarin SVG de betere kansen creëerde. Cédric Van Elverdinghe zette dan ook aan het begin van het vijfde kwartier de thuisploeg op een verdiende 2 - 1 voorsprong. Daarna volgde nog een pakkend laatste deel waarin er aan beide kanten nog wel kansen kwamen, maar geen doelpunten.

Zo pakte Grasheide de drie punten waardoor het na een parcours van 15 op 18 stijgt naar plaats drie waar ook KVV Duffel geklasseerd staat, de tegenstander van volgend weekend. VC Leest haalde tot vorige week 24 op 27 en is volgend weekend vrij. Pas op 28 januari gaan de jongens op bezoek bij Bonheiden B (momenteel 13e). Door dit verlies zakken ze wel naar de tweede plaats en ze zien zo RB Elzestraat voorbij hen naar de leidersplaats springen.

Tot slot nog even zeggen dat scheidsrechter Günther Snels twee keer geel trok voor Grasheide en één keer voor Leest.

Zie ook de pagina 4e Provinciale D.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 18 DECEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale E :
KFC Wechelderzande - KFC Dessel Sport B, uitslag 5 - 3.

Met een dozijn kandidaten was onze eerste lijst eerder aan de magere kant, maar toch vonden we genoeg spektakel om onze laatste rubriek van dit jaar gevuld te krijgen. Bij het overlopen van de wedstrijden konden we niet zo heel veel wereldschokkende feiten ontdekken, al was de Kerstgedachte er blijkbaar niet overal volledig bij. Het disciplinair comité zal er zijn werk mee hebben...

Zo werden de laatste minuten van SC Duffel B tegen Kontich B (4e provinciale D) niet meer volgemaakt na een jammerlijke blessure van een speler (en niet rechtstreeks na rode kaarten, red.) en eindigde de derby Rumst-Reet uit 4e A na een uur nadat de bezoekers met negen man vielen, maar ook en vooral omdat de thuisploeg in één (rode) klap gereduceerd werd tot zes man.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KBSK Retie - KFC De Kempen TL A (1e provinciale), uitslag 2 - 4. De gastheren, ons inziens op zijn minst goed voor een eindrondeplaats, benadrukten ook nu hun sterkte met twee goals binnen het half uur. Maar de bezoekers scoorden meteen de 2 - 1 en nadat KBSK na de rust met 10 man viel liep De Kempen uit naar 2 - 4, goed voor een klim in het linkse rijtje, waar alles nu wel héél dicht bij elkaar staat.

* KFC Ezaart Sport - K Sint-Job FC A (2e provinciale B), uitslag 3 - 4. Beide teams schotelden hun supporters een boeiende partij voor waarin de gasten in de eerste dertig minuten twee keer op voorsprong kwamen. Een hard werkende thuisploeg kreeg op slag van rust een derde goal tegen maar met 2 treffers in het vijfde kwartier kwamen ze terug tot 3 - 3. Op de valreep scoorde Sint-Job echter opnieuw.

* KFC Schoten SK - FC Turk Sport (4e provinciale B), uitslag 2 - 0. De clash tussen de tweede en de bezoekende leiders was vrij pittig en leverde in de eerste helft wel spanning maar geen goals op. De thuissupporters moesten wachten tot 20 minuten voor tijd voor de openingsgoal. Even later viel ook de 2 - 0, waarna de koplopers tevergeefs op zoek gingen naar méér, en zo springt Schoten hen voorbij.

* KFC Sint Lenaarts B - Alberta FC Schilde (4e provinciale C), uitslag 2 - 2. De thuisploeg had zich uitstekend voorbereid op de komst van de leider, die met 72 doelpunten in 15 wedstrijden de tegenstand in de reeks al een paar keer aan flarden scheurde. Ze moesten echter meteen in de achtervolging maar draaiden deze 1 - 0 na de rust om naar 1 - 2. Maar Sint Lenaarts sloeg in de laatste seconde terug.
KFC Wechelderzande - KFC Dessel Sport B

Met stamnummer 1086 en drie jaar voor het 100-jarig bestaan mag KFC De Vrede Wechelderzande terecht een traditieclub genoemd worden. "Wechel" komt sinds 2006 uit in vierde provinciale na een driejarig verblijf in derde, maar nadat ze vorig jaar sneuvelden in de eindronde geeft een huidige tweede plaats hen toch wat perspectief voor een nieuwe poging.

De "Bees" van Dessel Sport draaien sinds vorig seizoen mee in provinciale en ze blijven toch een beetje een "kweekvijver" voor jong talent. In de heenwedstrijd van oktober speelden ze voor de eerste keer tegen Wechel, dat toen met 1 - 2 kwam winnen.

Een gedreven thuisploeg was erop gebrand om ook van deze wedstrijd een driepunter te maken, en de al even gedreven coach Erik Leffelaer had ze dan ook op scherp gezet, maar al bij de eerste Desselse aanval zette de jonge Milo Gys zijn ploeg op 0 - 1.

Dat kwam even aan bij de thuisspelers die echter zonder verpinken op zoek gingen naar een tegentreffer. Maar het duurde tot in de laatste minuten van de eerste helft, toen zowel Michiel Van Eersel als Jonathan De Mesmaecker voor de gelijkmaker en de 2 - 1 zorgden.

Ook na de rust ging Wechelderzande verder op dat élan en de intussen 40-jarige Kevin Dufraing verhoogde de voorsprong al snel naar 3 - 1. Dat leek al een stap naar de driepunter, maar een dikke tien minuten later sloeg Dessel terug: eerst via Maarten Claes, en daarna ook met de tweede goal van Milo Gys, zodat er meteen 3 - 3 op het scorebord stond.

Die gelijke stand stond er ook nog in de laatste minuten, maar beide ploegen verhoogden de inzet. Dat leidde tot een drietal gele kaarten voor de bezoekers, nadat eerst Jens Dyck de vierde thuisgoal scoorde: 4 - 3. Na een vervangingsronde aan beide kanten en in de blessuretijd werd een aandringend Dessel nog gecounterd door Jorne Smits die er 5 - 3 van maakte, en dat werd ook de eindstand.

Door deze overwinning blijft Wechelderzande op plaats twee met een achterstand van zeven punten op leider Grobbendonk, maar met nog een inhaalwedstrijd tegoed. Die wordt gespeeld op zondag 7 januari bij Oelegem, momenteel gedeeld vijfde. En op zaterdag 13 januari wacht hen een korte trip naar rode lantaarn Lentezon B. Dessel B krijgt dan Zwarte Leeuw B op bezoek, ook gedeeld vijfde.
Chris Van Goylen leidde deze "Klapper van de Week". Hij trok vijf gele kaarten voor Dessel B, inclusief coach Koen Peeters.

Zie ook de pagina 4e Provinciale E.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 11 DECEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 4e provinciale C :
K Heibos SV - KFC Antonia B, uitslag 4 - 5.

Met speeldag vijftien sloten we het eerste deel van de competitie af, al zullen er nog heel wat inhaalwedstrijden gespeeld moeten worden want die lijst groeide alweer aan met twee stuks. Een aantal ploegen mag zich nu ook "herfstkampioen" noemen maar die benaming is, hoewel dat voor hen zeker van belang is, uiteraard zuiver theoretisch en absoluut geen garantie op het kampioenschap.

We selecteerden ook 15 kanshebbers voor onze "Klapper", alweer rekening houdend met de uitslag, het klassement en het scoreverloop, net als de mogelijke derbytoppers. Onze uiteindelijke keuze stond trouwens redelijk snel vast, en in elk geval sneller dan vorige week.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* 's Gravenwezel-Schilde A - Sporting Tisselt A (1e provinciale), uitslag 3 - 3. De bezoekers kwamen al meteen op voorsprong maar de thuisploeg zette zich schrap en hing de stand terug gelijk. Na een verder vrij gelijkopgaande eerste helft kwam Tisselt opnieuw voor en ze maakten zelfs een derde goal. In een intens wedstrijdslot sloeg SGS echter terug met de 2 - 3 en in minuut 90 grepen ze nog een punt.

* K Ramsel FC - K Schelle Sport A (3e provinciale A), uitslag 3 - 5. De gasten deden hun naam als spektakelploeg opnieuw alle eer aan en ze liepen uit tot 0 - 2. Na een thuisgoal deed Schelle er weer een treffer bij en op slag van rust leverde een tweede strafschop hen ook de 1 - 4 op. Pas in het laatste kwartier scoorde een sterk spelend Ramsel nog twee keer, maar de bezoekers hielden de voorsprong vast.

* Heffen SK - SK Peulis (3e provinciale A), uitslag 3 - 2. De afwezigen hadden ongelijk in deze derby uit het Mechelse die voor het eerst werd betwist in 3e provinciale, en die even voor het half uur met 2 goals werd opengebroken door Peulis. Maar na de rust kwam een gemotiveerd en knokkend Heffen verdiend terug gelijk, en in de allerlaatste minuut haalden ze met een derde goal de driepunter binnen.

* Blauwvoet Oevel - VC Herentals (3e provinciale C), uitslag 4 - 2. De thuisploeg wilde de opening van hun splinternieuwe accomodatie in de verf zetten met een knalprestatie tegen traditieclub VC Herentals, dat een zwakke competitiestart kende maar nu uitliep tot 0 - 2. Oevel scoorde tegen en deed dit na de rust opnieuw, en in de laatste minuten bouwden ze de gelijke stand uit tot een feestelijke zege.
K Heibos SV - KFC Antonia B

Eerst een beetje geschiedenis in onze rubriek... In de vroege jaren zeventig speelde Heibos in tweede en zelfs twee seizoenen in eerste provinciale, maar de club komt nu al een twaalftal seizoenen in vierde uit, al zit er voor een opnieuw sterke kern na de eindronde van vorig seizoen en mede gezien de huidige virtuele leidersplaats misschien een memorabele mijlpaal en een stapje naar boven in.

De "Bees" van KFC Antonia zijn niet "zomaar" een B-ploeg want met een gedeelde vierde plaats en een voorlopig gemiddelde van één tegengoal per wedstrijd zullen ze een geduchte tegenstander zijn in de verdere race naar de promotie-eindronde. Ze legden tegen Heibos alvast een sterke prestatie op de mat in een intense wedstrijd die we gezien de klassering en het scoreverloop uitkozen.

Een ruime schare supporters zag in totaal negen doelpunten, waarvan de eerste twee werden gescoord door thuisspelers Jens Van Assche en Sam Smol. Even voor het half uur maakte de jonge Immanuël Maari er voor de gasten 2 - 1 van, maar vanaf de aftrap zette Jens Van Assche de netten opnieuw bol en deze 3 - 1 stand stond ook nog op het scorebord bij de rust.

