Wie ben ik - 2020-2021
Update: 27/01/2021 om 09:49u
Wie ben ik - 2020-2021
Laatste update: 27/01/2021 om 09:49u
Spelpakketten voor zieke kindjes
in het ziekenhuis, en voor
hun broertjes en zusjes.
www.dekleinestrijders.be
Meer info...
www.SportChain.com
Snel en eenvoudig een hotel en
teamverblijf boeken op de beste
sportbestemmingen wereldwijd
Meer info...
WIE BEN IK ? - VAN MAANDAG 19 OKTOBER 2020 TOT DINSDAG 26 JANUARI 2021

Vanaf 19 oktober 2020 kon u op Voetbalexpress elke dag een puzzel bekijken onder het motto "Wie ben ik ?".
Daarbij zetten we elke dag een aantal aanwijzingen op een rij waaruit u een voetballer kon herkennen.
Dat kon een regionale, nationale of internationale voetballer zijn, al dan niet actief of springlevend.
Voor onze aanwijzingen (die ook cryptisch kunnen zijn) gebruikten we ook de openbare en vrij beschikbare gegevens op internet.

?? Wie ben ik ?.... Aflevering 100 (de laatste in deze rij) van dinsdag 26 januari 2021.
- Bijna geen mens zal dat nog weten, maar ik heb altijd als doelman gevoetbald, lang geleden, want Adolf was nog ne brave gamin.
- Toen hij besliste om Europa te gaan veroveren was ik negentien, en ik keepte bij het stamnummer twie, tot mijn achtentwintigste.
- Dan kreeg ik de chance om te gaan shotten bij stamnummer 6, in de ieste klas, allez de ere-afdeling zoals dat toen nog hiette.
- Mo ik speelde ook nog een paar seizoenen bij Ronse en Hannut, voordat ik besliste om joueur-entraineur te worden, oek bij Hannut.
- Ik werkte toen nog als bode op het ministerie, maar toen den STVV kwam aankloppen konden ze oep 't ministerie mijn kluute kuussen.
- Op zeven seizoenen bouwde ik daa ploeg uit tot een super eerste klasser, en ik was oek den ieste om te werken met de buitenspelval.
- Vanaf 1960 werkte ik voor de KBVB, eerst acht joer als assistent, dan nog eens acht als entraineur nationale, en dan bij dan RSCA.
- Ik was er oek bij in Mexico, in Bordeaux, Marseille en nog op veel andere plaatsen, en overal moesten ze nie zievere, mor speile !
** Wie ben ik ?

Raymond Goethals , bijgenaamd "Den Tuveneir" of "Raymond La Science", werd op 7 oktober 1921 geboren in Vorst-Brussel. Hij bleef heel zijn leven lang een echte "Brusseleir" wat ook altijd te horen was aan zijn sappig accent. Nadat hij in de jeugd van Daring Brussel (stamnummer 2) in het doel stond en daar ook tot in de eerste ploeg geraakte stapte hij in 1949 over naar Racing Club Brussel (stamnummer 6) in de toenmalige hoogste Nationale Ere-Afdeling.

Van 1952 tot 1957 speelde hij bij ASSA Ronse en TFC Hannuit, waar hij ook speler-trainer werd. Na een succesvol verblijf bij Waremme werd hij door Sint-Truiden VV gecontracteerd als trainer, en daarmee behaalde Raymond goede en soms sensationele resultaten met zijn manier van spelen. Van 1960 tot 1976 was hij eerst assistent- en daarna hoofdcoach bij de nationale ploeg, waarmee hij onder andere deelnam aan het WK 1970 in Mexico.

Vanaf 1976 werd hij drie jaar trainer bij Anderlecht, waar hij later nog twee keer zou terugkeren. Verder coachte hij ondermeer Girondins Bordeaux, Sao Paolo in Brazilië, Standard Luik, Vitoria Setubal in Portugal en Olympique Marseille, waarmee hij in 1993 Europa Cup 1 won. In 1995 werd Raymond, toen al 75, een derde keer trainer bij Anderlecht. Hij overleed op 6 december 2004.

Na deze laatste "Wie ben ik?" krijgt u nog een extra verhaal over onze legendarische nummer 100.
Raymond Goethals was bij het grote publiek bekend en geliefd omwille van zijn sappig Brussels accent, en zijn vaak verrassend grappige uitspraken en anekdotes. Bekend is ook dat hij tijdens wedstrijdbesprekingen vaak namen van tegenstanders verkeerd uitsprak. Bekende voorbeelden daarvan zijn "Van Batsen" (van Basten), "Zwolf" (Dino Zoff) en "Gullik" (Gullit).

Hij was ook gekend om zijn kettingroken en werd regelmatig gefotografeerd met een sigaret aan de lippen. Hijzelf zei ooit in een legendarisch interview met Carl Huybrechts dat hij nooit inhaleerde en vooral rookte vanwege de zenuwen. Hij stond bekend als een erg nerveuze coach, die tijdens wedstrijden vaak opsprong en tierde. Alcoholische dranken nuttigde hij echter nooit.

Kenmerkend was ook zijn verstrooidheid: hij verloor geregeld de weg, vergiste zich eens van appartement en belandde ooit tijdens een wedstrijd op de spelersbank van de tegenstander. In 2005 werd Goethals genomineerd in de Vlaamse versie van "De Grootste Belg". Hij eindigde op plaats 38. In de Waalse versie werd hij nummer 24.

En tot slot: bij Olympique Marseille ging het een paar weken niet goed en dus steeg automatisch de druk op de trainer. Toen in een volgende wedstrijd de tegenstander niet werd teruggefloten voor buitenspel stormde Goethals van zijn bank, schoot hij naar de grensrechter, pakte zijn vlag af en ging er zelf ostentatief mee zwaaien.

Een ingeving van het moment wellicht, maar terzelfdertijd ook een intelligente zet. Want de vijftigduizend fans gingen meteen achter hun coach staan en scandeerden zijn naam: "Goet-hals! Goet-hals!".... En weg was de trainerscrisis...?? Wie ben ik ?.... Aflevering 99 van maandag 25 januari 2021.
- U kan mijn geboortejaar vanzelf terugvinden wanneer u hebt uitgezocht wanneer de film "The Silence of the Lambs" vijf Oscars won.
- Ik kwam trouwens niet alleen ter wereld maar in gezelschap, wat voor mijn ouders zeker geen verrassing was, want die wisten dat.
- De veters van mijn voetbalschoentjes bond ik een eerste keer vast toen ik tien jaar was, bij een recreatieve club uit mijn buurt.
- Zes jaar later stapte ik voor één seizoen over naar een club die in haar historie zowel in 1e nationale als in 4e provinciale uitkwam.
- Dat werd voor mij een tussenstap naar een werkelijk zeer oude club, waar ik op mijn zeventiende een eerste keer een contract kreeg.
- Een mooie tijd, maar anderhalf jaar later gingen we in op een voorstel van de superboeren, die van de Achterhoek, je weet wel joh.
- Maar ik keerde liever terug naar België en maakte een rondje langs Lier, Turnhout en Heist, voor ik opnieuw naar die oude club ging.
- Daar kende ik 4 seizoenen veel ups en downs, maar ik kreeg er een mooie bijnaam, die ik nu heb aangepast naar Mechelen-Centrum.
** Wie ben ik ?

Geoffry Hairemans werd samen met zijn tweelingbroer Dimitri geboren op 21 oktober 1991. Als tienjarige voetbalde hij bij Rapid AC, een club uit Deurne die uitkomt in het recreatieve voetbal. Toen hij zestien werd was hij één seizoen aangesloten bij traditieclub Tubantia Borgerhout, dat in de loop van haar lange geschiedenis in alle nationale en provinciale reeksen speelde, van hoog tot laag.

Een jaar later sloot Geoffry een eerste keer aan bij Antwerp, en nog een jaar later verhuisde hij samen met zijn broer Dimitri naar het Nederlandse FC De Graafschap. Daar werd hun contract echter anderhalf jaar later ontbonden en terwijl Dimitri naar Zwarte Leeuw ging stapte Geoffry naar Lierse, waar hij basisspeler werd maar ook een seizoen werd uitgeleend aan KV Turnhout en KSK Heist.

In 2015 keerde hij terug naar Antwerp. Hij groeide er uit tot sterkhouder en publiekslieveling en kreeg de bijnaam "Geoffke Deurne-Noord". In zijn eerste seizoen was hij goed voor 28 wedstrijden waarin hij 6 keer scoorde. Nadat Antwerp het seizoen 2016-2017 afsloot met de promotie naar 1A was hij een basisspeler, maar in het tweede seizoen op het hoogste niveau schoof coach László Bölöni hem steeds meer op het achterplan. Daarom besloot Geoffry om Deurne begin september 2019 te verlaten voor KV Mechelen, waar hij momenteel één van de betere spelers is.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 98 van zondag 24 januari 2021.
- Ik ben totaal geen gewelddadig type hoor, maar in een vriendelijk of onvriendelijk gesprek ga je best niet te dicht naast mij zitten.
- Dat is maar een grapje hoor, dat valt wel mee, ik ben immers een naoorlogse babyboomer, en wij zijn daardoor al wat bezadigder.
- Al heel vroeg leefde de voetballerij bij mij volop, ik begon er op mijn zevende mee, en behield ook altijd de hoop op vooruitgang.
- Als gedreven jonge gozer viel ik op, en ik stapte naar Rotjeknor Zuid, dat was in het jaar dat Beatrixie zich verloofde met Claus.
- Een jaar later debuteerde ik daar in de hoofdmacht, aan de zijde van de Kromme, waarmee ik twee jaar later landskampioen werd.
- Dat was een tijd ! We wonnen de wereldbeker voor clubs, en nog 2 titels en 1 UEFA-Cup later zakte ik af naar mijn tweede vaderland.
- Daar ontplofte ik pas echt, want bij die club met vier letters pakten we meteen de titel en ze pleurden er ook goud in mijn schoen.
- Ik had daar acht seizoenen lang de tijd van mijn leven, en na een paar jaartjes in Lier werd ik trainer bij 19 verschillende clubs.
** Wie ben ik ?

Jan (Johannes) Boskamp (°21 oktober 1948) werd geboren in Rotterdam (ook "Rotjeknor" genoemd). Hij was zeven jaar toen hij aansloot bij de Voetbalverening "Hoop Op Vooruitgang". Hij voetbalde daar tien jaar tot hij in 1965 de overstap naar Feyenoord maakte, in Rotterdam-Zuid. Hij won daar na zijn debuut in het eerste elftal samen met onder meer Willem van Hanegem (bijnaam "De Kromme") in totaal drie landstitels, de wereldbeker voor clubs en de UEFA-Cup.

In 1974 verhuisde Jan naar RWDM in Brussel, dat vooral onder zijn impuls en inzet meteen landskampioen werd. Na dat seizoen werd Jan de eerste buitenlandse Gouden Schoen. Hij werd ook populair door zijn manier van praten en vaak plat-Rotterdamse woordkeuze. Na zijn jaren in Brussel speelde hij nog twee seizoenen bij Lierse SK, waarna hij speler-trainer werd bij RWDM. Dat was het begin van een lange carrière als coach, waarbij hij ondermeer passeerde bij Anderlecht, AA Gent, Racing Genk, Standard Luik en Beveren, plus een zevental buitenlandse clubs.

Jan is al heel wat jaren een erg populaire gast in voetbal-praatprogramma's, als analist én als komisch element, en het met zijn handen en armen aanstoten van gesprekspartners is één van zijn opvallende eigenschappen.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 97 van zaterdag 23 januari 2021.
- Eigenlijk kom ik nog maar pas kijken, al maakte ik wel het laatste jaar van de vorige eeuw nog mee, maar dat was niet echt bewust.
- Dat was trouwens op een mooi eiland, wel een heel stuk van hier, maar het was er naar het schijnt wel altijd warmer als hier.
- Ik heb dat dus van horen zeggen, want ik woonde daar enkel de eerste twee jaren van mijn leven, voordat ik naar België kwam.
- Het gezin waarin ik terecht kwam was formidabel, en ik kreeg er ook mijn eerste voetbalschoenen, want mijn pa was geen uil.
- Met de steun van onze dorps-patroonheilige, Sint-Vincentius-à-Paulo, groeide ik op korte tijd uit tot een opvallende jeugdspeler.
- Daarom mocht ik een rondje maken bij de Great Old, in de Tullepetaonestad, op het Kiel en op mijn 14e bij het stamnummer 35.
- Daar kreeg ik op mijn 18e een profcontract, ik speelde 16 keer in het eerste, en daarna een jaar bij de Rooms Katholieke Combinatie.
- Maar na mijn terugkeer is 2020 ondanks alle problemen mijn succesjaar geworden: bijna 20 keer basisspeler en zelfs Rode Duivel.
** Wie ben ik ?

Hannes Delcroix werd op 28 februari 1999 geboren in Haïti onder de naam Piterson Desir. Hij werd op tweejarige leeftijd geadopteerd door de familie Delcroix uit Essen-Horendonk. De patroonheilige van Horendonk (ook bijgenaamd "Den Uil") is Sint-Vincentius-à-Paulo. Hannes speelde eerst bij Horendonk FC en later in de jeugdopleiding van Antwerp, RBC Roosendaal (dat in de periode van Carnaval "De Tullepetaonestad" heet) en Beerschot, alvorens hij in 2013 terechtkwam in de jeugd van Anderlecht.

Daar tekende Hannes in januari 2017 zijn eerste profcontract. In het seizoen 2019-2020 werd hij een jaar uitgeleend aan RKC Waalwijk, dat toen net gepromoveerd was naar de Eredivisie. RKC wilde in de zomer van 2020 zijn uitleenbeurt verlengen en had zelfs interesse om hem te kopen, maar Hannes koos voor een terugkeer naar Anderlecht. Daar leek hij aanvankelijk niet veel speelgelegenheid te krijgen, tot hij zijn kans kreeg in de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. Hierna behield hij zijn basisplaats.

Zijn jaar werd helemaal goed gemaakt toen bondscoach Roberto Martínez hem voor het eerst selecteerde bij de Rode Duivels, voor de oefenwedstrijd tegen Zwitserland. Daarin speelde hij als wisselspeler de laatste 35 minuten van de tweede helft.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 96 van vrijdag 22 januari 2021.
- De redacteur gaat werk hebben om mij hier te beschrijven, en ik zal hem dus van hierboven wel zeggen hoe hij dat moet doen.
- Er moet immers geluisterd worden, dat hebben ik en Popie Jopie, die dus ook hierboven binnen geraakt is, al langer beslist.
- Ik kreeg bij mijn geboorte de naam Hendrik mee, maar mijn roepnaam is volledig anders, zoals dat wel vaker gebeurt in Holland.
- Al toen ik drie was speelde ik het spelletje op straat, waar er veel beton was, ook aan het stadion dat dus even verderop lag.
- Het was dan ook logisch dat ik bij die club in de jeugd begon, en daarvoor moest ik geen proefwedstrijd spelen, waarom zou ik?
- Op mijn zestiende tekende ik daar een profcontract voor vijftienduizend gulden, en dus was ik vertrokken voor 239 wedstrijden.
- In die periode werd ik 6 keer kampioen, won 5 Bekers en 3 Europa Cups, en begon aan een reeks van 48 interlands, caramba !
- Dat Spaans leerde ik toen ik als wereldster naar het zuiden verhuisde, maar ik heb nog steeds spijt van 1974, donderwetter !.
** Wie ben ik ?

Johan Cruijff werd op 25 april 1947 geboren in Amsterdam, niet zo ver van het Ajax-stadion "De Meer", als Hendrik Johannes Cruijff. De wijk waarin hij eerst woonde stond ook bekend als "Betondorp". Zijn roepnaam was Johan, of zoals zijn ma hem noemde "Jopie" (Popie Jopie werd in 1985 in Nederland een "bijnaam" van paus Johannes Paulus de tweede). Hij zou in de loop van zijn carrière ook berucht worden voor zijn soms ingewikkelde gezegdes en uitdrukkingen, met als meest bekende "elk nadeel heb z'n voordeel". En één van zijn meest gebruikte "stopwoordjes" was "Dus".

Nadat Johan als tienjarige bij Ajax begon te voetballen, zonder een proefwedstrijd te moeten spelen, zoals dat eigenlijk de gewoonte was, werd hij al snel gezien als een supertalent, en het bestuur deed dan ook een financiële inspanning om hem bij de club te houden. Zijn techniek, startsnelheid, handelingssnelheid en spelinzicht waren uitzonderlijk, en hij bloeide helemaal open onder de vleugels van trainer Rinus Michels. Met Ajax stapelde Johan de prijzen op, en het is onmogelijk om die allemaal op te lijsten, net zoals de gebeurtenissen op persoonlijk vlak dat zijn.

In 1973 verhuisde hij naar Barcelona, en ook daar werd hij meteen kampioen. Als international werd hij een wereldster, en ook na de verloren WK 1974-finale in en tegen Duitsland bleef hij dat. Vanaf 1978 voetbalde Johan voornamelijk in de USA (Los Angeles en Washington), en nadat hij in 1981 terugkeerde naar Ajax en later naar Feyenoord, waarmee hij ook kampioen werd, ging hij verder als trainer bij onder andere Ajax en Barcelona. Johan Cruijff, wiens gezondheid lang te lijden had onder zijn rookverslaving, overleed in 2016 op 69-jarige leeftijd.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 95 van donderdag 21 januari 2021.
- Ik ben dan wel als een echte volbloed Ket geboren, maar ik heb tot nu toe meer buiten die stad geleefd en gevoetbald dan erin.
- Op mijn achtste sloten mijn ouders me aan bij SCUP, in de stad waarvan de bewoners "De Spiegelmannen" genoemd worden.
- Een paar jaar later stapte ik over naar de jeugdopleiding van het ter ziele gegane stamnummer 47, waar ik tot mijn 15e speelde.
- Toen dat voorbij was keerde ik voor drie jaar terug naar de Spiegelmannen, die intussen niet meer SCUP maar RSD J. heetten.
- En toen werd ik 18, en ik ging naar de streek waar de kruitdampen van Winterslag en Waterschei ook al 18 jaar waren opgetrokken.
- Zo werd ik 5 seizoenen lang een Smurf, daarna 3 jaar een Rat, maar ook een paar jaar een overzeese Boro en een dito Tangerine.
- Het liep over het Kanaal niet zoals ik hoopte, en op mijn 30e kwam ik terug naar een Belgische vereniging, al was dat in 2e klasse.
- Maar in januari 2017 vond ik mijn definitieve draai, en momenteel ben ik met mijn bijna 36 lentes zelf bijna een great old player.
** Wie ben ik ?

Faris Haroun werd geboren in Brussel op 22 september 1985. Toen hij acht jaar was ging hij voetballen bij SCUP Jette (de bijnaam van de Jettenaren is "De Spiegelmannen"). Daarna stapte hij over naar de jeugd van RWDM, dat toen nog stamnummer 47 had. Op zijn vijftiende ging hij terug naar Jette, intussen gefuseerd onder de nieuwe naam RSD Jette. Op zijn 18e werd hij ingelijfd door Racing Genk, waar hij vijf seizoenen lang speelde en er 104 keer in de eerste ploeg speelde.

In 2008 kreeg Faris zijn transfer naar Germinal Beerschot, waar hij op drie seizoenen 91 duels speelde, en daarna werd hij naar twee Engelse clubs getransfereerd: eerst twee jaar naar Middlesborough (The Boro's) en dan een half seizoen naar Blackpool (The Tangerines). Omdat hij daar niet echt aan de bak kwam keerde Faris transfervrij terug naar België.

Hij tekende een contract bij Cercle Brugge, toen op weg van eerste naar tweede klasse, waar hij tweeënhalf jaar later werd weggehaald door Antwerp, waarmee hij van 1B naar 1A promoveerde en er intussen al meer dan 120 wedstrijden speelde als bepalende centrale en aanvallende middenvelder.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 94 van woensdag 20 januari 2021.
- Ik heb volgende week zaterdag een afspraak met ene mijnheer Abraham, die me dan blijkbaar uitgebreid in de bloemetjes wil zetten.
- En indien hij dan een sigaret of sigaar wil aansteken en naar vuur vraagt, kan ik hem daarmee als collega "sulferdopper" helpen.
- Ik begon te voetballen bij één van de grotere clubs van mijn stad, toen die nog een FC was en geen KSV, al is ook die pas verdwenen.
- In doorliep er alle jeugdploegen en werd dan als 16-jarige voor twee jaar uitgeleend aan de Vereniging, waarna ik terug FC'er werd.
- Dan hield een ziekte me 5 maanden in het hospitaal, na een coma werd ik zelfs dood verklaard, maar begin 1989 was ik toch genezen.
- En ik speelde 4 jaar bij de FC, 2 bij "Les Hurlus", 3 als collega van Gouden Schoen Gilles en terug bij de Hurlus, maar in eerste klasse.
- Ik vond daar mijn draai zo goed dat ik mijn eerste van 48 caps kreeg en daarna zes en half seizoen een zeer sterke paarswitter was.
- En nadat ik op mijn 36e nog even bij de KSVR speelde werd ik trainer, tot nu altijd in mijn provincie West-Vlaanderen, wat een Kerels!
** Wie ben ik ?

Yves Vanderhaeghe werd op 30 januari 1970 geboren in Roeselare. Eén van de bijnamen van de inwoners van Roeselare is "de sulferdoppers" wat als betekenis zou hebben "het vragen naar lucifers of vuur om een sigaret of sigaar aan te steken". Yves begon te voetballen bij FC Roeselare, dat vanaf de jaren 50 vooral in derde en vierde klasse speelde en er ook tegen stadsgenoot SK Roeselare speelde. In 1998 zouden beide clubs fuseren tot de KSV Roeselare, dat echter eind 2020 de boeken moest neerleggen.

Als speler zat Yves na de jeugd van FC Roeselare bij Cercle Brugge, Moeskroen (zowel in tweede als in eerste klasse) en Eendracht Aalst, waar hij samen met o.a. Gilles De Bilde (Gouden Schoen in 1994) in dat jaar vierde werd in eerste klasse. Zijn sterkste periode kende Yves bij Anderlecht, waar hij meer dan zes seizoenen speelde als de onvermoeibare "stofzuiger" in het middenveld, en er in 2001 ook landskampioen werd.

Tijdens de winterstop van het seizoen 2006-2007 nam Yves Vanderhaeghe afscheid van Anderlecht en hij ging aan de slag in zijn geboortestad bij KSV Roeselare. Daar hielden vooral kwetsuren hem echter vaak aan de kant en in 2008 hing hij zijn schoenen aan de haak. Op 38-jarige leeftijd begon hij aan een trainerscarrière, die hem met wisselend succes bij KV Kortijk, KV Oostende en AA Gent bracht. Momenteel is hij opnieuw coach van KV Kortrijk (bijgenaamd "De Kerels").


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 93 van dinsdag 19 januari 2021.
- Ich habe in maaine carrière schon viele strapschopfe gesjtopft, und nicht allein in Deutschland, aber auch in der Belgische heimat.
- Maar eigenlijk doe ik mezelf toch een beetje onrecht, want mijn Duits is heel goed, al kom ik dan oorspronkelijk wel uit "Banaan".
- Zo klinkt het wanneer ze de naam van mijn geboortedorp, waar ook de Jaken Van Assche en Vermeire wonen, oep z'n Mechels zegge.
- Ik begon een kleine achttien kilometer verder te voetballen, allee, zoveel mogelijk ballen tegenhouden, in "Bissekom", nee Betekom.
- Dat was toen ik een duiveltje was, en ik bleef daar tot mijn tiende verjaardag. Toen werd ik een Smurfje, en dat zeven jaar lang.
- Op die tijd groeide ik letterlijk uit tot een grote kerel, maar ik kwam met mijn 197 centimeter nog 3 stuks te kort tegenover Thibaut.
- Mijn opleiding was daar echter super, maar toen kon ik voor vier jaar naar "Hoffe", en later werd ik ook een Vfl Bundesliga-Wolff.
- Intussen zat ik ook in de selectie met Thibaut, Simon en Mats, en ik mocht ook één keer een klein uurtje onder de Nationale lat staan.
** Wie ben ik ?

Koen Casteels (°25 juni 1992) werd geboren in Bonheiden en speelde als doelman bij de duiveltjes van het nabijgelegen KAC Betekom. Toen hij tien jaar was werd hij ingelijfd door de jeugdopleiding van Racing Genk, waar hij bleef tot zijn negentiende. Hij was er tweede doelman achter Thibaut Courtois, die hem twee seizoenen lang op de reservebank hield. Mede daarom ging Koen in op een aanbod van TSV Hoffenheim, toen in de Regionalliga en vanaf 2012 in de Bundesliga.

In 2014 verhuisde hij naar VFL Wolfsburg, waar hij nu voor het zesde seizoen eerste doelman is. Tussendoor werd hij ook nog uitgeleend aan Werder Bremen. In 2013 werd hij voor de eerste keer geselecteerd voor de Rode Duivels, voor een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. In die kern is hij meestal derde of vierde doelman, achter Courtois, Mignolet en Sels.

Op 8 september 2020 maakte Koen Casteels zijn interlanddebuut tegen IJsland, in de UEFA Nations League. Hij werd echter na 54 minuten vervangen door Simon Mignolet, nadat hij in botsing kwam met een tegenstander. De Rode Duivels wonnen die wedstrijd uiteindelijk met 5 - 1.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 92 van maandag 18 januari 2021.
- Ik werd geboren in dezelfde stad als Dries Mertens, maar hij groeide daar op en ik niet, want ik deed dat bij "De Brassers".
- Bovendien was 1987 zijn geboortejaar, en toen was ik al half de dertig en stonden mijn voetbalschoenen al een jaar in de kast.
- Toen ik mijn eerste paar vastknoopte was ik 11 jaar, maar als voetballer noemde men mij al een sobere, maar degelijke verdediger.
- Overigens was dat bij de club uit mijn dorp, die in 1926 van start ging onder stamnummer 39. Ik speelde daar tot mijn achttien.
- Zoals zoveel jonge spelers verhuisde ik naar Brussel, waar ik mocht debuteren in de A-ploeg, met Polle, Wilfried en Hollandse Jan.
- Ik speelde daar in 13 seizoenen 351 wedstrijden, hield er de bezoekende spitsen uit de wedstrijd, en deed dat ook bij de Duivels.
- Dat zagen ze bij de blauwzwarte concurrentie ook, en ik speelde daar van mijn 31e tot mijn 36e ook nog zo'n 161 wedstrijden.
- In 1988 begon ik aan mijn trainerscarrière, waarin ik successen had bij Club Brugge, RSCA en Genk, maar ook in de Afrika Cup.
** Wie ben ik ?

Hugo Broos (°10 april 1952) werd geboren in Leuven maar groeide op in Humbeek, waar hij op 11-jarige leeftijd aansloot bij de plaatselijke voetbalclub (Brassers is de bijnaam van de Humbekenaars). Na het doorlopen van de jeugdploegen, waarin hij indruk maakte door zijn sobere maar efficiënte verdedigende kwaliteiten, haalde Anderlecht hem naar Brussel. Hij mocht daar al snel debuteren in de eerste ploeg, waarin ook onder andere Paul Van Himst, Wilfried Puis en Jan Mulder speelden.

In 1974 selecteerde bondscoach Raymond Goethals hem voor de eerste keer voor de Nationale Ploeg, waar Broos in totaal 24 selecties verzamelde. In de dertien seizoenen dat Hugo bij Anderlecht speelde won hij er drie titels en vier keer de Belgische Beker. In 1983 stapte hij over naar Club Brugge, waarmee hij in 1988 de titel behaalde, in zijn laatste seizoen als speler.