Daarin pepte Antonia-coach Tristan Van Den Bosch zijn jongens succesvol op want na nog geen tien minuten in de tweede helft maakte bezoeker Jorn De Coster er 3 - 2 van, waarna Seppe Van Kemseke en Jorn De Coster de stand naar een 3 - 4 voorsprong brachten.

Dat was voor Heibostrainer David Wagemans het sein om zijn reservenbank aan te spreken maar in een fel betwist laatste kwartier geraakte de thuisploeg vooralsnog niet aan de aansluitingstreffer. Ze raakten in de laatste minuut zelfs Jens Van Assche kwijt met een tweede gele kaart, maar toen zijn ploeg seconden later een strafschop kreeg liet de jonge Tijl De Kort de kans niet liggen en hij zette de stand op 4 - 4, waarna de puntendeling een feit leek.

Iedereen content zou je dan zeggen maar in de extra tijd mocht ook bezoeker Jorn De Coster aanleggen voor een strafschop en ook hij was een derde keer trefzeker, zodat Heibos in extremis en met een 4 - 5 eindstand de duimen moest leggen na een bijwijlen stevige maar wel spannende partij, waarin ref Raphaël Vandecauter vijf maal geel trok: 2 keer voor de gasten en 3 keer voor de thuisploeg.

Heibos blijft voorlopig tweede in de klassering en maakt volgende zaterdag de immer moeilijke verplaatsing naar middenmoter Brecht SK. En Antonia B mag het op zondag op eigen veld opnemen tegen de Roemeense jongens van Bucovina Loenhout, momenteel 14e.

Zie ook de pagina 4e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 4 DECEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
FC Merksem - Sporting Burcht FC, uitslag 4 - 3.

Met 25 kandidaat-klappers op onze eerste lijst en zelfs nog 18 na een tweede selectie was het alweer bijna een dartspijltje gooien om onze wekelijkse keuze te maken. Er waren vooraf ook een heel pak potentiële toppers en derby's geprogrammeerd, maar die brachten niet allemaal het verhoopte spektakel, al vlogen de doelpunten ondanks de eerste echte kou op meerdere plaatsen in het rond.

We proberen ook altijd wat rekening te houden met de geografische ligging en de klassering, maar deze week is onze rubriek qua keuze zowat de moeilijkste tot nu toe. Dat betekent ook nu weer dat we een groot aantal spelers en supporters moeten teleurstellen, maar we blijven herhalen dat het seizoen lang genoeg is. En o ja, wat de doelpuntenmakers betreft, daarover gaan we deze week eens zwaar moeten nadenken hoe we onze donderdagse "Drie op een Rij" gaan aanpakken... Wordt dus vervolgd.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Berlaar-Heikant - KBSK Retie (1e provinciale), uitslag 5 - 1. De thuisploeg kende een vrij zwakke eerste periode maar lijkt nu op weg naar boven. Dat bewezen ze in hun duel tegen het sterke en tweede geklasseerde KBSK, dat koud gepakt werd met twee vroege goals. Na de rust herpakten de Retienaars zich wel maar uiteindelijk zorgde een gedreven Heikant voor een toch wat onverwacht ruime zege.

* KFC Linda Olen - K Noordstar VV (3e provinciale C), uitslag 1 - 2. Deze Zuid-Kempische derby was er eentje die wél aan de verwachting voldeed. Qua inzet en spektakel was het nauwelijks te merken dat dit een duel uit het rechtse rijtje was, en nadat de Olenaars de score openden duurde het tot het uur voor Noordstar gelijkmaakte. En in een spannend laatste kwartier deden ze daar de winnende goal bij.

* Tubantia Borgerhout - FC Turk Sport (4e provinciale B), uitslag 0 - 3. De bezoekende leiders telden twee punten voorsprong op de thuisploeg en het werd dan ook een erg pittige topper. Op slag van rust benutten de gasten een strafschop en ze verdubbelden even na de rust die score. In een wat verhitte sfeer slikte Tubantia daarbij een tweede rode kaart, waarvan Turk Sport optimaal kon profiteren.

* KFC Heultje - KSC Wiekevorst (4e provinciale F), uitslag 1 - 2. Qua verloop was deze superderby er eentje om in te lijsten. Top drie-ploeg Heultje kwam al na twee minuten op achterstand na een ongelukkige own-goal en had zijn werk met een gemotiveerd Wiekevorst, dat net voor het uur de 1 - 1 moest toestaan. Daarna zette de thuisploeg alles op alles, maar even voor tijd kregen ze de tweede goal binnen.
FC Merksem - Sporting Burcht FC

De afwezigen hadden misschien gelijk wat de bijtende kou betreft, maar zeker niet qua spektakel, want hoewel dit een duel uit het rechtse rijtje was zorgden beide ploegen voor een memorabele zondagnamiddag. Burcht promoveerde vorig seizoen naar derde provinciale na het behalen van de titel en Merksem deed twee jaar geleden hetzelfde. Ze speelden in het verleden slechts twee keer tegen elkaar in competitieverband. Dat was in het seizoen 2016-2017, en ze wonnen toen elk hun thuismatch.

De twee ploegen verloren hun vorige vier wedstrijden en dat zorgde uiteraard voor flink wat motivatie aan beide kanten. In een vrij gelijkopgaande eerste helft maakte bezoeker Robbe Vermeulen na twintig minuten de 0 - 1, maar bij de volgende thuisaanval zette Kevin Van Schaverbeke meteen de gelijkmaker op het scorebord, en dat was ook de start van drie dolle minuten.

Een minuut na die 1 - 1 maakte Bilal Malha de tweede Burchtse goal die zijn ploeg op 1 - 2 zette, maar vanaf de aftrap bracht Samuel Hubens de stand op 2 - 2. En nog was het niet gedaan, want bij de volgende thuisaanval scoorde Merksemnaar Jules Van Dam de 3 - 2.

Dat sneed de gasten toch een beetje de adem af en ze slikten ook een paar keer geel, maar thuisspeler Jules Van Dam liet het niet aan zijn hart komen en terwijl de sneeuw alles wit maakte liet hij de 4 - 2 noteren. Dat was ook de score bij de rust waarin Sportingtrainer Sven Pirot zijn jongens moest oppeppen, en dat was in de tweede helft ook te merken.

Ze kwamen gemotiveerd uit de kleedkamer en kregen ook wat kansen, en toen Bilal Malha met zijn tweede treffer van de namiddag de stand op 4 - 3 bracht groeide het geloof in méér, maar thuisdoelman Jonas Muller en zijn verdediging stonden pal, terwijl de Merksemse voorlijn eveneens kansen kreeg maar die niet meer kon benutten en ook Burchtkeeper Bram Gysbrechts niet meer gepasseerd werd.

Zo bleef het bij een krappe zege van FC Merksem dat van scheidsrechter Rayane El Mahjoub de vier enige gele kaarten van de wedstrijd kreeg. De ploeg blijft 10e maar krijgt wat meer zicht op het linkse rijtje en speelt volgende week uit tegen Berendrecht, momenteel 9e.

Ook Burcht, dat in deze "Klapper van de Week" dus twee keer op voorsprong kwam maar ook twee keer binnen de minuut een tegengoal incasseerde, speelt dan eveneens tegen een ploeg uit de Polder. Dat is de thuismatch tegen Zandvliet A, dat zevende staat.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 27 NOVEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale C :
KFC Mol - KFC Pulle, uitslag 4 - 0.

Amai, wat een weekend ! Uitgerekend op de eerste echt koude en natte zaterdag en zondag waarop velen hun dikste muts, sjaal en trui uit de kast haalden was het spektakel geblazen op heel wat provinciale velden, in die mate zelfs dat wij op onze eerste lijst twintig (!) kandidaat-klappers opschreven, een record. Wat daarbij ondermeer opviel was dat van de tien koplopers die het terrein opliepen er twee niet verder kwamen dan een puntendeling (Bevel in 1e en Punt-Larum in 2e B).

Maar nog opvallender was dat vijf van die (co)leiders volledig in het zand (of de modder) beten : Ekeren FC in 2e A, Walem in 3e A, Wijnegem A in 3e B, KSC Mechelen in 4e D, en Pulle uit 3e C dat verloor van KFC Mol, een duel dat we mede daarom kozen als "Klapper". We moeten dus weer en tegen onze zin een aantal ploegen en supporters teleurstellen, maar blijf zeker uw suggesties doorsturen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Sporting Club Duffel A - Ekeren FC (2e provinciale A), uitslag 3 - 2. De thuisploeg begon met drie punten achterstand op de leiders en bekroonde een sterke eerste helft met een 1 - 0 voorsprong. Even na de rust scoorden ze opnieuw maar een al even gedreven Ekeren hing de bordjes terug gelijk. In de spannende laatste 20 minuten trof Duffel opnieuw raak en de gasten werden niet meer beloond.

* KFCV Wintam - KFC Walem (3e provinciale A), uitslag 5 - 1. Met periode één op zak en slechts 9 tegengoals was het voor leider Walem toch even schrikken, want in het eerste halfuur liep Wintam vlot uit tot een 3 - 0 voorsprong. Na een bolwassing tijdens de rust vlogen de bezoekers er met frisse moed in maar ze werden gecounterd met 2 tegengoals en kwamen daarna niet meer verder dan de eerredder.

* RFC Zwaneven - KSK Kasterlee (3e provinciale C), uitslag 2 - 4. Beide ploegen zorgen de laatste tijd voor spektakel en ze zijn al bijna een vaste gast geworden. In deze fel beladen superderby kon RFC een greep doen naar de leidersplaats maar ze kwamen achter, en pas na de rust draaiden ze die stand om naar 2 - 1. Maar de KSK sloeg terug en in de laatste minuten maakten ze met 2 extra goals de zaak af.

* VVH Lippelo - KSC Maccabi (4e provinciale A), uitslag 3 - 4. Top-5 ploeg VVH leek met het bezoek van het nummer 13 een gemakkelijke namiddag tegemoet te gaan, zeker na hun openingsgoal. Die 1 - 0 werd even voor de rust wel gepareerd maar in de tweede helft scoorde VVH twee keer. Met nog tien minuten voor de boeg leek een 3 - 1 zege een feit, maar Maccabi scoorde op vijf minuten tijd nog drie keer.
KFC Mol - KFC Pulle

KFC Mol, zevende in de klassering, promoveerde twee seizoenen geleden. Huidig koploper KFC Pulle werd vorig jaar kampioen en haalde dit seizoen niet enkel de eerste periode binnen, maar het verloor ook na twaalf wedstrijden als enige ploeg in 3e C nog niet.

Vooral de thuisreputatie van middenmoter KFC Mol mag er zijn: al bijna 15 maanden werd er op eigen veld niet meer verloren in competitieverband, en nadat dit ook in de geschreven pers verscheen waren er logischerwijze en letterlijk veel ogen gericht op dit duel.

Ondanks de omstandigheden was er heel wat publieke belangstelling, en zij die nog wat in de kantine bleven misten al meteen de 1 - 0, want bij de allereerste thuisaanval zette kapitein Jan Vandamme zijn ploegmaat Brecht Cox op weg na de 1 - 0, en zo was Pulle meteen gewaarschuwd dat het voor hen geen gemakkelijke zaterdagavond zou worden.

Dat werd even later helemaal benadrukt toen spits Dennis Maes op snelheid de verdediging van Pulle het nakijken gaf en de voorsprong verdubbelde: 2 - 0. Maar de gasten herstelden het evenwicht in het spelbeeld en er kwamen wat kleine kansen, al kon ook Mol enkele keren dreigen bij standaardsituaties en een paar snelle counters.

Pulle-coach Kristof Van Nueten zette zijn jongens tijdens de rust op scherp, maar ook diens collega Guy Taels deed dat en hij zag zijn ploeg opnieuw op zoek gaan naar een treffer. Die kwam er na een zevental minuten ook: Jari Luysterborg was na voorbereidend werk van Jan Vandamme en Dennis Maes goed gevolgd en hij legde de 3 - 0 binnen.

Die derde tegentreffer sneed de adem van de gasten toch wel een beetje af en hun veer leek wat gebroken. Ze gaven zich echter nog niet gewonnen maar moesten dat op het uur toch doen nadat Jari Luysterborg een assist van sneltrein Dennis Maes afwerkte: 4 - 0.

In het laatste kwartier werd er niet meer gescoord en na een rondje applausvervangingen kon KFC Mol de drie punten op een verhoogje zetten, inclusief de vermelding "nog altijd ongeslagen in eigen huis". Al bij al was deze overwinning voor sommigen toch een kleine verrassing omdat koploper Pulle met vier tegengoals het hoofd moest buigen, maar de cijfers liegen uiteraard niet.

Scheidsrechter Patrick Cuypers leidde deze "Klapper van de Week" en haalde in een intense maar sportieve wedstrijd slechts één keer de gele kaart boven. Die was voor Pulle, dat leider blijft en volgende zondag Poppel op bezoek krijgt, momenteel negende. KFC Mol is nu vijfde en speelt dan opnieuw op zaterdagavond thuis in de derby tegen Wezel Sport B, dat op één puntje volgt.

Zie ook de pagina 3e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 20 NOVEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale A :
KV Hooikt - FC Oppuurs A, uitslag 4 - 3.

Met acht afgelaste wedstrijden en één forfait werd de spoeling in onze keuzetabel een beetje dunner, maar we konden toch een mooie lijst met kandidaten samenstellen. Daarbij sprongen er twee uit vanwege de eindstand en het scoreverloop, en deze laatste parameter besliste na lang wikken en wegen over onze uiteindelijke selectie, mét dank aan de bezoekers die ons een verslagje doormailden.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KBSK Retie - FCS Mariekerke-Branst A (1e provinciale), uitslag 1 - 2. De gasten hadden dringend punten nodig en ze vlogen er dan ook fel in. Retie had er zijn werk mee en even na de rust slikten ze een rake strafschop, maar op het uur kwamen ze gelijk en daarna werden ze meermaals van hun tweede goal gehouden. FCS scoorde die wél, en in de tumulteuze laatste tien minuten hielden ze die stand vast.

* K Kalmthout SK - Sporting Club Duffel (2e provinciale A), uitslag 2 - 1. Drie jaar na de herstart lijkt het alweer erg sterke SC Duffel op weg naar een derde promotie op rij. Het ruim opgekomen publiek zag een intens maar sportief duel waarin de gedreven thuisploeg zichzelf even na het uur beloonde met twee goals. Duffel scoorde nog wel tegen maar in de superspannende laatste minuten bleef het 2 - 1.

* K Gooreind VV - K Wuustwezel FC (3e provinciale B), uitslag 1 - 2. De vorige en altijd felbetwiste competitiederby was tien jaar geleden. De bezoekers rondden de eerste aanval af maar Gooreind benutte even later een strafschop. De inzet verhoogde en er vlogen nogal wat gele kaarten in het rond, ook in de tweede helft waarin het lang 1 - 1 bleef, maar 5 minuten voor tijd greep Wuustwezel alsnog de zege.

* KSC Wiekevorst - VV Laakdal (4e provinciale F), uitslag 6 - 5. Deze wedstrijd werd een echte spektakelmatch waarbij er 11 (!) goals vielen. De thuisploeg kwam voor de rust twee keer voor maar in de tweede helft maakte Laakdal gelijk. Die 2 - 2 ging op vijf minuten tijd naar 3 - 4, maar daarna naar 5 - 4 via een onhoudbare vrijschop en een lob vanop twintig meter. In de extra tijd zette de KSC de kers op de taart.
KV Hooikt - FC Oppuurs A

Momenteel lijkt KV Hooikt voldoende gewapend voor een nieuwe sprong naar boven, of op zijn minst voor de eindronde. De voorlopige gedeelde tweede plaats in de klassering was daar inderdaad al een aanwijzing voor, en met de komst van leider Oppuurs A keek menig supporter dan ook terecht uit naar deze topper tussen de runner-up en de koploper.

FC Oppuurs, tot twee jaar geleden verblijvend in eerste provinciale, staat de laatste tijd flink in de belangstelling, zowel met de A-ploeg als met de B-ploeg die beiden de eerste periodetitel pakten, en dat zegt toch wel veel over de organisatie en het gezond verstand van de clubleiders, die met twee punten voorsprong de trip naar Hooikt maakten.

Met meer dan vier goals gemiddeld per wedstrijd zijn de gasten erg trefzeker en ook nu openden ze na een klein kwartier de score via Ruben Peleman: 0 - 1. Meteen werd het een open wedstrijd met kansen aan beide kanten. De thuisploeg scoorde net voor het halfuur de gelijkmaker en doelpuntenmaker Jens Pereira Fernandes deed er daar vijf minuten na de rust ook nog een tweede bij: 2 - 1.

Bezoeker Ruben Peleman stond tien minuten later ook opnieuw op de goede plaats om de gelijkmaker binnen te werken maar dat was nog niet alles, want met de derde Oppuurse treffer zette Jente Ceurvelts zijn ploeg op een 2 - 3 voorsprong. Dat was ook het begin van een paar dolle minuten waarin eerst Rik Vermeulen en de intussen 39-jarige doelpuntenmachine Sherjill Mac-Donald elk met een treffer de stand volledig omdraaiden naar 4 - 3.

In het laatste kwartier voerden zowel Oppuurscoach Toon Spiessens als zijn collega Marc Dyckmans drie vervangingen door en hoewel het spel van een vrij hoog niveau bleef hielden beide doelmannen hun netten zuiver, zodat Hooikt de spreekwoordelijke scalp van de koploper aan de riem mocht hangen na een spannende "Klapper van de Week" waarin ref Kim Petré slechts één keer geel toonde.

Deze overwinning levert KV Hooikt na een 27 op 30 ineens ook de leidersplaats op, die ze nu delen met Ekeren FC. Volgende week wacht hen een uitmatch tegen Groen Rood Katelijne, momenteel voorlaatste. Oppuurs A zal dan in een thuiswedstrijd tegen Verbroedering Zwijndrecht (twaalfde in de stand) moeten proberen om revanche te nemen, nadat hun reeks van 15 op 15 werd gestopt.

Zie ook de pagina 2e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 13 NOVEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale C :
RFC Zwaneven - KSV Oud-Turnhout, uitslag 5 - 5.

De kalendermaker programmeerde het "Wapenstilstandsweekend" blijkbaar als derbyweekend, want bij onze beoordeling vooraf noteerden we een twintigtal potentiële toppers en derbytoppers. Niet overal werd die verwachting ook ingelost maar uit de 17 (!) kandidaten op onze eerste lijst hadden we toch wel enige tijd nodig om te selecteren en te kiezen. En daarbij moesten we jammer genoeg een aantal verdiend genomineerde wedstrijden net onder het lijntje parkeren.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Vosselaar VV - White Star Schorvoort (1e provinciale), uitslag 1 - 3. Deze eerste competitiederby uit de geschiedenis lokte heel wat kijkers. Na een intense en spannende eerste helft en een blanco ruststand viel de thuisploeg even na het uur met tien man en ze slikten meteen twee strafschoppen op rij. Ze maakten nog wel de 1 - 2 maar al hun hoop verdween toen de gasten een derde keer scoorden.

* KFCV Wintam - Kalfort Puursica (3e provinciale A), uitslag 1 - 1. Naar deze druk bijgewoonde derbytopper werd al een tijdje uitgekeken, want het was vier jaar geleden dat ze een eerste keer tegen elkaar uitkwamen. Toen peuzelde Wintam hun buren op met 0 - 5 en 6 - 0 en ook nu openden ze de score. Maar Puursica kwam terug, en na een zinderende en geelgekleurde tweede helft bleef de derbyscore staan.

* K Horendonk FC - KVC Wijnegem A (3e provinciale B), uitslag 3 - 4. Ook deze week speelde een gemotiveerde thuisploeg zich in de kijker tegen de leider en kersverse periodekampioen uit Wijnegem, die een vroege achterstand wegveegde maar op slag van rust de 2 - 2 tegen kreeg. In de spannende laatste minuten scoorden beide teams opnieuw, maar de gasten maakten in de blessuretijd de winnende goal.

* Alberta FC Schilde - KFC Sint-Job B (4e provinciale C), uitslag 10 - 1. Met de eerste periodetitel op zak bewezen de gasten dat ze niet "zomaar" een B-ploeg zijn, maar ze kampten nu met nogal wat schorsingen. Het supergemotiveerde Alberta aasde op hun leidersplaats en ze vlogen er dan ook in met 7 goals (!) voor de rust en 3 erna, en dat zorgde voor een totaal onverwachte en ongeziene eindstand.
RFC Zwaneven - KSV Oud-Turnhout

De dorpsgenoten speelden na twaalf seizoenen voor het eerst opnieuw tegen elkaar en ze legden daarbij een memorabele wedstrijd op de mat, een duel dat alle ingrediënten voor een "Klapper van de Week" in huis had en dan ook de meest logische keuze daarvoor was.

Na de stap terug uit tweede provinciale greep Zwaneven vorige week net naast de eerste periode, maar er zal met hen rekening gehouden moeten worden bij de eindafrekening. KSVOT daarentegen kende na de promotie van vorig seizoen een mindere start maar na een 2 op 12 was hun motivatie voor deze derby optimaal.

Maar ook de thuisploeg startte de partij met inzet en daarbij leverde hun eerste aanval een strafschop op die door Mathias Deproost benut werd. Dat was een serieuze tik voor de gasten, die een tijd lang de wet van de sterkste moesten ondergaan en even voor de rust opnieuw Mathias Deproost ook de 2 - 0 zagen scoren.