Op 36-jarige leeftijd stopte Hugo dus met voetballen, en hij begon aan een lange loopbaan als trainer, met onder meer titels bij RSCA, Club Brugge en (in 2016) winst in de Afrika Cup als bondscoach van Kameroen. Hugo Broos was vaak te bescheiden als speler, maar hij beschikte over een zuivere tackle, was kopbalsterk en was zowel op als naast het veld een voorbeeld van professionalisme.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 91 van zondag 17 januari 2021.
- Ik hou van dansen en muziek, van oude trots en romantiek, maar ook van voetbal, en dat bewijs ik nu al meer dan twintig jaar.
- Wat George Orwell in zijn beroemdste boek voorspelde kwam wat mij betreft niet helemaal uit, want toen zag ik het levenslicht.
- Als jongen was ik nogal een bleek ventje, en dat leverde me een bijnaam op die ik al heel mijn leven mee draag, zelfs in Japan.
- Tot mijn twaalfde voetbalde ik in de jeugdploegen van de club die zijn thuiswedstrijden speelt in het Estadio Carlos Belmonte.
- Daar kreeg ik een goede basisopleiding, die ik daarna mocht verderzetten in La Masia, de jeugdacademie van het grote Blaugrana.
- Toen ik negentien werd mocht ik er debuteren in het eerste, die wedstrijd wonnen we en de trainer zei "The three points are inside".
- In twintig jaar verzamelde ik 131 nationale selecties, maar daar ben ik nu mee gestopt, al zou ik in La Roja zeker nog mee kunnen.
- Met 442 duels en 35 goals mag ik wel zeggen dat ik bij mijn club ben uitgegroeid tot een monument. In Kobe ben ik nog niet zo ver.
** Wie ben ik ?

Andrés Iniesta, bijgenaamd El Blanquito (het bleekgezicht) is een Spaanse voetballer die geboren werd in 1984. Na zijn eerste opleiding bij Albacete werd hij als twaalfjarige jongen ingelijfd door de jeugdacademie "La Masia" van FC Barçelona. Daar maakte hij zeven jaar later zijn debuut in het eerste elftal toen de ploeg geleid werd door Louis van Gaal, onder meer bekend om zijn vaak letterlijk in het Engels vertaalde Nederlandse uitdrukkingen.

In 2006 werd Andrés een eerste keer geselecteerd voor de Spaanse Nationale ploeg (La Roja) waarvoor hij 131 wedstrijden speelde en waarvan hij in 2018 op eigen initiatief afscheid nam. In dat jaar verhuisde hij ook naar het Japanse Vissel Kobe. In zestien seizoenen speelde Iniesta 442 wedstrijden voor Barça, en hij won er negen landstitels, vier keer de Spaanse beker, zes keer de Spaanse Super Cup, vier keer de Champions League, drie keer de UEFA Super Cup en drie keer het wereldkampioenschap voor clubs. Als international won hij met Spanje het EK 2008, het EK 2012, en het WK van 2010.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 90 van zaterdag 16 januari 2021.
- Als voetballiefhebber en -kenner weet u zeker in welk deel van de Koekenstad de betreurde Ludo Coeck ooit zijn debuut maakte.
- Inderdaad, bij de club met stamnummer 28, maar afgezien van de naam heeft mijn geboorteplaats daar eigenlijk niets mee te maken.
- Bij mij staat daar nog de heilige Agatha voor. Daar werd ik een half jaar voor de eeuwwisseling geboren, dus ben ik nog een "jonkie".
- Ik begon pas op mijn elfde te voetballen in clubverband, en nu u toch stamnummers opzoekt, dat was bij het nummer 9156.
- Daar mocht ik als 11-jarige meedoen met de 12-jarigen, en na een match met de Brabantse selectie stond nummer 35 aan mijn deur.
- Die kans liet ik niet schieten, ik doorliep er de jeugdrangen, en op mijn achttiende liet Hein me zelfs debuteren in de eerste ploeg.
- Nadat Fred en Karim een tijdje wat minder in mij zagen kreeg ik van Vincent toch wat vertrouwen, en van Franky en Roberto helemaal.
- En nadat ik in het begin van het coronajaar tijdelijk en nu definitief een ploegmaat van Zlatan werd, blijf ik daar minstens tot 2024.
** Wie ben ik ?

Alexis Saelemaekers werd op 27 juni 1999 geboren in het Brusselse Sint Agatha-Berchem (niet te verwarren met Berchem-Antwerpen, waar Ludo Coeck ooit debuteerde bij Berchem Sport). Alexis voetbalde bij de jeugd van het lokale Verbroedering Beersel-Drogenbos (nr. 9156) waar hij meteen een uitblinker was en door Anderlecht werd gescout en overgenomen.

Hij maakte in 2018 zijn debuut in de eerste ploeg toen Hein Vanhaezebrouck er trainer was. Opvolgers Fred Rutten en Karim Belhocine lieten Alexis vaker naast dan in de ploeg, maar na de komst van Vincent Kompany en Frank Vercauteren werd hij een gewaardeerde basisspeler, die in september 2020 ook door bondscoach Roberto Martinez een eerste keer opgeroepen werd als Rode Duivel. Toen was hij al uitgeleend aan AC Milan, waar hij in juli een lucratief contract kreeg tot 2024.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 89 van vrijdag 15 januari 2021.
- Ik ben geboren in de maand dat Leopold met rugnummer 3 noodgewongen het veld moest ruimen en de jonge Bo diens plaats innam.
- Dat was in een dorp dat ze vroeger wel eens "Klein Antwerpen" noemden, en waar ik in de klas zat tussen Jef Lenaerts en Jan Nuyts.
- En in mijn dorp, waar nu ook een borstbeeld van Louis staat, niet zo ver van de Binken, begon ik ook te voetballen bij de VCG.
- Daar stond ik in de spits, en ik scoorde er zo veel dat mijn reputatie tot bij de Maneblussers reikte, daar waar Rik D.S. ooit speelde.
- Maar na 2 jaar zette ik koers naar het Kiel, waarmee ik 6 seizoenen in 1e klasse speelde en Rik C. een verdediger van mij maakte.
- Ik speelde er 178 duels, werd ook een Duivel en maakte vanaf 1978 een rondje langs de stamnummers 3 en 16, voor ik naar Ajax trok.
- Daarmee vierde ik na een sterk seizoen ook de titel, maar ik vierde mijn 34e en 35e verjaardag terug in België, achter de Kazerne.
- Toen werd ik trainer, en dat bracht me in 25 jaar bij een rij Belgische clubs, de Duivels, Turkije, Marokko, Saoudi-Arabië en Egypte.
** Wie ben ik ?

Walter Meeuws (° 11 juli 1951, het jaar en de maand dat Koning Boudewijn op de troon kwam in plaats van Leopold Drie) is afkomstig uit het Kempische Gierle, waar het Sint-Jansplein, met daarrond enkele huizen met een zekere uitstraling, vroeger een beetje het uitzicht had van een kleine stad, en daarom door vele bewoners "Klein Antwerpen" genoemd werd. Sinds 2007 staat er een borstbeeld van de betreurde zanger en oud-inwoner Louis Neefs.

Bij Voetbal Club Gierle zette Walter zijn eerste voetbalstappen. Hij speelde er als scorende spits bij de jeugdploegen en in het eerste elftal. Na zijn transfer (op zijn 19e) naar tweedeklasser Racing Mechelen (ooit de club van speler Rik De Saedeleer) speelde hij vanaf 1972 bij Beerschot, waar trainer Rik Coppens van hem een centrale verdediger maakte. Vanaf 1978, een jaar na zijn eerste Nationale selectie, speelde Walter bij Club Brugge en Standard Luik (telkens drie seizoenen).

In 1980 maakte hij ook het EK mee in Italië, waar hij alle duels speelde, ook de met 2 - 1 veloren finale tegen Duitsland. Walter speelde ook nog bij Ajax, waarmee hij het seizoen 84-85 afsloot met de titel. Daarna volgden nog twee jaar KV Mechelen, waarna hij als trainer aan de slag ging.

De lijst met clubs die hij trainde is lang. Naast Lierse en één jaar Rode Duivels volgden nog STVV, Antwerp, AA Gent, KV Mechelen, KFC Tielen, Beveren en SK Lommel. Daarnaast trainde Walter ook nog een zestal diverse buitenlandse ploegen. Sinds een vijftal jaar is hij (voor zover we weten) niet meer actief in het voetbal.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 88 van donderdag 14 januari 2021.
- Bij ons thuis hebben we altijd gehoord dat we onze naam eer aan moesten doen, en dat we altijd beleefd en gemanierd moesten zijn.
- En dat hebben mijn zus en ik ook voortdurend gedaan, in de breede zin van het woord, al is zij wel iemand die er af en toe op klopt.
- Ik was anders wel een vroege vogel, want ik startte al op mijn 5e bij de "trotwaarleepers", op 35 kilometer van mijn geboortestad.
- Daar stond ik 2 jaar lang succesvol tussen de paaltjes, en tegen de eeuwwisseling hadden de smurfen van iets verder dat ook door.
- Ik verhuisde dan ook naar die club, waar ik in 2008 doorgroeide naar de beloften, maar nadat Sinan opstapte kon ik iets hoger mikken.
- Mijn kans om in het eerste te starten kwam er ook snel, ik was nog altijd maar 16 toen dat gebeurde, maar ik was al groot genoeg.
- Vanaf toen werd ik er zelfs 3 seizoenen lang de onbetwiste nummer één, mét een cap en een overstap naar Londen als beloning.
- Daar lieten ze me 7 jaar lang genieten, ook van de Spaanse zon, en die zie ik elke dag weer verschijnen achter mijn koninklijke muur.
** Wie ben ik ?

Thibaut Courtois werd geboren in Bree (zie "breede zin...") op 11 mei 1992. Zijn (Franse) achternaam "Courtois" betekent onder andere "beleefd". Zijn zuster Valérie speelt volleybal, ook bij de Belgische Nationale Ploeg. Op zijn vijfde sloot men de jonge doelman aan bij Bilzen VV ("trotwaarleepers" of "trottoirlopers" is een bijnaam van de Bilzenaren).

Op zijn zevende mocht Thibaut naar de jeugdopleiding van Racing Genk, waar hij als 16-jarige na het vertrek van Sinan Bolat en een paar kwetsuren van de keepers "boven" hem in 2009 een succesvol debuut maakte in de A-ploeg. Het seizoen daarop werd Lazlo Köteles als eerste doelman binnengehaald en Courtois bleef dat jaar op de reservebank, maar in het volgende seizoen verving Thibaut de gekwetste Köteles, en vanaf dan werd hij de onbetwiste eerste keuze.

In 2011 kwam Chelsea aankloppen, en daar bleef hij zeven seizoenen, al kwam daar een uitleenbeurt van twee seizoenen aan Atletico Madrid tussen. In 2014 keerde Thibaut terug naar Chelsea, waar hij vier jaar onder de lat stond. Vanaf het seizoen 2018-2019 keerde hij terug naar Spanje, maar nu naar Real Madrid. Momenteel telt hij 81 selecties bij de Rode Duivels. Eén van de bijnamen van Thibaut Courtois is "El Muro" (de muur).


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 87 van woensdag 13 januari 2021.
- Ik loop hier al een tijdje rond, want ik werd nog net in de eerste helft van de vorige eeuw geboren in het bronsgroen eikenhout.
- En dat was ver van de Noordzeekust, meer dan 200 kilometer zelfs, al leek de benaming van mijn geboortedorp dat tegen te spreken.
- Mijn debuut op het veld maakte ik als negenjarige centrale verdediger bij een club uit het dorp dat bekend is voor de Kelchterhoef.
- Daar schopte ik het tot de eerste ploeg, en soms nam ik dat schoppen wat letterlijk, maar je kon dat ook scherp als een mes noemen.
- Toen ik twintig werd ging ik voor een jaar naar de Kempische Pezeriken, en dat werd een Cross naar de start van mijn profcarrière.
- Mijn tackles groeiden uit tot mijn handelsmerk, en zo stapte ik voor negen seizoenen richting kust, bij onder meer Canjels en Happel.
- Daar stak ik wel vijf keer de kampioenenschaal in de lucht, maar de "Reds" waren in de Europese Finales twee keer te sterk voor ons.
- En na drie jaar bij de Klaasjes begon ik in 1984 aan mijn nog altijd lopende trainerscarrière, waarin ik ook onze Duivels mocht coachen.
** Wie ben ik ?

Georges Leekens (° 18 mei 1949) werd geboren in Meeuwen, Limburg. Hij begon te voetballen bij Sporting Houthalen, en nadat hij in 1969 een seizoen bij Dessel Sport speelde stapte hij over naar Crossing Schaarbeek in eerste klasse. Hij werd daar al berucht vanwege zijn vaak messcherpe tackles, die hem al snel de bijnaam "Mack The Knife" opleverden.

In 1972 werd Georges getransfereerd naar Club Brugge, waar hij onder andere werd getraind door Leo Canjels en Ernst Happel. In de periode tot 1982 speelde hij 279 wedstrijden voor Club, maar hij werd slechts drie keer geselecteerd voor de Nationale Ploeg. Naast vijf titels en één Beker van België speelde Georges ook twee Europa Cup finales, telkens tegen Liverpool, dat ook twee keer won.

Vanaf 1981 zat hij bij SK Sint Niklaas, waarmee hij van derde naar tweede klasse promoveerde. In 1984 startte hij als trainer bij Cercle Brugge, daarna Anderlecht en Kortrijk, maar er volgden in de volgende dertig jaar nog een twintigtal andere clubs in binnen- en buitenland. Ook was hij twee keer bondscoach van België, twee keer van Algerije en één keer van Hongarije en Tunesië. Na zijn laatst getrainde club in Iran stopte Georges Leekens als coach, en momenteel is hij op (voetbal)pensioen.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 86 van dinsdag 12 januari 2021.
- Ik werd niet op de parking geboren maar in de hoofdstad, al groeide ik wel een stuk of tien kilometer ten zuiden daarvan op.
- Het was toen echter absoluut geen perfect voorjaar geweest, want de Herald geraakte niet het Kanaal over, integendeel zelfs.
- Maar voor mijn ouders was het bij mijn komst wel een blijde gebeurtenis, ze zochten hun inspiratie zelfs in het Aards Paradijs.
- Daar kan u mijn voornaam vinden, maar eerst even zeggen dat ik al op mijn 5e bij Essevee aansloot, althans de Zuid-Antwerpse versie.
- Ik maakte daar mijn goaltjes tot mijn plechtige communie en mocht toen als beloning voor vijf jaar naar de ploeg van Jan en Moussa.
- Daar werd ik van flankaanvaller omgetuned tot verdedigende middenvelder, maar ik ging na een kwetsuur terug naar mijn eerste club.
- Toen die genezen was stapte ik naar KFCOW, daarna zat ik 4 seizoenen op het Lisp, en van mijn 23e tot mijn 32e bij de Maneblussers.
- Ik speelde daar 235 wedstrijden en scoorde ook 25 keer, zeker niet in het zwart, maar wel een beetje als de 3e zoon van Adam en Eva.
** Wie ben ik ?

Seth De Witte werd geboren in Antwerpen op 18 oktober 1987, het jaar van de ramp met de veerboot "Herald of Free Enterprise" die in maart voor de kust van Zeebrugge zonk. Hij groeide op in Aartselaar en begon te voetballen bij de duiveltjes van het plaatselijke SV. Op zijn twaalfde mocht Seth naar de jeugdopleiding van Germinal Beerschot Antwerpen, dat toen talenten als Jan Vertonghen en Moussa Dembélé in de jeugdrangen had.

Na een zware enkelblessure stapte Seth (volgens de bijbel ook de naam van de derde zoon van Adam en Eva) in 2003 terug over naar Aartselaar en een jaar later naar KFCO Wilrijk in vierde klasse, waar hij opgemerkt werd door tweedeklasser Lierse. Na vier seizoenen in Lier maakte Seth de overstap naar KV Mechelen in de Jupiler League, en hij was daar negen seizoenen lang één van de sterkhouders. Na een jaar bij het ter ziele gegane KSC Lokeren speelt hij momenteel in 1B bij SK Deinze.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 85 van maandag 11 januari 2021.
- Bij ons thuis aten we toch een paar keer per week spaghetti, want je moet toch fideel blijven aan je oorspronkelijke roots, niet?
- Maar ik ben wel geboren en getogen in de streek waar het Zwarte Goud uit de diepe bodem gehaald werd. Allez, l'or noir dan.
- De naam van mijn geboortestad heeft wel wat te maken met het gezin van August en Noëlla, dat nog niet zo lang in België woont.
- Mijn padre, het is te zeggen mon père, schreef me in bij mijn eerste club, omdat ik toch wel een goede straatvoetballer was.
- Tot mijn 14e viel ik daar op door mijn techniek en neus voor doelpunten, en ik kreeg zelfs de bijnaam "Le Petit Pelé du Tivoli".
- Dat leverde me een overstap op naar het Brusselse, waar ik in 1984 ook Rode Duivel werd, en dat zouden 84 selecties worden.
- Ik beleefde ook 4 WK's, speelde formidable in Italië en Frankrijk, en ook terug bij paarswit en de zebra's, voor ik entraineur werd.
- En in tegenstelling tot wat Rik ooit zei wordt mijn Nederlands nog altijd niet beter. Maar mijn haar zit nog altijd vraiment parfait.
** Wie ben ik ?

Enzo Scifo werd op 19 februari 1966 geboren in La Louvière in de Waalse mijnstreek. Hij was de zoon van een ingeweken Siciliaans gezin en zou zich op 18-jarige leeftijd tot Belg laten naturaliseren. Hij speelde in de jeugdrangen van La Louvière (Les Loups, de wolven, spelend in het Tivoli-stadion) en verhuisde op zijn veertiende naar Anderlecht, waar hij in 1983 in het eerste elftal debuteerde. Hij speelde er 119 wedstrijden en scoorde daarin 32 doelpunten.

In 1984 werd hij door bondscoach Guy Thys een eerste keer geselecteerd voor de Rode Duivels, waarmee hij na het EK 1984 in Frankrijk ook de WK's van 1986, 1990, 1994 en 1998 meemaakte. Na vier seizoenen bij Anderlecht speelde Enzo nog bij Inter Milaan, Bordeaux, Auxerre en AS Monaco. Op zijn 31e keerde hij nog voor drie seizoenen terug naar Anderlecht, en hij sloot zijn spelerscarrière in 2001 af bij Sporting Charleroi, waar hij ook trainer werd.

Enso coachte daarna ook nog FC Tubeke, Excelsior Moeskroen en Bergen. In 2015 werd hij ook trainer van de Belgische U21, maar onder meer het feit dat hij het Nederlands niet machtig was bleek voor enkele leden van de Raad van Bestuur een struikelblok. Hij werd toch beloftencoach maar stapte een jaar later op uit solidariteit met Marc Wilmots, die toen ontslagen werd als bondscoach. Als speler was Enzo vrij fanatiek bezig met zijn uiterlijk, vooral dan met zijn zwarte haren, en na een gescoorde goal op het WK 1986 riep Rik De Saedeleer uit dat Scifo's Nederlands "alsmaar beter" werd (wat nooit een feit zou worden).


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 84 van zondag 10 januari 2021.
- Mijn land wordt door sommigen wel eens de "Pispot van Europa" genoemd, maar het regent bij ons maar een beetje meer als hier.
- Wat we in mijn heimat dan weer wel hebben, dat zijn bergen, al zijn die niet meteen te vinden in de buurt van mijn geboortestad.
- Ook tennisser Dominic Thiem werd daar geboren, in hetzelfde jaar als ik zelfs, ook het jaar waarin Boudewijn naar de hemel ging.
- Ik zette mijn eerste voetbalstappen bij Teesdorf, waar ik op mijn tiende "snel" werd weggeplukt door de Wiener Hütteldorfer.
- Daar zat ik sehr gut, maar toen ik 16 werd stapte ik onze linkse grens over, naar de Verein Für Bewegungsspiele uit Schwaben.
- En ik kon daar op mijn 19e na mijn eerste contract meteen een auto met een ster kopen, die werd toch in die stad zelf gemaakt.
- Na een kort uitstapje naar Augsburg keerde ik voor drie jaar terug naar mijn land, maar deze keer naar de concurrent Austria.
- En na een jaar bij de Zwitsere sprinkhanen maakte ik een nieuwe en grote sprong richting westen, maar niet naar het Duitse Kiel.
** Wie ben ik ?

Raphael Holzhauser (° Wiener Neustadt, Oostenrijk, 16 februari 1993) werd op zijn tiende ingelijfd door de jeugdopleiding van Rapid Wien (bijgenaamd de Hütteldorfer). Toen hij zestien werd maakte hij de overstap naar VFB Stuttgart (in de stad waar de Mercedes-Benz fabrieken staan), waar hij zowel de in eerste ploeg speelde (Bundesliga) als in de tweede ploeg (3e Liga).

Tijdens de winterstop van 2015 keerde Raphael terug naar Oostenrijk, deze keer naar Austria Wien. Drie jaar later stapte hij nog een seizoen over naar Grasshopper Zürich, waar hij in 2019 werd weggekocht door Beerschot, toen nog in 1B. Hij speelde daar tot nu toe in totaal bijna 50 wedstrijden als aanvallende middenvelder, waarin hij voorlopig 18 keer scoorde en regelmatig als spelbepaler een sterke indruk maakt. Raphael Holzhauser is momenteel (2021) bijna 28 jaar.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 83 van zaterdag 9 januari 2021.
- Bijna was ik een Germaan geweest, maar ik kwam nog net voor de grens ter wereld, toen de Duitsers hun eerste WK ooit wonnen.
- Inderdaad, dat was in het jaar dat Puskàs naast die beker greep, maar daar was ik me in Lanaken toen nog helemaal niet van bewust.
- Op mijn tiende sloten mijn ouders me aan bij de FC in één van de deelgemeentes, en daar doorliep ik alle jeugdrangen tot de U18.
- Toen haalden onze Waalse buren me binnen, maar ik stond er nog even in de schaduw van Wilfried, Christian, Nico, Jean en Leon.
- Vanaf 1973 brak ik echter volop door, en de rechterflank werd mijn strook, die ik ook verdedigde als een echte Limburgse leeuw.
- In totaal mocht ik bij die club twaalf seizoenen spelen, en ook Raymond, Walter en Guy apprecieerden dat, bij elkaar 86 keer zelfs.
- Nadat we in Spanje van Diego wonnen en we met Waterschei een akkoordje maakten stapte ik voor een jaar naar de Rossoneri.
- Daarna zat ik nog in Maastreech en knoopte daar nog zeven seizoenen PSV aan vast, voordat ik vanaf 1992 succesvol werd als trainer.
** Wie ben ik ?

Eric Gerets werd in 1954 geboren in de Lanakense deelgemeente Rekem, waar hij bij de plaatselijke FC begon te voetballen. Op zijn zeventiende werd hij naar Standard Luik getransfereerd, toen een hele sterke ploeg met onder andere Wilfried Van Moer, doelman Christian Piot, Nico Dewalque, Jean Thissen en Leon Semmeling, allemaal internationals.

Als opkomende rechterflankverdediger werd Eric bekend en berucht, en hij werd door achtereenvolgens Raymond Goethals, Guy Thys, Walter Meeuws en opnieuw Guy Thys 86 keer opgeroepen voor de Rode Duivels. Hij was ook rechtsachter in de met 1 - 0 van Argentinië gewonnen openingswedstrijd van het WK 82 in Spanje en in de succesvolle WK-campagne in 1986 in Mexico.

Toen onderzoeksrechter Guy Bellemans twee jaar eerder (1984) een onderzoek startte naar zwart geld in het Belgisch voetbal en het ondermeer uitkwam dat trainer Goethals en een aantal Standardspelers de ploeg van Waterschei hadden benaderd om in de beslissende kampioenswedstrijd tegen Standard opzettelijk te verliezen werden Gerets (toen bij AC Milan), zijn trainer en nog een paar andere spelers een jaar geschorst. Daarna kon Eric terug aan de slag bij MVV Maastricht, en na een half jaar bij PSV.

Daar was Eric in zeven seizoenen goed voor zes titels en daarmee deed hij zijn bijnaam "De Leeuw" alle eer aan. Nadat hij in 1992 zijn carrière afsloot werd hij trainer bij onder andere FC Luik, Lierse, Club Brugge en PSV. Ook passeerde hij in Kaiserslautern, Wolfsburg, Marseille, Marokko (bondscoach) en een aantal Arabische clubs. Sinds 2015 is Eric Gerets, nu 65, op voetbalpensioen.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 82 van vrijdag 8 januari 2021.
- Maybe it's because I'm a Londoner that I love London so, een ouderwetse maar echt toepasselijke klassieker uit mijn geboortestad.
- Maar ik ken nu, dankzij een paar (ex)ploegmaats, een aardig aantal woordjes Vlaams, al zal ik mijn accent nooit kunnen wegsteken.
- Ik zal u zo dadelijk even zeggen wat hun voornamen zijn, maar eerst even mijn wandelstok en geschiedenisboek erbij nemen. Let's go.
- Mijn schetsboek kan ik trouwens achterwege laten, want ik weet heel goed waar de goal staat, daar moeten ze geen tekening bij maken.
- In mijn jonge jaren, zo rond het Millennium, werd ik opgeleid bij een aantal volbloed Londense clubs, waaronder Arsenal en Watford.
- Maar toen ik elf werd mocht ik in de jeugdopleiding van de Lilywhites starten, waar ik op mijn zestiende ook bij de fanions kwam.
- En hoewel ik nog even passeerde bij zowel Leyton, Millwall, Norwich als Leicester, begon ik in 2011 aan negen seizoenen Hotspur.
- Dat leverde me tot nu toe 188 goals op, vaak met hulp van zowel Jan als Toby, en ook na 50 caps staat mijn teller daar al op 32 stuks.
** Wie ben ik ?

Harry Kane (° 28 juli 1993) is een geboren en getogen Londenaar. In zijn jeugdjaren kreeg hij zijn opleiding bij Londense clubs als Ridgeway Rovers, Arsenal, Watford en uiteindelijk Tottenham Hotspur (de Lilywhites), dat hem van zijn 18e tot zijn 20e uitleende, maar sinds het seizoen 2011-2012 is Harry een vaste waarde in de aanvalslijn van de Spurs, waar ook Jan Vertonghen en Toby Alderweireld basisspelers waren. Van hen leerde Harry een aantal Vlaamse woordjes.

"A Cane" is trouwens het Engelse woord voor een wandelstok. Vanaf 2015 is Harry ook international (momenteel al 50 keer). Vooral in de laatste vijf seizoenen scoort hij regelmatig en veel in de Premier League. Zo liet hij in één seizoen ondermeer 31, 28, 35, 41 en 24 treffers noteren. Daarmee werd hij ook een aantal keer topscorer in de League. En bij zijn club is hij momenteel topscorer aller tijden.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 81 van donderdag 7 januari 2021.
- Ik was niet bepaald Speedy Gonzales, maar op het gebied van spelinzicht en voetbalkwaliteiten stond ik wel aan de absolute top.
- Toch belandde ik op het einde van mijn actieve carrière nog in Speedy's land, en ik moest daar zelfs geen andere taal voor aanleren.
- Even puzzelen? Ok. Om mijn geboortejaar te kennen moet u even opzoeken in welk jaar Sir Cliff "Maria no Mas" op de plaat zette.
- Dat was ook het jaar dat mijn club voor de negende keer de titel won, en de achtste Europa Cup 1. Eso es genial caramba, no ?
- Ik kwam naar die club als jeugdspeler in het jaar dat Erwin won van Diego, en Paolo Rossi de winnende goal van het WK scoorde.
- Vanaf 1984 speelde ik dan eindelijk voor de hoofdmacht van Los Merengues, en dat zou een lange reeks van 341 wedstrijden worden.
- Daarin scoorde ik ook 123 doelpunten, en naast 69 caps mocht ik ook 6 landstitels, 2 Bekers en 2 UEFA-Cups op mijn CV zetten.
- Na mijn tweejarig avontuur in Mexico hing ik in 1998 de schoenen aan de haak, en zo verdween mijn bijnaam "De Gier" in het archief.
** Wie ben ik ?