Oud-Turnhout coach Rudi Baelus had tijdens de pauze dan ook flink wat herstelwerk en met een dubbele wissel herschikte hij wat pionnen. Dat leverde de 2 - 1 op via Dries Haest, maar vanaf de aftrap bracht thuisspeler Niel Van Tongerloo de score op 3 - 1.

Daarna verhoogde de spektakelwaarde zienderogen, zeker toen routinier Bjorn Seuntiens de aansluitingstreffer scoorde, maar even daarna zette Sjors De Backer Zwaneven terug op twee goals voorsprong: 4 - 2. Maar dat bleek olie op het vuur voor de gasten, want zij staken meteen een stevig tandje bij en namen de laatste tien minuten bijna volledig voor hun rekening.

De vele toeschouwers zagen Brendt Bisschops, Dries Haest en opnieuw Bjorn Seuntiens de score op 4 - 5 brengen en zo deed Oud-Turnhout een greep naar derbywinst, maar vanaf de aftrap stak Mathias Deproost daar een stokje voor met de ultieme gelijkmaker.

Dat deze 5 - 5 eindstand zorgde voor een nog lange nabespreking aan beide kanten is nog rustig uitgedrukt, en zowel de thuiskassier als de medewerkers in de kantine zullen deze wedstrijd ongetwijfeld noteren in hun dagboek. Derre Evers leidde deze derby en hij moest slechts één keer geel bovenhalen (voor KSVOT) in een wedstrijd die toch bol stond van de inzet.

Zwaneven blijft tweede op één punt van leider Pulle en moet volgende week naar VC Herentals uit het rechtse rijtje. Oud-Turnhout, nu dertiende, krijgt dan top-vijf ploeg Wezel Sport B op bezoek.

Zie ook de pagina 3e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 6 NOVEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale C :
KSK Kasterlee - KFC Beekhoek Sport, uitslag 3 - 0.

We telden van tevoren een dik dozijn derby's en daarbij zit ook onze "Klapper" van deze week. Geleidelijk aan kunnen we ook al wat meer potentiële toppers aanduiden, zeker tegen het einde van de eerste periode, waarbij het hier en daar toch wel echt spannend was. Ook in onze eerste "net-niet" wedstrijd was dat het geval. Proficiat aan de periodekampioenen !

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Ekeren FC - FC Oppuurs A (2e provinciale A), uitslag 0 - 3. Beide ploegen zaten in het kransje van 4 kandidaten voor de periodetitel. De gasten namen een vliegende start en rondden hun eerste aanval af, en ze deden daar voor de rust nog twee goals bij. Co-leider Ekeren kon zich nooit echt doorzetten en zag zo Oppuurs de eerste periode pakken, iets wat hun ongeslagen B-collega's ook al deden in 4e A.

* KFC Lint - KSV Schriek (3e provinciale A), uitslag 4 - 3. Dit was een intens, mooi op- en neergaand en met tien gele kaarten gekleurd duel tussen twee ploegen met evenveel punten. De bezoekers kwamen twee keer op voorsprong en dat deden ze na de rust opnieuw met de 2 - 3. Een kwartier voor het einde benutte Lint een penalty, en in een vrij warm wedstrijdeinde scoorden ze ook de winnende goal nog.

* Excelsior Essen - K Horendonk FC (3e provinciale B), uitslag 2 - 3. Dit felbevochten degradatieduel tussen de dorpsgenoten bewees nog eens dat in een klassieke derby de klassering vaak bijzaak is. Excelsior kwam twee keer op voorsprong maar de gasten kwamen telkens terug. In een spannende tweede helft bleef deze 2 - 2 lang staan, maar in de allerlaatste seconden greep Horendonk de overwinning.

* KSC Maccabi - K Reet SK (4e provinciale A), uitslag 4 - 6. De thuisploeg scoorde meteen, slikte dan twee tegengoals maar maakte daarna twee treffers en zette zich zo op een 3 - 2 ruststand. Subtopper Reet kwam echter gedreven uit de kleedkamers, maakte snel gelijk en bouwde de score even na het uur uit tot 3 - 5. Even daarna trof Maccabi opnieuw raak, maar Reet besliste de zaak met een late goal.
KSK Kasterlee - KFC Beekhoek Sport

Kasterlee speelde in de jaren 90 ondermeer in eerste en tweede provinciale en is momenteel aan het achtste seizoen in derde bezig. Beekhoek was heel wat jaren een stabiele tweedeprovincialer en sinds een vijftal seizoenen komt de club eveneens in 3e provinciale uit.

Beide ploegen legden een vergelijkbaar parcours af en ze stonden met gelijke punten op de gedeelde achtste plaats, goed dus voor een interessante superderby. De twee terreinen liggen immers op slechts vier kilometer van elkaar, en mede daardoor is de rivaliteit erg groot tussen de twee supportersclans, die elkaar traditiegetrouw met Bengaals vuurwerk proberen te overtreffen.

Ze waren in totaal met meer dan 700 en de Kastelse penningmeester was alvast een erg tevreden man. Van de vorige acht competitieduels won Beekhoek er vijf en werd er drie keer gelijk gespeeld, dus ook hij hoopte op deze zaterdagavond zonder twijfel op een thuisoverwinning in de derby, door sommigen blijkbaar "The Hate Game" genoemd.

De thuisploeg vloog er meteen in en een wat overweldigd Beekhoek hapte naar adem. Ze moesten het balbezit aan de KSK laten en kregen de 1 - 0 tegen toen hun doelman Philip Vangheel een knal van Tim Sterckx niet onder controle kreeg en Wout Van Diest de bal tegen de touwen joeg. Tim Sterckx maakte daar even na het halfuur met een fraai doelpunt 2 - 0 van, en dat werd ook de ruststand.

Beekhoektrainer Dieter Geerinckx stuurde zijn ploeg tijdens de rust wat bij en zijn jongens schoten iets beter uit de startblokken, maar Kasterlee pakte snel terug over, onder impuls van onder andere Kerim Hangisi die na een fraaie actie net naast besloot en daarna een ideale voorzet niet afgemaakt zag door Wout Van Diest.

Naarmate de wedstrijd vorderde sloeg de vermoeidheid bij de thuisploeg wel een beetje toe, maar de bezoekers waren niet bij machte om voor veel gevaar te zorgen. De KSK rook de eerste thuiszege in tijden en toen de ingevallen Jordy T'Syen diep in blessuretijd de 3 - 0 scoorde was de driepunter een feit. Zelden was er na deze derbyzege zoveel animo, gezang en verteer in de Kastelse kantine.

Hoewel de wedstrijd intens was bleef het op het veld zelf volledig binnen de sportieve normen en waarden, zodat scheidsrechter Mathijs Claessen slechts één keer een gele kaart uit de borstzak haalde. KSK Kasterlee klimt na deze zege naar de gedeelde zevende stek en speelt nu zondag uit tegen KVC Oostmalle, momenteel gedeeld vierde. Beekhoek krijgt dan het bezoek van middenmoter Noordstar.

Zie ook de pagina 3e Provinciale C.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 30 OKTOBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
K Zandhoven SK - KBSK Retie, uitslag 0 - 1.

Met de negende speeldag kwam ook het eerste periodekampioenschap al even in het zicht, en in de helft van de twaalf provinciale reeksen is de eerste winnaar van die periodetitel dan ook nu al gekend. Die clubs zijn alvast verzekerd van de promotie-eindronde.

Dat verhoogde blijkbaar hier en daar de kriebels maar ook het spektakelniveau, want op onze eerste lijst schreven we vijftien kandidaat-klappers neer, wat onze taak ook een beetje moelijker maakte. Voor de rest viel het ons ook nu weer op dat er heel wat goals werden gescoord in de laatste vijf minuten en de extra tijd. We telden er maar liefst 53. Misschien een aandachtspuntje voor de trainers...


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* OG Vorselaar - Lentezon Beerse A (2e provinciale B), uitslag 3 - 2. Na een wat aarzelende competitiestart zijn beide teams aan een opgang bezig, en dat was ook onder andere te zien aan hun inzet. Ze scoorden elk één keer voor de rust en nadat de gasten op het uur op 1 - 2 kwamen sloeg OGV meteen terug. De wenkende puntendeling werd in de spannende laatste minuten echter nog een thuiszege.

* KFC Lint - KSV Bornem (3e provinciale A), uitslag 3 - 4. De bezoekers kwamen vorige week volop in beeld bij onze "Klapper" maar ze stonden daarbij aan de verliezende kant. Ze kwamen nu 0 - 2 voor maar Lint kwam terug en liep na de rust zelfs uit tot 3 - 2. In de drie sensationele laatste minuten ging de KSV er echter met twee treffers op en over, en die zege was meteen goed voor hun eerste punten.

* KVV Duffel - KSC Mechelen (4e provinciale D), uitslag 3 - 4. Er werd hard uitgekeken naar deze clash tussen de beide koplopers, die toch wel een mooi aantal supporters lokte. De thuisploeg opende de score maar de bezoekers gingen er in de eerste helft over met de 1 - 3. Na hun vierde goal kromde Duffel de rug en in een opwindend laatste deel scoorden ze nog twee keer, maar de KSCM hield stand.

* KFC Wechelderzande - KFC Halle (4e provinciale E), uitslag 3 - 2. Met de wenkende periodetitel in het achterhoofd scoorde Wechel bij de eerste aanval de 1 - 0 en die score bleef staan tot aan het uur. Toen kwam Halle gelijk maar even later verzilverde de thuisploeg een strafschop. Die 2 - 1 stond er nog tot even voor tijd toen Halle een foutje afstrafte, maar diep in de blessuretijd viel de derde thuisgoal.
K Zandhoven SK - KBSK Retie

De "Koninklijke Branddonk Sportkring Retie" is vooral na de fusie verder uitgegroeid tot een stabiele eersteprovincialer, en wat daarbij momenteel vooral opvalt is dat er volop wordt ingezet op voetballers uit het eigen dorp. Tegen Zandhoven stonden er zelfs en alweer veertien van de vijftien Retienaars op de "feuille".

Traditieclub "Koninklijke Zandhovense Sportkring" (met stamnummer 442) klom op een achttal seizoenen van 4e naar 1e provinciale na de succesvolle eindronde van vorig seizoen, en daar houden de ambities volgens sommigen in de toekomst waarschijnlijk niet mee op.

Beide clubs namen het in het verleden slechts één keer tegen elkaar op in de stilgelegde corona-competitie 2019-2020 toen Retie met 2 - 3 kwam winnen, en ook nu was rood-geel gebrand op een knalprestatie, zeker omdat ze gedeeld derde stonden met maar één punt achterstand op runner-up Zandhoven. Allemaal vintage-materiaal dus voor een mooie "Klapper van de Week".