Emilio Butragueño is een Spaanse ex-voetballer die in 1963 geboren werd in Madrid. Hij werd na de jeugdrangen in 1982 geselecteerd voor de B-ploeg van Real (ook bijgenaamd "Los Merengues") waar hij vanaf 1984 elf jaar lang als aanvaller in het eerste elftal speelde. In datzelfde jaar werd hij ook een eerste keer geselecteerd voor de Nationale Ploeg.

In 1986 en 1987 werd hij verkozen tot "Europees Voetballer van het Jaar", en verder is zijn erelijst net als dat van de club ellenlang. In 1995 nam Emilio afscheid van Real Madrid. Hij speelde daarna nog twee seizoenen bij het Mexicaanse Club Celaya en beëindigde in maart 1998 zijn loopbaan als profvoetballer. Hij werd in 2005 nog vice-voorzitter van Real en stapte er vier jaar later definitief uit het bestuur. Emilio Butragueño is nu 57 jaar en zal altijd herinnerd worden als "El Buitre", de Gier.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 80 van woensdag 6 januari 2021.
- Je zou het niet meteen vermoeden als je mijn achternaam hoort, maar ik ben wel degelijk een geboren en getogen Brusselaar.
- En ik spreek zo'n beetje alle talen van de plaatsen waar ik gewoond heb, behalve het nederlands, dat is een beetje te difficile.
- In mijn jeugdjaren werd ik bestempeld als een klein straatvoetballertje, maar ik leerde op die pleintjes wel heel wat dribbels maken.
- Pas toen ik 10 jaar was begon ik officieel bij een club te voetballen, en dat werden op vijf jaar vijf clubs, mais pourquoi donc?
- Ook op mijn zeventiende was ik bepaald geen engeltje, maar dat beterde onder de vleugels van Dominique, en zeker die van Mircea.
- Ik verbleef vier seizoenen in de Vurige Stede en scoorde er in totaal meer dan 40 doelpunten, met mijn mooie ebbenhouten schoen.
- Reden genoeg om als scorende spits twee jaar af te zakken naar het Franse zuiden, waar Raymond "den tuuveneir" ooit trainer was.
- Na de 1e van 32 caps ging ik naar the Blues, waar ik 25 goals maakte, maar de laatste 3 jaar zat ik ook in Duitsland, Spanje en Palace.
** Wie ben ik ?

Michy Batshuayi werd geboren in Brussel (° 2 oktober 1993) als kind van een gezin dat in de jaren tachtig vanuit Congo emigreerde naar Brussel. Op de "stadspleintjes" leerde hij vooral dribbelen, en pas op zijn tiende sloot hij aan bij een club: FC Evere. Michy was nogal een woelwater en door zijn vaak moeilijk gedrag ging hij de volgende vier jaar van club naar club, achtereenvolgens naar Schaarbeek, FC Brussels, Anderlecht en opnieuw FC Brussels.

In 2008 werd dat de jeugd van Standard, waar hij ook zou doorgroeien naar de A-kern. Dat was onder leiding van Dominique D'Onofrio, die hem vanwege zijn escapades regelmatig uit de kern weerde, maar onder trainer Mircea Rednic werd Michy een basisspeler en een scorende spits. Hij kreeg in 2014 een transfer naar Olympique Marseille en twee jaar later naar Chelsea, dat hem echter vanaf 2018 verhuurt, achtereenvolgens aan Borussia Dortmund, FC Valencia en Crystal Palace, waar hij nu ook nog speelt.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 79 van dinsdag 5 januari 2021.
- Ik mag wel zeggen dat ik een echte volbloed Brabander ben gebleven, al heb ik dan in Engeland, Spanje en Duitsland gewoond.
- Als kind van de sixties begon ik al snel te voetballen, dat hadden ze in mijn dorp VV nooit gedacht, maar ik wilde wel hogerop.
- Het was voor mij dan ook goed dat ik een tussenstap bij Margriet kon maken, want dat leidde me al vlug naar FC Oeteldonk.
- Daar werkte ik de verdere jeugdopleiding af, en ik maakte op mijn 17e mijn debuut in de hoofdmacht, waar ik vier jaar speelde.
- Toen emigreerde ik naar Fryslan, waar ik me niet liet foppe en met zestien goals eindelijk kon kraaien als een scorende spits.
- Die nieuwe taak werd ook mijn doorbraak, en ik mocht mijn licht gaan opsteken in het zuiden, waar ik in 3 jaar 75 keer scoorde.
- In 2001 lonkte dan het echte grote geld, ik moest wel het Kanaal over maar scoorde daar 150 rode doelpunten in vijf seizoenen.
- Daarna maakte ik in vier jaar nog 64 goals in het zonnige zuiden en 17 bij HSV, en in 2012 scoorde ik in Malaga mijn laatste goal.
** Wie ben ik ?

Ruud van Nistelrooy werd op 1 juli 1976 geboren in het Noord-Brabantse Geffen, waar hij ook begon te voetballen bij VV Nooit Gedacht. Na een overstap naar RKSV Margriet in Oss werd hij ingelijfd bij de jeugd van FC Den Bosch, waarbij hij in 1993 zijn debuut maakte in het eerste elftal. Hij speelde er als centrale middenvelder. Pas na zijn overstap naar SC Heerenveen zette trainer Foppe de Haan hem in de spits, waar hij 16 goals maakte.

Aan het eind van zijn eerste seizoen in Heerenveen haalde PSV hem voor vijf jaar binnen, en daar werd Ruud een doelpuntenmachine. Na 75 goals werd hij al na zijn derde seizoen in Eindhoven verkocht aan Manchester United, waar hij op vijf jaar 150 keer de netten bol zette en er de status van superster bereikte. Na een ruzie met coach Ferguson ging Ruud op zijn dertigste naar Real Madrid, waar hij met 64 goals eveneens erg succesvol was.

Hij sloot zijn carrière af met twee seizoenen Hamburger SV en één jaar Malaga. In totaal scoorde hij als prof 347 competitiedoelpunten, en in 70 wedstrijden van Oranje deed hij er daar nog 35 bij. Na zijn afscheid in 2012 bleef hij actief als trainer, met ondermeer een functie als assistent-bondscoach. Momenteel traint Ruud de -19 van PSV.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 78 van maandag 4 januari 2021.
- Ik kwam ter wereld temidden een aantal staalfabrieken, aan de oevers van de rivier Sheaf, die door mijn geboortestad loopt.
- Daar begon ik ook te voetballen, in clubverband eigenlijk pas in het jaar 2002, ik weet het nog goed, het was op een woensdag.
- Dat was in de tijd toen ik vijftien jaar oud werd en ik me regelmatig luid liet gelden, en dat deed ik ook bij Stocksbridge Park.
- Ik werd een paar keer aangehouden na wat troubles in kroegen, nadat ze me pestten omdat ik in de lagere afdelingen speelde.
- Dat was dan wel op een provinciaal niveau, maar toen ik daar in twee jaar 60 keer scoorde trokken de Foxes aan mijn mouw.
- En zo begon mijn echte profcarrière pas in 2012, op mijn 25e, en een jaar later steeg ik zelfs mee naar de hoogste afdeling.
- Wat een jaar! Ik kreeg ook de eerste van mijn tot nu toe 26 caps, én we wonnen ook de eerste titel in onze clubgeschiedenis.
- Intussen ben ik daar aan mijn negende seizoen toe, ik werd vorig jaar topscorer met 23 goals, en I feel really f***ing fine.
** Wie ben ik ?

Jamie Vardy (° 11 januari 1987) werd geboren in Sheffield, gekend om de staalindustrie. Hij werkte al vroeg in de fabriek en voetbalde in de jeugd van Sheffield Wednesday en Stocksbridge Park Steels op het "vijfde niveau", hier vergelijkbaar met eerste provinciale. Hij werd een paar keer aangehouden na vechtpartijen in kroegen, maar het imago van vechtersbaas schudde hij van zich af toen hij, na een verblijf bij Halifax en Fleetwood Town, waar hij in totaal meer dan 60 keer scoorde, een contract kreeg bij Leicester City (The Foxes).

Die ploeg speelde toen in de tweede afdeling, maar in zijn tweede seizoen daar realiseerden ze de promotie naar de Premier League. Leicester won in het seizoen 2015-2016 ook de eerste Premier League-titel in de clubgeschiedenis, en Vardy werd met 24 doelpunten de nieuwe clubtopscorer. Hij is intussen bijna 34 jaar en verzamelde 23 selecties in de Nationale ploeg. Hoewel hij vaak nogal "ruwgebekt" was en is, wordt Jamie Vardy nu door velen gerespecteerd en geprezen voor zijn scorend vermogen.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 77 van zondag 3 januari 2021.
- Er zijn weinig voetbalkenners die me niet zullen kennen, want ik was wel nogal ne keirel, ook na mijn carrière, nom d'une pipe.
- Ik was een hevige speler, misschien kwam dat door mijn Italiaans bloed, dat sinds 1955 echter wel blauw-wit-rood was geworden.
- Vanaf mijn elfde tot mijn zeventiende speelde ik in de jeugdrangen van AS Joeuf, dat nu al een hele tijd niet meer bestaat.
- Toen ontplooide ik wel mijn talent, en dat bracht me bij een tweede AS, met de naam van de echtgenote van Dieter uit "Thuis".
- Ik bleef daar zeven mooie seizoenen, ik werd er ook een Nationale "Bleu" en won in 1978 met mijn club zelfs de Franse Coupe.
- Dat viel in de smaak bij een derde AS, in de hoofdstad van het Franse departement Loire, en daar brak ik echt helemaal door.
- Ik werd er in 1981 kampioen en mocht een jaar later naar de "Oude Dame" waarmee ik Europa Cup 1 won, maar dat was een drama.
- In 1988 zette ik er een punt achter, werd "Bleu"-trainer en bestuurder bij de FFF en de UEFA, maar daar ga ik beter over zwijgen.
** Wie ben ik ?

Michel Platini (° 21 juni 1955) is van Italiaanse komaf, maar zijn ouders en hij woonden wel in Frankrijk. In zijn geboorteplaats Joeuf sloot hij als elfjarige aan bij het plaatselijke AS. In 1972 startte hij zijn profcarrière bij AS Nancy, waar hij zes seizoenen bleef en in die periode ook bij de Nationale ploeg (bijgenaamd "Les Bleus") mocht debuteren, waar hij in totaal 72 selecties zou halen.

Na AS Nancy stapte Platini voor een periode van drie jaar over naar AS Saint-Etienne, dat enkele opmerkelijke resultaten boekte in de Europa Cuptornooien. In 1982 werd hij door Juventus aangekocht. Als offensieve middenvelder maakte hij daar in 147 competitiewedstrijden 68 goals en hij hielp Juventus aan twee Italiaanse titels, de Beker, de Europa Cup 2 en de Europa Cup 1 (in 1985 tegen Liverpool, waar hij de enige goal scoorde op strafschop).

Die wedstrijd werd gespeeld op de Heizel, maar er vielen 39 doden onder de Juventus-supporters, die probeerden te vluchten toen de Liverpool-supporters op de tribunes in de aanval gingen. Na het afsluiten van zijn actieve loopbaan werd Platini ondermeer trainer van de Franse Nationale ploeg. Hij stapte ook in het bestuur van de Franse Voetbalbond FFF en van de UEFA, waar hij later verdacht werd van financieel gesjoemel en omkoperij. Hoewel niet alles voor honderd procent bewezen kon worden, werd hij samen met FIFA-voorzitter Blatter geschorst, en voor Platini eindigde die in oktober 2019.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 76 van zaterdag 2 januari 2021.
- Ik ben dan wel bekend, maar in de lijst met de meest voorkomende achternamen ter wereld staat de mijne op nummer 1.289.693.
- Dat stoorde me echter niet om al vanaf mijn vijfde de voetbalschoentjes aan te trekken, maar ik mocht nog geen bier proeven.
- De club waar ik begon, had toen de naam van een maand uit de Franse republikeinse kalender in de benaming, nu niet meer.
- Want toen ik tien jaar werd verhuisde ik met heel de jeugdafdeling naar de andere kant van Antwerpen, de zuidkant dus.
- Een voordeel was wel dat mijn nieuwe clubnaam korter en gemakkelijker was, slechts drie letters, maar 't was wel een afkorting.
- Op mijn vijftiende stak ik de grens over, en ik speelde er na de jeugdrangen 186 keer in het eerste elftal, ook in de Arena.
- In 2013, ik was toen 24, verhuisde ik voor twee jaar naar Los Colchoneros, en daarna werd ik een jaartje een Engelse Heilige.
- Ik was toen trouwens al bezig aan mijn meer dan 100 Duivels-selecties, en voel me nu al 6 jaar thuis bij de Londense Lilywhites.
** Wie ben ik ?

Toby Alderweireld (° 2 maart 1989) heeft een vrij weinig voorkomende achternaam, die op dit moment in de wereld slechts 176 keer voorkomt. Hij speelde als duiveltje bij Germinal Ekeren en na de fusie met Beerschot in 1999 werd dat GBA (Germinal is o.a. een naam uit de Franse republikeinse kalender, en een oude bijnaam van de inwoners van Ekeren is "De Bierpruvers").

Tijdens zijn periode op het Kiel werd hij ingelijfd door Ajax, waar hij na een paar jaar een regelmatige basisspeler werd en er in totaal zes jaar verbleef. Daarna speelde Toby voor Atletico Madrid (de "Colchoneros") en na een uitleenbeurt aan Southampton (The Saints) werd hij door Tottenham aangekocht. Op het moment dat we deze tekst schrijven heeft hij 106 wedstrijden bij de Rode Duivels op de teller staan.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 75 van vrijdag 1 januari 2021.
- Het zijn waarschijnlijk enkel echte voetbalkenners die mijn naam vrij gemakkelijk kunnen vinden, en u moet niet buigen voor mij.
- Dat hoeft inderdaad niet, al ben ik dan wel in de adelstand verheven en werd ik een "Sir", maar dat is al geleden van 1994.
- Ik was ooit ook één van de "Babes" en het heeft in die periode echt niet veel gescheeld of ik was maar eenentwintig geworden.
- Toen was ik bezig aan mijn derde seizoen in de eerste ploeg, en ik had geluk, wat van acht ploegmaats niet gezegd kon worden.
- Door mijn kracht en inzicht op het middenveld werd ik één van de grootste clubiconen ooit bij United, die in het rood weet u wel.
- Terwijl broer Jack bij Leeds zat, geraakte ik bij mijn club in 19 seizoenen tot 606 wedstrijden, waarin ik ook 199 keer scoorde.
- Ik speelde wel met hem samen bij de Three Lions, waar ik 106 keer werd opgesteld, 49 goals maakte en in 1966 de World Cup won.
- Op het einde van mijn carrière zat ik nog even in Ierland, Wales en Australië, en werd later lid van het bestuur van Man United.
** Wie ben ik ?

Robert "Bobby" Charlton (° 11 oktober 1937) begon te voetballen in de jeugd van Manchester United, waar hij op 16-jarige leeftijd een profcontract kreeg. Hij speelde meteen mee in het eerste elftal dat in 1957 de titel behaalde en in Europa Cup 1 mocht uitkomen. Zijn trainer was toen legende Matt Busby, die in februari 1958 met zijn piepjonge ploeg, bijgenaamd "The Busby Babes", bij de terugkeer van een wedstrijd in Joegoslavië en na een tussenlanding in München neerstortte bij de herstart. Bobby Charlton en Matt Busby overleefden deze ramp waarbij er 23 doden vielen, waaronder acht spelers uit de kern.

In dat jaar werd Charlton voor het eerst geselecteerd voor de Nationale Ploeg, waarmee hij in 1966 in Engeland het WK won. Zijn oudere broer Jack was daar ook bij. Na negentien seizoenen bij Man United nam Bobby in 1973 afscheid van de club. Hij speelde nog twee seizoenen als trainer/speler bij Preston North End, maar hij vond dat het trainerschap niets voor hem was. Na een paar jaar in Ierland, Wales en Australië zette hij in 1980 een punt achter het voetbal.

Hij zette daarna ondermeer bij Man United voetbalscholen op en werd er ook lid van de raad van bestuur. In 2020 werd bij "Sir Bobby" dementie vastgesteld. Hij is momenteel 83 jaar oud.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 74 van donderdag 31 december 2020.
- Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar ik werd geboren in de beroemde stad van de "Koeienschieters", 26 jaar geleden.
- Niet dat ik er ook één ben, maar het was dicht bij mijn dorp, waar mijn ouders me op mijn vijf jaar aansloten bij SJW Molbroek.
- Dat was niet voor lang, want ik stapte al snel over naar de Pietermannen van Stade en daarna, tot ik negen jaar was, naar O.H.
- Zoals zoveel jonge talenten werd ik opgemerkt en binnengehaald door de mijnjongens, en daar kreeg ik zeven jaar lang mijn opleiding.
- Volgens de kenners had ik een uitstekend spelinzicht, en dat leverde me een selectie op bij alle Nationale jeugdploegen, vanaf de -15.
- Ondanks de interesse van Arsenal, Barcelona, Ajax en Lille verkoos ik in eigen land te blijven, en daar waren Roger en Ariël blij om.
- Zo blij dat ik in 2011 op mijn 17e het paarswitte tenue van de eerste ploeg mocht dragen, de start van 139 selecties en 20 goals.
- Ik mocht ook aantreden bij de Duivels, en nadat ik twee jaar een "blucerchiato" was, ben ik nu een ploegmaat van ex-ploegmaat Youri.
** Wie ben ik ?

Dennis Praet werd geboren in Leuven op 14 mei 1994. Hij is afkomstig van Sint-Joris Winge, waar hij op vijfjarige leeftijd bij SJW Molbroek werd aangesloten. Daarna speelde hij bij Stade Leuven en OH Leuven (Koeienschieters en Pietermannen zijn twee bijnamen van Leuvenaars). Van zijn negen tot zijn zestien kreeg hij zijn verdere jeugdopleiding bij Racing Genk, en in 2010 verhuisde hij naar Anderlecht, waar trainer Ariël Jacobs hem als zeventienjarige liet debuteren in de eerste ploeg.

Na zijn eerste Nationale selectie in 2014 telt Dennis momenteel 5 caps. In 2016 werd hij voor acht miljoen van RSCA getransfereerd naar het Italiaanse Sampdoria, normaal voor vijf seizoenen, maar al in de zomer van 2019 telde Leicester City 20 miljoen euro neer om hem naar de Premier League te halen. Daar speelt hij nu samen met zijn ex-Anderlechtcollega Youri Tielemans.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 73 van woensdag 30 december 2020.
- U zal merken dat niet alle voetballers uit deze rubriek een Belgisch identiteitsbewijs hebben, want ik heb een ausweiss.
- Dat kreeg ik mee van de overheid, toen Theodor Heuss onze President was, en in de maand dat filmster James Dean verongelukte.
- Ik begon bij Borussia te voetballen toen ik acht jaar was, maar dan bij de club met die naam uit Lippstadt, waar ik geboren ben.
- Daar maakte ik wel indruk in de jeugdrangen en in de eerste ploeg, maar pas op mijn negentiende stapte ik over naar FC Hollywood.
- Aanvankelijk waren ze daar niet onder de indruk van mijn prestaties, ook der Franz niet, maar dat zou vanaf 1975 veranderen.
- Want op het einde van dat seizoen mochten we voor de tweede keer de Beker met de grote oren in de lucht steken, en ik was daar bij.
- Toen haalde ik ook de eerste van mijn 95 caps, en ik speelde daar samen met Gerd, waarmee ik ook bij mijn club in de voorlijn stond.
- Na 310 wedstrijden zat ik nog in Italië en Zwitserland, maar ik kwam endlich terug naar mijn club, waar ik nu al 18 jaar president ben.
** Wie ben ik ?

Karl-Heinz Rummenigge werd op 25 september 1955 geboren in Lippstadt, Duitsland. Daar begon hij op achtjarige leeftijd te voetballen bij het plaatselijke Borussia, waar hij bleef tot in 1974. Toen werd hij naar Bayern München getransfereerd. Aanvankelijk zei ploegkapitein Franz Beckenbauer over hem dat hij geen echt goede voetballer zou worden, maar na een aanpassingsperiode werd "Kalle" een vaste waarde, een doelpuntenmaker en ook international.

Zijn erelijst zou lang worden, en daar waren onder andere twee titels, twee bekers, een Supercup, twee Europa Cups en het Europees landenkampioenschap bij. Hij werd bovendien Duits en Europees voetballer van het jaar en was zowel in Duitsland als Zwitserland topscorer in de competitie. Karl-Heinz zette in 1989 een punt achter zijn carrière, was daarna ondermeer co-commentator bij de Duitse TV, en werd in 1991 verkozen tot Vice-Voorzitter van Bayern München, soms ook FC Hollywood genoemd. In 2002 werd hij daar Voorzitter, en dat is hij nu nog.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 72 van dinsdag 29 december 2020.
- Even puzzelen? Oké, mijn voornaam is op dezelfde manier samengesteld als die van Sven Kums. Mijn achternaam ook trouwens.
- Ik leerde bij mij thuis al rap dat als ik paasde dat de paas oep maa zou paazen, ik maa rap eets anders moest paazen...
- In het seizoen juist voor en juist na de eeuwwisseling was ik een enthousiast geelblauw duiveltje bij het stamnummer 6896.
- Daarna mocht ik tot mijn elfde in geelzwart spelen, en kon ik elke week genieten en profiteren van mijn plaatselijk Plezierke.
- En toen ik rijp was voor mijn plechtige communie was dat de aanloop naar het Kiel, waar ik op mijn zestiende in de A-kern stapte.
- Ik begon daar net als Rik C. indertijd met twee goals in mijn debuutmatch, en speelde er op twee seizoenen 24 wedstrijden.
- Ook over de grens zagen ze me als een talentvolle speler, maar ik kwam in Amsterdam niet verder dan een aantal oefenwedstrijden.
- Ik dacht "as gaa paast..." en ging voor vijf seizoenen terug naar mijn geboortestad, maar ik draag nu al drie jaar het blauwzwart.
** Wie ben ik ?

Mats Rits werd geboren in Mechelen op 18 juli 1993. Hij speelde als duiveltje bij provincialer FC Walem, daarna in de jeugd van Lierse en vanaf zijn twaalfde bij Beerschot, waar hij vier jaar later in zijn debuutmatch in het eerste elftal twee keer scoorde, precies zoals Rik Coppens dat ooit op dezelfde leeftijd deed.

Het jonge talent werd voor de neus van een aantal Belgische topclubs weggekaapt door Ajax Amsterdam, waar hij in de competitie echter nooit in het A-elftal speelde. Begin 2013 kwam Mats terug naar België waar hij, tot en met het seizoen 2017-2018, 174 wedstrijden voor KV Mechelen speelde en ook 16 keer scoorde. Vanaf 2018 komt hij uit voor Club Brugge.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 71 van maandag 28 december 2020.
- Mijn vader was ooit topschutter bij het stamnummer dertien, maar ikzelf maakte daar in mijn eerste seizoen ook eens vijf goals.
- Ik mocht toen ook mijn debuut maken in de Nationale Ploeg maar Dolf, die Duitse smeerlap, stak daar 5 jaar lang een stokje voor.
- Maar ja, ik kwam bij mijn ploeg uiteindelijk toch tot 143 wedstrijden, waarin ik zelfs zestig keer de netten bol kon zetten.
- De twintigste eeuw was precies halverwege toen ik voor vier jaar naar de Vurige Stede trok, waar ik 46 goals maakte, pas mal non?
- In die periode werd ik ook twee keer Rode Duivel, niet echt veel dus, maar die hele entourage zou ik later wel dik inhalen.
- Op mijn tweeëndertigste werd ik speler-trainer bij de vereniging, en daar speelde ik 104 duels die ik bekroonde met 41 goals.
- Dat trainer zijn beviel me, en na een ronde in de Kempen, het Waasland en het Brusselse zette ik de lijnen uit bij het nummer één.
- Maar na drie jaar mocht ik dat gaan doen voor onze Duivels, en mét succes, inclusief whisky en een sigaar, en dat zelfs 15 jaar lang.
** Wie ben ik ?

Guy Thys (°6 december 1922) was de zoon van Ivan Thys, voor de tweede Wereldoorlog een aantal keer topschutter bij Beerschot AC. Guy debuteerde daar in 1939 op 17-jarige leeftijd in de eerste ploeg, en in dat seizoen scoorde hij 5 keer bij een 8-2 overwinning tegen Charleroi. Zijn eerste selectie bij de Nationale Ploeg ging niet door vanwege de Duitse inval in ons land, en na een ommetje bij Daring Brussel zette hij na de oorlog zijn carrière verder bij Beerschot.

Als scorende spits haalde Guy regelmatig de kranten met een aantal mooie doelpunten, en toen hij in 1950 overstapte naar Standard Luik liet hij ook daar op vier jaar tijd bijna vijftig goals noteren. In 1954 ging hij naar Cercle Brugge, waar hij speler-trainer werd. Vanaf 1959 trainde hij Wezel Sport, KFC Herentals, Beveren en Union, waarna hij in 1973 trainer werd bij Antwerp. In 1976 werd hij coach van de Nationale Ploeg, waar hij niet enkel populair werd door de resultaten, maar ook beroemd vanwege zijn klassieke glas whisky, vergezeld van een grote sigaar.

Na het succesvolle WK 1986 in Mexico, bekroond met een derde plaats, werd Guy Thys in België verkozen tot "Beste Trainer van de Wereld". Hij stopte ermee in 1991, en genoot na zijn voetbalpensioen nog een flink aantal jaren van het voetbal. Hij overleed op 1 augustus 2003 op 81-jarige leeftijd.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 70 van zondag 27 december 2020.
- Volgens sommige inwoners uit mijn geboortestad verstaan ze mijn taal overal ter wereld, het is te zeggen: op de parking dan.
- Het voetbal zat er bij mij al vroeg in, want ik was nauwelijks zes jaar toen ik als duiveltje begon in de jeugd van "Auwbauwke".
- Vier jaar later deed ik een uitstapje van een jaar naar de Maneblussers, maar ik keerde al snel terug naar mijn eerste liefde.
- In 2004, toen ik zestien was, bleek een seizoen KFCOW voor mij de springplank naar tweede klasse, bij die grote ouwe club.
- Daar was ene Wauters heel blij dat er vanover het Kanaal met 300 ton euros gewapperd werd, en weg was ik, recht naar de Potters.
- Mijn echte grote klapper maakte ik in 2009, toen ik voor drie jaar naar de rijkste club ter wereld mocht, ik werd er rood van.
- Ik maakte daar echter op huurbasis een ronde van Engeland, en was blij dat ik naar de Foxes kon en daarna naar de Villans.
- Want daar kwam die ouwe met nummer 1 aankloppen, en na een half jaar Australië kwam ik definitief terug naar de liefdevolle kleuren.
** Wie ben ik ?

Ritchie De Laet werd geboren in Antwerpen (1988) en zette zijn eerste voetbalstapjes bij KSK Hoboken. Daar bleef hij, op één jaartje bij KV Mechelen na, tot zijn zestiende, en nadat hij in dat jaar bij KFCO Wilrijk opgemerkt werd door Antwerp sloot hij bij de Great Old aan, toen nog in tweede klasse.

In 2007 werd hij verkocht aan Stoke City (The Potters) en een jaar later aan Manchester United, dat zijn contract bij Stoke overnam. Ritchie speelde daar slechts drie duels in het eerste elftal en werd in de loop van de drie volgende seizoenen uitgeleend aan Sheffield, Preston, Portsmouth en Norwich. Daarna volgden vier seizoenen Leicester (The Foxes) en twee jaar Aston Villa, waar Antwerp hem begin 2018 huurde. Na een nieuwe uitleenbeurt aan Melbourne City FC (Australië) keerde Ritchie terug naar Antwerp.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 69 van zaterdag 26 december 2020.
- Ik was altijd gewoon om alles te regelen en dat doe ik nu al vijf jaar in de hemel, waar ze allemaal beter naar mij zouden luisteren.
- Al vonden ze soms dat ik nogal rap klap en dan zeggen ze : Henri François Louis, rustig! Mor ja, dat heb ik dus nooit echt gekund.
- Ik mag dan wel 10 jaar voor de inval in Polen geboren zijn, ik werd zo populair dat ik in de lijst met beroemdste Vlamingen sta.
- Toen ik zestien was debuteerde ik in de eerste ploeg van de club waar ik 15 seizoenen speelde en later ook twee keer trainer werd.
- Op het veld groeide ik in geen tijd uit tot de grote publiekslieveling, en ik werd vooral bekend als een briljante balkunstenaar.
- Toen ze de neuzen uitdeelden zat ik op één van de eerste rijen, maar dat bleek volgens de kenners een neus voor doelpunten te zijn.
- Na 258 goals in 362 wedstrijden en 47 caps stapte ik nog naar Charleroi, Molenbeek, Berchem en Tubantia, en overal deed ik mijn zegje.
- Ook als trainer trouwens, zeker op het Kiel en bij de Boeren, want als allereerste Gouden Schoen vond ik dat ze moesten luisteren.
** Wie ben ik ?

Rik Coppens werd geboren in 1930 als Henri François Louis Coppens. Hij sloot in 1946 aan bij Beerschot, waar hij uitgroeide tot een absoluut fenomeen, bekend om zijn unieke dribbels en vaak legendarische doelpunten, zoals de strafschop in drie tijden waarvan hij de primeur had bij een wedstrijd van de Nationale ploeg. Rik was ook gekend om zijn flink uit de kluiten gewassen reukorgaan, zijn snelle en zenuwachtige manier van praten en zijn neiging om te discussiëren en alles beter te weten.

Na een lange voetbalcarrière bij Beerschot, tot zijn 31e, speelde hij nog bij Olympic Charleroi, Crossing Molenbeek (vijf jaar), Berchem Sport en Tubantia Borgerhout, waar hij ook zijn trainersloopbaan startte. Die bracht hem ook bij Berchem Sport, twee maal bij Beerschot en één seizoen bij Club Brugge. Rik was ondermeer topschutter in eerste klasse in 1953 met 33, en in 1955 met 36 goals, en hij was de eerste speler die de Gouden Schoen won. Hij overleed in 2015.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 68 van vrijdag 25 december 2020.
- Vroeger werd ik wel eens geplaagd met de opmerking dat ik toch maar goed moest oppassen wanneer het jachtseizoen begon.
- Intussen is mijn achternaam echter bekend in België, zeker bij de zes clubs waar ik speelde en de acht waar ik de tactiek bepaalde.
- Ik werd niet geboren in een koude streek en ook niet in een warme, maar eerder in een streek die daar zo'n beetje tussenin ligt.
- Bij de club uit mijn stadje speelde ik ook in alle jeugdreeksen, en in 1983 ook één seizoen in de provinciale eerste ploeg.
- Een jaartje later verhuisde ik naar het "Genève van het Noorden" en weer een jaar later naar de bekende Guldensporenstad.
- Daar brak ik niet echt door, maar na een ommetje in mijn thuisstad begon ik in '89 aan een reeks van 217 wedstrijden bij KRCH.
- In de negen jaar dat ik daar speelde ging ik met die ploeg van derde naar eerste klasse, en daarna zat ik nog twee jaar op Daknam.
- Als trainer werkte ik bij Lauwe en Harelbeke, ik werd coach van het jaar bij KVK en kampioen met de Stroppen, en daar ben ik weer.
** Wie ben ik ?

Hein Vanhaezebrouck (°16 februari 1964) is geboren en getogen in Lauwe, waar hij begon te voetballen bij provincialer White Star. Nadat hij daar op 19-jarige leeftijd debuteerde in de eerste ploeg speelde hij bij Racing Doornik (de stad draagt de bijnaam het Genève van het Noorden), KV Kortrijk en, na drie nieuwe seizoenen in Lauwe, bij Racing Harelbeke waar hij negen seizoenen als solide en betrouwbare verdediger bekend was.

Nadat hij 34 werd speelde Hein nog twee seizoenen bij Lokeren en daarna begon hij zijn trainerscarrière die hem bij Ingelmunster, Harelbeke en Lauwe bracht. Hij passeerde nog bij Racing Genk, was vrij succesvol bij KV Kortrijk en vooral bij AA Gent, waarmee hij in 2015 kampioen werd en tot "Coach van het Jaar" werd verkozen. Na een mislukt avontuur bij Anderlecht ging hij quasi fulltime aan de slag als analist, en na een pauze van twee jaar werkt Hein terug als trainer bij AA Gent.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 67 van donderdag 24 december 2020.
- Ik voel me nog regelmatig zo fris als een jong veulen, en dat kan ik ook een beetje afmeten aan de fanbrieven van jongere dames.
- Al ben ik totaal niet zo jong meer als sommigen denken, en mijn elf seizoenen op het hoogste niveau zijn dan ook een herinnering.
- Ik startte mijn amateurcarrière bij WVV, een club die in 1896 werd opgericht in mijn stadje, ook totaal gekend als de Molenstad.
- Nadat ik in 1965 onder Kessler in het Nationaal beloftenteam mocht aantreden maakte ik de stap naar België, en mét succes.
- Mijn coach was Sinibaldi, en ik speelde in een totaal goede ploeg samen met Paul, Jef, Wilfried, Pierre, George en Pummy.
- In de zeven seizoenen dat ik daar verbleef kwam ik aan 145 wedstrijden en een totaal van 91 doelpunten, en werd ook international.
- In de nadagen van mijn carrière ging ik nog drie jaar naar de Griekse held uit Amsterdam, waar ik met Johan, Sjaak en Piet speelde.
- Maar ja, die knie hè.... Gelukkig ben ik ook bedreven met de pen, en ik ben ook fier om een ervaren analist te zijn, totaal fier dus.
** Wie ben ik ?

Jan Mulder werd dit jaar 75. Hij werd geboren in Bellingwolde, een deeldorp van het Groningse Westerwolde en bekend als "de Molenstad". Hij begon bij het nabijgelegen WVV 1896 (de Winschoter Voetbalvereniging) te voetballen. Hij werd in 1965 als eerste amateurspeler door coach Georg Kessler geselecteerd voor Jong Oranje en verhuisde in dat jaar naar Anderlecht, waarmee hij diverse prijzen behaalde en samenspeelde met onder meer Paul Van Himst, Jef Jurion, Pierre Hanon, George Heylens en Gerard "Pummy" Bergholz.

Jan speelde slechts vijf keer voor "Oranje" en ging vanaf 1972 nog drie seizoenen naar Ajax, aan de zijde van onder andere Johan Cruijff, Sjaak Swart en Piet Keizer. Maar door een al lang aanslepende knieblessure kon hij heel vaak niet worden opgesteld, en die kwetsuur maakte op zijn dertigste ook een vroegtijdig einde aan zijn carrière. Jan werd ook een populair columnist, schrijver, acteur en voetbalanalist, en de verhalen over zijn aantrek bij de "iets oudere" dames zijn eveneens legendarisch.

In zijn overigens meestal deskundige uitleg op radio en televisie gebruikt hij vaak het benadrukt uitgesproken woord "totaal" waarmee hij ook vaak geïmiteerd wordt, en dat volgens mensen die hem kennen, zoals zijn zoon Youri, zo'n beetje zijn handelsmerk is.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 66 van woensdag 23 december 2020.
- Ik speelde tot nu toe achtenzestig wedstrijden op het hoogste trapje, maar ik maakte daarin geen enkel doelpunt.
- Dat zal normaal ook niet zo vaak voorkomen, enkel indien ik een gelukte wanhoopspoging zou doen, zoals Bolat of Bodart.
- Maar daar ben ik misschien nog wat te jong voor, want ik begon bij de duiveltjes van FC Eksaarde, en pas in 2003.
- Daar viel ik wel op door mijn prestaties tussen de palen, en zo werd ik door de club in geel-wit en zwart overgenomen.
- Ik schopte het er zelfs tot in de eerste ploeg, al was ik vaak de doublure van Barry en Davino, geen broer van Gert.
- En zo hebt u mijn eerste grote club gevonden, al ben ik daar vorig jaar weggegaan, want ik kreeg het er wat op mijn eupen.
- Toen Hendrik daar weer weg ging greep ik mijn kans, en intussen heb ik bei dieser klub al veertig selecties op mijn conto.
- Mijn voornaam bestaat uit een Duitse plaats en winst zonder st, en mijn achternaam verwijst naar August en Noëlla.
** Wie ben ik ?

Ortwin De Wolf werd geboren in 1997 en na zijn eerste wedstrijdjes in het duiveltjesdoel van FC Eksaarde mocht hij overstappen naar Lokeren. Daar doorliep hij alle jeugdploegen en in 2016 tekende hij er zijn eerste contract als doelman in de A-kern, al moest hij daar de concurrentie aangaan met Boubacar Copa en Davino Verhulst en was hij in totaal slechts 28 keer titularis.

Nadat eerst Club Brugge interesse vertoonde voor een transfer stapte Ortwin, die ook een viertal keer bij de Nationale -21 in het doel stond, in 2019 over naar AS Eupen, waar hij de opvolger werd van de naar Anderlecht vertrokken Hendrik Van Crombrugge.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 65 van dinsdag 22 december 2020.
- Blijft u gerust zitten, u moet niet buigen voor mij, hoewel u dat misschien zou doen als u mijn bijnaam in overweging neemt.
- Ik werd geboren in het jaar dat de geallieerden al een maand of drie met de bevrijding van Europa bezig waren.
- Nadat ik vanaf mijn zesde verjaardag begon te voetballen verhuisde ik van mijn eerste clubje, SC 1906, naar TSV 1860.
- Maar toen ik veertien werd mocht ik overstappen naar de meest beroemde club uit mijn geboortestad, bijgenaamd Isar Athene.
- Daar debuteerde ik in 1964 in het eerste elftal, en die selectie was de eerste van 427 stuks, das war schön, nicht?
- Ik werd ook meteen getacapulteerd naar de Mannschaft, en ook daar zou ik de 100 stuks passeren, vooral vanuit de verdediging.
- Ik was vier keer voetballer van het jaar in mijn land, twee keer in Europa, won vier titels en één WK, in eigen land zelfs.
- Na New York en Hamburg werd ik trainer, ook voor mijn land, maar u moet niet buigen, al zie ik er misschien wel uit als een keizer.
** Wie ben ik ?

Franz Beckenbauer (°11 september 1945) verhuisde van zijn eerste club, SC 1906 München, naar TSV 1860 München, in die tijd één van de grootste clubs uit Zuid-Duitsland. Daarna stapte hij over naar Bayern München, toen nog de tweede club van de stad en uitkomend in de tweede liga. In 1965 promoveerde hij met Bayern van de regionale liga naar de Bundesliga.

Bij de Nationale ploeg werd hij een echte superster als laatste man (libero), een taak die hij meestal in stijl uitvoerde, en vaak ijzig kalm en soms wat hautain, vandaar zijn bijnaam "Der Kaiser". Hij was kapitein van de Mannschaft die in 1974 Nederland versloeg in de WK-finale, gespeeld in München. De lijst met prijzen, titels, bekeroverwinningen en onderscheidingen voor Franz Beckenbauer is lang.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 64 van maandag 21 december 2020.
- Ik ga met u doen wat ik bij mijn club ook op het veld regelmatig doe : u op het verkeerde been zetten en u daarmee verslagen.
- Want u zoekt gegarandeerd in de foute richting... ik ben in deze reeks zoekplaatjes van voetballers dan ook de eerste uitzondering.
- Al toen ik vijf jaar jong was bond ik de voetbalschoentjes een eerste keer aan bij het ter ziele gegane FC Wakken uit Dentergem.
- Ook in de jeugdrangen van Ingelmunster, Harelbeke en Zuid-West Vlaanderen was ik populair als veel scorende diepe spits.
- Dat bracht me op mijn 15e bij Zulte-Waregem en vier jaar later bij Anderlecht, en u staat nog altijd op het verkeerde been, denk ik.
- Vanaf 2013 zat ik twee jaar in Luik en daarna drie in Wolfsburg, waar ik de titel won maar de Champions Leaguefinale verloor.
- Daarna kwamen er nog twee jaar Manchester City bij, en daar kon ik ook met Kevin spreken maar niet met hem in één ploeg spelen.
- Vanaf dit seizoen zit ik weer bij Anderlecht, waar de titel in de pijp zit, en intussen was ik ook al meer dan negentig keer Red Flame.
** Wie ben ik ?

Tessa Wullaert werd geboren in Tielt, West-Vlaanderen (°19 maart 1993). Ze was al op jonge leeftijd bezeten van voetbal en werd na de jeugdploegen ingehaald door Zulte-Waregem, dat toen al in de Super League speelde. Daarna volgden Anderlecht, Standard Luik en Wolfsburg, waar ze drie jaar speelde. Met die ploeg behaalde ze de titel en twee Nationale Bekers.

In die periode kreeg ze ook de eerste "Belgische Gouden Schoen" voor dames. Wolfsburg speelde ook twee keer de CL-finale, die evenveel keer verloren werd tegen Olympique Lyonnais. Tessa verhuisde ook nog twee jaar naar Manchester City en keerde dit seizoen terug naar Anderlecht. Haar teller bij de Nationale ploeg, de "Red Flames", staat intussen al op 93.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 63 van zondag 20 december 2020.
- Mijn naam klinkt puur Italiaans, maar ik sprak mijn hele leven Spaans, en dan zonder dat lispelen, zoals ze dat in Madrid doen.
- Ik ben dan ook niet in Italië geboren, maar in het land van de tango, en daarmee werd mijn stijl ook wel eens vergeleken.
- Net als Lionel nu was ik gekend voor mijn trefzekerheid, veelzijdigheid, autoriteit en vermogen om het gehele veldspel te dicteren.
- Ik maakte naam en faam vanaf mijn negentiende, toen ik doorbrak bij River Plate in de competitie 1945-1946, lang geleden dus.
- Daar bleef ik vier seizoenen, en daarna speelde ik vier jaar in Colombia, waar er wél een profcompetitie en geld waren.
- Na veel vijven en zessen ging ik in 1953 naar de Galacticos, waar ik elf seizoenen lang de grote veldheer en uitblinker was.
- Ik won vijf keer de nieuw opgerichte Europa Cup, was evenveel keer topscorer en twee maal Europees voetballer van het jaar.
- Drie jaar na mijn overlijden in 2014 verkozen de supporters mij, ADS9, tot beste clubspeler ooit, en ik ging daarmee CR7 vooraf.
** Wie ben ik ?

Alfredo Di Stefano werd in 1926 geboren in Buenos Aires, Argentinië, als kleinzoon van Italiaanse immigranten. Hij startte zijn voetbalcarrière in 1945 bij River Plate uit Buenos Aires. Vier jaar later ging hij voetballen bij de "Millionares" in Colombia, het eerste Zuid-Amerikaans land waar er een profcompetitie van start ging, en die overgang deed hij puur voor de centen.

In 1953 kwam Alfredo naar Spanje waar hij, ondanks een eerdere mondelinge overeenkomst met FC Barcelona, bij Real Madrid ging spelen. Daar behaalde hij vele successen en hij speelde een lange lijst met prijzen en onderscheidingen bij elkaar. Na zijn afscheid bij Real (in 1964) speelde hij nog twee jaar bij Espanol Barcelona en daarna werd hij trainer bij onder andere Valencia, Sporting Lissabon, River Plate en Real Madrid, waar de supporters hem in 2017 met voorsprong verkozen tot beste Real Madrid-speler aller tijden.

Als international kwam Alfredo Di Stefano uit voor Argentinië, Colombia en Spanje. Hij overleed in 2014 in Madrid, op 88-jarige leeftijd. Hij had twee bijnamen: "La Saeta Rubia" (De Blonde Pijl) en "El Aleman" (De Duitser) en speelde altijd met het rugnummer 9.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 62 van zaterdag 19 december 2020.
- Ik werd niet geboren in het dorp van Asterix en Obelix, maar met Ambiorix zat ik toch een klein beetje in die richting.
- Ook bij mij zat het bronsgroen eikenhout er dus wat in, maar voor mijn ma was het toen, na de naira, toch wat wennen aan de frank.
- Ik begon te voetballen op mijn zevende, en na mijn eerste jeugdploegjes vierde ik mijn plechtige communie in mijn stadje, bij KSKT.
- Daarna zat ik ook bij STVV en terug bij KSKT, maar toen ik bijna meerderjarig werd dat OHL, waar ik slechts één WDS speelde.
- Mijn echt goede periode begon ik in 2014 bij KSCLOV, dat vroeger KSCL en van 2000 tot 2003 KSLSNW heette. Kunt u nog volgen?
- Bij KSCLOV speelde ik 34 wedstrijden en ik maakte vier goals, niet echt veel dus, en ik stapte over naar het gedegradeerde NAC.
- Ik hielp die club terug de Eredivisie in, en daarna volgden sterke periodes in Utrecht en Almelo, waar ik 's lands topscorer werd.
- Vanaf dit seizoen voetbal ik terug in mijn provincie, en door mijn dubbele nationaliteit ben ik nu ook één van de "Super Eagles".
** Wie ben ik ?

Cyriel Dessers werd in 1994 geboren in Tongeren, als zoon van een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder (de "Naira" is de Nigeriaanse munt). Hij speelde in zijn jeugd bij KSK Tongeren, Sint Truiden VV en OH Leuven, waar hij één keer in de eerste ploeg werd opgesteld. In 2014 verhuisde hij naar Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen, dat in de loop van de jaren ook de clubnamen KSC Lokeren en Koninklijke Sporting Lokeren Sint-Niklaas Waasland droeg.

Daarna speelde Cyriel bij NAC Breda, dat mede door zijn drie doelpunten in de beslissende wedstrijd in 2017 terug naar de Eredivisie steeg. Hij speelde ook nog in de spits bij FC Utrecht en Heracles Almelo, met respectievelijk 12 en 15 doelpunten, waarmee hij ook topscorer van de Eredivisie werd. Sinds dit seizoen speelt Cyriel bij Racing Genk, en hij besliste eveneens om in te gaan op het verzoek van de bondscoach van Nigeria om voor dat land international te worden. De bijnaam van de Nigeriaanse Nationale ploeg is de "Super Eagles".


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 61 van vrijdag 18 december 2020.
- Mijn volledige naam raadt u nooit, mijn voetbalnaam vinden daarentegen is voor echte voetbalkenners simpel als boa tarde.
- Mijn geboortestad ligt onder de evenaar, en ik kwam ter wereld in de periode dat er in Europa al een paar jaar een oorlog woedde.
- Ik voetbalde daar ook bij de club uit mijn stad, en pas toen ik negentien werd stak ik de evenaar over, richting noorden dus.
- Daar kwam ik erg goed terecht, ik werd er ook meteen international, en ik bleef bij mijn club zelfs de volle vijftien seizoenen.
- Dat was het duidelijkste bewijs dat ik een echte "Aguia" was, een Portugese adelaar, ook al jaren de bijnaam van mijn club.
- De successen stapelden zich op, en er werd vaak gefeest in het Stadion van het Licht, met 11 titels, 5 bekers en Europa Cup 1.
- The Three Lions mochten in 1966 dan wel de Jules-Rimet beker in de hoogte steken, ik maakte toch maar mooi de meeste goals.
- Sindsdien is mijn voetbalnaam een begrip en dat bleef zo, ook nog toen ik in 2014 als prille zeventiger richting voetbalhemel ging.
** Wie ben ik ?

Eusébio, volledige naam Eusébio da Silva Ferreira werd op 25 januari 1942 geboren in Lourenço Marques in Mozambique, toen nog een Portugese kolonie (boa tarde = goeiedag). Na een lange periode bij de voetbalclub uit zijn geboorteplaats werd hij door Benfica (bijgenaamd "De Adelaars") naar Lissabon gehaald, en daar zou hij praktisch zijn hele carrière voetballen. Hij speelde er meer dan 300 wedstrijden waarin hij 317 keer scoorde. Het stadion van Bencifa heet "Estádio da Luz".

Benfica won in zijn periode daar ondermeer elf landstitels. In 1966 werd Eusébio met negen goals topschutter op het WK in Engeland, dat toen ook de finale won van Duitsland. Hij verzamelde ook 64 interlands waarin hij 41 doelpunten maakte. Op zijn 33e verliet hij Lissabon en hij speelde nog een paar jaar in de USA, Mexico en Canada. Eusébio, bijgenaamd "De Parel van Mozambique", stierf in 2014 op 71-jarige leeftijd aan een hartstilstand, en de Portugese regering kondigde toen drie dagen van nationale rouw af.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 60 van donderdag 17 december 2020.
- Ik mag mezelf een echte goalgetter noemen want ik zit, sinds ik op mijn zeventiende begon, in het totaal al ver over de 450 stuks.
- Mijn geboortestad, waar ik zo'n dikke 32 jaar geleden het levenslicht zag, draagt de naam "Parijs", maar dan die van het Noorden.
- Daar moest vooral de binnenstad terug opgebouwd worden nadat onze "naaste buren" ze in de oorlog totaal plat hadden gegooid.
- Nadat ik vanaf 2005 bij een drietal lagere clubs uit mijn stad speelde, verhuisde ik naar Poznan, waar ik trzydziesci jeden scoorde.
- Dat waren dus 31 goals, en mede daardoor werd ik international, toen de Hollander "Leo Legcutter" me een eerste keer selecteerde.
- Vooral mijn efficiëntie en "Tor"-instinct vielen ook op bij een club met een beroemde gele wand, in het land van onze "naaste buren".
- Op vier jaar tijd zette ik de netten daar meer dan 100 keer bol, en ik mocht, toen ik 26 was, naar de streek van de Oktoberfeesten.
- En daar voel ik me al zeven jaar ganz gut, zeker met mijn vijf Meisterschaften, drie Pokals en vele prijzen als topscorer. Do widzenia!
** Wie ben ik ?

Robert Lewandowski is een Poolse voetballer die in 1988 geboren werd in Warschau. Deze Poolse hoofdstad heeft als bijnaam "Het Parijs van het Noorden". De in WO II totaal vernielde binnenstad werd vanaf 1945 helemaal opnieuw herbouwd, precies zoals ze er voor de oorlog uitzag.

Na eerst bij onder meer Delta Warschau en Legia Warschau gespeeld te hebben belandde Robert via Lech Poznan bij het Duitse Borussia Dortmund, ondermeer beroemd voor de immense tribune die de "Gelbe Wand" genoemd wordt. In 2014 verhuisde hij naar Bayern München, waar hij intussen aan bijna 200 goals zit.

De lijst met prijzen voor beste speler en vooral topscorer is te lang om op te noemen, maar we pikken er een grote uit: na het seizoen 2019-2020, waarin hij in totaal 50 keer scoorde, werd Robert Lewandowski door de UEFA verkozen als "Beste speler in Europa". Daar kwam op 18 december 2020 ook de FIFA-titel "(Wereld)Speler van het Jaar" bij.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 59 van woensdag 16 december 2020.
- Ik werd nog net in de jaren tachtig geboren, toen in de Tiger Bay de steenkolen nog naar alle hoeken van de wereld verscheept werden.
- En hoewel dat dicht bij Engeland was, konden ze me daar in mijn jeugd niet verstaan wanneer ik het in mijn moedertaal uitlegde.
- Op school speelde ik vooral en fanatiek hockey en rugby, en pas op mijn zestiende begon ik volop te voetballen in clubverband.
- Daar zagen een aantal vertegenwoordigers van de heiligen me spelen, en toen was het voor mij "When the Saints go marching in".
- Ik mocht daar ook meteen profvoetballer worden, al duurde dat bij die club niet langer dan één seizoen, want mijn naam was gemaakt.
- En dat was voor mij helemaal niet "balen", want ik stapte op mijn zeventiende voor zes seizoenen over naar The Lilywhites.
- Het jaar 2013 maakte van mij de duurste inkomende transfer ooit in Iberia : honderd miljoen euro, moeten er nog kolen zijn..?
- In de 7 jaar dat ik daar was won ik ondermeer vier keer de Champions League, en er staan momenteel ook al 84 caps op mijn petje.
** Wie ben ik ?

Gareth Bale is een voetballer uit Wales, waar men naast het Engels ook Welsh of Kymrisch spreekt, een Keltische taal, die iedereen moet leren op school. Gareth werd geboren in Cardiff in 1989 en sloot pas in 2005 officieel aan bij een voetbalclub, de Cardiff Civil Service. Tiger Bay was één van de benamingen voor de haven van Cardiff. En de naam "Bale" betekent letterlijk "baal".

Hij werd ontdekt op een jeugdtornooi en mocht als zestienjarige debuteren in het eerste elftal van Southampton (bijgenaamd "The Saints"). Een jaar later werd hij gecontracteerd door Tottenham, de club die ook de bijnaam "Lilywhites" draagt. Na een supertransfer naar Real Madrid, waar Gareth zeven seizoenen bleef, werd hij in 2020 terug uitgeleend aan Tottenham Hotspur.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 58 van dinsdag 15 december 2020.
- Ik kom uit de grensstreek, waar ik begon te voetballen in de tijd dat keepershandschoenen nog niet overal gedragen werden.
- Als achttienjarig talent verhuisde ik naar de koekenstad, waar ik een achttal seizoenen in eerste klasse speelde.
- Daarna verhuisde ik een volledig decennium naar de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, op honderd kilometer van mij thuis.
- Dat was mijn mooiste periode waarin ik ook één keer de Nationale selectie haalde, maar laat het ons even cryptisch aanpakken, ok?
- Het eerste deel van mijn achternaam deel ik met de achternaam van de zanger die vond dat iedereen van de wereld is, en andersom.
- Het tweede deel is een trip die u meestal onderneemt wanneer het volop zomer is, maar dan met een lange "ij".
- En het derde deel is het honderste gedeelte van de Japanse Yen, die ook al in 1995 bestond, toen ik ermee stopte, bij HVV.
- O ja, mijn voornaam nog : die is dezelfde als de artiestennaam van de Amerikaanse dokter die eigenlijk A. Romelle Young heet.
** Wie ben ik ?

André (Dré) Laurijssen werd geboren in Hoogstraten in 1953. Hij bleek talentvol als doelman in de jeugdrangen en werd in in 1971 gescout en gecontracteerd door Beerschot, waar hij vrij snel eerste doelman werd en er, tijdens zijn acht seizoenen daar, ondermeer de Belgische Beker won.

In de zomer van 1979 zette Dré de stap naar AA Gent, waar hij tien jaar lang de eerste keuze tussen de palen was. Ook daar won hij de Beker (in 1984) en de ploeg speelde ook een viertal keer Europees. In 1988 verliet hij Gent om trainer-speler te worden bij Hoogstraten VV, dat toen een vaste waarde was in derde Nationale. In 1995 zette Dré als prille veertiger een punt achter zijn actieve voetbalcarrière.

De puzzel ? De achternaam van zanger Thé "Lau", de trip is reis maar dat wordt "rijs", de Japanse munt is de "sen", en de artiest is Dr. Dré (André Romelle Young).