Voor de lokale kassier was deze zaterdagavondmatch alvast een reden tot tevredenheid, want de bezoekers hadden een flink aantal supporters bij die, na een studieronde met wisselende kansen, konden juichen toen een vrije trap van Jari Breugelmans via thuisspeler Andreas Destoop de 0 - 1 op het scorebord zette.

Dat was ook onmiddellijk het sein voor de thuisploeg om de druk op te voeren en ze belaagden doelman Sem Leenaers meermaals, maar die hield samen met zijn verdediging stand en zo bleef de Retiese voorsprong staan tot aan de rust, waarin thuiscoach Frank Dirix logischerwijze weinig moeite had om zijn jongens te motiveren voor de tweede helft.

Dat bleek ook al snel want Zandhoven zette de bezoekende verdediging een heel stuk feller onder druk, maar die was nauwelijks te verschalken, en met keeper Sem Leenaers hadden ze bovendien een betrouwbaar sluitstuk. Dat herstelde ook het evenwicht wat terug en er kwamen nog kansen aan beide kanten maar geen goals, zodat de KBSK de drie punten mee naar Retie mocht nemen.

Met deze uitzege springt Retie naar een met Kontich en Antonia gedeelde derde plaats, achter leider en periodekampioen Bevel. Zandhoven, dat van ref Dennis Delarbre de drie enige gele kaarten van de partij kreeg, wordt nu vijfde met 2 punten achterstand en maakt volgende zondag de trip naar KFC Ranst, momenteel 8e. KBSK krijgt dan met 's Gravenwezel-Schilde A nummer 15 op bezoek.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 23 OKTOBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A :
KSV Bornem - SK Peulis, uitslag 3 - 4.

Onze overweging van vorige week dat met de koudere temperaturen misschien ook het spektakelgehalte zou kunnen dalen, kwam voor een gedeelte ook uit. Op onze eerste lijst geraakten we nauwelijks aan een tiental serieuze kandidaten, maar al bij al en na enig denkwerk konden we daaruit onze keuze toch vrij vlot maken.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSAV Sint Dimpna A - FC Punt-Larum (2e provinciale B), uitslag 1 - 2. Deze Geelse superderby was een opwindende en pittige partij waarin de bezoekende leiders al vroeg de openingsgoal scoorden. KSAV weerde zich vooral na de rust echter met alle macht en ze maakten ook gelijk maar slikten vijf gele kaarten en één rode, en in de extra tijd kregen ze net zoals vorige week het deksel op de neus.

* K Ramsel FC - KVC Booischot (3e provinciale A), uitslag 1 - 0. Ook deze Zuid-Kempische zaterdagavondderby werd druk bijgewoond en het feit dat beide ploegen gedeeld derde stonden gaf de wedstrijd nog wat extra pigment. Zowel de thuisploeg als de bezoekers trokken het vizier open maar allebei hielden ze de nul op het bord, tot Ramsel diep in de blessuretijd scoorde en in extremis de driepunter pakte.

* SV Noorse - FC Bucovina Loenhout (4e provinciale C), uitslag 5 - 4. De bezoekende ploeg, die volledig uit Roemeense jongens bestaat, scoorde zowel voor als na de rust en ook na de eerste en tweede Noorse tegengoal deden ze dat opnieuw. Maar met nog een kwartier te spelen bogen de thuisspelers deze 2 - 4 om in een gelijke stand, en in een fel betwist laatste deel scoorden ze ook nog een vijfde keer.

* KFC Heultje - VC Immer Oost (4e provinciale F), uitslag 2 - 2. Met een derde en vierde plaats in de klassering stond ook deze derbyclash extra bol van de inzet. De bezoekers openden al na twee minuten de score maar na een dik halfuur werd hun keeper uitgesloten en op slag van rust ging Heultje erop en over, maar in het laatste kwartier vielen ook zij met tien man, en VC sleepte er nog een gelijkspel uit.
KSV Bornem - SK Peulis

Na een dikke veertig seizoenen in vierde provinciale en de succesvolle promotie-eindronde in mei komt Peulis dit seizoen voor het eerst uit in derde provinciale, maar voorlopig zitten ze nog diep in het rechtse rijtje. Bornem beleefde in de vorige jaren drie degradaties op rij en had na de zevende speeldag van vorige week de rode lantaarn in de bestuurskamer staan.

Toch zorgden de beide ploegen voor een aangename wedstrijd die er mede door het afwisselend scoreverloop toch behoorlijk bovenuit sprong. Anass Boukandrouj zette Bornem binnen de tien minuten op voorsprong en de gasten moesten dus meteen aan de bak. Daarbij hadden ze met Hannes Lettany een bepalende speler in hun rangen, want hij maakte net voor het halfuur binnen de minuut twee goals.

Deze 1 - 2 was ook het signaal voor de thuisploeg om te reageren en dat deden ze even later ook met de gelijkmaker, die door Raja Sibtain Tasawar Iqbal tegen de netten werd gewerkt: 2 - 2 dus, en dat werd ook de ruststand.

Ook in de tweede helft bleef de partij op en neer gaan en toen Ilias Bachar de KSV even voorbij het uur op 3 - 2 zette deed dat de hoop op een eerste seizoenszege oplaaien, maar bezoeker Matthias Vanholme deed die hoop vijf minuten later teniet met de gelijkmaker.

Na een paar vervangingsrondjes aan beide kanten leek de wedstrijd te gaan eindigen op een 3 - 3 puntendeling, maar met nog een viertal minuten te spelen maakte Joeri Uytterhoeven de vierde goal voor Peulis, dat daarna de wedstrijd zonder al te veel problemen uitspeelde en zo naar een voorlopig al iets meer veilige twaalfde plaats klimt.

KSV Bornem blijft dus laatste en moet volgende week naar het gedeeld vierde geklasseerde KFC Lint, niet simpel dus. Peulis gaat eveneens op stap, want zij maken de niet zo verre trip naar Booischot, dat op een gedeelde zesde stek geklasseerd staat.

Beide ploegen kwamen dus twee keer op voorsprong in deze "Klapper van de Week" die we vooral voor dit afwisselende scoreverloop uitkozen, en die geleid werd door scheidsrechter Jürgen De Bondt. Hij trok drie keer geel voor Bornem en één keer voor Peulis.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 16 OKTOBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale B :
KVV OG Vorselaar - KSAV Sint Dimpna A, uitslag 5 - 3.

Warme mutsen, jassen, sjaals én paraplu's kwamen van pas in het eerste frisse herfstweekend, waarin er één van de twee ploegen met het maximum dat ook behield. Oppuurs B uit 4e A deed dat via een niet-onlogische 6 - 4 zege tegen Aartselaar B, maar KVV Duffel (4e D) zag in de allerlaatste minuut een voorsprong tenietgedaan worden in de derbytopper tegen Elzestraat, dat er nog 2 - 2 van maakte.

De laatste minuten waren trouwens ook opvallend belangrijk op de zevende speeldag, want we telden maar liefst 47 goals die in de laatste vijf minuten en de blessuretijd gescoord werden, en een aantal van die doelpunten leverde ook nog ultieme puntenwinst op.
Voor de rest stonden er een dozijn serieuze kanshebbers op onze eerste lijst, zodat we weer even moesten puzzelen.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Putte A - Ekeren FC (2e provinciale A), uitslag 3 - 5. De tot nu toe wat minder gestarte thuisploeg opende goed tegen het gedeeld tweede Ekeren, dat een vroege achterstand in de eerste helft pareerde met drie goals maar na de rust Putte zag terugkomen tot 3 - 3. De gasten sloegen echter quasi meteen twee keer terug, en in een vrij intens laatste half uur konden ze die voorsprong ook vasthouden.

* K Schelle Sport A - KFC Katelijne A (3e provinciale A), uitslag 4 - 4. Niet enkel de B-ploeg van Schelle Sport zorgt dit seizoen regelmatig voor een kijkstuk, maar ook de "Aas" deden dat tegen Katelijne, dat een vroege 1 - 0 ongedaan maakte en de rust in moest met een 3 - 1 achterstand. Maar ze herpakten zich en gingen de laatste minuten in met 4 - 2, en tegen tien man sleurden ze er nog een gelijkspel uit.

* K Hove Sport - VC Deurne Antwerpen (4e provinciale B), uitslag 3 - 4. Het werd een memorabele avond voor nieuwkomer VC maar niet voor Hove, dat wel de meeste goals maakte in de eerste 6 speeldagen. Met een geruststellende 3 - 1 ruststand leek de tweede helft ook wat overbodig, maar in het laatste kwartier lieten ze zich nog in de luren leggen door de gasten, die zo van nul naar drie punten gingen.

* KFC Grobbendonk - KSK Oelegem (4e provinciale E), uitslag 3 - 3. Deze topper tussen de leiders en de gedeeld derde werd een thriller. De bezoekers kwamen met 0 - 1 voor en ze bouwden die stand na de rust verder uit, en na de tegentreffer scoorden ze ook een derde keer. Dan moesten de KFC'ers met 10 man verder, maar ze maakten toch de 2 - 3 en ze verzilverden in de extra tijd nog een strafschop.
KVV OG Vorselaar - KSAV Sint Dimpna A

Pas bij het nakijken viel het ons op dat, naast de vier wedstrijden van hierboven, ook onze "Klapper" gespeeld werd op zaterdagavond, en ook hier was er spanning, spektakel én een interessant scoreverloop te zien.

Traditieclub OG Vorselaar werd opgericht in 1922, ging twee jaar later van start in de KBVB met stamnummer 402 en speelde ooit in 4e nationale. KSAV Sint Dimpna mag sinds 2007 de titel "Koninklijke" dragen en speelde nog niet zo lang geleden in eerste provinciale.

Beide teams kwamen in het verleden slechts één keer in dezelfde 2e provinciale reeks uit (2018-2019) en toen won OGV thuis met 1 - 0, terwijl de terugwedstrijd bleef steken op 0 - 0, maar deze keer zorgden de ploegen voor een onderhoudende derby, gekruid met 8 goals.

Na een redelijk lange maar bijwijlen spannende studieronde scoorde thuisspeler Didier Van Den Broeck de openingsgoal en meteen brak de wedstrijd open. Nog voor de rust hing bezoeker Thijs Lijnen de score gelijk, maar even later stond Stan Geenen op de goede plaats om OGV terug op voorsprong te zetten: 2 - 1.

In de eerste tien minuten na de rust kwamen sommige supporters ogen tekort, want nadat Didier Van Den Broeck met zijn tweede van de avond de Vorselaarse voorsprong verhoogde maakte bezoeker Tuur Van Doren die 3 - 1 ongedaan met twee treffers, en dat verhoogde de inzet en intensiteit aan beide kanten.