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 57 van maandag 14 december 2020.
- Mijn ouders gaven me een voornaam mee die in mijn taal zoveel betekent als 'Licht', en dat schijnt dan ook al 34 jaar.
- Ik werd geboren in een havenstad, aan een zee die nauwelijks getijden kent, en die de derde grootste stad van mijn thuisland is.
- In de grootste club van die stad begon ik als tienjarige in de jeugdrangen, en op mijn 18e speelde ik er in de eerste ploeg.
- Daarmee behaalde ik drie titels, ik werd in 2011 ook verkozen als beste speler, en ik volgde daarmee ondermeer Eli Ohana op.
- Die prijs kreeg ook een weerklank op de transfermarkt, en dat leverde me een zeer succesvolle overstap op, Shalom België !
- Vaak beschouwden de supporters daar me als een diamant, vrij toepasselijk gezien mijn afkomst, en ik bleef daar dan ook zeven jaar.
- Nu ja, zeven en een half jaar, want ik belandde mede door een kwetsuur op een zijspoor, maar ook Ivan stak me een schuifje lager.
- Toch volgde hij me naar mijn huidige club, waar ik nu al meer dan 2 jaar ben en volgens velen op de "Gouden Schoen" mag mikken.
** Wie ben ik ?

Lior Refaelov (Lior betekent "Licht" in het Hebreeuws) werd geboren in de (aan de Middellandse Zee gelegen) havenstad Haïfa in Israël, op 26 april 1986. Hij speelde na een verblijf in de jeugdrangen zeven seizoenen in de eerste ploeg van Maccabi Haïfa.

In 2011 verhuisde hij naar Club Brugge waar hij, na een carrière van zeven en een half seizoen, eerst gehuurd en dan overgenomen werd door Antwerp. Daar vond hij coach Ivan Leko terug, die hem eerder bij Brugge op een zijspoor zette. In het lopende seizoen 2020-2021 wordt hij door de kenners getipt als de nieuwe "Gouden Schoen".


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 56 van zondag 13 december 2020.
- Als ik één dag later geboren zou zijn was ik een "schrikkelkind" geweest, en volgens sommigen zou ik dan nu 15 jaar zijn.
- Maar dat aantal mag u gerust vermenigvuldigen met vier en een beetje hoor, dan komt u bijna in de buurt van mijn leeftijd.
- Toen ik geboren werd hoorden mijn ouders de klokken van de Zimmertoren bijna tot in de verloskamer weerklinken.
- Het zat er dan ook dik in dat ik mijn eerste aansluitingskaart tekende op het Lisp, en daar zou ik blijven tot mijn 23e.
- Ik maakte daar mijn debuut in het eerste elftal toen ik nog geen achttien was, en er zouden in totaal nog 109 wedstrijden volgen.
- Maar mijn grote klapper zou in 1978 aan de beurt komen, want ik vertrok voor veertien jaar richting West-Vlaanderen.
- Toen zag ook Guy met de sigaar me staan, en dat leverde me 2 EK's en 3 WK's op, inclusief "de inspanning van het jaar" volgens Rik.
- Qua aantal caps bleef ik steken op 96, en dat record bleef 29 jaar staan, tot de man uit opgave 28 me voorbij stak.
** Wie ben ik ?

Jan Ceulemans werd geboren in Lier op 28 februari 1957. Hij sloot als zevenjarig duiveltje aan bij Lierse SK en bleef daar tot in 1978, toen hij gekocht werd door Club Brugge. Hij werd ook door bondscoach Guy Thijs geselecteerd en blonk ondermeer uit tijdens het WK 1986 in Mexico, toen hij op kracht doorzette bij een Belgische aanval en de beslissende assist gaf aan de scorende Alex Czerniatynski.

Daarbij sprak wijlen Rik De Saedeleer de gevleugelde woorden "Jan Ceulemans, de inspanning van het jaar". Jan won onder andere drie keer de "Gouden Schoen" en verzamelde 96 selecties voor de Nationale Ploeg, een record dat in 2020 gebroken werd door Jan Vertonghen. Na zijn actieve carrière werd hij met wisselend succes trainer bij ondermeer Eendracht Allst, Club Brugge en KVC Westerlo, de club uit de plaats waar hij nu ook woont.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 55 van zaterdag 12 december 2020.
- Ik werd geboren in de provincie van het bronsgroen eikenhout, waar ik ook voor het eerst de voetbalschoentjes aanbond.
- Daar speelde ik mijn eerste acht jaar in het jeugdvoetbal, waarbij ik eigenlijk een soort Ronde van Limburg deed.
- Na mijn vierde club belandde ik echter bij het grote Racing, waar ik vakkundig werd klaargestoomd voor het echte werk.
- En hoewel ik dat goed deed werd ik vier keer voor een jaartje uitgeleend, en zat ik in Lommel, Westerlo en Leuven.
- Na mijn terugkeer groeide ik echter uit tot een basispion, en ik speelde in drie seizoenen meer dan honderd wedstrijden.
- Ik mocht in 2019 zelfs het dik verdiende eerste blauwwitte kampioenschap mee vieren, en dat als fiere kapitein van de ploeg.
- En ik werd ook beloond voor mijn prestaties, want ik voel me tegenwoordig prima in mijn sas aan de kust, bij The Seagulls.
- Nog niet mee? Dan nog deze tip: neem de "S" weg in de achternaam van de Songfestivalwinnares uit 1972, en u hebt mijn voornaam.
** Wie ben ik ?

Leandro Trossard werd geboren in Genk (°4 december 1994) en speelde in de jeugdploegen van Lanklaar, Neeroeteren, Patro Eisden Maasmechelen en Bocholt. Toen hij zestien was haalde Racing Genk hem naar de jeugd-voetbalacademie en hij debuteerde er in 2012 in de eerste ploeg. Na vier uitleenbeurten bij drie clubs behaalde hij met zijn ploeg in 2019 het kampioenschap in de Jupiler League.

In de zomer van 2019 werd Leandro voor vier jaar gecontracteerd door "The Seagulls", de bijnaam van Brighton and Hove Albion FC uit de Engelse Premier League. Hij werd tot nu toe ook al drie keer geselecteerd voor de Nationale Ploeg. En de tip: de Songfestivalwinnares uit 1972 was Vicky Leandros.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 54 van vrijdag 11 december 2020.
- Hoewel voor mij in maart van dit jaar volgens een bekend gezegde "Het Leven" begon, loop ik hier al veel langer rond.
- Zelfs al sinds het jaar dat de Rode Duivels in Italië de finale van het EK verloren door een kopbal van Horst Hrubesch.
- Mijn actieve voetbalcarrière zit er dan ook al vijf jaar op, ook als international, waarbij ik toch 97 keer present was.
- Ik werd geboren in de hoofdstad van de staat Rio Grande do Sul, waar er Portugees gesproken wordt, maar laat u niet vangen.
- Want dat is in Zuid-Amerika, waar ik bij Grémio begon te voetballen en vanaf 1998 in totaal 145 keer in de A-ploeg speelde.
- Dat zette voor mij vierkant de poort open naar Europa, waar ik in de lichtstad op twee jaar tijd een superster kon worden.
- In 2003 sloeg ik mijn grootste slag, toen ik me echt kon vastbijten bij de Azulgranas, waar ik voor vijf jaar mijn tenten opsloeg.
- Na een driejarig ommetje bij de Rossoneri keerde ik terug naar mijn land. En o ja, met aflevering 53 heb ik toch een naampje gemeen.
** Wie ben ik ?

Ronaldinho, volledige naam Ronaldo de Assís Moreira, werd in maart 1980 geboren in Porto Alegre, Brazilië. Hij werd dit jaar dus veertig. Hij begon te voetballen bij Grémio en verhuisde in 2001 naar Paris Saint-Germain. In 2003 begon hij aan een zeer succesvolle periode van vijf jaar bij FC Barcelona.

Hij viel niet enkel op door zijn grote tanden maar vooral door zijn dikwijls onvoorspelbare en vaak geniale passen, dribbels en doelpunten. Bij Barça werden er dat in totaal 96. Daarna speelde hij nog drie seizoenen bij AC Milaan. Vanaf het jaar 2011 keerde Ronaldinho (het verkleinwoord van de naam Ronaldo) terug naar Brazilië, waarvoor hij bijna honderd interlands speelde. Na een jaartje en slechts zeven wedstrijden in Mexico nam hij in 2015 afscheid bij zijn laatste club, Fluminense FC.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 53 van donderdag 10 december 2020.
- Ik werd geboren op een eiland, en bij mijn geboorte werd er een stevig glas wijn gedronken. Iedereen was in de saus.
- Toen ik zeven jaar was sloot ik me aan bij een kleine club en drie jaar later bij de Alvinegros, allebei op mijn eiland.
- Maar toen ik mijn plechtige communie had gedaan verhuisde ik naar het vasteland, en toen al "Eu tinha ambição".
- In het vierde van mijn vijf seizoenen daar droeg ik een eerste keer vol trots het Nationale Roodgroene shirt.
- En een jaartje later haalde Alex me voor zes jaar naar de Rode Duivels, nu ja, eigenlijk de Engelse versie daarvan.
- Daar won ik vele prijzen, werd ook topscorer en won naast drie titels op rij ook de Champions League en het Community Shield.
- In 2009 stapte ik door de grote poort bij Los Merengues, waar ik negen jaar bleef en 450 keer de netten bol zette.
- Momenteel eet ik elke week spaghetti bij een oude dame, terwijl ik tot nu toe al 165 keer dat mooie Roodgroene shirt droeg.
** Wie ben ik ?

Cristiano Ronaldo werd geboren op het Portugese eiland Madeira, ondermeer bekend voor zijn wijn en de "Madeirasaus". Na zijn eerste twee lokale clubs werd de amitieuze jongeman ingelijfd door Sporting Lissabon en, na één seizoen daar, door Manchester United (bijgenaamd The Red Devils, met coach Ferguson). Daar werd hij binnen de kortste keren een fenomeen, en hij scoorde 84 keer in 196 wedstrijden.

In 2009 maakte hij de overstap naar Real Madrid (Los Merengues is één van de bijnamen). Ook daar werd hij een clubicoon en in 438 duels maakte hij in totaal 450 goals, een uniek record. In 2018 stapte Cristiano over naar Juventus Turijn (bijgenaamd La Vecchia Signora, of de oude dame). In totaal (competitie, beker, Champions League en Nationale ploeg) speelde hij tot nu toe 850 wedstrijden, waarin hij 638 keer scoorde.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 52 van woensdag 9 december 2020.
- Ik mag wel zeggen dat er geen enkele voetbalkenner van boven de 40 is die mij, en dan vooral mijn reputatie, niet kent.
- Al was ik, op het veld, op mijn beste in de memorabele periode tussen 1985 en 2000. Ook naast het veld overigens.
- Want ik vierde mijn prestaties en overwinningen graag uitgebreid met een drankje, zeker bij de "Three Lions".
- Mijn profcarrière begon toen ik achttien was, als middenvelder bij de Magpies uit de streek van de Geordies.
- Twee jaar later zakte ik dan af naar onze hoofdstad, waar ik vier succesvolle seizoenen lang hete sporen trok.
- Toen maakte ik ook mijn debuut als international, en dat zou me 57 selecties opleveren. Kom, we nemen er nog eentje.
- Vanaf 1992 verbleef ik in Rome, maar ik miste er veel wedstrijden vanwege blessures, en drie jaar later werd ik een Ranger.
- Daar kwamen later nog drie Engelse clubs bij, maar ik stopte ermee op mijn 37e en ga vanaf toen als "G8" door het leven.
** Wie ben ik ?

Paul Gascoigne bijgenaamd "Gazza" was een succesvolle en klasrijke Engelse voetballer die geboren werd in 1967, in Gateshead nabij Newcastle waar hij in 1985 bij United (de "Magpies") zijn debuut maakte als prof. Een inwoner van de streek rond Newcastle wordt een "Geordie" genoemd.

Bij het Londense Tottenham Hotspur groeide Paul uit tot een superster en hij werd geselecteerd voor de Engelse Nationale ploeg (bijgenaamd "The Three Lions"). In deze periode liet hij onder andere de drank regelmatig en overvloedig vloeien, en dat kwam ook uitgebreid in de Engelse tabloïds aan bod. Hij ging dan naar Italië (Lazio Roma) en keerde drie jaar later terug naar de UK, bij de Glasgow Rangers, waar hij op het veld tot de uitblinkers behoorde.

Daarna volgden nog Middlesborough, Everton en Burnley, en na een weinig succesvolle poging als coach verdween Paul Gascoigne (nu 53) uit het openbare leven. Hij liet begin 2020 in Australië een maag-implantaat plaatsen dat ervoor zorgt dat hij misselijk wordt bij het nuttigen van teveel alcohol. Zijn persoonlijke problemen liepen als een rode draad door zijn turbulente leven, maar hij werd en wordt nog altijd beschouwd als één van de grootste Engelse voetbaltalenten ooit.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 51 van dinsdag 8 december 2020.
- Wat ben ik blij dat ik als buitenlander ook in deze dagelijkse reeks mag opdraven, dat is ook helemaal op mijn lijf geschreven.
- Ik werd geboren in Mokum, en volgens iedereen was ik echt de zoon van mijn vader, wat ik trouwens nu nog ben.
- Het lag dus zeker ook in de lijn der verwachtingen dat ik één van de zonen zou worden van die gekende Griekse god.
- Daar doorliep ik dan ook vanaf mijn achtste alle jeugdrangen, we schreven 1998, negen jaar voor mijn eerste contract.
- En dat leverde me een vaste plaats op in de verdediging van het eerste elftal, en dat zou zelfs meer dan honderd keer worden.
- Ik mocht ook nog een jaartje naar het uiterste noorden om wat verder te rijpen, maar ik keerde ook graag terug.
- En rijp was ik absoluut, want op mijn 23e droeg ik voor de eerste keer het oranje shirtje, en nu zit ik al over de 70.
- Toen Louis me riep vanover het Kanaal stapte ik daar voor 4 jaar en 90 wedstrijden naartoe, maar nu ben ik terug in Mokum.
** Wie ben ik ?

Daley Blind is een Nederlandse voetballer die in 1990 geboren werd in Amsterdam. Hij speelde in de jeugdrangen van Ajax, waar zijn vader Danny speler en later ook trainer was. Na een eerste periode bij die club werd hij een jaar uitgeleend aan FC Groningen, en het jaar daarop haalde trainer Louis van Gaal hem naar Manchester United.

Daar speelde Daley vier seizoenen, waarna hij in 2018 opnieuw naar Ajax verhuisde, en daar speelt hij nu wekelijks in de verdediging van zijn ploeg. Hij werd tot nu toe 73 keer geselecteerd als international. Qua gezondheid had hij problemen met het hart, en daarom kreeg hij een defibrillator ingeplant.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 50 van maandag 7 december 2020.
- Ik zie in de verte Abraham al aankomen, maar ik heb nog een klein jaar tijd om alles deskundig te analiseren en voor te bereiden.
- En zo'n viering is aan mij wel besteed hoor, als je er tenminste rekening mee houdt dat ik als echte Ajuin geboren werd.
- Toen ik acht jaar was begon ik te voetballen bij mijn eerste club: dat was Sint-Gillis, maar dan niet die uit Brussel.
- Daar bleef ik tot ik veertien werd, want toen werd ik weggeplukt door een club die gekend is als kweekvijver voor topkeepers.
- En ik stootte daar op den duur ook door tot het eerste elftal, waar ik maar liefst 166 wedstrijden tussen de palen stond.
- Daar kon ik ook mijn reeks Nationale selecties bij de jeugd verder zetten tot aan de U21, en dat zagen de Vanden Stocks ook.
- En zo werd paarswit lang mijn kleur en begon ik aan mijn reeks van 43 caps, maar toen de eeuwen wisselden lonkte de tweede Willem.
- Daar zat ik vijf seizoenen, en daarna volgden nog Man City, Zulte en Brugge, waar ik in 2011 stopte, en zo vloog de tijd voorbij.
** Wie ben ik ?

Geert De Vlieger wordt op 16 oktober 2021 vijftig jaar en werkt tegenwoordig als voetbalanalist en -commentator. Hij werd geboren in Aalst en begon als keepertje bij Sint-Gillis Dendermonde. Daar werd hij als veertienjarige weggehaald door SK Beveren, dat regelmatig erg goede keepers opleidde en daar ook een uitstekende reputatie voor had.

Vanaf 1995 speelde Geert bij Anderlecht, waar hij ook geselecteerd werd voor de Rode Duivels. Na een jaar bij Harelbeke te hebben gespeeld keerde hij terug naar paarswit en vanaf 2000 was hij vijf jaar lang de onbetwiste nummer 1 bij het Tilburgse Willem II. In de seizoenen 2004-2005 en 2005-2006 zat hij in de kern van Manchester City, waar hij echter altijd de tweede keeper bleef. Na twee jaar bij Zulte-Waregem tekende Geert nog voor drie seizoenen als tweede doelman bij Club Brugge, waar hij 17 wedstrijden keepte en in 2011 zijn (hand)schoenen aan de haak hing.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 49 van zondag 6 december 2020.
- Ik denk niet dat u snel zal kunnen raden wie er hier wordt gezocht, en wie ik dus ben. Ik krijg er zelfs een kleur van.
- Maar dat kleurtje is eigenlijk een gevolg van het feit dat mijn ma een Ivoriaanse man had leren kennen, die ook mijn pa werd.
- Ik werd geboren in het "Haagje" waar ik bij de kleintjes speelde. Daar leerde ik dat "Alles Door Oefening" echt belangrijk is.
- Toen ik 12 werd ging ik naar school in "Rotjeknor", en daar mocht ik tot mijn 17e gaan voetballen bij de plaatselijke grootmacht.
- Dat ging zo goed dat ik door de mensen van Abramovic naar "The Blues" werd gehaald, en daar bleef ook ik redelijk lang.
- Dat werd zelfs acht jaar, hoewel ik een aantal keer werd uitgeleend aan Reading, Watford en Bournemouth, die me ook kochten.
- Daar verdedigde ik me drie seizoenen lang uitstekend, en als beloning mocht ik in 2020 een ploegmaat worden van Kevin DB.
- Ik doorliep trouwens alle Nationale ploegen vanaf de U15 tot het grote "Oranje", maar overal noemden ze me "Baby Gullit".
** Wie ben ik ?

Nathan Aké werd geboren in Den Haag in 1995 als zoon van een Ivoriaanse vader en een Nederlandse moeder. Als kind sloot hij aan bij ADO Den Haag (ADO = Alles Door Oefening). Op zijn twaalfde ging hij naar school in Rotterdam en hij stapte daar ook over naar de jeugd van Feyenoord, waar hij op zijn zeventiende door Chelsea werd weggehaald.

Daar debuteerde Nathan vrij snel in de hoofdmacht als betrouwbare en solide verdediger. Na een aantal uitleenbeurten werd hij definitief overgenomen door Bournemouth, waar hij na drie seizoenen werd weggekocht door Manchester City, waar hij nu dus in de ploeg speelt met ondermeer Kevin De Bruyne. Vooral door zijn dreadlocks lijkt hij op Ruud Gullit, vandaar zijn bijnaam.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 48 van zaterdag 5 december 2020.
- Ik ben geboren toen Operation Overlord een week of vijf aan de gang was, dat was een dubbel feest voor mijn ouders.
- Pas op mijn elfde verjaardag verliet ik mijn wortels om in de schaduw van Sint Katharina te gaan voetballen, want bij ons kon dat niet.
- Dat deed ik als linksbenige middenvelder en zoon van een melkboer niet slecht, ik werd er zowaar een beetje rood van.
- Toen ik zeventien was werd ik daarvoor ook beloond met een transfer naar eerste klasse, mannekes toch, wat was ik trots.
- Daar bleef ik zelfs tien seizoenen en ik won er ook mijn eerste Nationale Beker, en dat zette de deur ook open richting Brussel.
- En ook bij die club won ik de Beker, twee jaar op rij zelfs, zodat ik dit exploot als enige Belgische speler drie keer achter elkaar deed.
- Ik was intussen trouwens ook begonnen met mijn caps-verzameling, die tot 33 zou oplopen, zelfs toen ik in derde klasse speelde.
- Op mijn 34e, zoon Gert was nog een duiveltje, keerde ik echter terug naar mijn roots en zette de schoenen er 8 jaar later in de kast.
** Wie ben ik ?

Jan Verheyen werd geboren in juli 1944 in Hoogstraten, als zoon van een melkboer uit het naburige dorp (en later fusiegemeente) Wortel, waar er in die periode geen officiële voetbalclub was. Jan sloot op zijn elfde aan bij de Hoogstraten Voetbal Vereniging (Hoogstraten is onder andere bekend door de Sint-Katharinatoren). Daar werd hij in 1961 weggehaald door Beerschot, waar hij tien jaar zou verblijven.

In 1971 werd Jan getransfereerd naar Anderlecht. Toen was hij al international, en hij scoorde ondermeer in 1973 in de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Belgïe het doelpunt dat Nederland zou hebben uitgeschakeld. Dat werd echter onterecht afgekeurd, waardoor Nederland naar de WK-eindronde 1974 in Duitsland mocht.

Vanaf 1975 speelde Jan nog drie jaar bij Union, maar ook dan werd hij nog opgeroepen voor de Rode Duivels. In de nadagen van zijn carrière keerde hij terug naar HVV, waar toen ook zoon Gert aan zijn nationale en internationele opmars begon.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 47 van vrijdag 4 december 2020.
- Reeds als vierjarige peuter sloten mijn ouders me aan bij de club van mijn dorp, waar we niet in de Koekoekstraat woonden.
- Maar al snel werd dat Munkzwalm, waar ik als als achtjarige zoveel indruk maakte dat ik door stamnummer zeven werd ingelijfd.
- Daar toonde ik mijn kwaliteiten in de jeugdploegen, zodat ik zelfs mee mocht spelen met de nationale U15, U17 en U18.
- En zo was mijn debuut in de eerste ploeg ook meer dan logisch, al kreeg ik er soms de stempel van enfant terrible mee.
- Als ontspanning speelde ik graag een potje snooker, een hobby waarbij je de tijd soms een beetje uit het oog verliest.
- Nadat ik ook een tijdje naar Beerschot en Kortrijk mocht, keerde ik terug naar AAG, waar ik graag een liedje zong.
- Bij de Rouches maakten ze daar echter geen probleem van, en daar legde ik de basis van mijn verhuis naar de Oosterburen.
- Daar had ik eerst dame Fortuna aan mijn zijde, aber sinds zwei jaren is het voor mij nu elke week 0 - 4. Danke schön !
** Wie ben ik ?

Benito Raman werd geboren in Melle (°07/11/1994). Zijn eerste clubs waren Cercle Melle en SK Munkzwalm. Na een paar sterke jeugdtornooien werd hij daar weggehaald door AA Gent, waar hij op zijn 17e in de eerste ploeg kwam. Hij was topschutter bij de Nationale U17 en werd benaderd door Hoffenheim, Inter Milaan en Aston Villa, maar de club overtuigde hem om in Gent te blijven.

Na een paar uitleenbeurten keerde Benito terug naar AA Gent, maar hij kreeg kritiek na een late snookerpartij de dag voor een wedstrijd, en vooral nadat hij, na een zege tegen Kortrijk, Club Brugge schoffeerde door een supporterslied te zingen ("...alle boeren zijn homo's..."). In 2016 tekende Benito een vierjarig contract bij Standard Luik, maar hij werd het jaar daarop uitgeleend aan Fortuna Düsseldorf, dat ook zijn aankoopoptie lichtte. Na een paar succesvolle seizoenen werd hij getransfereerd naar Schalke 04.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 46 van donderdag 3 december 2020.
- Ik deel mijn officiële voornaam met het rendier dat vooral opviel door zijn opvallende en blinkende rode neus.
- Maar ja, in 1963 mochten voornamen op je paspoort nu eenmaal nog niet afgekort worden, ook in Deurne niet.
- Ik sloot pas op elfjarige leeftijd aan bij een traditieclub, waar ik trouwens zou blijven tot mijn vierendertigste.
- Na een tijdje zoeken naar mijn beste plaats werd ik een vaste waarde op de linksachterpositie, en met succes.
- Daar kreeg ik ook mijn stempel van een onuitputtelijke en vinnige verdediger, maar mijn uitstraling zat ook in mijn haren.
- En in 1992 mocht ik een eerste keer de trui van Rode Duivel aantrekken, toen Polle Gazon mij daarvoor selecteerde.
- Dat was een supertijd, onder leiding van Georg en samen met Alex, Ratko en Cisse, alleen jammer van die gemiste Parmaham.
- Ik zat na mijn afscheid van Deurne-Zuid nog bij Charleroi, Germinal en KVM, en kan ondermeer terugkijken op 33 Nationale selecties.
** Wie ben ik ?

Rudi Smidts werd in 1963 geboren in Deurne en heet officieel Rudolf. Hij sloot in 1994 aan bij Antwerp, waar hij als senior uitgroeide tot een van de beste linksachters uit de geschiedenis van de club. Hij viel ook op door zijn lange manen, die ook een beetje zijn handelsmerk waren. Bondscoach Paul Van Himst selecteerde hem een eerste keer voor de Nationale ploeg in 1992, en dat zouden in totaal 33 selecties worden, waaronder de deelname aan het WK 1994 in de USA.

Het begin van de jaren negentig was een succesvolle periode voor Antwerp, mede onder leiding van coach Georg Kessler en met onder andere Alex Czerniatynski, Ratko Svilar, Cisse Severeyns, Hans-Peter Lehnhoff en Frans van Rooij in de ploeg. In 1993 verloor Antwerp de Europa Cup II - finale tegen Parma met 3 - 1. Rudi voetbalde na zijn afscheid bij Antwerp nog tot voorbij zijn veertigste, ondermeer bij provincialer FC Schoten, waar hij speler-trainer was.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 45 van woensdag 2 december 2020.
- Ik ben geboren en getogen in een West-Vlaams dorp, waar er in 1917 meer dan honderdduizend soldaten sneuvelden.
- Daar bond ik een eerste keer de voetbalschoentjes aan in 2001, ik was toen een duiveltje van nauwelijks zes jaar.
- Twee jaar later zette ik de stap naar een club waarvan het stamnummer 134 tegenwoordig enkel nog geschiedenis is.
- Maar zoals zoveel jonge talentvolle spelers van dertien jaar werd ik daar gespot door de scouts van een Brusselse club.
- En bij die club mocht ik op mijn achttiende in de A-ploeg debuteren, het begin van zes seizoenen in eerste klasse.
- Marc Wilmots beloonde me in 2015 met mijn eerste Nationale selectie, en ook nu ben ik daar trouwens nog bij.
- Een paar jaar geleden werd er dan gezwaaid met Engelse ponden, en een huurcontract werd daar een vast contract.
- En tegenwoordig ben ik een vaste basispion, al moest ik daar net als mijn collega-wolven f***ing hard voor werken.
** Wie ben ik ?

Leander Dendoncker (°15 april 1995) komt uit Passendale (ondermeer bekend door de bloedige slag tijdens de eerste Wereldoorlog), het dorp waar hij bij de plaatselijke FC begon te voetballen. Via het ter ziele gegane KSV Roeselare, waar hij een zestal seizoenen in de jeugdopleiding zat, belandde hij bij Anderlecht. Daar groeide hij uit tot een allround speler die op meerdere posities inzetbaar is.