OGV'er Matthias Jansen schonk zijn ploeg met nog vijfentwintig minuten voor de boeg via de 4 - 3 een optie op de drie punten. Sint Dimpna stak een tandje bij en drong sterk aan, maar thuisdoelman Gilles Smits en zijn verdediging stonden pal, en pas toen Senne Goor een vijftal minuten voor affluiten de vijfde thuisgoal maakte was het pleit beslecht: 5 - 3.

Het seizoen is nog redelijk jong en hoewel deze derby er eentje was tussen twee ploegen uit de middenmoot is het volgens de kenners niet ondenkbaar dat er voor beiden nog een flinke notering inzit, al zal dat voorlopig volgende week voor allebei niet simpel zijn, want ze nemen het dan beiden op tegen een co-leider: Vorselaar uit tegen Weelde, en Sint Dimpna thuis in de derby-clash tegen Punt-Larum.

Deze "Klapper van de Week" werd geleid door scheidsrechter Elias Heyrman, die twee keer geel trok, allebei voor de gasten.

Zie ook de pagina 2e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 9 OKTOBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B :
K Gooreind VV - FC Merksem, uitslag 4 - 4.

En alweer beleefden we een nazomers voetbalweekend waarin de doelpunten overvloedig vielen, zoals rijpe appelen van de bomen in het gras vallen. Dat zorgde hier en daar ook voor spektaculaire eindcijfers, al was daarbij het scoreverloop niet altijd op- en neergaand, zoals we dat graag zien en ook vaak als bepalend beschouwen.

We baseerden ons deze week dan ook deels op die factor om onze keuze te maken, net zoals een uitzege in onze ogen vaak iets zwaarder weegt dan een thuisoverwinning. We moesten op de vroege maandagochtend dan ook weer een tijdje selecteren, afvinken, twijfelen en kiezen. En ook nu bedanken we onze bezoekers voor de doorgestuurde suggesties.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* Verbroedering Balen - KFCE Zoersel (2e provinciale B), uitslag 3 - 3. De thuisploeg scoorde eerst tegen top-drie ploeg Zoersel, dat net voor de rust via een strafschop langszij kwam en dat na een tweede Balense voorsprong op het uur opnieuw deed. Na een intens laatste halfuur beloonden de gasten zichzelf in de laatste minuut met de 2 - 3, maar in de euforie gaven ze seconden later de zege nog weg.

* Molenzonen Hallaar - K Ramsel FC (3e provinciale A), uitslag 4 - 5. Na een wat aarzelende competitiestart lijken de gasten gelanceerd, en ook nu zorgden ze voor spektakel. Na de 1 - 3 ruststand deed ook Hallaar dat, en ook na een vierde tegengoal kwamen ze sterk terug. Ook na de 2 - 5 deden ze dat. In de superspannende laatste 5 minuten scoorden ze zelfs nog twee keer, maar ze misten de gelijkmaker.

* KSKS Herentals - VC Herentals (3e provinciale C), uitslag 4 - 2. Deze derbyclash tussen de co-leider en de co-rode lantaarn was zonder twijfel de drukst bijgewoonde provinciale wedstrijd van het weekend. SKS liet meteen de tanden zien en scoorde ook twee keer. Nadat ze een kwartier voor tijd ook de 3 - 0 maakten kwam een wroetend VCH nog wel terug tot 3 - 2, maar een vierde thuisgoal was beslissend.

* VC Leest - KVV Duffel (4e provinciale D), uitslag 2 - 3. De thuisploeg, tweede in de stand, verloor vorige week haar maximum. Leider KVV behield dat maximum wel. Hun start was sterk en dat bekroonden ze met de 0 - 2. Leest scoorde tegen maar KVV maakte er 1 - 3 van. In een felbevochten en geelgekeurde tweede helft zette Leest de 2 - 3 op het bord maar die score bleef ook in de bewogen extra tijd staan.
K Gooreind VV - FC Merksem

Het werd een pittig avondje zaterdagvoetbal in de Wuustwezelse deelgemeente, inclusief alle ingrediënten om er een "Klapper" van te maken. Daarbij bepaalden inzet, intensiteit, motivatie, scoreverloop, een flink aantal kaarten en de uitslag onze keuze.

Gooreind behaalde slechts vier punten op vijftien en verloor vorig seizoen zowel thuis als uit tegen Merksem, dat nu nog net in het linkse rijtje stond. Vanaf de aftrap was er al flink wat animo en dat resulteerde ondermeer in de openingsgoal van thuisspeler Pieter Van Gelooven, maar in de tegenstoot maakte goalgetter Kevin Van Schaverbeke er 1 - 1 van.

Terwijl de temperatuur op en naast het veld steeg en de rust in het zicht kwam nam Gooreind opnieuw de leiding via Dirk Harezlak, de immer scorende spits uit Breda die in het verleden al bij menige provincialer voor de doelpunten zorgde en dat nu dus ook weer deed. Na deze 2 - 1 ruststand vlogen beide teams er in het vierde kwartier volop in, en er fladderden een aantal gele kaarten in het rond, waarbij ook de bezoekende keeperstrainer Robin Pauwels de dugout wat eerder mocht verlaten.

Precies op het uur maakte Kevin Van Schaverbeke er dan 2 - 2 van, en nadat Jorge Verbraeken een minuut later de thuisploeg op 3 - 2 zette rook Kevin opnieuw zijn kans en hij maakte zijn hattrick compleet, meteen goed voor de gelijkmaker: 3 - 3.

En nog was het spektakel niet afgelopen want FC Merksem ging door op dat élan en vijf minuten voor tijd rondde Jules Van Dam een aanval af met de 3 - 4 en dat was meteen een serieuze optie op de drie punten. In de zinderende laatste twee minuten kon thuisspeler Pieter Van Gelooven echter de 4 - 4 scoren, en dat werd ook de eindstand na een wel heel intens duel.

Scheidsrechter Ramazan Anil beleefde een drukke avond bij deze "Klapper van de Week". Hij trok naast dubbel geel voor de bezoekende keeperstrainer vijf keer geel voor de Merksemnaars, waarbij ook coach Dirk Leyemberg zijn exemplaar kreeg. Hij mag zijn kern al gaan voorbereiden op de thuismatch tegen Aartselaar A, momenteel 10e. En er was één keer geel voor Gooreind, dat volgende zaterdag uit speelt bij Nieuwmoer, dat nu zesde is.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 2 OKTOBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 2e provinciale B :
KVC Lille United B - KFC Broechem, uitslag 5 - 8.

Ook het tweede herfstweekend van 2023 had een dik zomers randje, en dat werkte blijkbaar op de productie van doelpunten, die ook overvloedig en als herfstbladeren vielen. Er wordt soms gesproken over een knotsgekke wedstrijd, maar alles bij elkaar bekeken kunnen we spreken over een knotsgek weekend, ondermeer wat de eindscores betreft. Daarbij vermelden we toch even eersteprovincialer KFC Bevel, dat na een supersterke reeks van 24 ongeslagen competitiewedstrijden een eerste keer verloor, maar ze blijven wel op kop.

Voorafgaand aan deze speeldag waren er ook tien ploegen die nog met het maximum van de punten geklasseerd stonden (12 op 12) maar acht van die ploegen konden daar geen 15 op 15 van maken, toch een beetje merkwaardig maar... "dat is voetbal" zeggen we dan, want een uitslag voorspellen kan je nog altijd niet met absolute zekerheid doen. Onze eerste lijst telde trouwens vijftien kanshebbers.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Pulle - KSKS Herentals (3e provinciale C), uitslag 2 - 2. Deze interessante derbytopper tussen de twee leiders zorgde alvast voor een tevreden penningmeester en supporters die een fel betwiste wedstrijd zagen. Na een vroege Pulse openingstreffer leidde een own-goal van de gasten tot de 2 - 0. Na de rust verzilverde een knokkend SKS een strafschop, en tien minuten voor tijd hingen ze de stand gelijk.

* VVH Lippelo - Sporting Tisselt B (4e provinciale A), uitslag 5 - 3. VVH scoorde al in de eerste minuut de 1 - 0 tegen de nog ongeslagen gasten die echter quasi meteen twee keer terugsloegen, en deze 1 - 2 bleef staan tot op het uur. Toen maakte Sporting ook de 1 - 3, maar in de zinderende laatste tien minuten kwam Lippelo eerst terug tot 3 - 3 , en met twee extra goals pakten ze de drie punten nog.

* KVK Hingene - Schelle Sport B (4e provinciale A), uitslag 3 - 4. Ook in deze derby uit 4e A was er heel wat spektakel te zien, inclusief spanning en discussies allerhande. De thuisploeg sloot de eerste helft af met een geruststellende 2 - 0 voorsprong, maar Schelle kwam na de rust terug gelijk. Dat deden ze ook na de 3 - 2, en met een vierde goal in de allerlaatste minuut grepen ze alsnog de overwinning.

* KSC Mechelen - VC Leest (4e provinciale D), uitslag 5 - 4. Deze derby uit het Mechelse hield de toeschouwers 90 minuten lang bezig. Leider Leest opende de score maar in de tegenstoot sloeg KSC terug. Na de rust herhaalde dit scenario zich twee keer, en daarna bleef het tot twee minuten voor tijd 3 - 3. Maar dan scoorden de Mechelaars twee keer, en ondanks een treffer van VCL was hun zege binnen.
KVC Lille United B - KFC Broechem

Eigenlijk hadden we redelijk snel besloten om deze wedstrijd als "Klapper van de Week" te kiezen, want hoewel er regelmatig en ook nu weer vooroorlogse "monsterscores" voorkomen in vierde en heel soms in derde provinciale, is dat in tweede provinciale uiterst zeldzaam. We kunnen er ons uit die afdeling in elk geval niet meteen eentje herinneren uit de laatste tien jaar.

Beide ploegen stonden voor zover we weten het eerst tegen elkaar in competitieverband. Lille B was gedeeld vierde terwijl Broechem, volgend op één punt, voor het zevende seizoen op rij in tweede provinciale uitkomt en er dus een vaste waarde geworden is.

De wedstrijd begon met een doelpunt van bezoeker Wannes Janssens die de eerste aanval afrondde, maar vijf minuten later zette Dennis Van Den Reek met de kop de stand op 1 - 1, en het was al snel duidelijk dat beide ploegen het vizier helemaal opentrokken en voor de aanval kozen. De vele supporters konden er in elk geval ruim van genieten.

Vanaf het kwartier toonde Broechem zijn efficiëntie, met goals van Milan Van Damme en twee van Wannes Janssens, en diens hattrick zette de 1 - 4 ruststand op het bord. De thuisploeg had wel pech in die eerste helft, want ze troffen tot drie keer toe het doelkader, al verhoogde dat tijdens de rust absoluut hun motivatie.

Dat was echter ook het geval bij de gasten, die in Wannes Janssens een serieuze troef hadden. Hij benutte immers een penalty en deed er vijf minuten na het uur nog een treffer bij: 1 - 6. Boeken toe zou je zeggen, maar Lille-coach Gert Raeymaekers stuurde maar liefst vier man de spits in én met succes: Viktor Janssen, Braison Aters, Arne Jacobs en Jonas Peeters tilden binnen het kwartier de stand naar 5 - 6, en dat zorgde voor flink wat ongeruste Broechemnaars.

Met nog tien minuten te spelen zette Lille alles op alles, maar hun offensief werd in de laatste minuut en in de extra tijd genadeloos afgestraft door bezoekers Tibo Vercammen en Wannes Janssens, die met zijn zesde (!) van de namiddag de 5 - 8 eindstand liet noteren.

Van een "Klapper" gesproken.... dit was er eentje om in te lijsten, en wie erbij was zal hem niet snel vergeten. Ook scheidsrechter Lucas De Voldere niet, die slechts één keer geel trok. Die was voor Broechem, dat nu vierde is en volgende week co-leider Sint Job A op bezoek krijgt. Lille B zakt naar plaats negen en maakt volgende zaterdag de trip naar KFC Herselt uit het rechtse rijtje.

Zie ook de pagina 2e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 25 SEPTEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale A :
KFC Lint A - K Ramsel FC, uitslag 4 - 4.

Voor de tweede week op rij was het voor ons selecteren, afvinken en kiezen om de plaatsen in onze rubriek te verdelen. Met vijftien kandidaten op onze eerste lijst, inclusief een aantal suggesties (waarvoor dank), was die keuze niet meteen evident, maar uiteindelijk hebben we de knoop kunnen doorhakken. Vooral in de hoogste reeks was er nogal wat spektakel te zien, en de eerste twee nét-niet plaatsen zijn dan ook voor duels uit die afdeling.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KFC Berlaar-Heikant - K Loenhout SK (1e provinciale), uitslag 3 - 4. Met een nul op negen was de motor van de thuisploeg nog altijd niet aangeslagen, maar na hun 1 - 0 en de gelijkmaker tilde de ploeg de stand naar een veelbelovende 3 - 1. Even voor de rust hing Loenhout die score terug gelijk, en na een spannende tweede helft leek de 3 - 3 ook de eindstand te worden, maar net voor tijd greep LSK de zege.

* White Star Schorvoort - K Bevel FC (1e provinciale), uitslag 2 - 3. Deze clash tussen de twee gepromoveerde leiders lokte heel wat kijkers die een opwindend duel zagen waarin de thuisploeg de score opende, maar nog voor de rust 1 - 2 achter kwam. Op het uur bracht een strafschop hen de 2 - 2 op, maar even later scoorde een sterk Bevel opnieuw, meteen goed voor 12 op 12 en de ongeslagen koppositie.

* KFC Herselt - OG Vorselaar (2e provinciale B), uitslag 3 - 3. Beide ploegen speelden vorig seizoen in eerste provinciale. Toen wonnen ze allebei hun thuiswedstrijd en ook nu hadden ze elk 4 op 9. OGV opende de score en na de Herseltse gelijkmaker liepen ze uit naar een 1 - 3 voorsprong. De wenkende drie punten werden er echter maar ééntje na een sterk thuisoffensief met twee goals in de laatste minuten.

* K Boechoutse VV - Tubantia Borgerhout (4e provinciale B), uitslag 3 - 2. De zenuwen stonden gespannen met het bezoek van de nog ongeslagen leiders, die snel scoorden en dat na de gelijkmaker in de tegenstoot opnieuw deden. Deze 1 - 2 ruststand bleef staan tot 5 minuten voor tijd toen KBVV er 2 - 2 van maakte. In de extra lange en wat verhitte blessuretijd scoorde Boechout zelfs de derde goal.
KFC Lint A - K Ramsel FC

Vorig seizoen speelden beide teams voor het eerst in de geschiedenis tegen elkaar, met een zege voor Ramsel en een gelijkspel in de terugwedstrijd. Lint was voor deze speeldag één van de drie leiders met negen op negen, terwijl Ramsel zes punten telde maar ook scherp stond voor deze topper, én er ook meteen uiterst gemotiveerd "invloog".

Dat resulteerde al bij een van hun eerste aanvallen in de 0 - 1, na een niet te houden afstandsschot van Artuur Engelen die hierbij echter een spierletsel opliep en vervangen moest worden. Zijn ploegmaat Jitse Helsen verhoogde na een dik kwartier die voorsprong en nadat Ramsel in de volgende minuten wat kansen miste was het thuisspeler Tim Leemans die er 1 - 2 van kon maken.

En Tim was hiermee blijkbaar gelanceerd, want hij zette op slag van rust ook de 2 - 2 op het scorebord. En dan de tweede helft: die begon slecht voor de bezoekers, want nadat ook doelpuntenmaker Jitse Helsen uitviel was het aan de andere kant opnieuw Tim Leemans die een schitterende actie bekroonde met zijn derde treffer, een hattrick dus en een 3 - 2 voorsprong.

De Lintenaars staken meteen daarna nog een extra tandje bij en Kyo Oenang scoorde tien minuten later ook de 4 - 2. Boeken toe en drie punten zou je zeggen, maar met nog een kwartier voor de boeg schoot de intussen 40-jarige maar nog altijd gevaarlijke ex-international Kevin Vandenbergh met een vrije trap de 4 - 3 op het scorebord.

Ook het laatste deel van de wedstrijd was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Er kwamen kansen aan beide kanten maar pas een minuut voor tijd viel de beslissing: bezoeker Yannick Janssens, even na de rust ingevallen, kopte de 4 - 4 eindstand binnen. Dat was voor hem en voor iedereen bij Ramsel trouwens ook een bijzonder emotioneel moment, na het overlijden van zijn moeder.

Scheidsrechter Ramazan Anil leidde deze "Klapper van de Week" die een spektakel- en propagandawedstrijd werd en eigenlijk twee winnaars verdiende. Hij trok in totaal vijf keer geel waarvan eentje voor Ramsel, dat nu gedeeld vierde wordt en volgende week het bezoek krijgt van Sint-Amands uit het rechtse rijtje. Lint slikte vier gele kaarten, staat nu gedeeld tweede en speelt volgende week thuis tegen Hallaar, momenteel op een gedeelde vierde plaats.

Zie ook de pagina 3e Provinciale A.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 18 SEPTEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 1e provinciale :
K Vosselaar VV - KFC De Kempen TL A, uitslag 5 - 3.

Een dik dozijn wedstrijden haalde onze eerste lijst, en wat ons op speeldag drie onder andere opviel is dat er weer heel wat doelpunten gescoord werden, al waren er ook vier duels bij waar het 0 - 0 bleef. Er stonden ook een aantal derby's geprogrammeerd waarvan er veel verwacht werd, maar die verwachtingen werden niet overal waargemaakt. We moesten in elk geval een tijdje selecteren en kiezen.

Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KSK Oosthoven - KFC Linda Olen (3e provinciale C), uitslag 3 - 3. Deze wedstrijd tussen twee traditieclubs kende vooral na de rust een spannend verloop. De eerste helft werd afgesloten met een Olense 0 - 1 voorsprong maar na de pauze liep de thuisploeg uit tot een schijnbaar beslissende 3 - 1. In de laatste minuten sloegen de gasten echter terug met de aansluitingstreffer en een benutte strafschop.

* VC Herentals - K Noordstar VV (3e provinciale C), uitslag 3 - 3. Dit was één van de derby's die absoluut aan de verwachtingen voldeed. Beide ploegen misten hun start een beetje maar dat verhoogde hun motivatie. In het derde kwartier zette VCH een 0 - 1 achterstand om in 2 - 1 en meteen na de rust gingen ze erop en erover, maar hun wenkende zege werd in de spannende laatste minuten nog een draw.

* FC Rupel-Boom B - K Schelle Sport B (4e provinciale A), uitslag 2 - 4. Een vroege penalty zette de bezoekers op achterstand maar ze scoorden vrij snel de gelijkmaker. Na een interessante eerste helft kwam de thuisploeg opnieuw voor maar een uitstekend spelend Schelle B veegde ook deze tegenslag weg met maar liefst drie goals op rij, goed voor de drie punten én een gedeelde leidersplaats.

* FC Netezonen - VV Laakdal (4e provinciale F), uitslag 4 - 2. Deze klassieke superderby tussen de twee dorpsgenoten leverde alvast een tevreden kassier op. Even voor het kwartier nam de thuisploeg de leiding. Op slag van rust scoorden de bezoekers de gelijkmaker en daar deden ze in de tweede helft ook de 1 - 2 bij, maar in een opwindend laatste halfuur grepen de Netezonen met drie goals de zege.
K Vosselaar VV - KFC De Kempen TL A

Met twee gelijke spelen startte Vosselaar de competitie een beetje in mineur, maar er is volgens de kenners voldoende kwaliteit aanwezig om op het linkse rijtje te mikken. Dat geldt trouwens ook voor De Kempen TL, dat 4 op 6 haalde en zoals altijd flink gemotiveerd was voor deze klassieke derby.

De wedstrijd brak vrij snel open met een benutte strafschop van bezoeker Senne Dierckx. Even later zette KVV'er Guy Geudens zijn ploegmaat Berre De Vry op weg naar de gelijkmaker, maar binnen de minuut kopte opnieuw Senne Dierckx aan de andere kant de 1 - 2 op het scorebord.

Dat werd ook de ruststand, maar de ruim opgekomen supportersschare zou pas een echte derby zien in de tweede helft, die begon met de gelijkmaker van Brett Van De Kerkhof: 2 - 2. Het tempo en de intensiteit verhoogden en toen Brett op twintig minuten voor het einde opnieuw scoorde nam de thuisploeg met deze 3 - 2 voorsprong een duidelijke optie op de drie punten.

En die optie werd een minuut later nog groter toen Guy Geudens er op aangeven van Berre De Vry zelfs 4 - 2 van maakte. Toch gaf een goed en gemotiveerd spelend FC De Kempen zich nog niet gewonnen en Floriaan Maes scoorde een dikke vijf minuten voor tijd de aansluitingstreffer.

Het bleef ook na deze 4 - 3 ook in de laatste minuten uiteraard erg spannend maar de aandringende bezoekers konden KVV-doelman Jordy Borgmans niet meer verschalken, en in de laatste minuut schoot Seppe Smits de winnende 5 - 3 tegen de touwen. Daarmee springt zijn ploeg over De Kempen naar een gedeelde vijfde plaats in de klassering.

Scheidsrechter Jakub Stefanski leidde deze "Klapper van de Week" en trok één keer geel voor de bezoekers die volgende zaterdagavond 's Gravenwezel-Schilde A op bezoek krijgen, momenteel 14e met twee schamele puntjes. Vosselaar stapt op zondag de bus in richting Klein-Brabant, waar ze fusieclub FCS Mariekerke-Branst A partij zullen geven, na drie speeldagen 8e in de stand.