Leander maakte zijn debuut als international in 2015. Hij werd drie jaar later eerst verhuurd en al snel verkocht aan Wolverhampton Wanderers, ook gekend als "The Wolves" waar hij al meer dan vijftig selecties telt. Wat de Rode Duivels betreft, daar verzamelde hij tot op heden een tiental "Caps", en gezien zijn leeftijd (25 jr.) zullen dat ongetwijfeld niet zijn laatste zijn.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 44 van dinsdag 1 december 2020.
- Ik was al vanaf mijn jeugd groter en sterker dan de andere voetballertjes, die hun aanvallen vaak door mij gestopt zagen.
- Ook in mijn tienerjaren maakte ik af en toe een, voor mij zeer toepasselijke, Luxemburgse Boullion van de tegenstander.
- Maar ik was al achttien toen ik eindelijk naar de top schoot en een Zebra werd, enfin, "un Zèbre Wallon" dan toch.
- Daar bleef ik vier seizoenen, veroverde mijn eerste cap en bleef hard verdedigen, als een houthakker, zeiden sommigen.
- In 1989 maakte ik de overstap naar de Maneblussers, waar ik van lange rushes richting doel zowat mijn handelsmerk maakte.
- In die driejarige periode werd ik zelfs verkozen tot "Profvoetballer van het Jaar", maar voor dè "Schoen" moest ik naar RSCA.
- En via paarswit en het WK 1994, waar ik de Kaaskoppen uittelde, stak ik het Kanaal over naar de zwartwitte "Magpies".
- Daar bleef ik vijf succesvolle seizoenen, maar op mijn 32e keerde ik voor mijn laatste voetbaljaar nog terug naar Charleroi.
** Wie ben ik ?

Philippe Albert bijgenaamd "De Houthakker van Bouillon" werd geboren in 1967 en maakte in 1985 de overstap van zijn eerste club (FC Bouillon) naar Sporting Charleroi (de Zebra's). Na vier seizoenen stapte hij over naar KV Mechelen, en in 1992 naar Anderlecht, een periode waarin hij tot "Gouden Schoen" werd verkozen en ook de Nationale titel én de Beker won.

Hij presteerde sterk op het WK 94 in Amerika en werd meteen voor vier seizoenen binnengehaald door Newcastle United (bijgenaamd de Magpies ofwel de Eksters). Zijn coach daar was Kevin Keegan, die vier jaar later ook nog naar Fulham uit de tweede divisie trok en Philippe daar nog een half jaar onder zijn hoede nam. In de zomer van 1999 kwam Philippe terug naar België, waar hij zijn carrière aan het einde van het seizoen beëindigde. Hij speelde in totaal 41 wedstrijden bij de Rode Duivels.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 43 van maandag 30 november 2020.
- Mijn identiteit raden is spotgemakkelijk, daarom zullen we dat cryptisch en puzzelgewijs aanpakken, va bene?
- Daar gaan we: de laatste lettergreep van mijn voornaam is hetzelfde als die van België's populairste koekjesfabriek.
- Terwijl de tweede en laatste lettergreep van mijn achternaam als een erg populaire Hollandse herkauwer klinkt.
- Mijn achternaam begint met de stad waar het Pantheon en het Forum Romanum staan, en waardoor ook de Tiber stroomt.
- U hebt het al wel door denk ik, maar ik geef toch het eerste deel van mijn familienaam nog, allright?
- Dat gedeelte heb ik gemeen met ex-voetballer Perusovic, die zes jaar lang speelde bij één van mijn ex-ploegen.
- Mocht u het nu nog niet weten, dan krijgt u nog een tip over mijn eerste club, die de bijnaam "De Steenbakkers" heeft.
- Intussen heb ik na paarswit ook al acht jaar Engeland achter de rug, ma ora vivo a Milano dove gioco a calcio.
** Wie ben ik ?

Romelu Lukaku is momenteel 27. Hij begon te voetballen in clubverband bij Rupel-Boom. Vanaf zijn tiende passeerde hij ook bij FC Wintam en Lierse, waar hij als dertienjarig talent door Anderlecht werd weggehaald en daar uitgroeide tot bepalende en scorende spits en international.

Hij speelde eerder ook bij de Nationale U15, U18 en U21 en hij debuteerde bij de Rode Duivels toen hij zeventien jaar was. Na Anderlecht ging Romelu vanaf 2011 richting Engeland, waar hij na Chelsea, West Bromwich en Everton twee seizoenen bij Manchester United speelde. In 2019 stapte hij over naar Inter Milaan.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 42 van zondag 29 november 2020.
- Ik mag dan wel niet meer op een voetbalveld staan, maar zowat elke Belgische voetbalfan kent mij zeker nog.
- Hoewel ik pas na mijn plechtige communie aansloot bij een club die nog net in het zuiden van de provincie Antwerpen ligt.
- Scoren deed ik graag en veel, want in mijn drie eerste jaren maakte ik daar in 65 wedstrijdjes in totaal 125 goals.
- Ik mocht dan ook net na mijn zestiende verjaardag in de eerste ploeg debuteren, waar ik meteen 18 treffers liet noteren.
- Die mannen van rond de Zimmertoren hadden dat ook in de mot, en daar ging ik dan ook voor zes jaar naartoe.
- Daar werd ik een paar keer de Belgische maar ook de Europese topschutter, en ik kreeg er ook een Gouden Schoen.
- Nadat Constant in 1982 met flink wat geld zwaaide beleefde ik een topperiode van vier jaar, en ook weer als topschutter.
- Na mijn avonturen bij LOSC, AAG en RWDM stopte ik er in 1995 mee, maar overal waar ik nu binnen kom roepen ze nog "Dààr is 'm !".
** Wie ben ik ?

Erwin Vandenbergh (°26/01/1959) sloot pas op twaalfjarige leeftijd aan bij K Ramsel FC, de club uit zijn geboortedorp. Hij scoorde veel in de jeugdploegen en was zestien toen hij in de eerste ploeg debuteerde. Een jaar later ging hij naar Lierse SK, waar hij in zes seizoenen 117 keer scoorde. In 1979 werd hij een eerste keer Rode Duivel, en dat zouden in totaal 48 selecties worden waarin hij ook 20 goals maakte. Hij scoorde in zijn gehele profcarrière maar liefst 313 keer.

In 1982 weigerde Erwin een transferaanbod van verschillende Europese topclubs en hij koos voor Anderlecht. Daar speelde hij 121 wedstrijden waarin hij in totaal 87 goals scoorde. Vanaf het seizoen 1986-1987 speelde hij vier jaar bij het Franse Lille, daarna ook vier jaar bij AA Gent en nog één seizoen bij RWDM, waarna hij in 1995 de schoenen aan de haak hing. Erwin werd wereldberoemd tijdens het WK 1982 in Spanje, toen hij in de openingswedstrijd tegen regerend wereldkampioen Argentië de winnende 1 - 0 maakte, een legendarische goal waarbij TV-commentator Rik De Saedeleer de onsterfelijk kreet "Daar is 'm !!" in de huiskamers liet weerklinken.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 41 van zaterdag 28 november 2020.
- Ik bezit al tweeëndertig jaar twee paspoorten, en eigenlijk drie als je daar Limburg zou kunnen bijtellen.
- Nadat we naar België kwamen sloot ik aan bij een club uit Sonuwe, dat was althans de oorspronkelijke dorpsnaam.
- Daar doorliep ik de duiveltjesreeksen, en ik liet bij die wedstrijdjes eigenlijk niet echt zoveel doelpunten binnen.
- Dat zagen ze ook bij de grote blauw-witte buren, waar ik tot op de reservebank van het eerste elftal geraakte.
- Eind 2008 stapte ik dan toch maar over naar het stamnummer 16, waar ik in totaal 131 keer onder de lat stond.
- In die succesvolle periode van dik vier jaar speelde ik ook een dozijn keer voor mijn land van herkomst.
- Daarna ging ik glaasjes Porto drinken, maar ik belandde via die club ook bij ondermeer Galatasaray en Brugge.
- En vanaf mijn dertigste zat ik nog drie seizoenen bij het stamnummer één, maar nu ben ik een stroppendrager.
** Wie ben ik ?

Sinan Bolat heeft naast de Belgische ook de Turkse nationaliteit. In dat land werd hij in 1988 ook geboren. Zijn eerste club was VV Zonhoven (oorpronkelijke dorpsnaam "Sonuwe"). Hij stapte op 17-jarige leeftijd over naar Racing Genk, waar hij ook in de A-kern geraakte maar vooral de concurrentie moest aangaan met Logan Bailly en Davino Verhulst.

Toen hij twintig was maakte Sinan de overstap naar Standard, waar hij vaak uitblonk en ook werd geselecteerd voor de Turkse Nationale ploeg. In 2013 ging hij naar FC Porto, maar het was moeilijk om daar door te breken, en na een vijftal uitleenbeurten belandde hij drie jaar bij Antwerp. Momenteel is hij eerste doelman bij AA Gent.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 40 van vrijdag 27 november 2020.
- Ik mag wel zeggen dat ik iets betekend heb in de voetbalwereld, en niet enkel in mijn eigen land.
- Daar speelde ik in mijn jeugd trouwens het liefst op blote voeten, en dan met een lappenbal.
- Dat voorwerp werd ook al vroeg mijn bijnaam, ook veel simpeler dan mijn volledige naam met tien lettergrepen.
- Ik werd geboren in hetzelfde jaar als Tom Jones, Cliff Richard en Will Tura, maar ik hou meer van sambamuziek.
- Dat bewees ik al als zeventienjarige jongen op het WK in Zweden, waar ik Jules Rimet in de lucht stak.
- Ook in 1962, 1966 en 1970 was ik er bij, ik draaide de tegenstanders dol en stak Jules opnieuw omhoog.
- In de nadagen van mijn carrière zette ik ook in "The Big Apple" de netten nog vele malen bol.
- En na mijn afscheid werd ik nog ondermeer minister van Sport en ambassadeur van Unicef en Unesco.
** Wie ben ik ?

Edson Arantes do Nascimento werd geboren in 1940. Al vroeg kreeg hij de bijnaam "Pélé", naar de Braziliaanse naam voor een voetbal gemaakt uit lappen stof. Hij maakte op 16-jarige leeftijd zijn debuut bij FC Santos en in de Nationale ploeg, waarmee hij in 1958 het WK won na een 5 - 2 zege in de finale tegen de Zweden.

Ook in 1970 mocht Pélé de wereldbeker (genoemd naar Jules Rimet, onder andere ex-voorzitter van de FIFA, en in 1930 medestichter van de Wereldbeker) in de lucht steken, na een 4 - 1 overwinning in de finale tegen Italië. Hij speelde vanaf 1975 nog twee seizoenen bij New York Cosmos en nam daarna afscheid, met ook 92 caps op zijn naam. Pélé kreeg ook een standbeeld in zijn geboorteplaats Très Coraçoes, en ging nog even in de politiek.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 39 van donderdag 26 november 2020.
- Om mijn naam te raden zullen sommigen van u in gevecht moeten gaan vrees ik, want ik ben immers nog niet zo bekend.
- Naar voetbalnormen ben ik nog piepjong, maar ik zat al wel bij de Nationale ploegen U18, U19 en U21.
- Na mijn duiveltjesjaren mocht ik het eens een paar jaar gaan proberen in de opleiding bij blauwzwart.
- Maar zeven jaar geleden, ik was toen veertien, kwam ik terug naar mijn moederclub, heel dicht bij het strand.
- Daar mocht ik later ook aantreden in de hoofdmacht, we schreven 2018, toen de man van Omega Pharma net uitgewuifd was.
- Sindsdien ben ik op weg om bij groen-rood-geel een vaste waarde te worden, en u zult me in de toekomst nog wel opmerken.
- Weet u het nog niet? Dan gaan we u tot slot een paar cryptische aanwijzingen geven om mijn naam te vinden.
- Mijn Friese voornaam werd in Vlaanderen populair na de TV-reeks over Sil, en mijn achternaam is een veldslag.
** Wie ben ik ?

Jelle Bataille is een veelbelovende 21-jarige voetballer die door veel voetbalkenners wordt aanzien als toekomstige Rode Duivel. Hij startte als jong spelertje bij KV Oostende waar hij, na twee jaar in de jeugdopleiding van Club Brugge te hebben gezeten, terug keerde. Hij mocht in 2018 zijn debuut maken in de eerste ploeg van KVO, dat toen pas voorzitter Marc Coucke had zien vertrekken.

De oplossing van de cryptische aanwijzingen dan : de naam "Jelle" werd populair na de TV-reeks "Sil de Strandjutter" en de achternaam "Bataille" is Frans voor gevecht of veldslag.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 38 van woensdag 25 november 2020.
- Ik was al vroeg veelbelovend en maakte ooit 18 goals in één wedstrijd, maar dat was bij mijn Gronings jeugdploegje.
- Na de sprong richting FCG maakte ik daar, in het jaar dat de eeuwen wisselden, mijn debuut in het eerste elftal.
- Maar slechts anderhalf jaar later ging ik voor heel wat euros richting zuiden, naar de Brabantse lichtstad.
- Daar verzamelde ik in twee seizoenen zesenvijftig wedstrijden, maar ook ondermeer twee gescheurde hamstrings.
- In 2004 maakte ik de overstap naar de club van Abramovic, die mijn banksaldo drie jaar lang stevig opkrikte.
- Ook daar moest ik echter een paar keer afhaken met blessures, maar ik mocht twee jaar later toch naar de "Koninklijke".
- Aber drei jahre später machte ich dann meine grosse klapper mit dem 10-jahrigen uberstapf nach Süd-Deutschland, verdammt schön.
- Tussendoor verzamelde ik ook 96 caps, maar bijna evenveel kwetsuren allerhande, je zou bijna denken dat ik van glas ben.
** Wie ben ik ?

Arjen Robben werd geboren in 1984 in het Groningse dorp Bedum, waar hij al in de jeugdrangen furore maakte en op zijn twaalfde door FC Groningen werd weggehaald. Daar debuteerde hij als zestienjarige in het eerste elftal. Hij werd ook intensief gevolgd door de Nederlandse topclubs en het was PSV dat hem twee jaar later voor een recordbedrag en voor twee seizoenen wegkocht.

Arjen kende zijn grote internationale doorbraak bij Chelsea, waar hij twee seizoenen voetbalde. Ook bij Real Madrid verbleef hij twee jaar, om dan vanaf 2009 de overstap naar Bayern München te maken, waar hij tien jaar bleef. Sinds de zomer van 2020 is hij opnieuw speler van FC Groningen, maar ook hier viel hij al uit met een blessure, zoals dat heel zijn carrière veelvuldig voorkwam, zodat hij al een hele tijd de bijnaam "De Man van Glas" meedraagt.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 37 van dinsdag 24 november 2020.
- Ik ben in 1993 geboren in België, al kan je dat niet meteen merken aan mijn achternaam. We zullen puzzelen, d'accord?
- De laatste lettergreep van mijn achternaam is de merknaam van stylo's en aanstekers, waarin u de "B" vervangt door een "G".
- Het middelste gedeelte is de naam van de vrouw die door "Big O" bezongen werd als "Oh beautiful xxxx".
- De eerste lettergreep van mijn achternaam is een Latijnse kunst, en zo zou u alle vier de lettergrepen moeten kennen.
- En mijn voornaam heb ik gemeen met het huisdier van Fred Flintstone uit de beroemde tekenfilms.
- Na mijn jeugdjaren in Moeskroen en Lille speelde ik vanaf mijn achttiende vier jaar bij de Waalse Roodwitten.
- En daarna was ik drie seizoenen lang een vaste en door Lazlo gewaardeerde pion bij de Vlaamse Roodwitten.
- Daar was ik in juni 2020 einde contract, en momenteel draag ik een strop, hoewel ik er (nog) geen basisspeler ben.
** Wie ben ik ?

Dino Arslanagic werd geboren in Nijvel, is van Bosnische afkomst en werd Franstalig opgevoed. De puzzel gaat als volgt: het merk is BIC (wordt dus gic). Het lied van Roy Orbison heet "Lana" en het latijnse woord voor kunst is "ars". Het huisdier uit de Flintstones is "Dino".

Na zijn opleiding bij de U17 en U18 van Standard speelde Dino daar bijna vier seizoenen in de eerste ploeg, en na een half jaar bij Moeskroen stapte hij over naar Antwerp, waar hij na zijn derde jaar verkocht werd aan AA Gent (de "stroppendragers" is de bijnaam van de Gentenaars).


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 36 van maandag 23 november 2020.
- Ik voetbalde tot mijn 41e en ga zo onderhand richting Abraham, maar ben er nog niet helemaal. Dat is pas in 2023.
- Als voetballertje zette ik mijn eerste stapjes in het dorp waar de Pot met drie oren staat.
- En toen ik dertien was ging ik spelen in de Barmhartige Stede, waar ik op mijn achttiende in de eerste ploeg kwam.
- Dat was toen in tweede klasse, ik speelde er in vijf jaar 142 wedstrijden en scoorde ook 27 keer.
- Mijn echte doorbraak kwam er in 1996, toen de grote Limburgse fusieclub in eerste klasse kwam, en ik daar een jaartje speelde.
- In de vier seizoenen daarna droeg ik de kleuren van stamnummer 35, een periode waarin ik ook een Duivel werd.
- Daarna volgden nog drie jaar "Die Alte Dame", één jaar "Rotjeknor" en drieënhalf seizoen bij (opnieuw) het nummer 35.
- Vanaf mijn 36e bouwde ik verder af naar Beerschot, Westerlo en Dessel, en met 641 officiële matchen en 78 caps blik ik tevreden terug.
** Wie ben ik ?

Bart Goor (°9 april 1973) speelde in de jeugdploegen van FC Buul in Olen en stapte daarna over naar Verbroedering Geel, waar hij vijf jaar in de eerste ploeg speelde en werd opgemerkt door Racing Genk, dat in 1996 naar eerste klasse promoveerde en Bart binnenhaalde.

Een jaar later maakte hij de overstap naar Anderlecht (stamnummer 35) waar hij vier seizoenen voetbalde en in 2001 voor drie jaar naar Hertha Berlijn werd getransfereerd. Na een jaartje Feyenoord Rotterdam keerde Bart terug naar Anderlecht. Daarna voetbalde hij nog ondermeer voor Germinal Beerschot en Beerschot AC, en hij sloot zijn carrière af bij KVC Westerlo en Dessel Sport.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 35 van zondag 22 november 2020.
- Ik ben de houder van een uniek record in de Belgische voetbalwereld, en niet alleen omdat ik pas als veertiger stopte.
- Ik was al vroeg erg handig met de bal en na mijn opleiding bij geelzwart debuteerde ik daar, toen ik zestien werd, in de eerste ploeg.
- Daarna keerde ik voor even terug naar mijn roots, want ik stapte snel over naar eerste provinciale, bij de Poejelse Mollen.
- Met die ploeg promoveerde ik naar bevordering, maar ik werd meteen voor vier jaar ingehaald door reeksgenoot Germinal.
- Na drie titels op rij mochten we zelfs naar de hoogste klasse, en we speelden de bekerfinale én ook even Europees.
- Ik geraakte zelfs tot op de reservebank van de Duivels, maar was ook bij de Maneblussers, in het Waasland en in de Polders.
- Uiteindelijk kwam ik terug naar mijn streek, en zo speelde ik als enige in alle Belgische reeksen, van 4e provinciale tot 1e klasse.
- Indien mijn voornaam met een "N" zou beginnen, was ik een Kerstekind, maar dan wel eentje met 16 letters in zijn achternaam.
** Wie ben ik ?

Joël Bartholomeeussen (°2 maart 1966) is geboren en getogen in Zoersel. Hij kreeg zijn opleiding bij Lierse, waar hij ook tot in de eerste ploeg geraakte. Toch keerde hij terug naar KFCE Zoersel, waarmee hij meteen de titel behaalde, maar hij verhuisde daarna naar Poederlee, en ook daar werd hij kampioen. De club promoveerde zo naar het Nationale voetbal. Daar werd Joël door reeksgenoot Germinal overgenomen, en dat was ook zijn debuut in het profvoetbal.

Germinal was zeer ambitieus op alle gebied, en na drie titels op rij nam de club zijn plaats in de hoogste klasse in, waar het ook zou samengaan met Beerschot. Vanaf 1999 bouwde de nog steeds klasrijke Joël zijn carrière af bij Cappellen, KFC Lille, OG Vorselaar, Vlimmeren Sport en opnieuw KFCE Zoersel, waar hij ook trainer werd en samen met zijn zoon Mitch in de ploeg speelde. Joël, momenteel 54, is de enige voetballer die in alle Belgische afdelingen uitkwam.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 34 van zaterdag 21 november 2020.
- Mijn geboortestad doet me nog altijd denken aan een koprol in de lucht, entiendes eso?
- Al in de jeugdrangen scoorde ik heel dikwijls, en dat bracht me bij een eersteklasser, waar ik ook in de A-ploeg kwam.
- Dat was in 2005, een dikke vijf jaar nadat ik dertien werd. Caramba, dat was een mooie tijd.
- Maar zoals Groucho Marx al zei: "I'll go my way, you go Uruguay", en weg was ik, richting Europa, richting centen.
- Zo kwam ik terecht in Nederland, in de Metropool van het Noorden, ook bekend van de Martini, weet je wel.
- Maar vanaf mijn 24e werd ik een Amsterdammer, en ik scoorde er 111 keer in vier seizoenen.
- Zelfs als aanvaller kon ik me echt vastbijten in de tegenstander, zowel in Holland als in vier jaar Liverpool.
- Ook met Chielini maakte ik nog even kennis, maar na 7 jaar Blaugrana zit ik nu in de hoofdstad. Adios, vanwege het "Konijntje"
** Wie ben ik ?

Luis Suarez werd geboren in de stad Salto (Uruguay) in 1987. Hij werd al vroeg gescout en binnengehaald door de jeugdafdeling van Club Nacional in de hoofdstad Montevideo, waar hij op 19-jarige leeftijd werd weggekocht door FC Groningen (die stad is ook onder andere bekend vanwege de Martini-toren). Een jaar later werd hij door Ajax ingelijfd.

Luis was een aantal keer berucht door het letterlijk bijten van een tegenstander. Dat gebeurde zowel in Nederland, in Engeland (bij Liverpool) als tijdens het WK 2014 in Brazilië, waar hij de Italiaan Chielini in de schouder beet. Hij speelde zeven jaar bij Barcelona en zit tegenwoordig bij Atletico Madrid. Naast zijn bijnaam "El Pistolero" is hij voor velen nog altijd bekend als het "Konijntje", vanwege zijn grote voortanden en het bijten van spelers.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 33 van vrijdag 20 november 2020.
- Veel inzet en vechtlust, dat waren volgens de kenners al heel vroeg mijn meest opvallende eigenschappen.
- Maar pas op mijn achtste sloot ik aan bij de club uit mijn woonplaats. In België ja, allee, nog zjuust.
- Daar leerde ik al snel dat ik voor velen "de zoon van" was, en dat heeft ook vrij lang geduurd.
- Op zijn minst tot ik hem qua aantal interlands passeerde, hij geraakte tot 33, zeventien minder als ik.
- Ik begon als profspeler in de stad van de Zimmertoren, waar ik tot negenendertig wedstrijden kwam.
- Maar toen ik meerderjarig werd kwam ik onder de hoede van "Den Tuuveneir van Bruxelles".
- Daar bleef ik vier seizoenen een beetje onder de radar, maar een stap richting West-Vlaanderen werd voor mij de max.
- 14 jaar en 4 titels later nam ik daar afscheid, waarna een korte trainerscarrière volgde, maar ik ben liever analist.
** Wie ben ik ?

Gert Verheyen werd in 1970 geboren in Hoogstraten, helemaal in de noorden van de provincie Antwerpen, en grenzend aan Nederland. Hij werd vaak vergeleken met zijn vader Jan, die ondermeer voor de Nationale ploeg speelde. Na de jeugdrangen van Hoogstraten VV doorlopen te hebben werd hij op zijn zestiende binnengehaald door Lierse SK en daar vier jaar later doorverkocht aan Anderlecht, waar hij Raymond Goethals als trainer kreeg.

Gert vond dat hij daar te weinig speelkansen kreeg en werd in 1992 getransfereerd naar Club Brugge. Daar verzamelde hij meer dan 400 wedstrijden, en hij speelde ook 50 interlands, waarbij hij ook jarenlang de ploegkapitein was. Na zijn afscheid in 2006 werd hij beloftencoach in Brugge en bij de Nationale U19. Na een seizoen als hoofdcoach bij KV Oostende stopte hij daar en legde zich vooral toe op een job bij de televisie als Voetbalanalist en -commentator.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 32 van donderdag 19 november 2020.
- There can be absolutely no doubt in my mind : I am the greatest.
- Om het in mijn eigen taal te zeggen : jag är bäst. Maar ook "ja sam najveci" of "ja sam najbolji" versta ik.
- Toen ik zes jaar was sloot ik aan bij de Fotbollförening uit mijn stad, maar pas op mijn 15e ging ik naar het grote FF.
- Daar kwam "Leo Legcutter" me weghalen voor een Amsterdams avontuur dat vier seizoenen duurde.
- Maar het grote geld lonkte vanuit het zuiden, en ik begon aan een avontuur dat me eerst bij "de oude dame" bracht.
- Daarna volgden Inter, Barça, AC, PSG, Man U en LA Galaxy, en overal was ik met voorsprong de beste.
- Qua gescoorde doelpunten als prof zat ik op mijn achtendertigste al aan 467 stuks bij mijn clubs, en ook aan 116 caps.
- Ik voel me momenteel opnieuw thuis bij AC, en ik hoef ook nu de Gouden Bal niet te winnen om te weten dat ik de beste ben.
** Wie ben ik ?

Zlatan Ibrahimovic werd geboren in 1981 in Malmö (Zweden), als zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder, twee talen die hij ook spreekt. Na zijn eerste voetbalstapjes sloot hij als 15-jarig talent aan bij Malmö FF, waar hij een paar jaar later door Leo Beenhakker werd gescout en gecontracteerd voor een verblijf bij Ajax.

Daar viel hij op door zijn talent, zijn goals en zijn niet altijd gemakkelijk karakter. Na zijn vierde seizoen in Amsterdam begon hij aan een "trip" door Europa. Juventus, Inter Milaan, Barcelona, AC Milaan, Paris Saint-Germain, Manchester United en het Amerikaanse Los Angeles Galaxy waren achtereenvolgens zijn clubs. Ook daar viel hij alweer op door zijn klasse, zijn doelpunten en zijn soms krasse uitspraken, maar dat hij een uitzonderlijke voetballer is staat ook op zijn bijna 40e bij AC Milaan nog vast.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 31 van woensdag 18 november 2020.
- Mijn grandpa kwam uit Afrika, meer bepaald uit Sierra Leone, en je ziet zijn kleurtje bij mij nog "a tiny bit".
- Maar ik ben geboren in Caerdydd, in het jaar dat Nederland vanwege de oliecrisis de eerste autoloze zondag kende.
- Bij ons in Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch konden we wél gewoon naar het voetbal gaan kijken.
- Toen ik twaalf was draafde ik elke week zelf rond op het veld, en ik speelde drie jaar in de jeugd van City.
- Maar de rijke buren haalden me over om rood en wit te gaan dragen, en daar mocht vanaf mijn 17e in het eerste spelen.
- Daar bleef ik vierentwintig seizoenen lang en won ik dertien titels, vier FA-Cups en twee keer de Champions League.
- Niet slecht dus voor een jongen met drie "G"-s in zijn achternaam uit het land van de walvissen, maar dan niet echt.
- Ik speelde ook vierenzestig keer voor mijn land, waar ik tegenwoordig ook bondscoach ben.
** Wie ben ik ?

Ryan Giggs werd geboren in 1973 in Cardiff, de hoofdstad van Wales (Cardiff = Caerdydd in het Welsh. Daar ligt ook het dorp met de, op één na, langste naam ter wereld). Hij speelde in de jeugd van Manchester City en werd in 1987 door concurrent Man United ingelijfd. Daar verzamelde hij heel wat titels, bekers en prijzen. Hij speelde in totaal 963 officiële wedstrijden voor de club, waarin hij meer dan 100 keer scoorde en ontelbare beslissende assists gaf.

Wales klinkt hetzelfde als whales, het Engelse woord voor walvissen. Ryan werd coach na zijn actieve spelerscarrière, die hij beëindigde in 2014. Hij was dus net de veertig gepasseerd toen hij zijn laatste officiële wedstrijd speelde voor United en er meteen assistent-trainer werd. Momenteel is hij bondscoach bij Wales.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 30 van dinsdag 17 november 2020.
- Ik werd geboren op een steenworp afstand van het Meteorologisch Instituut.
- Met twee benen, jawel, die toen en ook nu nog even sterk zijn. Dat komt me elke week van "pass".
- Mijn vader vond de liefde bij mijn uit Congo afkomstige moeder, vandaar mijn kleurtje.
- Al met een handsvol jaartjes op mijn teller sloot ik aan bij de mauves et blancs. Maar ik ben wel tweetalig
- Op mijn zestiende tekende ik daar een profcontract en ik speelde er in totaal 185 wedstrijden in de eerste ploeg.
- Mijn eerste cap kreeg ik trouwens ook toen ik nog maar zestien was, en ik zat eveneens in de kern voor het WK 2018.
- In 2017 verhuisde ik naar de club van prins Albert, niet de Belgische, maar de zoon van Rainier en Grace.
- Maar anderhalf jaar later stapte ik over naar The Foxes, en daar voel ik me nu very much at home. Yes sir!
** Wie ben ik ?

Youri Tielemans werd in 1997 geboren in Ukkel en sloot op vijfjarige leeftijd aan bij Anderlecht, waar hij een profcontract tekende toen hij zestien was geworden. Al na een half jaar werd hij een eerste keer opgeroepen als Rode Duivel. Hij speelde vier seizoenen bij Anderlecht en werd als "tweebenige" voetballer bekend voor zijn vaak vlijmscherpe passen en zijn hard schot.

Na het behalen van de titel in 2017 verhuisde Youri naar AS Monaco, waar hij een verbintenis voor vijf jaar tekende, maar toen Leicester City na anderhalf jaar kwam aankloppen werd hij voor 45 miljoen euro naar die club getransfereerd. Daar is hij intussen uitgegroeid tot een absolute sterkhouder en uitblinker.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 29 van maandag 16 november 2020.
- Ik ben momenteel vooral een analist, maar als speler werd ik bij de gouden generatie ingedeeld.
- Ik werd zelfs twee keer Wereldvoetballer van het jaar, ontzettend mooi toch, niet?
- Na mijn jaren in het jeugdvoetbal werd ik pas echt opgemerkt toen ik in 1978 bij de HFCH in de basis kwam.
- Dat ging zo goed dat ik zelfs werd ingelijfd door de grootste club uit "Rotjeknor".
- Maar na drie jaar ging ik voor heel veel guldens twee jaar gloeilampen indraaien, en met succes.
- Op mijn 25e begon mijn eigenlijk meest succesvolle periode: negen jaar in "La Bella Italia".
- Ik verzamelde tussendoor ook 66 interlands, en stak nog voor drie jaar het Kanaal over om bij "The Blues" te spelen.
- En vanaf 1998 gooide ik me volledig op mijn trainerscarrière, zowel in Engeland, Holland, Amerika als Rusland.
** Wie ben ik ?

Ruud Gullit (officiële naam : Rudi Dil) werd geboren in 1962. Hij speelde in de jeugdploegen van de Amsterdamse clubs "De Meerboys" en "DWS" en werd op 16-jarige leeftijd door trainer Barry Hughes naar HFC Haarlem gehaald, toen uitkomend in de eredivisie. Drie jaar later verhuisde hij naar Feyenoord (Rotterdam wordt ook "Rotjeknor" genoemd) en in 1985 naar PSV voor een (toenmalig) absoluut recordbedrag in de Nederlandse voetbalwereld (16,5 miljoen gulden).

In 1987 trok Ruud voor nog veel meer geld naar Italië, waar hij in totaal bij AC Milaan zeven en bij Sampdoria twee seizoenen speelde. In '87 en '89 werd hij verkozen tot "Wereldvoetballer van het Jaar" en met Nederland won hij in 1988 het EK. Op 32-jarige leeftijd verhuisde Ruud naar Chelsea, waar hij drie seizoenen als speler/manager actief was. Hij trainde daarna ook nog ondermeer Newcastle, Feyenoord, Los Angeles Galaxy en Terek Grozny.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 28 van zondag 15 november 2020.
- Ik kan direct en zonder probleem meespelen in de serie "Dertigers", zeker weten.
- Want sommigen denken bij het horen van mijn achternaam misschien dat ik ook wel acteertalent zal hebben.
- Kampioen zijn is immers plezant, zeker waar de Durme en de Schelde samenvloeien, daar voetbalde ik trouwens in de jeugdrangen.
- Toen de eeuwen wisselden zette ik de stap naar de jonge Ratten, waar ik ook ontdekt werd als talent en de grens overstak.
- Bij een beroemde club met een Griekse mythologische naam promoveerde ik in 2006 naar de A-ploeg, met Thomas aan mijn zijde.
- Dat leverde me ook een eerste "Cap" op, en dat zou de laatste niet zijn, zeker toen ik een heet Engels spoor kon volgen.
- Acht seizoenen en 314 wedstrijden lang voelde ik me erg goed in Londen, en intussen stak ik ook monument Ceulemans voorbij.
- En het is nog wat wennen om, na zo lang "Good morning" gezegd te hebben, nu "Bom Dia" te zeggen, maar het gaat duivels goed.
** Wie ben ik ?

Jan Vertonghen is drieëndertig (°24 april 1987) en zijn achternaam klinkt als die van het fictieve FC De Kampioenen-personage "Marc Vertongen". Jan voetbalde als duiveltje bij VK Tielrode en stapte als 14-jarige over naar Germinal-Beerschot, waar hij drie jaar later door de jeugdafdeling van Ajax werd ingelijfd.

Daar bleef hij zes seizoenen en vormde hij na zijn debuut in het eerste elftal vaak een verdedigend duo met Thomas Vermaelen. Hij speelde ook zijn eerste wedstrijd bij de Rode Duivals in 2007 en werd intussen recordhouder qua aantal selecties, nadat hij Jan Ceulemans (96 interlands) al een tijd geleden voorbij stak (momenteel zit hij al bijna aan 125). Vanaf het seizoen 2012-2013 speelde Jan bij Tottenham Hotspur, en sinds de zomer van 2020 is hij basisspeler bij Benfica Lissabon.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 27 van zaterdag 14 november 2020.
- Ik zit nog net in tram zes, of in dubbeldekker zes, dat is ook een toepasselijke benaming.
- Mijn eerste belangrijke club, waar ik als zestienjarige echt debuteerde, had en heeft de bijnaam "The Iron".
- Maar drie jaar later werd het me volledig rood voor de ogen, en dat zeven seizoenen en 230 wedstrijden lang.
- Ook de drie nationale titels, de twee UEFA-Cups en de FA-Cup van 1974 droegen daar bij tot mijn beroemdheid.
- Zelfs in het noorden van Duitsland wisten ze dat, en ook bij mijn verblijf daar won ik twee Meisterschaften.
- Ik verzamelde trouwens ook in totaal 63 caps, en zo bleef Albion toch altijd aan mijn krullen trekken.
- En zo belandde ik nog twee seizoenen bij "The Saints" en bij "The Magpies", waar ik later ook als trainer startte.
- Ik coachte ook nog Fulham, de "Three Lions" en Man City, waar die Vlaming speelt die ook mijn voornaam draagt.
** Wie ben ik ?

Kevin Keegan (°14 februari 1951) werd na zijn debuut bij Scunthorpe United in 1971 opgemerkt en gecontracteerd door Liverpool FC, bijgenaamd "The Reds". Daar behaalde hij zowel nationale als internationale successen en groeide hij uit tot een Europese superster. Ook zijn voornaam Kevin werd mede daardoor een vaak gekozen voornaam in gans Europa.

Hij verhuisde in 1977 naar Hamburger SV, waar hij ook immens populair werd, en vooral onder zijn impuls werd de ploeg twee keer op rij landskampioen. In 1980 keerde Kevin terug naar Engeland, waar hij speelde bij Southampton en Newcastle. Hij stopte met voetballen in 1985 en woonde zeven jaar als "rentenier" in Spanje. In 1992 startte hij een trainerscarrière die tot 2008 duurde. Sindsdien is Kevin Keegan niet meer actief in de voetbalwereld.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 26 van vrijdag 13 november 2020.
- Gezien mijn naam zou je het niet meteen zeggen, maar ik ben geboren als een rasechte Antwerpenaar.
- Op dezelfde dag als mijn zus trouwens, en in onze jeugd keken we vanaf de andere kant uit op de Schelde.
- Vooral mijn vader vond dat ik een naam als een koning verdiende, en die kreeg ik dan ook.
- Voor mijn eerste voetbalploegje stak ik echter de stroom over, eerst richting "BoHo" en in 2000 richting Kiel.
- Op mijn zeventiende verhuisde ik naar mijn tweede vaderland, waar er vooral pasta op de eettafels staat.
- Ik maakte er kennis met de B- maar vooral met de A-serie, waar ik acht jaar lang in Sardinië speelde, maar ook dicht bij de paus.
- Tussendoor verschroeide in mijn 30 Duivelwedstrijden af en toe het vijandelijke doel, maar slechts tot 2018, dank u.
- Een paar jaar geleden ging ik dan naar I Nerazzurri, waar ik ook na dit seizoen terugkeer en ploegmaat word van Romelu.
** Wie ben ik ?

Radja Nainggolan werd in 1988 geboren in Antwerpen en is de zoon van een Indonesische vader en een Belgische moeder, samen met zijn tweelingzus Riana, die nu ook voetbalt. Radja (Indonesisch voor "koning") woonde op de Linkeroever. Hij sloot als duiveltje aan bij Tubantia Borgerhout en werd daar in 2000 weggehaald door Germinal-Beerschot.

De Italiaanse tweedeklasser Piacenza contracteerde Radja in 2005, liet hem naar Italië komen en verhuurde hem later aan Cagliari uit de serie A. Die club kocht hem ook, en na drie seizoenen werd hij eveneens eerst verhuurd en dan verkocht aan AS Roma, waar hij meer dan vier seizoenen verbleef. In 2018 verhuisde Radja naar Inter Milaan, dat hem verhuurde aan Caglari maar hem nu zal terughalen.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 25 van donderdag 12 november 2020.
- Ik mag wel zeggen dat ik alles vanuit de hoogte bekijk, al heb ik eigenlijk een veel voorkomende achternaam.
- In 1980 begon ik te voetballen bij een club uit een gemeente waar er een wel héél beroemde rotonde ligt.
- Maar al snel mocht ik de overstap maken naar de Poort der Kempen, waar ik tien jaar verbleef.
- Daar maakte ik op mijn achttiende mijn debuut in de eerste ploeg, waar ik vijf jaar in de spits liep en sprong.
- Onder leiding van "De Leeuw" werden we zelfs landskampioen, maar daarna trok ik meteen de grens over.
- Ik zat drie jaar bij "De Koempels" en na evenveel seizoenen in "De Rijnstad" stapte ik naar de Engelse "Lions".
- Maar na een half jaartje kwam ik opnieuw naar België, even naar RCG, maar ook terug naar "Lierke Plezierke".
- Na mijn afscheid in 2008 kon ik terugkijken op 13 caps, en ik startte mijn trainerscarrière. Momenteel zit ik trouwens in de "Parel".
** Wie ben ik ?

Bob Peeters komt oorspronkelijk uit Lier en meet 1,96 meter. De achternaam Peeters is de meest voorkomende in Vlaanderen. Hij begon te voetballen in de jeugd van Ternesse Wommelgem (waar het "Rond Punt" ligt) en stapte in 1982 over naar Lierse (de "Poort der Kempen"). Hij groeide letterlijk uit tot lange en een vooral met de kop gevaarlijke spits, en werd in 1997 onder leiding van trainer Eric Gerets ("De Leeuw") landskampioen met Lierse.

Daarna speelde Bob voor Roda JC (bijgenaamd de Koempels) en Vitesse Arnhem (de Rijnstad), en in 2003 ging hij naar Millwall FC ("The Lions"). Bij zijn terugkeer naar België scoorde hij nog een negental keer voor Racing Genk om daarna zijn actieve spelerscarrière af te sluiten bij Lierse. Sinds 2009 is Bob voetbaltrainer. Hij was dat ondermeer al bij Cercle Brugge, AA Gent, Waasland-Beveren en Lokeren. Momenteel coacht bij KVC Westerlo (in de "Parel der Kempen").


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 24 van woensdag 11 november 2020.
- Wat mijn voornaam betreft, die deel ik met agent 007, maar dan de vierde in de rij.
- Mijn achternaam kan heel wild klinken, maar soms ook tam, en dat is ook veruit de gezondste variant.
- Ik werd geboren in de meest zuidelijke provinciehoofdstad van ons land.
- Daar begon ik in 1995 als 9-jarige jongen bij de plaatselijke club in de jeugd te voetballen.
- Twee jaar later stapte ik over naar een nog iets meer zuidelijk gelegen gemeente, waar ik bleef tot mijn zestiende.
- Toen kon ik de stap zetten naar de "Genkies", waar ik op drie jaar tijd als rechtsachter helemaal openbloeide.
- Dat zette me ook op weg naar de Duivels, en naar "Bella Italia" bij een club met in totaal vijf "A"-s in de naam.
- Maar sinds dit seizoen ben ik een ploegmaat van Praet, Tielemans en Vardy, bij de "Foxes".
** Wie ben ik ?

Timothy Castagne werd geboren in Aarlen in 1995. Na twee jaar duiveltjesvoetbal bij Waitzing-Bonnert werd hij ingelijfd door Lorraine Aarlen en daarna door Excelsior Virton. Op zijn zestiende ging hij naar Racing Genk waar hij een basisspeler werd en daar bleef tot in 2017, met een transfer naar Atalanta Bergamo als beloning. Sinds september 2020 speelt Timothy bij Leicester City.

Wat de cryptische aanwijzingen van zijn naam betreft: Timothy is ook de voornaam van de vierde film-James Bond in de rij, Timothy Dalton. Zijn achternaam klinkt als de vrucht "Kastanje" die zowel tam als wild kan zijn.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 23 van dinsdag 10 november 2020.
- Ik voetbalde zevenentwintig jaar in, alles bij elkaar, vier provincies, en tussen eerste en vierde klasse.
- Mijn wiegje stond in de grootste gemeente van België, in oppervlakte tenminste.
- Maar ik begon als 16-jarige bij de "Pezeriken" aan mijn reeks van 759 wedstrijden waarin ik meer dan 400 keer scoorde.
- Daarna ging ik naar de buren in Lommel, waar ik 35 keer de netten bol zette en de kampioenenviering meemaakte.
- Dat zette de poort open naar negen jaar eerste klasse, bij de Ratten, de Kerels, de Smurfen, de Leeuwen en de Kanaries.
- In 1997, ik was toen eenendertig, stapte ik over naar de Binken, waar ik op dik twee jaar ook al 72 keer scoorde.
- Dat leidde me uiteindelijk naar de Bosuil, een mooie periode van meer dan vijf jaar, waarin ik ook 83 keer "boemde".
- Ik sloot mijn spelerscarrière af in 2009, na een periode bij KV Mechelen, Mol-Wezel en Thes Sport.
** Wie ben ik ?

Patrick Goots bijgenaamd "Patje Boem Boem", vanwege zijn vele gescoorde goals (in totaal 408), werd in 1966 geboren in Mol. Op 16-jarige leeftijd debuteerde hij bij Dessel Sport in derde klasse (Pezeriken is de bijnaam van de Desselaars). Na vier seizoenen stapte hij over naar SK Lommel, waarmee hij kampioen werd en mee naar tweede klasse promoveerde.

Op zijn 22e ging Patrick naar Beerschot, dat toen in eerste klasse speelde, en daarna volgden KV Kortrijk, Racing Genk, SK Beveren en STVV. In 1997 maakte hij de overstap naar KFC Turnhout in tweede klasse, waarna hij voor vierenhalf jaar naar Antwerp ging en daar maar liefst 83 treffers liet noteren. Met KV Mechelen promoveerde Patrick nog naar tweede klasse, waarna hij zijn carrière afbouwde en ook nog trainer werd van provincialers Kasterlee, Verbroedering Balen en Retie SK. Hij is ook nog een gewaardeerd columnist in GVA.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 22 van maandag 9 november 2020.
- Ik doorzwom al heel wat voetbalwatertjes, zowel in Engeland en Portugal als in België, ook daar waar ze mijn dialect spreken.
- Overal trok ik mijn plan, want "...As gaa paast dat de paas oep aa paast, paast dan ma gaa eet anders".
- Onze bijnaam stamt trouwens al uit de zeventiende eeuw, toen we dachten dat onze kerktoren in brand stond.
- Ik begon te voetballen in mijn streek en werd al snel een Zennester, maar was ook zes jaar een "KV-Emmer".
- Toen die club bijna wegsmolt zocht ik voor twee seizoenen het Bronsgroen Eikenhout op, en daarna zes jaar de Vurige Stede.
- Daar werd ik ondermeer twee keer kampioen en kreeg er de bijnaam "De Nieuwe Wilfried Van Moer" die daar ook ooit speelde.
- Ik verbleef nog drie jaar in de zuiderse zon (schol) maar daar kreeg ik te weinig kans om echt te schitteren.
- En na een aantal jaren bij paars-wit, bordeaux-blauw en rood-wit keerde ik terug naar mijn roots, want "...As gaa paast....".
** Wie ben ik ?

Steven Defour is een geboren Mechelaar (1988) die bij de jeugd van Zennester Hombeek zijn eerste voetbalstapjes zette. Op zijn negende verhuisde hij naar de jeugdrangen van KV Mechelen. Toen die club in 2003 naar derde klasse werd verwezen stapte hij als 15-jarige over naar Racing Genk waar hij een jaar later in de eerste ploeg kwam en er een bepalende spelverdeler werd.

In 2006 belandde Steven bij Standard Luik, waar hij onder andere twee keer kampioen werd en in 2007 ook de "Gouden Schoen" won. Na het vijfde seizoen daar kreeg hij een transfer naar FC Porto, waar hij tweeënhalf jaar verbleef maar het niet gemakkelijk had om door te breken, en in 2014 stapte hij voor twee seizoenen over naar Anderlecht. Daarna volgden nog twee jaar FC Burnley, één jaar Antwerp en een terugkeer naar KV Mechelen, in de stad van de "Maneblussers".

De zin "...As gaa paast...." is een bekend gezegde in het Mechels dialect, meer bepaald de "vertaling" van : "Als gij denkt dat de paus op u past, denk dan maar gauw iets anders".


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 21 van zondag 8 november 2020.
- It will be a wee difficult to guess who I am. But let's continue this quiz in Flemish.
- Ik ben geboren en getogen in onze grootste stad, maar niet met een rokje aan.
- De vlag van mijn land, dat ook een apart nationaal elftal heeft, is een een wit andreaskruis op een blauw vlak.
- Momenteel zit ik nog net in "tram zes", maar al op mijn zestiende sloot ik aan bij Celtic.
- Daar speelde ik tien seizoenen lang, en met 167 gescoorde goals was ik daar flink op schot.
- In 1977 stapte ik over naar rood en wit, maar dan de meest beroemde Engelse versie.
- Daar speelde ik 515 wedstrijden en won drie Europa Cups, vier Engelse cups en vijf nationale titels.
- Half de jaren 80 werd ik trainer bij Liverpool, daarna Blackburn en ook Newcastle.
** Wie ben ik ?

Kenny Dalglish werd in 1951 geboren in Glasgow, niet de hoofdstad van Schotland maar wel de grootste stad. Hij sloot in 1967 aan bij Celtic en speelde daar tien jaar waarbij hij in totaal 167 goals scoorde. Met hem werd Celtic drie keer landskampioen.

In 1977 werd hij getransfereerd naar Liverpool, waar hij uitgroeide tot een internationale superster. Hij speelde daar meer dan vijfhonderd wedstrijden en maakte in totaal 172 doelpunten. Als Schots international speelde hij ook 102 keer voor zijn land. In zijn trainerscarrière was hij nog ondermeer tien seizoenen coach van zijn eerste club, Celtic Glasgow en, in het seizoen 2011-2012, nog één seizoen bij Liverpool.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 20 van zaterdag 7 november 2020.
- Eigenlijk kon mijn achternaam niet Vlaamser zijn, en daar liggen oorspronkelijk ook mijn roots.
- Hoewel ik geboren en getogen ben in het, qua oppervlakte, grootste land binnen de Europese Unie.
- En het gaat snel, want dat is alweer eenendertig jaar geleden.
- Als ik in Nederland ergens binnenstap, denken sommigen dat zanger Gordon binnen komt.
- Pas wanneer ik 23 was zette ik de stap naar een Belgische club die, ook nu nog, in Le Canonnier speelt.
- Daar bleef ik drie seizoenen en speelde er 98 wedstrijden, waarbij ik zelfs als middenvelder 11 keer scoorde.
- Maar ik snuif nu al vijf jaar gezonde zeelucht op, en als ik heel hard schiet belandt de bal op het strand.
- Met Citizen KDB heb ik ook wat gemeen. Och zoek het niet te ver, dat doen Arno en Kama ook niet.
** Wie ben ik ?

Kevin Vandendriessche is een Franse voetballer van Belgische afkomst. Hij speelde eerst in de Franse competitie bij Guingamp en Wasquehal en kwam in 2012 naar Moeskroen-Péruwelz, dat toen in de tweede klasse speelde, maar in 2014 terug promoveerde naar de Jupiler League.

Kevin lijkt volgens velen qua uiterlijk op de Nederlandse zanger en TV-figuur Gordon. Hij stapte in 2015 over naar KV Oostende, in de stad waar onder andere Arno Hintjens woont.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 19 van vrijdag 6 november 2020.
- Ik was en ben nog altijd een "enfant terrible". Oui, putain ! Pardon my French...
- Mijn zelfbeheersing, die verloor ik wel eens ja, meer dan eens trouwens.
- Op mijn zeventiende debuteerde ik met volle kracht bij AJ Auxerre.
- Maar daar was het wat te koud naar mijn zin, en ik trok terug naar Frankrijk-Zuid.
- Jammer dat ik als international een jaar geschorst werd omdat ik de bondscoach beledigde, maar ik verzamelde toch nog 45 caps.
- Na een nieuw incident hing ik een jaar de schoenen aan de haak, maar met Leeds United kreeg ik er opnieuw zin in.
- En omdat ik goed zat aan de andere kant van het Kanaal, stapte ik graag over naar rood-wit-Manchester, waar ik zes jaar bleef.
- Dat werd een intense periode, met ondermeer vier titels en een karatetrap, maar ik werd er wel verkozen tot "Speler van de Eeuw".
** Wie ben ik ?

Eric Cantona werd geboren in 1966 in Marseille, waar hij na een periode bij Auxerre en FC Martigues op 22-jarige leeftijd bij het grote Olympique als basisspeler startte en daar drie seizoenen bleef. Na zijn schorsing als international, een verblijf bij Bordeaux, Montpellier en Nimes én een nieuwe schorsing door de Voetbalbond stopte hij in 1991 een eerste keer met voetballen.

Na lang aandringen stak hij het Kanaal over om bij Leeds te gaan spelen, en in 1992 stapte hij over naar Manchester United, waar hij uitgroeide tot superster die scoorde en liet scoren, al werd die status vaak vergezeld van uitspattingen, scheldpartijen, uitsluitingen en zelfs een karatetrap aan een supporter die hem vanuit de tribune beledigde. Ook dat kostte hem negen maanden schorsing. "King" Eric, die ook als filmacteur en TV-presentator actief was, stopte als voetballer in 1997.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 18 van donderdag 5 november 2020.
- Mijn voornaam is van oorsprong eigenlijk een Ierse voornaam. Nee, geen Franse.
- Ik kreeg net als mijn broers heel wat goede voetbalgenen mee.
- Mijn iets oudere broer won daar zelfs al een "Gouden Schoen" mee.
- Mijn oudste broer won die trofee nog niet, maar die zit tegenwoordig wel helemaal in het paradijs.
- Ikzelf speelde in de jeugdrangen van Tubeke, maar ook in Noord-Frankrijk.
- Ik werd prof op mijn achttiende, bij een club met een witte ster in het logo.
- Dan volgden Essevee en Hongarije, maar dank zij mijn oudste broer kreeg ik een lidkaart van Chelsea.
- En in 2018 stapte ik over naar Jan Breydel, waar ik nu nog speel voor de aldaar gevestigde vereniging.
** Wie ben ik ?

Kylian Hazard is de derde van de vier voetballende broers Hazard, waarvan Eden en Thorgan de bekendste zijn. Eden zit bij Real en Thorgan, die in 2013 de "Gouden Schoen" won, voetbalt bij Borussia Dortmund. Kylian speelde in de jeugd bij Tubeke en Lille OSC en begon in 2013 als prof bij White Star Brussel in 2e Nationale.

Een jaar later volgde hij zijn broer Thorgan op bij Zulte-Waregem, en na een wat mislukt avontuur bij Ujpest FC in Hongarije zorgde broer Eden dat Kylian in 2018 werd aangesloten bij Chelsea. Die club leende hem meteen uit aan Cercle Brugge, dat hem vorig seizoen een contract van vier jaar aanbood.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 17 van woensdag 4 november 2020.
- Ik spreek dan wel Portugees, maar ik ben geen Portugees.
- U mag me ook nog aanspreken in het Nederlands, zelfs in het Hollands, dat versta ik nog altijd.
- Ik voetbalde daar dan ook vanaf mijn zeventiende, twee jaar lang, in het spoor van mijn voorganger Romario.
- En ik was trots dat ik daar in totaal 54 goals maakte, dat zagen ze bij Barça ook wel een jaartje zitten.
- Zes seizoenen Inter maakten mij echt beroemd, ook vanwege mijn knie en mijn kotsbeurt voor de verloren WK 98-finale.
- Maar de vijf jaar bij Real, met 105 doelpunten en een gewonnen WK in 2002, maakten dat verlies ruimschoots goed.
- Op mijn 30e stapte ik nog voor twee jaar over naar AC Milan, al werd mijn bijnaam "O Fenomeno" toen al wat bleker.
- Dat werd na een tijdje "De Dikke R....." en op mijn vijfendertigste zette ik de schoenen dan ook definitief in het vet.
** Wie ben ik ?

Ronaldo Luís Nazário de Lima, bijgenaamd "De Dikke Ronaldo" verhuisde op zijn zeventiende van het Braziliaanse Corinthians naar PSV Eindhoven, waar hij perfect Nederlands leerde en op het veld uitgroeide tot een superspits die vaak ongelooflijke dribbels liet zien en al even wonderlijke doelpunten maakte.

Hij verhuisde in 1996 voor een jaar naar FC Barcelona en daarna zes jaar naar Inter Milaan, en werd "Wereldvoetballer van het Jaar" in 1996 en 1997. Hij begon daar ook echt te sukkelen met knieproblemen die iets minder erg bleken te zijn wanneer hij vijf seizoenen lang bij Real Madrid speelde. Na twee jaar bij AC Milan ging hij terug naar Corinthians. Zijn overgewicht bleek achteraf het gevolg van problemen met zijn schildklier.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 16 van dinsdag 3 november 2020.
- Ik werd in 1991 geboren in Joyo, een stad waarover u waarschijnlijk nog niet veel heeft gehoord.
- Nochtans rijst de zon daar ook elke dag, en wonen er ongeveer tachtigduizend mensen.
- Ik voetbal nu in België maar begon daar op professioneel niveau mee in Nippon.
- En dat was bij de club waar international Thomas Vermaelen nu speelt.
- Ikzelf kwam in 2016 naar Europa, meer bepaald naar Polen.
- Maar een jaar later maakte ik de sprong naar het Belgische Waasland.
- Daar werd ik weggeplukt door Herman Van Holsbeeck, maar niet veel later verhuisde ik naar het Stade du Mambourg.
- Ik voetbal daar nu nog, én we staan geklasseerd in de hoogste regionen. Banzai!
** Wie ben ik ?