Zie ook de pagina 1e Provinciale.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 11 SEPTEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B:
K Achterbroek VV - K Horendonk FC, uitslag 4 - 3.

Vele liters plat water en nog meer liters zweet "kleurden" het waarschijnlijk laatste extreem zomerse weekend van deze competitiestart. Uitzonderlijke omstandigheden dus, en dat geldt ook voor de eindscores, want in slechts twee van de 96 wedstrijden bleef het 0 - 0.

Wat onze keuze van deze week betreft, daar stegen twee wedstrijden ver boven het gemiddelde uit. Ze kenden allebei wel een zo goed als identiek scoreverloop, en enkel op basis van het derbygehalte kozen we één van die twee uiteindelijk tot de "Klapper" van de week.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* FCS Mariekerke-Branst - K Loenhout SK (1e provinciale), uitslag 4 - 3. De gasten bevestigden hun sterke openingsmatch met twee goals op rij, en ook na de gelijkmaker deden ze daar nog eentje bij: 1 - 3. Na een flinke bolwassing benutte de FCS na de rust een strafschop, en in een spannend laatste kwartier werd hun verhoogde inzet ook beloond met twee goals en de niet echt meer verwachte overwinning.

* RFC Blaasveld - VVH Lippelo (4e provinciale A), uitslag 2 - 4. De zenuwen stonden op scherp in deze klassieke derby waarin de gasten eerst scoorden. Dat deden ze opnieuw na de gelijkmaker en zo werd er gedraaid met 1 - 2. In een intense tweede helft hing Blaasveld de bordjes meteen terug gelijk, maar VVH nam in de laatste 20 minuten de partij terug in handen en beloonde zichzelf met twee goals.

* K Hove Sport - TOR Deurne Pirates B (4e provinciale B), uitslag 6 - 2. De eindcijfers doen anders vermoeden, maar de thuisploeg had het aanvankelijk niet breed tegen een gemotiveerd TOR, dat tot twee keer toe een achterstand pareerde en net na de pauze zelfs de 2 - 3 scoorde. Hove kwam op het uur toch gelijk, en pas in het laatste kwartier konden ze de moegestreden gasten met drie treffers afmaken.

* K Heibos SV - Excel Mariaburg B (4e provinciale C), uitslag 3 - 2. Ondanks de drukkende zaterdagavondhitte was er flink wat spektakel te zien vlakbij de Kalmthoutse Heide. De gasten namen voor de rust tot twee keer toe de maat van Heibos, dat zich ging verfrissen met een 0 - 2 achterstand en pas een paar minuten voor tijd kon scoren. In de sensationele extra tijd deden ze er daar onverhoopt nog twee bij.
K Achterbroek VV - K Horendonk FC

Na een periode van zes jaar, waarin de thuisclub ook een seizoen mocht proeven van 2e provinciale, stond deze derby opnieuw op het programma. Horendonk rondde de vorige competitie op het nippertje af met de titel en de promotie naar de interessante reeks 3e B, met daarin ondermeer vijf naaste buren.

Beide ploegen openden de competitie met een 1 - 1 gelijkspel en ze stonden uiteraard allebei gemotiveerd aan de aftrap voor een redelijk aantal supporters. Die zagen bezoeker Julian Vermeiren na twintig minuten de 0 - 1 scoren maar Robbe Lambrechts zette daar tien minuten later de 1 - 1 tegenover.

Dat leek ook de ruststand te worden maar de bal verdween in de laatste minuut via Horendonkenaar Wout Van Den Bergh in het eigen doel, zodat de thuisploeg kon gaan afkoelen met een 2 - 1 voorsprong. Die tegenslag leek bij de gasten ook na de rust nog wat door te werken, en met de 3 - 1 van Ruben Vermeiren nam een aandringend KAVV meteen een optie op de driepunter.

Maar de bezoekers staken een stevig tandje bij en dat leverde ook wat op, toen Ruben's naamgenoot Julian Vermeiren even voorbij het uur twee keer op evenveel minuten de netten bol zette. Zo maakte Julian alvast zijn hattrick compleet en konden de laatste twintig minuten weer alle kanten op.

Met nog een kwartier te spelen maakte Robbe Lambrechts er echter 4 - 3 van voor Achterbroek. Ondanks een Horendonks eindoffensief en een aantal spannende fases aan beide kanten bleef deze stand ook na de blessuretijd op het scorebord staan en werd deze Polderderby achteraf met het nodige gerstenat besproken.

Door deze zege komt Achterbroek op een voorlopige gedeelde tweede plaats en blijft Horendonk staan op een enkel puntje, maar dat zal ze volgende zaterdagavond ongetwijfeld motiveren in de thuiswedstrijd tegen Sporting Burcht. De KAVV speelt dan opnieuw een superderby bij en tegen de naaste buren van Nieuwmoer. Yannick Van Cakenberghe was de scheidsrechter van dienst, en hij gaf twee keer geel aan beide ploegen.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

DE KLAPPER VAN DE WEEK - MAANDAG 4 SEPTEMBER 2023

Deze week kozen we een wedstrijd uit 3e provinciale B:
K Minderhout VV - Zandvliet Sport A, uitslag 5 - 3.

We begonnen de nieuwe competitie met twaalf reeksen van zestien ploegen, voorlopig een unicum. Bovendien waren er op de openingsspeeldag 48 van de 96 wedstrijden op zaterdag geprogrammeerd, precies de helft dus, en ook dat was een primeur.

De nazomer werkte blijkbaar op heel wat velden inspirerend, want er werden maar liefst 390 (!) doelpunten gescoord. Daar waren er 45 bij die in de laatste vijf minuten en in de blessuretijd vielen, en die al dan niet beslissend waren voor de einduitslag.
>> En onze eerste "Klapper" van het seizoen 2023-2024 is die naam gezien het scoreverloop in elk geval méér dan waard.


Uit onze lijst met genomineerden selecteerden we eerst vier wedstrijden die het predicaat "Klapper van de Week" niet kregen, maar die zeker het vermelden waard zijn.

* KV Hooikt - KFC Brasschaat (2e provinciale A), uitslag 2 - 3. Na 9 seizoenen stonden de clubs opnieuw tegenover elkaar in de competitie. KVH kwam al meteen op 1 - 0 en nog voor het half uur werd dat 2 - 0. Net voor de rust hing Brasschaat de bordjes echter terug gelijk, en die stand bleef ook in een spannende tweede helft staan, maar in de laatste minuut grepen de gasten de zege met hun derde treffer.

* KSK Oosthoven - VC Herentals (3e provinciale C), uitslag 5 - 4. De gepromoveerde thuisploeg rondde de eerste aanval af en zette zo meteen de toon tegen VCH, vorig seizoen nog in tweede. Een enthousiast KSK deed er nog drie bij en nadat Herentals tegenscoorde werd het zelfs 5 - 1. Na de rust kwamen de bezoekers terug tot 5 - 4, maar even voor het einde brak een zware blessure hun ritme.

* KSC Maccabi - VK Heindonk (4e provinciale A), uitslag 3 - 5. Het werd op zijn zachtst gezegd een pittige partij, waarin de eerste helft werd afgesloten met 0 - 1 en de gelijkmaker meteen na de rust viel. Op de rand van het laatste kwartier werd het 2 - 1 voor Maccabi, dat echter dubbel geel én de 2 - 2 slikte, waarna VK nog 3 keer scoorde en de thuisploeg na drie rode kaarten met zeven man eindigde.

* KFC Grobbendonk - KFC Wechelderzande (4e provinciale E), uitslag 3 - 3. Er was inzet en spektakel genoeg in deze derby, waarbij de thuisploeg al snel de score opende. Een half uur later werd het zelfs 2 - 0 maar na de rust kwam een erg gemotiveerd Wechel terug gelijk. Na een intense tweede helft verzilverden ze in de extra tijd een betwiste strafschop, maar in minuut 96 scoorde de thuisploeg de 3 - 3.
K Minderhout VV - Zandvliet Sport A

Het ambitieuze MVV, dat vorig seizoen de eindronde voor promotie speelde, liet deze openingswedstrijd verplaatsen naar zaterdag om 18 uur, zodat de spelers op tijd "Minderhout-kermis" zouden kunnen gaan vieren. Zandvliet Sport was uiteraard niet gekomen om ze dat met een zege te laten doen, en bij de eerste echte aanval maakte Yianni Van Mirlo er 0 - 1 van.

Dat kwam even aan bij de thuisploeg, die een kwartier later gelijk kwam door Joeri Matheeussen en even later geluk had toen de bal via bezoeker Ray Mensah in het Zandvlietse doel verdween. Jordi Maes zette de Polderjongens echter op slag van rust op 2 - 2.

De tweede helft zou er eentje worden om duimen en vingers bij af te likken. Op het uur zette Sean Vos de 2 - 3 op het scorebord, maar nog geen vijf minuten werkte MVV-er Rens Van Gog die achterstand van zijn ploeg weg met de 3 - 3.

Met nog een kwartier te spelen viel de zeventienjarige Milan Donckers in, en hij maakte er bij zijn eerste baltoets 4 - 3 van, een mooie binnenkomer dus. Van 2 - 3 naar 4 - 3, dat brak de veer toch wel een beetje bij de bezoekers, die even later ook Minderhoutenaar Dries Janssens met een vrije trap de beslissende vijfde thuisgoal zagen scoren.

MVV speelde de laatste tien minuten efficiënt uit en sloot zo de wedstrijd af met een 5 - 3 zege die ze ook aan de kop van het klassement zet. Acht goals in totaal dus, en dat was alvast voor de toeschouwers maar zeker voor de spelers een mooie inzet van de kermis.

Scheidsrechter Paul Janssens leidde deze "Klapper van de Week". Hij trok in totaal drie gele kaarten, waarvan eentje voor Zandvliet, dat volgende zondag het bezoek krijgt van VC Wijnegem A, dat de eerste wedstrijd nipt won van SV Aartselaar. En op zaterdag 9 september maakt Minderhout de verplaatsing naar Berchem Sport B. Aftrap om 19u30.

Zie ook de pagina 3e Provinciale B.

LINKS NAAR ANDERE REEKSEN

Provincie Antwerpen - Heren
1e Provinciale 2e Provinciale A 2e Provinciale B 3e Provinciale A
3e Provinciale B 3e Provinciale C 4e Provinciale A 4e Provinciale B
4e Provinciale C 4e Provinciale D 4e Provinciale E 4e Provinciale F

Provincie Antwerpen - Vrouwen
1e Provinciale 2e Provinciale A 2e Provinciale B
3e Provinciale A 3e Provinciale B 3e Provinciale C