Ryota Morioka is een voetballer die geboren werd in Japan (of Nippon, het land van de "Rijzende Zon"). Hij is een aanvallende middenvelder die op zijn negentiende prof werd bij Vissel Kobe in de "J-League", de hoogste klasse in Japan.

In 2016 werd hij getransfereerd naar het Poolse Slask Wroslaw, een jaar later naar Waasland-Beveren en in de loop van het seizoen 2017-2018 naar Anderlecht. Daar brak hij niet echt door, en daarom werd hij eerst uitgeleend en in 2019 verkocht aan Sporting Charleroi, de club die haar wedstrijden speelt in het Stade du Mambourg.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 15 van maandag 2 november 2020.
- Met "Sharp Dressed Man" komt u een beetje in mijn buurt.
- Ook voor mijn initialen moet u eigenlijk helemaal achteraan in het alfabet gaan zoeken.
- Ik werd geboren in Marseille en werd op mijn zestiende prof bij AS Cannes.
- En ik kan met grote tevredenheid terugkijken op mijn hele voetbalcarrière.
- Al kreeg ik in mijn laatste interland bij "Les Bleus" even een kortsluiting in mijn kop.
- Na Cannes volgden Bordeaux, Juventus en Real, waar ik zes jaar lang mijn Spaans kon verfijnen.
- Qua interlandwedstrijden kwam ik alles bij elkaar op 108 stuks, met de wereldbeker 1998 als kers op de taart.
- Sinds 2013 maak ik deel uit van de trainersstaf van de ploeg waar ook Eden toe behoort.
** Wie ben ik ?

Zinedine Zidane heeft dus de initialen "Z.Z." zoals het poptrio "ZZ Top", dat een grote hit scoorde met "Sharp Dressed Man". Hij maakte zijn debuut bij AS Cannes, en na zijn transfers naar ondermeer Juventus stapte hij in 2001 over naar Real Madrid.

In zijn laatste interland, de WK-finale van 2006 tegen Italië, die Frankrijk met de strafschoppen verloor, kreeg hij rood vanwege het geven van een kopstoot aan Marco Materazzi. In 2013 werd hij assistent-trainer bij Real Madrid, daarna trainer van de beloften en van 2016 tot 2018 hoofdtrainer. Na een jaar onderbreking werd hij in 2019 opnieuw coach van de A-ploeg.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 14 van zondag 1 november 2020.
- Laat ik beginnen met het feit dat ik tweeëndertig keer Rode Duivel was.
- Ik was een van die vele Vlaamse jongens die zijn voornaam kreeg nadat een Hollandse strandjutter op televisie kwam.
- En denk niet, als u mijn naam verder bekijkt, dat ik uit de streek van Brugge kom, zeker niet.
- Ik zette mijn eerste voetbalstapjes in het Waasland, waar ik in 1983 ook geboren ben.
- Op mijn achttiende debuteerde ik in de hoogste klasse bij een Antwerpe fusieclub met drie letters als afkorting.
- Daarna maakte in een rondje Europa van een jaar of zes, in Nederland, Engeland en Duitsland.
- Maar mijn sterkste periode maakte ik mee bij twee aartsvijanden, die paars en rood als tweede kleur hebben.
- En na een Amerikaans avontuur werd ik een "Bosuil", waarna ik nog even bij de club van mijn geboortestad kon spelen.
** Wie ben ik ?

Jelle Van Damme stamt uit de tijd toen "Sil de Strandjutter" op de BRT kwam, in de eind jaren 70. De voornaam Jelle werd daarna heel populair in Vlaanderen. Damme is een stad in de streek van Brugge. Jelle werd geboren in Lokeren en speelde daar in de jeugd van SC. Hij stapte in 2001 over naar Germinal Beerschot Antwerpen maar werd vrij snel door Ajax ingelijfd.

Daar bleef hij een viertal jaar en daarna speelde hij ook bij Southampton en Werder Bremen, om vanaf 2006 de overstap naar Anderlecht te maken voor een viertal seizoenen. Ook bij Standard speelde hij nog vijf jaar. Na een periode bij Los Angeles Galaxy kwam hij terug naar België. Antwerp was twee seizoenen lang zijn club, en een trip naar het intussen opgedoekte SC Lokeren was voorlopig zijn laatste wapenfeit op het hoogste niveau.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 13 van zaterdag 31 oktober 2020.
- Onze familie is afkomstig uit het "Hoge Noorden". Althans, dat zeggen de zuiderlingen.
- Mijn broer en ik kregen de voetbalgenen mee van onze vader, die net als wij in de eredivisie speelde.
- Intussen ben ik een stevige vijftiger met 78 interlands op de teller, maar al op mijn 17e debuteerde ik bij Groningen.
- Na drie seizoenen vond Ajax dat ik "de Verlosser" moest opvolgen in het middenveld.
- Daar speelde ik in drie jaar 94 duels en kreeg er de bijnaam "Het Kanon", u kan al raden waarom.
- Ook in de drie seizoenen daarna speelde ik 98 wedstrijden, maar dan in de stad van de gloeilampen.
- Mijn glorieperiode kende ik echter toch bij de "Blaugrana" waar ik in zes jaar 264 wedstrijden speelde en 67 keer scoorde.
- Daaraan knoopte ik nog drie jaar Rotterdam vast voor ik coach werd in Nederland, Portugal, Engeland en Spanje.
** Wie ben ik ?

Ronald Koeman is nu 57 en kreeg samen met zijn oudere broer Erwin het voetbaltalent mee van vader Martin (+2013), ooit een succesvol verdediger bij FC Groningen, in het noorden van Nederland dus. Na zijn debuut bij die club speelde Ronald er drie jaar. Ajax haalde hem in 1983 naar Amsterdam om daar als middenvelder de rol van Johan Cruijff over te nemen. Met die club behaalde Ronald in 1985 het kampioenschap.

Na zijn overstap naar PSV Eindhoven won hij daar onder andere drie titels, de nationale Beker en Europa Cup 1. in 1989 stapte hij over naar FC Barcelona (bijnaam: Blaugrana), waarmee hij vier keer kampioen werd en in de Europa Cup-finale tegen Sampdoria in de verlenging het winnende doelpunt scoorde met een harde vrije trap, zijn handelsmerk. Na zijn terugkeer naar Nederland en nog een paar seizoenen Feyenoord werd Ronald Koeman trainer bij een lange lijst internationale clubs.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 12 van vrijdag 30 oktober 2020.
- Kwaliteit drijft altijd boven, dat weten ze in Afrika ook al heel lang.
- Op mijn 20e vond ik mezelf rijp voor een verhuis naar Europa, alleen jammer van de vereiste discipline daar.
- Na wat eerste perikelen vond ik toch mijn draai in de Vurige Stede, en de kampioensmedaille van toen heb ik nog altijd.
- Na een verplaatsing Monaco-Wolfsburg-Monaco beleefde ik vanaf 2011 mooie tijden bij les Mauves.
- Daar scoorde ik in twee jaar 43 keer, en toen kon de Gouden Schoen me niet meer ontsnappen.
- Op mijn 28e ging ik voor vijf jaar naar Rusland, maar ik mocht van hen ook even naar Norwich en Hull.
- Na mijn overstap naar de Koekenstad in 2018 beleef ik daar momenteel zowat de plezantste tijden uit mijn carrière.
- En ik kan Godzijdank als rijpe dertiger ook nu nog altijd mee, vraag maar eens aan Ivan.
** Wie ben ik ?

Dieumerci Mbokani werd in 1985 geboren in Kinshasa, Zaïre. Na zijn jeugdopleiding werd hij als prof bekend bij TP Mazembe, waar hij in twee jaar 72 goals maakte. Na een korte periode bij Anderlecht (dat hem volgens sommigen wat te nonchalant vond) speelde hij drie seizoenen bij Standard, waar hij de "Gouden Schoen" net niet behaalde maar wel meewerkte om de club in 2008 kampioen te maken. Hij scoorde daar 81 keer op drie seizoenen, waarna hij naar AS Monaco verhuisde.

Na een uitleenbeurt aan Wolfsburg haalde Anderlecht hem in 2011 een tweede keer binnen. Daar scoorde hij 53 keer, en hij werd in 2013 beloond met de "Gouden Schoen". In 2013 werd "Dieu" (die trouwens ook 40 keer international was voor Congo-Kinshasa) verkocht aan Dynamo Kiev, waarmee hij in zijn tweede jaar Oekraïens kampioen werd. Na een paar uitleenbeurten in Engeland contracteerde Antwerp hem, en daar zit hij momenteel (oktober 2020) al aan 70 doelpunten. Zijn officieel totaal in alle competities staat daarmee nu op meer dan 260.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 11 van donderdag 29 oktober 2020.
- Om mijn naam te raden moet u wel heel ver terug in de tijd gaan, maar niet zo ver als de evangelist Matteüs.
- Velen onder u zullen mij trouwens helemaal niet meer kennen, maar in Engeland doen ze dat absoluut nog wel.
- Ik bekijk alles vanuit de voetbalhemel, al twintig jaar zelfs.
- Dit jaar zou ik, bij leven en welzijn, 105 jaar oud geworden zijn.
- Al vanaf de jeugdploegen was Stoke City mijn club, waar ik pas 17 was toen ik in de eerste ploeg debuteerde.
- Daar speelde ik vijftien seizoenen, en ik deed dat vanaf 1947 eveneens bij Blackpool.
- In 1961 keerde ik terug naar Stoke, waar ik als Abraham ook mijn laatste competitiewedstrijd speelde.
- Ik deel mijn voornaam met de achternaam van de persoon die gekend is om zijn uitspraak "Doctor Livingstone, I presume?".
** Wie ben ik ?

Stanley Matthews werd in 1915 geboren in Stoke-On-Trent, waar hij bij het plaatselijke Stoke City in de hoogste Engelse afdeling op 17-jarige leeftijd debuteerde en daar 259 wedstrijden speelde (en 51 keer scoorde). Hij was vooral beroemd om zijn onverwachte en unieke dribbels. In de tweede wereldoorlog was hij piloot bij de RAF, en na die periode stapte hij van Stoke over naar Blackpool FC.

Daar speelde hij 379 wedstrijden, werd in 1956 ook verkozen tot de eerste "Europees Voetballer van het Jaar", en keerde op 46-jarige leeftijd terug naar Stoke City, waar hij nog bijna vijftig keer in de eerste ploeg uitkwam. Hij was 50 toen hij zijn laatste competitiewedstrijd speelde in de hoogste afdeling en daarmee toen ook de oudste profvoetballer ooit. "Sir" Stanley, die ook na zijn zestigste nog in het amateurvoetbal actief was, overleed in 2000.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 10 van woensdag 28 oktober 2020.
- Ik was nauwelijks zeven jaar oud toen ik in 1988 begon te voetballen bij Begonia Lochristi.
- Via Gent en Lokeren stapte ik op 16-jarige leeftijd over naar RSCA.
- Daar werd ik omgeschoold van vleugelspeler tot linksachter, en gelukkig maar.
- Toen ik geen teenager meer was debuteerde ik daar in het eerste elftal.
- En daarna rijgde ik achttien seizoenen lang de wedstrijden aan elkaar, meer dan 600 zelfs.
- Ik zag een stuk of veertien hoofdtrainers komen en gaan, en werd ook 20 keer opgeroepen voor de nationale ploeg.
- En nu voetbal ik nog altijd, én op het hoogste niveau. Ik ben dus zeker geen beginnende student meer.
- Je kunt ook nu nog altijd moeilijk naast me kijken, mijn blonde haardos herkennen ze ook in Waregem en omstreken.
** Wie ben ik ?

Olivier Deschacht stapte na zijn jeugdopleiding over naar Anderlecht en werd daar door coach Frank Vercauteren omgeschoold van linksbuiten tot verdediger. Toen hij twintig was stelde Aimé Antheunis hem voor het eerst op in de eerste ploeg, waar hij in totaal 601 wedstrijden speelde, inclusief 99 Europese duels.

Toen Olivier in 2018 geen contractverlening kreeg stapte hij over naar het ondertussen opgedoekte SC Lokeren, en een jaar later maakte hij de overstap naar Zulte-Waregem, waar hij nu (oktober 2020) nog altijd vaste titularis is.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 9 van dinsdag 27 oktober 2020.
- Ik ben nog net in de eerste helft van de vorige eeuw geboren.
- Niet zomaar ergens hoor, maar in de stad van de "Walletjes".
- Ik was negentien toen ik bij mijn club getraind werd door de man die zei dat voetbal oorlog was.
- En ik speelde daar samen met de Jezus Christus van het Hollandse voetbal, die dezelfde initialen had.
- Wat een tijd! Drie keer wonnen we Europa Cup 1, en twee keer de Europese Supercup.
- We werden in 1974 net niet wereldkampioen, al hadden we dat zeker verdiend, maar ja, tegen Duitsers...
- Vanaf 1981 voetbalde ik op mijn vertrouwde linksachterplaats nog in Canada, Italië en Frankrijk.
- Daarna werd ik trainer bij clubs overal ter wereld, in 1989 ook in België trouwens, bij het geelrode KVM.
** Wie ben ik ?

Ruud Krol is een Nederlandse voetballer die in het "grote Ajax" van de beginjaren zeventig speelde, een periode waarin de club onder andere vier keer kampioen werd. Hij verzamelde 83 interlands, en speelde ook ondermeer mee in de verloren WK-finale van 1974 toen Duitsland met 2 - 1 die trofee pakte.

Na dertien seizoenen bij Ajax speelde hij even bij de Vancouver Witecaps, daarna vier seizoenen bij Napoli en drie jaar bij Cannes. In 1989 begon Ruud zijn trainerscarrieère bij KV Mechelen. Daarna coachte hij ploegen in ondermeer Zwiterland en Afrika, was hij nog assistent-coach (Ajax) en assistent-bondscoach bij Nederland. Sinds 2013 traint hij vooral ploegen uit Noord-Afrika, meestal in Tunesië.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 8 van maandag 26 oktober 2020.
- Ik deel mijn officiële voornaam met de vader van de echtgenoot van onze huidige koningin.
- Maar men spreekt me al meer dan vijftig jaar aan zoals men dat doet met die kerel die lepeltjesgewijs slaapt.
- Alleen is hij niet geboren in Veussel, waar ik voetbalde als welp en sinds 1985 als leeuw.
- Vier jaar lang had ik daar aan een halve kans genoeg om te scoren, dat zagen ze ook in Lokeren.
- Daar schoof men mij echter twee rangen achteruit, maar dat effende voor mij wel vijf keer het pad naar de Duivels.
- In het begin van de jaren negentig werden zowel Gent als Lier een aantal jaren mijn thuishaven.
- En net voor de eeuwwisseling was ik als prille dertiger nog een paar jaar lang een sterkhouder in Breda.
- Sinds 2000 zit ik echter op de bank als coach, regionaal, nationaal, internationaal en momenteel ook met "Plezier(ke)".
** Wie ben ik ?

Bart De Roover werd in 1967 geboren in Rijkevorsel (daar zegt men "Veussel") en heet officieel Albert, maar Bart is zijn roepnaam. Hij voetbalde als vaak scorende spits bij Zwarte Leeuw en werd in 1988 getransfereerd naar Lokeren, waar hij werd omgeschoold werd tot verdediger. In die hoedanigheid werd hij international en speelde hij vijf keer voor de Rode Duivels.

Na een viertal seizoenen bij AA Gent en een periode bij Lierse, waarmee hij in 1997 kampioen werd in eerste klasse, vertrok Bart naar NAC Breda uit de Eredivisie. Na die periode werd hij trainer bij onder andere Wuustwezel, Waasland, Al-Ahli (Saudi-Arabië), Lommel en Cappellen. Momenteel traint hij Lyra-Lierse Berlaar in de 2e Nationale Voetbal Vlaanderen.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 7 van zondag 25 oktober 2020.
- Listen very carefully, I shall say this only once.
- Hoewel mijn Engels er in die acht jaar Engeland zeker op vooruit ging.
- Ik ben een kind van de jaren zeventig, uit het land waarin 'Allo Allo' zich afspeelt.
- Daar speelde ik vanaf mijn zesde tot mijn zestiende ook bij diverse clubs.
- Ik werd pas echt een ster in het Prinsdom van Rainier en Albert.
- En na een jaartje in Italië kwam ik bij de Kanonniers uit London terecht, waar ik in totaal 254 keer scoorde.
- Ook daarna stopte ik er nog niet mee: vier jaar bij Barça en evenveel seizoenen in de USA sloten mijn spelerscarrière af.
- Ik coachte ook nog de Rode Duivels als assistent, en nu zit ik al een tijdje in Canada.
** Wie ben ik ?

Thierry Henry werd geboren in Frankrijk in 1977. Na zijn jeugdopleiding bij een drietal Franse clubs verhuisde hij op 15-jarige leeftijd naar AS Monaco, waar hij vanaf 1994 in de eerste ploeg een ster werd met zijn prestaties, die hem ondermeer een Nationale selectie en een WK-titel opleverden.

Na een wat teleurstellende uitstap naar Juventus kreeg hij een telefoontje van trainer Arsène Wenger die hem naar Arsenal haalde (The Gunners) en waar hij als spits acht seizoenen lang furore maakte. Daarna speelde hij nog bij Barcelona en de New York Red Bulls. Hij kwam aan 123 interlands voor Frankrijk en was nog een drietal jaar assistent-coach bij de Rode Duivels.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 6 van zaterdag 24 oktober 2020.
- Ik heb het liefst dat er absoluut niets doordringt in mijn domein.
- Maar dat me lukt niet elke keer, al is dat dan ook maar zeven op tweeënhalve meter.
- Ik werd nog net in de jaren 80 geboren en speelde op mijn 16e al bij OH Leuven.
- Als franstalige kerel voelde ik me een aantal jaren prima in Frankrijk, en met succes.
- Ook in de Kempen en in Nederland deed ik ervaring op, maar sinds een jaar of vijf blijf ik in eigen land.
- En daar vond ik in 2018 uiteindelijk mijn echte plaats, bij een paarswitte club.
- Ik zie er dan wel een beetje uit als een Viking, maar ik ben qua achternaam ook een beetje zoals die rattenvanger.
- Mijn broer heet niet Dimitri Vegas, maar qua voornaam kom ik wel dicht in zijn geburen.
** Wie ben ik ?

Mike Vanhamel werd geboren in 1989. Na zijn debuut in het doel van OH Leuven ging hij naar het Franse Le Havre uit de Ligue 2, waarmee hij kampioen werd. Na drie seizoenen daar speelde hij een jaar bij KVC Westerlo, om na een nieuwe Franse uitstap (Laval) en het Nederlandse NEC Nijmegen terug te keren naar ons land, bij White Star Brussel, Lierse en KV Oostende.

Sinds het seizoen 2018-2019 speelt Mike bij Beerschot VA. Hij valt als doelman ondermeer op vanwege zijn stoere snor- en baardgroei. Zijn achternaam doet denken aan de Rattenvanger van Hamelen, het sprookje van de gebroeders Grimm. En hij deelt zijn voornaam met DJ Like Mike.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 5 van vrijdag 23 oktober 2020.
- Om mijn naam te raden moet je al iets ouder zijn, je moet misschien zelfs de tijd van de Beatles gekend hebben.
- Daar had ik eigenlijk niet bij misstaan, al speelde ik geen instrument.
- Mijn voeten en mijn talent, dat waren mijn instrumenten.
- Ik werd in 1946 geboren in Ulster, maar al op mijn achttiende ging ik daar weg, richting Albion.
- Man, u had me daar moeten zien spelen, ik werd er als een idool behandeld, meer dan 10 jaar lang.
- Maar niet alleen mijn 137 goals vielen op, ook mijn liefde voor whisky, vrouwen en auto's.
- Die dingen hield ik daarna dicht bij me, ook tijdens mijn jaren in de USA en tot in 1984 bij vele andere clubs.
- Ook een nieuwe lever deed me niet veranderen, en in 2005 realiseerde ik mijn laatste en onomkeerbare transfer.
** Wie ben ik ?
George Best werd geboren in 1946 in Noord-Ierland (Ulster). Hij werd op 19-jarige leeftijd ontdekt door Matt Busby, toen scout voor Manchester United. Bij die club speelde Best (bijgenaamd "The Beatle", vanwege zijn haardos) 361 wedstrijden waarin hij in totaal 137 keer scoorde maar ook verslaafd geraakte aan vrouwen, snelle auto's maar vooral alcohol.

Toen hij regelmatig wegbleef van trainingen en wedstrijden werd hij daar in 1974 ontslagen. Hij speelde daarna voor clubs uit onder andere Zuid-Afrika, Ierland, Amerika, Australië en Groot-Britannië. Hij raakte nooit echt van de drank af, zelfs na een kritieke levertransplantatie en meerdere dagen in de gevangenis. George Best overleed in 2005 op 59-jarige leeftijd na diverse infecties en nierfalen. Hij was al tijdens zijn leven een legende, en is dat nog altijd.


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 4 van donderdag 22 oktober 2020.
- Mijn naam is kort en krachtig: vier letters in mijn voornaam en vier in mijn achternaam.
- De stad waarin mijn huidige club ligt heeft overigens ook vier letters.
- Van mijn 18e tot mijn 20e droeg ik een paarswitte, een geelzwarte en een roodwitte voetbaloutfit.
- Maar ik maakte pas echt furore in het land van "nouwkaikhetisoow, zegmaar".
- Ik kwam dan ook hoopvol terug naar België, maar maakte ook nog een uitstapje naar Italië.
- En ik was nog net een twintiger toen ik drie jaar lang terug bij mijn eerste profclub speelde.
- Maar daar viel het wat tegen, en sinds 2019 zit ik terug bij de Atletiek Associatie.
- Alleen al voor de Arena zou je hier trouwens komen voetballen, en 'k klappe dan uuk al vreegoe Geints.
** Wie ben ik ?
Sven Kums geboren in 1988, doorliep alle jeugdreeksen bij Anderlecht, speelde vanaf zijn 19e achtereenvolgens bij Lierse en KV Kortrijk en kende van 2011 tot 2013 twee zeer succesvolle seizoenen bij het Nederlandse SC Heerenveen. Daarna kwam hij terug naar België (een jaar Zulte-Waregem en twee seizoenen AA Gent).

Na een jaar bij het Italiaanse Udinese maakte hij in 2017 de overstap naar Anderlecht. In 2019 werd hij gehuurd en daarna gekocht door AA Gent, waar hij nu nog speelt. De "AA" betekent "Atletiek Associatie".


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 3 van woensdag 21 oktober 2020.
- Ik hou van mijn land, Über alles.
- Ik werd geboren in het jaar wanneer D-Day plaats vond.
- Op mijn 19e ging ik in de streek van de Oktoberfeesten spelen.
- Daar bleef ik vijftien seizoenen, en ik maakte er ook regelmatig mijn doelpunten, dat waren er net geen 400.
- Ook in het Nationale shirt was ik er 62 keer bij, en ook daar scoorde ik 68 keer in totaal.
- De mooiste vond ik toch die van 1974, vraag maar eens aan de Hollanders hoe dat ging.
- In de nadagen van mijn carrière ging ik nog een paar jaar naar Amerika, en ook daar maakte ik mijn bijnaam waar.
- Alles bij elkaar dropte ik als voetbalprof 583 bommen in het doel van de tegenpartij.
** Wie ben ik ?
Gerd Müller is een Duitse voetbalspits die in 1945 werd geboren. Hij werd door Bayern München in 1964 binnengehaald en scoorde daar 15 seizoenen lang aan de lopende band. Hij zorgde in 1974 ook voor de winnende treffer tegen Nederland in de WK-finale, waardoor Duitsland met 2 - 1 won.
Hij ging in 1979 nog voor een drietal jaren naar Amerika voetballen, kwam daarna terug naar Duitsland en werkte nog als coach bij de jeugdafdeling van Bayern tot hij moest stoppen wegens ziekte (Alzheimer). De bijnaam van Gerd Müller (nu 75) was "Der Bomber".


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 2 van dinsdag 20 oktober 2020.
- Mijn wiegje stond in het grootste land van Zuid-Amerika.
- Niet zo heel lang geleden, maar ik word wel beschouwd als een veteraan.
- Toch speel ik nog in de hoogste klasse van het Belgisch voetbal.
- De eeuwwisseling was voor mij het signaal om naar Europa te komen.
- Ik speelde in Limburg, Brussel en Luik, en overal maakte ik vaak kopbalgoals.
- Na een paar jaar Duitsland en later Cyprus kwam ik toch terug naar België.
- Tussendoor was ik ook nog even een Duivel.
- Mijn voornaam deel ik met componist Stravinsky, maar dat was geen kakker zoals ik nu ben, zeker niet.
** Wie ben ik ?
Igor De Camargo werd geboren in Brazilië, is ouder dan 35 jaar (°1983) en daardoor volgens de reglementen van de bond een veteraan. Hij speelde vanaf 2001 bij o.a. Racing Genk en Standard, daarna bij Mönchengladbach en Hoffenheim, en vanaf 2013 opnieuw bij Standard en Racing Genk.

Na twee jaar bij Apoel Nicosia in Cyprus (vanaf 2016) kwam hij terug naar België, waar hij sindsdien bij KV Mechelen speelt. Hij vroeg in 2008 de Belgische nationaliteit aan en werd daarna ook negen keer als Rode Duivel opgesteld. De bijnaam van de Mechelaars is "Kakkers"...


?? Wie ben ik ?.... Aflevering 1 van maandag 19 oktober 2020.
- Ik was nauwelijks 16 toen ik in de hoogste klasse in een eerste ploeg speelde.
- Het middenveld was mijn domein, maar ik scoorde ook vele doelpunten.
- Ook als Duivel verdiende ik mijn sporen, méér dan tachtig keer zelfs.
- Ik heb ook nog ergens in mijn kast twee paar gouden schoenen staan.
- Op mijn 32e en 33e maakte ik nog een uitstap naar Molenbeek en Aalst.
- En als trainer bouwde ik eveneens een mooi lijstje op, zowel bij mijn vroegere club als op nationaal vlak.
- Mijn beste vriend heet Eddy.
- Nu eerst een koffie dank u, dat doet deugd aan mijn hart.
** Wie ben ik ?
Paul Van Himst sloot op 8-jarige leeftijd aan bij Anderlecht, waar hij als 16-jarige middenvelder in de eerste ploeg debuteerde. Tot en met het seizoen 1974-1975 bleef hij daar, speelde 566 wedstrijden en scoorde 235 doelpunten. Hij won de "Gouden Schoen" in 1960, 1961, 1965 en 1974.

Hij speelde nog een seizoen bij RWDM en bij Eendracht Aalst in respectievelijk 1975-1976 en 1976-1977. Daarna was hij trainer bij onder andere Anderlecht en de Nationale ploeg. Zijn beste vriend is Eddy Merckx. Van Himst startte een nog altijd goed draaiende koffiebranderij en kende in de vorige jaren regelmatig hartproblemen.

VOETBALEXPRESS - WIE BEN IK ? - VAN MAANDAG 19 OKTOBER 2020 TOT.....

Vanaf 19 oktober 2020 kan u op Voetbalexpress elke dag een puzzel bekijken onder het motto "Wie ben ik ?".
Daarbij zetten we elke dag een aantal aanwijzingen op een rij waaruit u een voetballer kan herkennen.
Dat kan een regionale, nationale of internationale voetballer zijn, momenteel al dan niet actief of springlevend.
Voor onze aanwijzingen (die ook cryptisch kunnen zijn) gebruiken we ook de openbare en vrij beschikbare gegevens op internet.